Cyansky K3 – WOW

Cyansky K3 borító

Cyansky K3 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Egy egészen új márkanév a piacon a Cyansky, pár hónapig figyelgettem az instagram oldalukat és a weboldalukat is, mert egészen komolyan vették a kezdést, mint új márka a piacon. Miután a kínálatban megláttam a Luminus SFT-40 LED-del szerelt Cyansky K3 típus megjelenését máris elfogott a vágy, hogy ezt nekem is látnom, mi több, birtokolnom, kipróbálnom kell. A webshopjukból meg is rendeltem egy másik modellel egyetemben, így a posta is ingyen volt, egy héten belül pedig meg is kaptam a várva várt lámpáim. Kibontottam a csomagot, amiben a teljes szett és végre “rendes” klasszikus övtok is fogadott, feltöltöttem a tartozék akkut és bekapcsoltam. És itt jön a hatásszünet. Hosszú és döbbenettel teli hatásszünet következett. Aztán egy elismerő “hűha” hagyta el a szám. Ez tényleg nagy durranás, szóval olvassatok tovább és ismerjétek meg Ti is ezt a taktikainak mondott, és elég jól eltalált elemlámpát!

Cyansky K3 eleje

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Cyansky
Modell: K3
Emitter típusa: Luminus SFT-40-W
Maximális fényáram: 1600 lm
Maximális fényerő: 90000 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg lencse kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: SMO
Kapcsoló típusa: Forward clicky + elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 21700 akkumulátor (5000 mAh BL2150U akku tartozék) vagy 2x CR123 vagy 2x RCR123
Módok száma: 5 (turbó, magas, közepes, alacsony, stroboszkóp)
Újratölthető: igen, az akkumulátor közvetlenül type-c porton keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 2 m
Tömeg: 133 g (áramforrás nélkül)

Cyansky K3 doboza

Doboz tartalma:

Kezdjük is a dobozzal. A csomagolás igényes, matt felületű és tapintású kartondoboz, melyen rengeteg hasznos információt megtalálunk a Cyansky K3 elemlámpa paramétereiről. Meglepő módon még futásidő grafikont is nyomtattak a dobozra, ami magasabb kategóriában is ritkaság számba megy. Majd lentebb persze elvégzem én is a mérések egy részét, és össze lehet hasonlítani a dobozon szereplő grafikont az általam mért grafikonnal. A dobozban műanyag tartópanelt találunk, melybe be van elölről pattintva a Cyansky K3 elemlámpa, belsejében a tartozék 5000mAh kapacitású 21700 akkumulátorral. A csomag hátsó felébe van elrejtve az angol nyelvű kezelési leírás és a garancia cetlije is. Ezen kívül találunk még itt egy USB – Type-c csatlakozó kábelt, jó minőségű gyöngyvászon övtokot, egyszerű csuklópántot, kettő tartalék O gyűrűt, valamint egy tartalék nyomógomb borítást. Mondhatjuk teljes a csomag, igazából nem is hiányolok semmit.

Cyansky K3 tartozékok

Felépítés:

A Cyansky K3 klasszikus felépítésű elemlámpa. 3 fő részből áll: a fejből, a testből és a zárókupakból.

Cyansky K3 szétbontva

Fej:

A fej rész tartalmazza a lámpa lényegi alkatrészeit, mindezt igen impozáns külsőbe öntve. Elején mindjárt a túlméretes bezel gyűrűt láthatjuk, aminek “taktikai” fogazásából 3 darab cirkónium üvegtörő “tüske” áll ki. A bezel ahogy látom hatalmas méretű, egészen a fej széles részének aljáig ér, itt van a menet rögzítve, szerintem ragasztóval. Bontani minden esetre nekem nem sikerült. Az oldalán lévő 5 bemarás a lámpa elgurulását megakadályozza sík felületen. A lencse AR bevonattal ellátott keményített ásványi üveg, alatta mély SMO reflektor, aminek alján ül a Luminus SFT40 LED fehér központosító gyűrűben, tökéletesen centerben. A fej a bezel után összeszűkül, ezen a kb. 1 cm széles gyűrűn helyezték el az oldalsó elektronikus kapcsoló (elvileg) alumínium nyomógombját.

Cyansky K3 fej

Nos ebbe egyből bele is kötnék, mivel ezt használat közben nagyon nehéz megtalálni. Miért lett besüllyesztve és lekerekítve? Mennyivel jobb lenne, ha a módváltáshoz nem kellene másodpercekig forgatni a lámpát… Lépjünk tovább. Eztán ismét összeszűkül a fej nyak része 28,7 mm átmérőre. Ezen a gyűrűn lett elhelyezve a gyártó neve és a modell típusszáma. Egy újabb, még kisebb átmérőjű gyűrűvel ér véget a fej. Belső felében a driver aljára helyezett aranyozott réztömböt láthatjuk, mellette pedig a fordított polaritás ellen védő két fém “banán” formát. A test sárgaréz gyűrűre fekszik fel összetekert állapotban, ezen keresztül jutnak az elektronok a driver felé ebből az irányból.

Cyansky K3 SFT40 LED banner

Test:

Nos a test az elég egyszerűre sikeredett, persze próbáltak rajta egy kicsit díszíteni. A fejbe trapéz alakú, jó minőségű, könnyen járó menettel csatlakozik a test. A menet végig eloxált, a bevonat csak a test végeiről lett eltávolítva. A menet tövében egy gumi tömítő gyűrt helyezett el a gyártó a bejutó por és nedvesség ellen. A testen végig látható egyszerű körkörös barázdákat 6 darab hosszanti bemarással tették izgalmasabbá. A fogása teljesen rendben van, tapad a tenyérbe. A végén kb. 8mm széles vályút martak, ide pattan be a rozsdamentes acélból hajlított klipsz, ami gyárilag a testre van pattintva. A test végén lévő menet tövében ismét egy gumi tömítő gyűrűt láthatunk, majd a test elején lévővel teljesen megegyező menettel ér véget a test.

Cyansky K3 test

Zárókupak:

A zárókupak sem túl izgalmas, de okosan lett kialakítva. Belső felében látható, hogy egy menetes gyűrű szorítja a helyére a forward clicky kapcsolót rejtő PCB lapot. Az akkuval hosszú aranyozott rugó tartja a kontaktust, mely a PCB lapra lett forrasztva. A kapcsoló felett gumi nyomógomb kicsit vékonykának érződik, de legalább adnak egy tartalék darabot is, ha véletlen elszakadna. Külső felén a test felől hátrafelé haladva két körbefutó barázda közé némi hosszirányú díszítő mintát mart a gyártó, amik a fejen és a testen lévő mintázattal is harmonizálnak. A zárókupak végén két szemben lévő negyed köríven el lett távolítva a perem, így emelve a lámpa “taktikai” érzését. Ez sikerült is, mert így a kapcsolót könnyen elérhetjük és akár kesztyűben is könnyebben kezelhetjük a Cyansky K3 elemlámpánkat. Szerencsére ez a perem túllóg a gumi nyomógomb borításon, ezért ha szükséges, akkor stabilan fel lehet állítani a lámpát gyertyaként is.

Cyansky K3 zárókupak

Mérete:

Jelenleg nem igazán van itthon olyan elemlámpa, ami kategóriájában passzolna a Cyansky K3 modellhez tökéletesen, így néhány egyéb lámpámmal fotóztam le a méretét:

Cyansky K3 mérete

A tartozék 21700 akkut tettem a sor elejére, amit a jól eltalált, azóta már frissített Olight Warrior Mini elemlámpám követ. Ez, és a Convoy C8+ modellek 18650akkut használnak, szemben a Cyansky K3 lámpával, ami már 21700 akkuval üzemel. A sort a Brinyte PT18 Pro Oathkeeper zárja, ami ismét 18650 akkumulátorral működik.

Üzembe helyezés, kezelés:

Nincs bonyolult dolga a felhasználónak, ha a Cyansky K3 elemlámpát kell használatba vennie. A test végén lévő forward clicky mechanikus kapcsolóval lehet be és kikapcsolni az elemlámpát. A gombot enyhén benyomva azonnal világítani kezd a lámpa az utoljára használt fokozatban. Kattanásig lenyomva a gombot, majd felengedve világít tovább a lámpa (bekapcsol). A gombot ismét tövig nyomva kattanás után felengedve kikapcsol.

Cyansky K3 parameters

A módváltáshoz a fej oldalán elhelyezett elektronikus kapcsolóra lesz szükségünk. A kapcsolón kattintva az alacsony (30 lm), közepes (200 lm), magas (800 lm) és a turbó (1600 lm) fokozatok váltják egymást ciklikusan. A nyomógómbot lenyomva és nyomva tartva 1 másodpercig a változó frekvenciájú stroboszkópot aktiválhatjuk. Ismételt kattintásra visszatér a lámpa az utoljára használt fokozathoz.

Cyansky K3 dual switch banner

Beépített töltés:

A Cyansky K3 nem rendelkezik beépített töltéssel. A gyártó a lámpához a Cyansky BL2150U jelzésű 21700 méretű akkut adja tartozékként, ami rendelkezik beépített töltőelektronikával. Az akkuba épített töltés Type-c csatlakozón keresztül képes fogadni a töltőáramot.

Cyansky K3 és BL2150U

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor egy Cyansky BL2150U típusú, 5000 mAh kapacitásúnak hirdetett darab. Az akku rendelkezik beépített töltőelektronikával, ami Type-c csatlakozóval rendelkezik. A védelem túltöltés, túlmerítés, túlmelegedés és rövidzár ellen is védi az akkucellát a gyártói leírás szerint.

Cyansky K3 BL2150U akku 1

Az akku mért valós kapacitása ~4970 mAh, tehát kb. fedi a valós kapacitás a ráírt értéket. Belső ellenállásnak 23 mΩ értéket mértem, ami a töltőelektronikát figyelembe véve igazán kiváló eredmény. A maximális töltőáram méréseim szerint 4,99 V feszültség mellett 1,70 A áramerősségű, vagyis az akku képes a gyorsabb töltésre is. Az akku tömege 72,8 gramm.

Cyansky K3 BL2150U akku 2

Mérések:

Méretei:
– hossza: 152 mm
– legnagyobb átmérője a fej részen: 40 mm
– legnagyobb átmérője a test részen (a klipsznél): 33,6 mm

Tömege:
– áramforrás nélkül: 134,4 g
– tartozék akkumulátorral: 207,1 g

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel turbó módban 99200 cd (+10%), ami az FL1 szabvány szerint számolva 629 méter hatótávot jelent. Visszalépés után (!!!), 15 perc múltán a fényerő 48100 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 438 méter hatótávot jelent. Ezek egészen tisztességes számok, főleg ha azt nézzük, hogy a majd 50e cd fényerőt kb. 3 órán át tudja.

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 59200 cd (+31%), ami az FL1 szabvány szerint számolva 486 méter hatótávot jelent.

Cyansky K3 hátulja

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Cyansky K3 hőtermelése

Amit láthatunk: A szobahőmérsékleten, aktív hűtés nélkül indított lámpa turbó fokozatban hirtelen felmelegszik, és a 2. percben már láthatóan a hővédelem stabilizálja is a hőfokot. Eztán szép lassan beáll a maximum hőfok 47,6°C körüli értékre. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a lámpa teste fogható, langyos marad, és a fej ha hozzánk ér sem fog égési sérülést okozni. A mért fényerőket figyelembe véve ez nagyon jó eredmény!

Futásidő:

A grafikont elkészítettem a turbó és a magas fokozatokon is, mivel a dobozon található diagrammal nem sok hasonlóságot találtam a turbó esetén, ezért indokoltnak éreztem, hogy a magas fokozat görbéjét is ellenőrizzem.

Cyansky K3 Turbo runtime

A turbó fokozatban indított lámpa kb. 1,5 percig tartja a maximális fényáramot, ami a gyártó állítása szerint 1600 lumen. A 2. percre ez visszaesik 53%-ra, majd egy kisebb kilengés után 3,5 perc után ismét zuhanni kezd, mígnem a 11. percre stabilizálódik is nagyjából 38%-on, ami kb. 608 lumen fényáramnak felel meg. Ezt stabilan tartja a 183. percig, vagyis bő 3 órán át. Ekkor visszalép 12%-ra, ami kb. 192 lumennek felel meg. Ezt a 200. percig tartja, itt visszalép 1,5%-os értékre. A Mérést itt befejeztem.

Cyansky K3 High runtime

A mérést magas fokozatban is elvégeztem, ami a gyártó állítása szerint 800 lumenes fényáramot jelent. Nos a többi tesztelővel szemben nekem másabb a grafikon ami készült. Lehetséges, hogy náluk az aktív ventilátoros hűtés miatt, de konstans a magas fokozat fényárama. Nálam nem ezt mutatta a mérés. 16 perc után a fényáram 97%-ról elkezdett zuhanni és a 22. percre stabilizálódott 77%-os értéken, ami kb. 606 lumenes fényáramot jelent. Ezt kb. stabilan tartotta a 177. percig, mikor is újabb látványos visszalépés látható 25% értékre (kb. 200 lumen). A 201. percben lép le 3%-os holdfény módra, ez még gyalogláshoz elegendő, kb. 25 lumen fényárammal működteti a lámpát, de a mérést itt befejeztem a 400. perc után.

Fénye:

A fénye, az nagyon ott van az SFT-40 LED-del szerelt Cyansky K3 elemlámpának. Íme az elkészült fotók 100 méteres távolságon, turbó fokozaton:

Cyansky K3 100 meter beamshot

A sorban az első elemlámpa aminek a fényét fotóztam a Brinyte PT18 Pro, amiről régebben már írtam részletesebb cikket. A Második az egyik kedvenc elemlámpám, az Olight M2R Pro Warrior, aminek erőteljes és széles hotspotja töri az utat maga előtt a 100 méteres távolságon. A harmadik képen a másik nagy kedvencem, a Nitecore MH12S fénye látható, szintén könnyen gyűri le ezt a távolságot. Őket a Convoy C8+ thrower követi, jól látható, hogy a szórt fény kevesebb, a hotspot pedig erőteljes és távolra hord. Az utolsó képen látható a Cyansky K3 fénye, aminek a 100 méteres távolság nem akadály. Van szórt fény is, de főként a hotspot a karakteres.

A képeket elkészítettem 200 méteres távolságon is:

Cyansky K3 200m beamshot

Ezen a távon már jobban látható az egyes modellek közti különbség. Első képen ismét a Brinyte PT18 Pro fénye látható, neki a 200 méter már csak moderáltan megy, még a sokkal kisebb fejátmérővel rendelkező Nitecore MH12S is legyűri ezen a távolságon. A Convoy C8+ jellegzetes thrower fénye már erősen megvilágítja a 200 méterre lévő barlang bejáratát. Őt követi a sorban a Cyansky K3, ami láthatóan fényerősebb az előző lámpáknál. A szórt fény is több és erősebb, valamint a hotspot is erőteljesebben világítja meg a barlang bejáratát és környékét is. Itt látszik igazán a benne rejlő “erő”.

Konklúzió:

Láthatjátok, hogy egy egészen jól sikerült modell a Cyansky K3, a gyártó egyik első sorozatban gyártott elemlámpája. Persze megvannak a gyermekbetegségei, amiken még lehet majd finomítani. Ilyen pl. a testbe simuló oldalsó kapcsoló, vagy az egészen apró és kevésbé hatékony üvegtörő tüskék, de megemlíthetném az akku töltöttség visszajelzésének teljes hiányát is. Azért alapvetően egy szerethető elemlámpa, igaz árazása a jelenlegi árfolyam és postázási lehetőségek miatt nem túl baráti. A fényereje szerintem szuper méretéhez képest, az egészen új Luminus SFT-40-W LED nagyon meggyőzően működik. A felszereltsége is rendben van, nem hiányolhat senki semmit a csomagból, és a kezdő elemlámpások is megkapnak mindent, ami az azonnali használatba vételhez elengedhetetlen.

Cyansky K3 Dunaparton

Az együtt töltött idő alatt egészen jól sikerült már kiismernem, ennek fényében mondom azt, hogy a vásárlást mindenki alaposan fontolja meg. Ez az elemlámpa általános felhasználásra nem jó választás! Ugyan van szórt fénye is, de az egy szűkebb sugarú kör, és a hotspot nagyon erőteljes, ami nagyobb távolságon kellemes, de kisebb távolságon gyakorlatilag használhatatlanná teszi a fényét. Közel a hotspot látható csak alacsonyabb fokozatokon, magas fokozaton pedig a hotspot már elvakít, ezért nem látjuk a spillben lévő dolgokat. Kempingezés alkalmával próbáltam faágakat gyűjteni a segítségével, de inkább feladtam és kicseréltem egy kevésbé fényerős lámpára, mert kellemetlen volt a munka vele. Vadakat nézegetni a határban viszont kellemes társa lesz a tulajdonosoknak, de nem mint egyetlen, vagy mint elsődleges elemlámpa. Nekem minden esetre nagyon tetszett, ezért pecsétet is kap 🙂

Megvásárolható:
Cyansky K3 – Cyansky store
Cyansky K3 – Aliexpress

Cyansky K3 – WOW” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .