DQG Tiny 26650 bemutató

DQG Tiny 26650 elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A Kínai DQG manufaktúrának szinte minden termékéről elmondható, hogy a lehető legkisebb méret elérésére törekednek adott akkumérethez viszonyítva. És nem csak próbálkoznak, meg is csinálják az esetek 99%-ban, ezért lámpáik igen kedveltek EDC felhasználásra. Ebben a cikkben a “nagy” 26650 méretű akkut használó modelljükről olvashattok, ami az akku mérete ellenére bizony tényleg pici. Olyannyira, hogy mikor megkaptam először nem is tudtam mire vélni, aztán bepróbálva az akkut tényleg elfér benne és képes világítani is. A gondos tervezés szinte minden porcikáján felfedezhető, egy igazán jól kidolgozott és átgondolt szerkezetet kap a vásárló a pénzéért cserébe. A modellt folyamatosan fejlesztgeti agyártó, jelenleg a 3. generációnál tartanak. Nézzük is meg közelebbről, hogy mit nyújt a tulajdonosnak a DQG Tiny 26650 3th.

DQG Tiny 26650 3th oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: DQG
Modell: 26650 3th
Emitter típusa: 7 darab Cree XP-G2
Maximális fényáram: 2500 lm
Színhőmérséklet: választható NW: 4500 K vagy CW: 6500 K
Lencse: műanyag TIR lencse
Kapcsoló típusa: clicky (elektronikus)
Áramforrás: 26650 védelem nélküli lítium-ion akkumulátor
Módok: 4: alacsony, közepes, magas, turbó
Bevonat: nincs megadva
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömege: 93 g (akku nélkül)

DQG Tiny 26650 3th doboza

Doboz tartalma:

Apró elemlámpához apró csomagolás jár, így a szállítás és a tárolás is hatékonyabb. Gondolom csak és kizárólag ez lebeghetett a gyártó szeme előtt, mert az apró elemlámpát egy passzentos kartondobozba rejtette. A dobozra egy matrica került amin kis listán az összes elérhető verzió fel van tüntetve és itt van bejelölve, hogy a dobozban milyen modell, milyen színben, milyen anyagból, milyen színhőmérséklettel lett behelyezve. Ezeken kívül némi információt olvasgathatunk a biztonságos kezelésről, valamint a megfelelőségi jelzéseket is ezen a matricán találjuk meg. A dobozban az DQG Tiny 26650 3th modellen kívül egy angol-kínai nyelvű kezelési utasítást és két pót tömítő gyűrűt találunk.

DQG Tiny 26650 3th tartozékok

Felépítés:

Három fő részből épül fel a DQG 26650 3th modell, viszont a fej és a test gyárilag össze van ragasztva, őket nem tudtam szétbontani, annak ellenére, hogy ez sok tesztelőnek sikerült, lehet ez a gyártásban mostanság lett bevezetve.

DQG Tiny 26650 3th szétbontva

Fej:

Az elemlámpa legszélesebb pontja, viszont kevés alkatrészből épül fel, hogy a rövid méretet el tudják érni. Kívülről a rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik, majd vele megegyező átmérővel folytatódik, de már itt is rombusz textúrával látták el ezt a modellt. Itt lett kialakítva a hatalmas lyuk a csuklópántnak is, aminek sajnos a nagy átmérő miatt a legalacsonyabb falvastagsága bizony elég soványra sikerült. Itt szerintem egy picit kisebb lyuk jobb döntés lett volna, mert maradt volna tisztességes falvastagság is.

DQG Tiny 26650 3th fej szétbontva

 

Tovább haladva két hűtőbordát láthatunk, majd a nyak részen a test átmérőjére szűkül a fej. Elöl a bezel gyűrű alatt közvetlenül a műanyag TIR lencsét találjuk, a lencse pedig közvetlenül az alumínium PCB lapra fekszik fel a hét darab Cree XP-G2 LED köré. Minden LED jól van elhelyezve, de sajnos nincs az összes tökéletesen centerben. A fejben integrált pill-en fekszik fel a LED-ek alatti PCB lap, aminek túlsó oldalán a drivert találjuk meg rajta a mikrokapcsolóval és az akku pozitív csatlakozójával, ami egy sima réz tömb. A fej belső oldalában egy GITD matrica csíkot helyeztek el a TIR lencse oldalánál, ezért sötétben ha kikapcsoljuk a lámpát akkor igencsak látványos kép tárul elénk:

DQG Tiny 26650 3th GITD

Test:

A DQG Tiny 26650 3th testén a fejen már megismert egészen agresszív rombusz mintázat folytatódik két sima gyűrű között. A test a fej felé ragasztva lett, így ott nem juthat be víz az elektronikához. A test vége felé haladva a rombusz mintázat utáni gyűrűvel nem érünk a test végére, közvetlen utána egy picit nagyobb átmérőjű résszel folytatódik a test, ezt a részt a zárókupak el fogja takarni ha rá van tekerve. A vékonyka tömítő gyűrű közvetlenül ez után van felhelyezve. A tömítés mögötti trapéz profilú meneten az eloxálás el van távolítva, ezért a zárókupak letekerésével nem lehet a lámpát lezárni véletlen bekapcsolás ellen.

DQG Tiny 26650 3th kövek közt

Zárókupak:

Elég egyszerű viszont célszerű a zárókupak kialakítása a DQG Tiny 26650 3TH modellen. Külső felén nyolc oldalú lapolást találunk, ez felel azért, hogy ne tudjon elgurulni a lámpa. Ugyan nem tökéletesen, de érezhetően javít a lámpa stabilitásán. A végén a talp résznél körbefut egy vékony és nem túl magas perem, a belső korongon a gyártó nevét és a típusjelölést olvashatjuk. Sajnos a gravírozás az én lámpámnál nincs tökéletesen középen. Belül rugót nem találunk, pontosan van méretezve a test hossza a nem védett 26650 akkukhoz, ezért a csatlakozó a negatív pólusnál a zárókupak anyagából kialakított alumínium pogácsa, ami körül egy vékony szivacsos anyagot találunk, ami minimális előfeszítést ad az akkunak a zárókupak rátekerésekor. A rövidebb és hosszabb védelem nélküli akkuk közti méreteltérést kis csalással a testnél hidalják át, ezért nincs a test végén lévő menet eloxálva.

DQG Tiny 26650 3th zárókupak

Mérete:

Szerintem a vásárlók 90% kézhezvétel után tapasztalja meglepetten, hogy a DQG Tiny 26650 3th elemlámpa ténylegesen mennyire pici.

DQG Tiny 26650 3th mérete
26650 akkumulátor,Astrolux S1, DQG 26650 3th, Imalent DN70, Lumintop ODF30

A képen jól láthatóan alig nagyobb, mint a 26650 méretű akkumulátor, hosszra kb. megegyezik az Astrolux S1 rövid csövű változatával! Jól értitek, a fele ilyen hosszú akkuval rendelkező elemlámpa ugyan ilyen hosszú, mint ez! A kisebb méretű 26650 akkut használó elemlámpáim is jelentősen hosszabbak nála, a képen az Imalent DN70 és a Lumintop ODF30 látható.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezés kimerül annyiban, hogy beteszünk a testbe egy védelem nélküli 26650 méretű lítium-ion akkut, és máris működésre kész állapotba kerül az elemlámpánk. Egy elektronikus kapcsolót találunk rajta a fej oldalában, ezzel tudjuk a nem túlzóan sok funkciót elérni. Kikapcsolt lámpánál egyet kattintva a kapcsolón a közepes fokozatban indul el. Ha kettőt kattintunk kikapcsolt lámpánál akkor a magas, három, vagy több kattintással pedig az alacsony módban kapcsol be.Ha lenyomva tartjuk a gombot több, mint 1 másodpercre akkor turbó módban indul. Miután bekapcsolt a DQG Tiny 26650 3th elemlámpa a módváltás a gomb folyamatos nyomva tartásával történik.

DQG Tiny 26650 3th mode banner

Az alacsony, közepes és magas fokozatok közt lépeget növekvő sorrendben a turbó mód nélkül. Egy kattintással bármelyik fokozatban is legyen az elemlámpa kikapcsol. Kettőt kattintva a gombon a turbó fokozatot kapcsoljuk be, ami 1,5 perces időkorláttal rendelkezik és ennek letelte után visszalép abba a fokozatba, amiből indítottuk a turbó fokozatot. A visszalépést elérhetjük egy kattintással is. Van a lámpában alacsony feszültség figyelmeztetés is, mivel a gyártói ajánlás a védelem nélküli akku használata. Nagy terhelés esetén akár ki is kapcsolja a lámpát, magas fokozatból visszalép közepes fokozatba és villogással jelzi, hogy a feszültség lecsökkent, cseréljünk akkut. Ez a jelzés az általam tesztelt példánynál 2,78 V feszültségen történt, ami még az akkura nézve nem káros, igaz én ezt a jelzést biztos ami biztos alapon inkább 3 V körül állítottam volna be.

DQG Tiny 26650 3th elölről

Mérések:

Méretei:

  • legnagyobb átmérője: 38 mm
  • teljes hossza: 92,7 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 89 g

Hőtermelése:

DQG Tiny 26650 3th hőtermelés

Érdemes egy pillantást vetni a diagramra. Hideg elemlámpát turbó és magas fokozatban indítottam a mérések során. Jól látszik, hogy a turbó módban indított lámpa két perc alatt kb. azt a hőfokot érte el, mint a magas fokozatban 15 perc alatt. A hőleadása egyébként meglepően jól sikerült, sokkal de sokkal szélsőségesebb értékekre számítottam méretét látva.

Mért áramfelvételek:
– 11 µA (készenléti áramfelvétel)
– 0,04 A
– 0,59 A
– 1,87 A
– 5,97 A

DQG Tiny 26650 3th eleje

Fénye:

Kivittem a megszokott helyemre és lefotóztam a DQG Tiny 26650 3th elemlámpa fényét pár vetélytársával. Az alábbi képek készültek:

DQG Tiny 26650 3th fénye

Első fotón a szintén több LED-es már bemutatott Jaxman E2L elemlámpa fénye látható, amit a Convoy S2+ erős változata követ. Utánuk jönnek az 1000 lumen feletti fényáramú elemlámpák. A sort az Astrolux S1 nyitja, ami már az előző kettőt bőven felül múlja teljesítményben és fényben is. Közvetlenül utána a tesztalany DQG Tiny 26650 3th elemlápa fénye turbó módban még szélesebben még erősebb megvilágítást produkál, viszont csak rövidebb távolságon, kb. 70 méterig használható, de addig mindent beterít a fényével. Utolsó képen a szintén egy darab 26650 akkut használó zsebrakéta, a Lumintop ODF30 fénye látható turbó fokozatban. Bizony ebben a sorozatban magasan vezet a többiek előtt mind megvilágítás mind távolság terén a Lumintop.
Fényében alacsony fokozaton látható PWM villogás kamerán keresztül nézve.

DQG Tiny 26650 3th hátulról

Konklúzió:

Régen  figyelem a DQG elemlámpáit, de ezidáig nem vásároltam belőlük. Igazából nem is baj ez, mert nem az én stílusom, pedig nem rossz elemlámpa, de koránt sem tökéletes. A kialakítása nagyon ötletes, a kivitelezésbe sem nagyon lehet bele kötni. A bevonat és a kidolgozás is kiváló, alig leltem benne hibát, de vannak apróságok amik ezt a pozitív képet beárnyalják. A negatívumok közül számomra a turbó mód a leginkább zavaró. Ha nem lenne elég a driver sípolása a turbó módban, amikkel pár elemlámpánál már találkoztam de itt bizony még a fényébe is bele-bele vibrál néha, pedig a lehető legjobb akkukat tettem bele, és cserélgettem is őket, szóval ez a lámpa hibája, nem az akkué. A LED-ek nem mindegyike került centerbe, némelyik kicsit el van tolódva. Ennek tudom be, hogy a TIR lencsében három LED felett picit opálos is lett a lencse anyaga.

DQG Tiny 26650 3th mohán

Persze nem ennyire rossz a helyzet, mert például a hővezetése baromira jól sikerült ennek az apróságnak, még engem is meglepet. Mint ahogy a mérete is. Ez tényleg belefér az EDC méretbe, feltéve ha a vastagságával megbarátkozunk, mert az jelentős egy sima elemlámpához képest. A fénye tipikus flood fény, kellemes a szemnek, jól használható de csak rövidebb távon. Úgy gondolom aki a DQG 26650 3th mellett teszi le a voksát nem feltétlenül a képességei miatt teszi, mert bizony egy különlegességet kapunk az áráért, ami nem mellesleg világítani is tud, nem is akár hogy!

Megvásárolható:
DQG 26650 3th – NW természetes fehér színhőmérsékletű a tesztben is szereplő változat
DQG 26650 3th – CW hideg fehér színhőmérsékletű változat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .