Zanflare C4 akkutöltő bemutató

Bevezető:

Mostanság volt akkutöltő teszt, nem is egy a blogon, viszont került a piacra olyan, ami számomra érdekesnek ítéltetett. A Zanflare C4 akkutöltő nem csak okos és szép, de a hálózati adapteren kívül képes az autó szivargyújtójáról is üzemelni. Ez adta azt a pluszt, ami miatt itt a blogon helyet kellett neki szorítanom. Képes lítium-ion és nikkel-metál-hidrid akkut is tölteni. Mér kapacitást kisütéssel, tud még mellette gyors tesztet is végezni, valamint megméri az akku belső ellenállását is. Ha mindez nem lenne elég, akkor a hátsó felén lévő USB kimenetről ki is nyerhetjük az energiát, mert képes  powerbank-ként is üzemelni. Annyira nem is hangzik rosszul, igaz?

Zanflare C4 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Zanflare
Típus: C4
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: AAA, AA, SC, 18650, 26650, 26500, 22650, 18490, 17670, 17500, 17355, 16340, 14500, 10440
Töltőáram (mA): 300, 500, 700, 1000
Kisütési áram (mA): 300, 500
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés, hővédelem
Tömege: 0,27kg

Zanflare C4 doboza

Csomag tartalma:

A szokásos Zanflare dizájn köszön vissza a Zanflare C4 dobozáról is. A belső viszont kevésbé exkluzív, igaz itt is katonás rend uralkodik. Kinyitva a dobozt egyből a töltőt láthatjuk, de nem szépen szembefordítva, a doboz hátsó felén keresztben helyezték el. Elöl fehér karton takarja el a szemünk elől a hálózati adaptert és a tartozék szivargyújtó adaptert. Egy fényes papírra nyomtatott angol nyelvű részletes kezelési utasítás tartozik még a csomagba.

Zanflare C4 tartozékok

Adapterek:

A Zanflare C4 dobozában kétféle adaptert is találunk. Az egyikkel autóban is használhatjuk az okos töltőt. Ezen semmi jelölést nem találtam, , viszont rámértem, és egy az egyben engedi az akku felől a feszültséget a töltő felé. Visszajelző fény nincs, olvadó biztosíték viszont van benne.

Zanflare C4 szivargyujtó adapter

A hálózati adapter AC100-240V közt működik, én nyilván az EU dugós verziót kértem. Ennek kimenetén vékony DC csatlakozó van, rajta 12V 1,5A távozik maximum. Névtelen kínai gyártmány, de nem vettem észre rajta semmi negatívumot, volt, hogy 4 napig be volt dugva konnektorba és nem volt indokolatlan melegedés, vagy egyéb anomália, tette a dolgát.

Zanflare C4 hálózati adapter

Töltő paraméterei:

A Zanflare C4 akkutöltő már a felsőbb kategóriás akkutöltőkhöz hasonlóan LCD kijelzővel van ellátva, ez uralja a látképet. Alsó oldalán valamint a jobb és bal oldalán semmiféle kapcsolót, nyomógombot és csatlakozót nem helyeztek el. Felső oldalán található a vékony DC csatlakozó bemenete, illetve egy szabvány USB csatlakozó.

Zanflare C4 csatlakozói

Alsó felén 6 darab gumitalpon áll stabilan, köztük hatalmas hűtőbordák biztosítják a passzív hűtés hatásosságát. Középső részén nem matrica, hanem anyagába öntötten látható a gyártói specifikáció, valószínűleg ez a töltő nem egy átmatricázott kínai tucattermék, hanem tényleg a Zanflare részére lett építve-tervezve. Felső felén legfelül szellőzőrostélyok közt láthatjuk a gyártó logóját, alatta található a 4db slot a szokásos rugós beszorítós megoldással. Maximum 70mm-es cellát tudunk bele helyezni, hibátlanul érintkeznek a flat top akkuk is.

Zanflare C4 alja

A slot-ok végén egy-egy nyomógombot helyeztek el, alattuk található a nagy méretű, kék háttér világítású LCD kijelző. A kijelző alatt két hosszúkás nyomógomb lett elhelyezve “MODE” és “CURRENT” feliratokkal, ezzel végig is értünk a felső felén is. Teljes hossza 180mm, szélessége 100mm, magassága 38mm. Általam mért tömege 271,3g.

Zanflare C4 protection banner

Természetesen többféle védelmi rendszert is beépítettek a Zanflare C4 akkumulátor töltőbe. Túltöltés, túlmerítés, rövidzárlat és fordított polaritás védelemmel is rendelkezik. Képes a 0V-os akkukat aktiválni és feltölteni. A sérült cellákat behelyezés után ha analizálta nem kezdi el feltölteni, azonnal kiírja a kijelzőre az “end” feliratot, ezzel jelezve, hogy valami nincs vele rendben. A töltés CC/CV algoritmust használ, míg a Ni-MH akkuk esetén –ΔV és 0ΔV figyeléssel tölti a behelyezett akkukat.

Funkciói:

Töltés (CHARGE):
Akkumulátor töltése 300/500/700/1000mA töltőárammal.

Gyors kapacitás teszt (FAST TEST):
Közelítő értékben kapjuk meg a teszt végén az akku kapacitását. A behelyezett akkut először teljesen lemeríti, majd feltölti. Választható kisütési áramerősség 300/500mA.

Kapacitás teszt (NOR TEST):
A valós kapacitáshoz leginkább közeli értéket ezzel a funkcióval mérhetjük meg. A behelyezett akkumulátort teljesen feltölti, majd kisüti, eközben megméri a kivehető kapacitást, majd a teszt végén újból teljesen feltölti. Választható kisütési áramerősség 300/500mA.

Zanflare C4 function banner

Üzembe helyezés, kezelés:

Amennyiben a Zanflare C4 akkutöltőt áram alá helyezzük a hozzá kapott hálózati, vagy autós adapter segítségével, azonnal bekapcsol az LCD kijelző háttérvilágítása, ha nincs benne akkumulátor akkor minden slot alatt kiírja, hogy “null”. Ezzel már üzemkész állapotba is került.

Töltés:

Az akkumulátor töltéséhez be kell először helyezni a feltöltendő akkumulátort tetszőleges slot-ba. Előtte nem tudjuk beállítani a Zanflare C4 akkutöltőn, hogy mit szeretnénk adott slotban csinálni, csak az akku behelyezése után. Ha az akkut behelyeztük, utána a kijelző felső részén lévő “elem” piktogram villogásával jelzi, hogy az akkut beazonosította, lehetséges a töltőáram beállítása. A töltés funkciót kiválasztva az LCD kijelzőn a “CHARGE” felirat látható, ezen a “MODE” feliratú gombot nyomogatva tudunk változtatni. Ha ezzel megvagyunk, utána a “CURRENT” feliratú gombbal tudjuk kiválasztani tetszőlegesen a töltőáramot. Ez lehet 300, 500, 700 vagy 1000mA értékű. Minden slot esetén szabadon állítható a töltőáram értéke.

Zanflare C4 töltés kijelző
Töltés közben: 1 slot – töltőáram értéke, 2 slot – betöltött kapacitás, 3 slot – cella aktuális feszültsége, 4 slot – a folyamat kezdete óta eltelt idő

Ha egyszerre több akkut helyezünk be, akkor míg villognak az elem piktogramok addig az összes behelyezett akkura vonatkozóan tudjuk változtatni a töltőáramot. Alapértelmezett értéke 500mA. Ha az egyik akkumulátor beállításait szeretnénk megváltoztatni akkor a slot alatt lévő sorszámozott gombot hosszan lenyomva kb. 3 másodpercre az elem piktogram újból villogni kezd, ekkor lehet változtatni feladatot a “MODE” gomb lenyomásával, vagy a töltőáram értékét a “CURRENT” gomb lenyomásával. Persze itt még nincs vége.

Zanflare C4 kontroll
Kijelző kontrollkép

A használatban lévő slot  alatti sorszámozott gombot lenyomva egyéb információkat is elérhetünk a kijelzőn. Meg tudjuk nézni az akku aktuális feszültségét (V), a betöltött kapacitást (mAh), az akku belső ellenállását (mR), a feladat elkezdése óta eltelt időt (Time) és a beállított töltőáramot (mA). A töltési folyamat befejeztével a kijelzőn az akku feszültsége és az “END” felirat jelenik meg, ezzel jelezve, hogy a beállított folyamattal végzett.  Kis pihenő után a behelyezett védelem nélküli tesztcellán 4,19V-os feszültséget mértem, ami tökéletes. Ni-MH akkuval is teszteltem, ezen a töltés végén 1,412V-os feszültséget mértem, ami szintén tökéletes érték.

Gyors kapacitás teszt:

A Zanflare C4 akkutöltő “FAST TEST” menüpontját választva viszonylag hamar meg tudjuk az akku körülbelüli kapacitását mérni. Ekkor a töltőáramot 300 és 500mA közt tudjuk csak változtatni a “CURRENT” gomb lenyomásával. Az akkumulátort először teljesen kisüti, majd utána teljesen feltölti, közben a betöltött kapacitást méri. A feladat végén kiírja a mért kapacitást és az “END” feliratot is megjeleníti.

Zanflare C4 akkuk
16340 (RCR123), AA Ni-MH, 18650, 26650 akkuk a slotokban

Kapacitás teszt:

A gyors kapacitást teszttel ellentétben a Zanflare C4 ilyenkor nem a teljesen kisütött akkuba betöltött kapacitást, hanem a teljesen feltölött akkumulátorból kivehető kapacitást méri meg. Ez az érték áll a valósághoz a leginkább közel. A folyamat elindítása előtt érdemes figyelembe venni, hogy ez hosszú ideig tart, akár egy egész napot is eltölthet vele a Zanflare C4 mire végez! Az akku behelyezése után a “MODE” gomb lenyomásával a “NOR TEST” funkciót kell kiválasztanunk. A “CURRENT” gomb lenyomásával itt is 300 és 500mA közül tudunk választani.

Zanflare C4 kapacitás teszt
Kapacitás teszt (NOR TEST): slot 1 – folyamat kezdete óta eltelt idő (óra:perc), slot 2 – akku belső ellenállása, slot 3 – kisütő áram értéke, slot 4 – akku aktuális feszültsége. A folyamat végét a kijelzőn megjelenő “END” felirat jelzi

Ha megvan a töltőáram beállítása, 10 másodperc múlva abbahagyja az “elem” piktogram a villogást és elkezdi a kapacitás tesztet. Először teljesen feltölti az akkumulátort, majd lemeríti, közben pedig megméri a kivett kapacitást. Ha ezzel megvan utána újra feltölti az akkut teljesen. A folyamat végén a kijelzőre kiírja a mért kapacitást és az “END” felirat is megjelenik a kijelzőn.

Powerbank funkció:

A gyártói adatok szerint ha legalább kettő 18650-es  vagy nagyobb akkut helyezünk a töltőbe, akkor 5V 2A áramerősség is elérhető az USB kimeneten. Amennyiben csak egy 18650-es vagy nagyobb akkut helyezünk bele, akkor ez az érték 5V 1A-re csökken. Ni-MH akkuk esetén nem működik a powerbank funkció.

Zanflare C4 in and out banner

Amennyiben kihúztuk a hálózati csatlakozót akkor a behelyezett lítium akkukból kivehető a betöltött kapacitás. A kijelző kéken világít, majd lekapcsolja magát és alvó módba lép át kb. 30 másodperc múltán. Ha az USB csatlakozóba bedugunk egy fogyasztót akkor a kijelző újra bekapcsolódik, rajta “usb” felirat jelenik meg. 2 darab behelyezett akkumulátorral végeztem az első mérést. 1A-es műterhelést rákötve 4,97V-os feszültség mellett 0,95A áramerősséget mértem. 2A műterhelésen 4,81V-os feszültségen stabilizálódott, és 1,80A volt a leadott áramerősség. Ugyan ez a teszt egy akkuval elvégezve: 1A terhelés mellett 4,97V és 0,95A, 2A műterhelés mellett 4,81V 1,79A áramerősség. Mégis csak bírja a nagyobb terhelést egy akkuval is 🙂

Végszó:

A Zanflare C4 akkumulátor töltő egy jól pozicionált árazással simán lehet jó vétel annak, akinek már kevés egy sima LED visszajelzős egyszerű töltő által nyújtott információ. Működése során semmiféle anomáliát nem tapasztaltam, minden funkciója megbízhatóan és pontosan működött. Itt elsősorban ilyen rövid távlatban a pontosságon van a hangsúly, mivel a töltő még friss a piacon, ezért tartósságáról nincs még tapasztalat.

Zanflare C4 mérete
Zanflare C4, OPUS BT-C3100, XTAR VC4

Tudásában megfelel a felső kategória belépő szintjének, a felhasznált anyagon minőségi érzést nyújtanak, a szivargyújtós töltési lehetőség pedig külön plusz pont a powerbank funkción felül. Hátránya talán az, hogy a kijelző háttérvilágítása teljesen nem kapcsol le, csak a fényerőt veszi lentebb, így éjjel zavaró lehet a használata. A pozitívumokról lehetne még irkálni, de szerintem felesleges, el kell fogadni, hogy ez ismét egy meglepően jól sikerült darab a Zanflare kínálatában. Árazása a “rivális” OPUS BT-C3100 alatt van, viszont nem csak árban, tudásban is kevesebbet kapunk. Persze ez ne tántorítson el senkit a vásárlástól, mert normál felhasználásra ez a töltő is bőségesen elegendő, sokan egy okosabb töltő tudását ki sem használják hiába adott a lehetőség. Cserébe még egyszer kiemelném: ez néma, működik szivargyújtóról, valamint egy powerbank is egyben.

Frissítés: A Zanflare exkluzív brandként folytatja életét, a továbbiakban nem megvásárolható a GearBest webshopjában!

Gyártói honlap: Zanflare C4

Mentés

Zanflare C4 akkutöltő bemutató” bejegyzéshez 15 hozzászólás

   1. Igen, közben megtaláltam én is, köszi.
    Ez a jobb, vagy az Lii-500? Mert utóbbi jóval olcsóbban hozzáférhető.

    1. Jó kérdés. Most a GB-en mindkettő kb. egy árban van. Mivel Lii-500 nem volt a tulajdonomban ezért arról nem tudok nyilatkozni, de nálam ez jól teljesített. Ha picit többet is rá tudsz szánni (még +5$) akkor az OPUS BT-C3100-ast nyugodt szívvel ajánlom. Sokunknál működik hibátlanul és pontosan.

     1. Köszi

      Arról néztem teszteket (Opus), a pwm-es megoldása nem tetszik, szóval azt kihagyom.

     2. Mindenki ezzel jön, hogy ez mennyire rossz lesz nekünk és az akkuknak is. De nekem (és sok-sok felhasználónak akik megelégedéssel használják) tökéletesen bevált ez a töltő, és az akkuknak is elfelejtettek szólni, hogy ez nem jó nekik és élnek- virulnak továbbra is. Ellenben nézd a blogot, mindjárt mutatom mi kell akkor Neked!

     3. Láttam teszteket, elég nagy áramcsúcsokkal rugdossa az akksikat. Elhiszem, hogy ettől semmi bajuk nem lesz, de akkor sem szimpatikus ez a megoldás (lámpák esetében a fényerőszabályozás kapcsán oké a pwm) .
      Szerencsére van választék, szóval nyugodtan rugdossa az akksikat, csak ne az enyémeket 😀

      Egyébként az Lii-500-at megrendeltem, lepontozva.

 1. Üdv, végigolvastam a teszteket, de nem jövök r, miben tud ez kevesebbet, mint az Opus BT v3100?
  Ahhoz van autós szivargyújtó adapter?

  1. Üdvözöllek!
   Az OPUS sokkal szélesebb tartományban állítható töltő és kisütő árammal rendelkezik, van benne regenerálás is, ami ebből kimaradt de ha használsz Ni-MH akkukat akkor mai napig jól jöhet. Ehhez cserébe adnak szivargyújtó adaptert is tartozékként. Én az OPUST jobban favorizálom, abból rengeteg van használatban fanatikusoknál is az “olcsó” már jó töltő a Liitokala Li-500 mellett. A visszajelzések alapján az OPUS egy megbízható, tartós töltő, a mai napig ha választanom kellene a három olcsóbb de már jó töltő közül én az OPUS mellett tenném le a voksom. Meg is tartottam biztonsági tartaléknak, viszont az XTAR dragont használom napi szinten.

   1. Értem, köszönöm a választ! Pont a sokadik olvasásra szúrtam ki a regenerálást, rákerestem a szóra ezen az oldalon is, így vettem észre, hogy válaszoltál. 🙂 Szóval igen, használok, és így már világos a többletfunkció.
    Most azért elgondolkodtam, mert a VP4-el lehet akkupakkot tölteni (esetleg építek egy BT erősítőt, bár akkor olcsóbb beépíteni egy töltőelektronikát), és csak kb 14 ezer Ft-al drágább, de ahogy látom, a regenerálást az sem tudja.
    Ehhez használhatnám szerinted egy régebbi Voltcraft (UFC-8, 12V/1,7A) szivargyújtó adapterét…? Vagy mit javasolnál helyette?

    1. Ha nem modellezel és nem pont 3S akkuid vannak akkor pl. teljesen haszontalan a pakk töltése a VP4-nek. Bevallom, egyszer nem használtam mióta megvan, nincs mit töltenem vele. A 12V feszültség rendben van az OPUS-hoz, az áramerőssége az kevesebb, mint amire szükség lehet, max nem töltesz 1A-el csak fél amperrel, ezt majd az olvadóbiztosítékon látni fogod mit bír 😀 Tartalékot azért szerezz be hozzá ebből, gondolom abban is a szokásos üveg biztosíték van, érdemes a kezdeti “rántás” miatt a lassabb biztosítékot venni hozzá.

   2. Még annyit, ezeket mennyire hamisítják? Miről lehet kiszúrni? Hol érdemes venni…? Tudsz ilyenekben tanácsot adni?

    1. Ahonnan linkeltem a cikk végén onnan biztosan jót kapsz, a banggood, fasttech, gearbest triót preferálom, ezeken nem jellemző a hamisítvány, ebay és aliexpress, főleg a tipikus kisker ár alatti ajánlatoknál már gyanús. Mindent másolnak, kizárt, hogy pont ezt a töltőt ami elég keresett ne hamisítanák, vagy gyártanák gyenge minőségben is (mint pl. az imax b6-ost is már meg kell nézni pár éve honnan veszed).

  1. Nem csak OPUS brand-el ellátva árulják, többek közt a Conrad is árulta ha jól tudom a saját Voltcraft márkaneve alatt dupla-tripla áron. A dobozon nekem is csak matrica az OPUS márkanév, a többi van rajta nyomtatva. Jófogáson általában nepperek hirdetnek ilyeneket, akik ugyan így a kínai webshopból veszik meg, csak haszonnal adják tovább. Ha nem égetően sürgős akkor jobban megéri Kínából megvenni, garit a neppertől sem kapsz, webshopnál legalább a paypal védelem megvan 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .