Olight OPen 2 – fényíró

Olight OPen 2 borító

Olight OPen 2 teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Nézegetem már régebben is a “taktikai” tollakat, de sokkal tovább nem jutottam attól, hogy egy Zebra F-301-et hordok magamnál, pedig ez még csak nem is teljesen fém, mert az az F-402-es modell lenne, de olyan nem volt a bevásárlóközpontban, ahol a polcról leakasztottam ezt. Persze az “igazi” az X-701 lenne, de olyat szerintem nem is lehet itthon kapni, vagyis a “tacskóban” biztosan nem. A Nitecore régebben már piacra dobott 1-2 taktikai tollat, de azok inkább különlegesek voltak, mint olcsók, inkább kihagytam őket. A kínai kínálatot már párszor átnyálaztam, de azon kívül, hogy 2-3 típust fogtam kézben ismertségi körben, amik képen jól néztek ki rá kellett jönnöm, hogy azok önvédelemre jók, de eredeti feladatukat a hatalmas tömegük, és átmérőjük miatt nem igazán látják el. Aztán jött az Olight az OPen 2-vel.

Olight OPen 2 hátulja

Azt sem tudtam, hogy volt régebben “sima” OPen, pedig kis guglizással ez is kiderül. Szóval megfogtam, és bár ez sem könnyű, és nem is kecses, de legalább világít. Haza hoztam, mert azért csak ki kellett próbálnom egyszer egy ilyet is.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: O’Pen 2
Emitter típusa: Osram P3737
Színhőmérséklet: 6000-7000 K
Maximális fényáram: 120 lm
Maximális fényerő: 64 cd
Lencse: műanyag textúrázott
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: beépített lítium-polimer akkumulátor
Beépített töltés: USB Type-c csatlakozón keresztül
Módok: 4 – holdfény (5 lm), alacsony (20 lm), közepes (60 lm), magas (120 lm)
Vízállóság: nincs szabványosítva, nem vízálló
Ejtésállóság: nincs szabványosítva
Tömege: 38 g

Olight OPen 2 doboza

Doboz tartalma:

A csomagolás maga is megér egy misét. A doboz teljesen egyszerű matt fehér kartondoboz, amin a toll 1:1 méretarányban színesen és fényes felületre van nyomtatva. A csomagolás hátsó felén mindenféle marketing szöveget olvashatunk, mellette pedig az ANSI/NEMA FL-1 szabvány szerint mért adatokat is láthatjuk. A dobozt kibontva a kezelési utasítást és egy hosszúkás, átlátszó műanyag dobozt találunk benne. A műanyag dobozból ki lehet csúsztatni az Olight O’Pen 2-t tartalmazó fekete műanyag panelt, amiben a toll uralja a látképet, amint a kis fészkében pihen. A műanyag panel oldalán végigfut az USB – type-c csatlakozókkal ellátott töltőkábel, mely a bal oldalról a jobb oldalra át van hajtva. A jobb oldalán lett elhelyezve a tartalék betét is, melynek cikkszáma OL1826 BK.

Olight OPen 2 tartozékok

Felépítés:

Nos itt picit gondban vagyok, mert ez nem elemlámpa, a tollaknak pedig nem vagyok nagy szakértője, csak használója. Mondjuk az legalább napi szinten, ami a mai világban már akár meglepő is lehet, mikor mindenki csak a digitális világban él, ír, olvas. Alapvetően kettő fő részre bontható, a toll részre, és a lámpa részre.

Olight OPen 2 szétbontva

Lámpa rész:

Viszonylag egyszerű dolgom van ezzel az Olight O’Pen 2 esetén, mert ezt a gyártó bonthatatlan módon szerelte össze. Ez persze nem igaz, mert a gyárban csak összerakták valahogy. Ahogy látom a lámpa rész a “toll” végével kezdődik, innen van beszerelve a házba. Itt egy elektronikus kapcsolót vezérelhetünk ha a “toll” végén lévő gombot nyomkodjuk. A nyomáspontot és a “kattanást” külön kiemelném, hogy fantasztikusan jól sikerült eltalálni, van benne egy határozott “pattanás” mikor lenyomjuk, tökéletes visszajelzést ad az ujjunknak az elektronikus kapcsoló alumínium nyomógombja.

Olight OPen 2 lámpa kapcsoló

Ezt egy speciális 3 ágú célszerszámmal betekert kupak tartja a testben a teljes elemlámpa szerkezettel együtt. A toll oldalán legfelül a sima hengeres formára a sorozatszám és egy QR kód lett rányomtatva, tőle 180 fokra pedig a rozsdamentes acél vastag és merev klipsz került rögzítésre szintén speciális kialakítású csavar segítségével. Vastag és erős, ráadásul elég jól kidolgozott a klipsz, melynek végébe egy vájatot martak a gyárban. Ide ha kedvünk tartja egy 1,5 mm x 6 mm méretű trícium csövet ragaszthatunk ha tovább szeretnénk díszíteni eszközünk.

Olight OPen 2 type-c töltő

 

Toll rész:

Ez egy teljesen különálló, akár külön is teljes értékűen használható egység. Felső része zárt a testen belül. Oldalán a kilenc darab ívesen lefutó barázda dominál, valamint az “L” alakban működő mechanikus zárszerkezet pöcke. A toll eleje letekerhető, a menet finoman jár, mi több, a tövében egy gumi O-gyűrűt is találunk, hogy ne jusson be a por vagy a víz. Már csak az a kérdés, hogy itt miért van ez a szigetelés, ha a toll legelejére egy lyuk került. Ehhez a tollszakik biztosan tudnak valami épkézláb magyarázatot fűzni, én feleslegesnek tartom. Belsejében a speciális méretű, klasszikus “PAX” tollbetétre hasonlító betétet találunk, így talán többen is sejtitek, hogy alakra kb. miről is van szó. Állítólag a Schmidt 8126 Mini tollbetét passzol bele, ezt azonban nem tudtam ellenőrizni, mert nem találtam a hazai kínálatban, így marad a fekete utántöltő rendelés ha kifogyna.

Olight OPen 2 toll rész

Mérete:

Nos itt egészen nehéz helyzetben vagyok, mert lámpákhoz mérni a méretét nem lenne korrekt, de tollakhoz is csak feltételekkel mérném. Végül az alábbi kép született, hogy szemléltesse az Olight OPen 2 méretét:

Olight OPen 2 mérete

Az A5 méretű notesz mellett látható az Olight OPen 2, mellette pedig a Spyderco Centofante 3 becsukott bicska mérete.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel egy kész egységként érkezik a felhasználókhoz az Olight OPen 2, ezért az üzembe helyezése is gyerekjáték. Mindössze szét kell tekerni a tollat, a felső részét az USB Type-C csatlakozón keresztül pedig fel kell tölteni. Amint a töltéssel végzett, máris összeszerelhetjük az O Pen 2 tollat, és használatba is vehetjük. Ha kedvünk van írhatunk vele, ha szeretnénk világíthatunk is, de ezt a kettőt akár egyszerre is megtehetjük. Kezelése egyszerű.

A toll részt csak ki és be lehet kapcsolni az “L” alakú vájatban elcsúsztatva a kis mozgató mechanikát. Könnyen és jól érezhetően mozog, stabil ki és bekapcsolási érzetet nyújt.

Olight OPen 2 mechanism banner

A lámpa részét sem bonyolult használni az Olight OPen 2 modellnek. kikapcsolt állapotban egyet kattintva a toll végén lévő kapcsolón mindig az 5 lumen fényáramú holdfény módban kapcsolja be a lámpát. Ismételt kattintásra kikapcsol. Bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban kettőt kattintva a kapcsolón a 120 lumenes magas módra ugrik azonnal az OPen 2. Egy kattintásra kikapcsol. Bekapcsolt állapotban a gombot lenyomva és nyomva tartva a holdfény fokozat után az alacsony (20 lm), majd a közepes (60 lm) és végül a magas (120 lm) fokozatokba lép át. A sorozatot eztán a holdfény kihagyásával, csak ebben a 3 fokozatban kapcsolgatja újra. Ha a kikapcsolt toll esetében hosszan nyomjuk le a gombot akkor a pillanatnyi holdfény módot tudjuk aktiválni, ami csak a gomb lenyomva tartásának idejéig világít. Ha a gombot felengedjük a holdfény mód is kikapcsol.

Olight OPen 2 töltőkábellel

Beépített töltés:

A beépített töltőelektronika nem egy erőteljes egység, de a pici akkuhoz ez passzol. A type-c csatlakozón át töltött Olight OPen 2 5,04 V feszültség mellett 0,19 A töltőáramot vett fel a kedvenc tápegységemből. Ezzel kb. egy óra alatt lehet feltölteni a beépített akkut, ami egészen jó eredmény. Töltés közben piros fény jelzi, hogy a töltés folyamatban van, ez a töltés befejezésekor kikapcsol. Míg az akku töltődik, az OPen 2 bekapcsolható, működtethető.

Olight OPen 2 charge banner

Tartozék akkumulátor:

A beépített 110 mAh kapacitásúnak hirdetett lítium-polimer akku valós kapacitását nem tudtam megmérni, ezért a lemerítést követő töltés során mértem meg, hogy mennyi kapacitást töltött bele a tápegység az OPen 2 tollba. A mért érték 118 mAh ami annyit tesz, hogy nagyságrendileg igaz a beépített akku kapacitása.

Olight OPen 2 lámpás oldala

Mérések:

Méretei:
– legnagyobb átmérője (a klipsznél): 17,4 mm
– teljes hossza: 144 mm

Tömege: 37,8 g

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 44 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 13 méter hatótávot jelent. Ez alatta marad a gyár által ígért értéknek.

Mért színhőmérséklet magas fokozatban: 5526K (+/-10%)

Olight OPen 2 weight banner

Hőtermelése:

Az alacsony maximális fényáram, valamint a folyamatosan csökkenő áramfelvétel miatt nem számottevő az Olight OPen 2 melegedése, amit az alumínium test hamar el is szállít. A grafikont ezért nem készítettem el.

Futásidő:

Ez már egy sokkal fontosabb adat, ezért le is méretem a magas (120 lm) és a közepes (60 lm) fokozatokban a futásidőket. Az alábbi grafikonok születtek:

Olight OPen 2 high runtime

Magas fokozatban jól látható módon nem tartja stabilan a fényáramot. Bekapcsolás után azonnal elkezdi beejteni a fényáramot. 5 perc után már 10%-ot csökken a kezdeti fényáram, 10 perc után újabb 10%-al csökken a fényáram (kb. 96 lm). A 20. perc után látható az akku merülése igazán, ekkor hirtelen elkezd esni a görbe. 21. percben 66%, majd a 23. percben leesik a fényáram 5% körüli értékre, ami kb. 6 lumenes fényáramot jelent. Ez is folyamatosan csökken, az 1%-os értéket a 35. percben éri el. A tesztet itt befejeztem.

Olight OPen 2 medium runtime

A közepes mód 600 lumenes fényáramával sem sokat változik a helyzet. Sajnos ez sem stabilizált, 10 perc után már 15%-ot csökken a fényáram, a 30. percre már csak a 70% áll rendelkezésre. A 40. percben kezd elgörbülni a grafikon, a 46. pervben már 30%-ról lép le az OPen 2 fényárama 10% értékre, ami gyakorlatban kb. 6 lument jelent. Az 55. percben már 2% alá csökken a fényáram, a mérést eztán befejeztem.

Fénye:

Ismét nem vagyok túlságosan könnyű helyzetben, ugyanis nem tudom mivel lenne korrekt összevetni az Olight OPen 2 fényét, ráadásul a közeg is nehézkes választás. Azért készítettem képeket, reménykedem, hogy átadja a látottakat:

Olight OPen 2 fénye

A fotókon a lámpáktól 5 méterre vannak a málnabokrok. Az első képen a Nitecore LA10CRI lámpás betekert diffúzorral a legmagasabb fokozatban világít. Ez a fény már elég arra, hogy elsétálgassunk, de a sorozatban talán az ő fénye a legkevésbé látványos. Második fotón a Maglite Solitaire LED fénye került. Ez a picike lámpa határozott hotspottal és némi szórt fénnyel rendelkezik. A következő képen a tesztalany Olight OPen 2 fénye látható. Sok a szórt fény, de izomból az 5 méter is megvan neki simán. Szükség esetén használható ez akár ház körül is. Az utolsó képen az egyik kedvenc EDC elemlámpám, az Olight i5T EOS fénye látható. Bőségesen az eddig fotózott lámpák fölött helyezkedik el a fénye, de ez már egy valódi elemlámpa.

Konklúzió:

Érdekes hibrid az Olight OPen 2 toll. “Taktikai” toll is lehet, elemlámpa is lehet, de főként csak szükségmegoldás. Arra viszont tökéletes. Az üzemidő is rendben van, a fénye is tollhoz képest meglepő 😀 . Helyén kezelve a taktikai toll és elemlámpa szerelemgyermekét azt kell mondanom, hogy jópofa dolog ez az OPen 2. Én mégis maradok az olcsóbb, “elhagyható”  tollaknál, ezt pedig megtartom “ünneplős” dísznek, mert ez már az a kategória ami miatt fájna a fejem ha elhagyom.

Olight OPen 2 reading banner

A minőségre és a kidolgozottságra nem lehet panaszunk, a toll mint toll jól működik, a lámpa pedig világít rajta, tollhoz képest korrekt fénnyel. Amit ígér azt nyújtja. Se többet, se kevesebbet. Aki taktikai toll vásárlásán töri a fejét annak érdemes egy pillantást vetnie erre a szerkezetre is, mert az ára sem vészes a világítás funkciót is figyelembe véve. Idő közben a gyártó már előrukkolt a “fénytelen” OPen mini és a továbbfejlesztett, zöld lézerpointerrel felszerelt OPen Pro változatokkal is.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Olight OPen 2

Olight OPen 2 – fényíró” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tök sötétben, csak az íráshoz a papír megvilágítására van e lehetőség, vagy csak irni, vagy vílágítani képes. Valaha volt egy töltőtollam, ami csak az írás megvilágítására volt jó. Egyébként már hiányoltam a megszólalását.😊

    1. Kedves Péter,
      Mivel ketté bontva a lámpa és a toll része képes működni, ezért van rá mód, hogy a lámpa a papírra világítson, miközben a toll észével írunk. Viszont ez a toll rész mérete miatt nekem egészen kényelmetlen, szóval inkább csak szükségmegoldás, nem opció.
      Sajnos eléggé el vagyok havazva, kevés időm marad a blogra. A facebook csoportban és a “szokásos” fórumokon aktívabb vagyok :S

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .