Nitecore TINI – kicsi a bors

Nitecore TINI elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Nitecore TINI color banner

Bevezető:

Találkozhattatok már a blogon a Nitecore több kulcstartó elemlámpájával is, a Nitecore TUBE és a Nitecore TIP is járt már nálam. Most a legújabb kulcstartó-elemlámpájukat szeretném bemutatni nektek, a Nitecore TINI személyében. Kisebb, mint az eddigiek, de mégis magasabb a számbeli adatok mutatója, hiszen fejlődni kell az újabb modelleknek. Már csak az érdekel, hogy a következő amit piacra dobnak hogyan fog fittyet hányva a fizikára még kisebb méretben még nagyobb teljesítményt leadni. Mindenesetre a jelenben ez a legújabb modell, nézzük meg ez mit tud!

Nitecore TINI oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: TINI
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3
Maximális fényáram: 380 lm
Maximális fényerő: 1020 cd
Kapcsoló típusa: 2 darab elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített lítium-ion akkumulátor 280 mAh kapacitással
Módok: 4  – holdfény, alacsony, magas, turbó
Maximális üzemidő: 60 óra
Anyaga: alumínium
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IP54

Nitecore TINI doboza

Doboz tartalma:

A Nitecore termékektől megszokott színesen nyomtatott, selyem fényű dobozban kapjuk kézhez a Nitecore TINI kulcstartó lámpánkat. A Doboz elején a TIP esetében már megismert kis ablakocskán keresztül láthatjuk a lámpát és a kilépő fényt imitáló műanyag betétet is. A tartozékok sora nem túl acélos, igaz minden része a csomagnak amire szükségünk lehet. A lámpán kívül megtaláljuk még a kezelési utasítást, a garancia kártyát és a kulcstartóra rögzítés kellékét, egy aprócska karabinert, rajta egy pici kulcskarikával, amit a TINI hátsó felébe fűzhetünk.

Nitecore TINI tartozékok

Felépítés:

Akárcsak a korábban bemutatott Nitecore TIP, a Nitecore TINI héjszerkezetét is kettő alumínium panel alkotja, ezeket három torx kulcsnyílású csavar tartja össze, köztük pedig műanyag panel (galvanikus bevonattal ellátva) található, amire az elektronikát szerelték. A műanyagból készült, de króm színű nyomógombok (szintén galvanizált bevonattal) minőségi benyomást keltenek, viszont nincs semmiféle szigetelés köztük és a ház között, ezért itt könnyedén beázhat a TINI.

Nitecore TINI eleje

Apró érdekesség, hogy az alu héj és az akkumulátor közé a gyártó hővezető pasztát kent, ezzel is javítva az aprócska elemlámpa hőleadását. Belül igencsak sűrűre szabták a tartalmat, ennyire pici helyen egy egyszerű PCB lap el sem fért volna, ezért a Nitecore mérnökei FPC, vagyis flexibilis nyomtatott alaplapot alkalmaztak a TINI belsejében. A Cree XP-G2 hideg fényű LED előtt lévő textúrázott TIR lencse szépen szórja a fényt, de meglepő módon nem kapott külön keményített ásványi üveg lencsét védelemnek, csak a TIR lencse, annak is a textúrázott része néz a külvilág felé.

Nitecore TINI oldala

Mérete:

A Nitecore TINI kicsi. A gyártó valóban kulcstartón való használatra szánja, és nincs annál rosszabb, ha valami nagy bumszlit kell cipelni a zsebünk mélyén. Ilyen gondja nem lesz a Nitecore TINI tulajdonosának.

Nitecore TINI mérete
Gyufás doboz, Nitecore TINI, AA elem, Nitecore TUBE, Nitecore TIP 2017

Méretét az elődökhöz hasonlítottam, szerintem jól látszik az evolúció. A legnagyobb a TIP, majd a polikarbonát házba bújtatott TUBE következik és a legkisebb a TINI magassága. Mélységnél már más a helyzet, a viszonylag nagy átmérőjű TIR lencse miatt az újdonság “feje” a legnagyobb átmérőjű.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore TINI teljesen üzemkész állapotban kerül a vásárló kezébe. Mivel készre van szerelve, beépített akkumulátort is tartalmaz, csak fel kell töltenünk a beépített mikro USB töltőcsatlakozón keresztül és máris működésre kész apró kulcstartó-elemlámpánk. Marketing szöveg szerint kettő módcsoporttal rendelkezik, gyakorlatilag a kettő csoport annyiban tér el mindössze egymástól, hogy az egyikben a három elérhető fokozat 30 másodperc múltán automatikusan kikapcsol (demó mód az elnevezése), ezzel is segítve az energiával való spórolást.

Nitecore TINI operation banner

Valljuk be, elsődleges felhasználási céljára használva a Nitecore TINI elemlámpánkat nincs is hosszabb üzemidőre szükségünk. Ha mégis lenne akkor átválthatunk a konstans világítást szolgáltató módokra (napi mód az elnevezése), a fokozatok elosztása és mennyisége mint említettem megegyezik. A Két módcsoport között ki és bekapcsolt lámpa esetén is válthatunk a kettő gomb egyszerre lenyomásával. Egy villanás a demó módcsoportot, míg kettő villanás a napi módcsoport aktiválását jelzi.

Nitecore TINI eleje

Bekapcsolni a standby jelzésű gomb hosszú, kb. 2 másodperces  lenyomásával lehetséges, a felső, négy vízszintes vonallal jelzett gomb a módválasztó gomb. Kikapcsolni a bekapcsoló gomb ismételt lenyomásával lehetséges. Módmemóriát tartalmaz a Nitecore TINI. Az elérhető világítási módok: alacsony, közepes, majd a magas fokozatok következnek és ismétlődnek újabb gombnyomásra. A turbó fokozat aktiválásához a módválasztó gombot kell lenyomnunk hosszan, kb. 0,6 másodpercre, eztán bekapcsolja a turbó fokozatot, amit a gomb elengedéséig tartani is fog az aprócska szerkezet.

Nitecore TINI levels banner

Beépített töltés:

A beépített akku miatt beépített töltéssel is rendelkezik a Nitecore TINI, amit egy mikro USB töltőcsatlakozón keresztül érhetünk el. Az akku a gyártó állítása szerint 280 mAh kapacitású, amit a saját mérésem is megerősít, ugyanis a töltés során kb. 0,3A felvett töltőáram mellett 300 mAh betöltött kapacitást méretem. Ez némi veszteséggel kalkulálva teljesen korrekt értéknek tűnik. Meglepő módon a gyártó le is írja a promóciós képen, hogy többféle áramforrásról, köztük napelemről és powerbankról is tölthető a TINI.

Nitecore TINI charging banner

Töltés során a nyomógombok alatt kék fénnyel villog, ami folyamatos világításra vált, ha az akkut teljesen feltöltötte. Ha ez nem lenne elég, akkor is tud többet nyújtani a Nitecore TINI, ugyanis áramforrásra csatlakoztatva az intelligens elektronika nem csak tölti az akkut, hanem folyamatos világítást is lehetővé tesz úgy, hogy az akku közben feltöltődik. Az akku merülését nem csak a turbó és a magas fokozatok eltűnése jelzi, hanem végstádiumban már a gombok alatti kék fény is felvillan kb. másodpercenként ki és bekapcsolt állapotban is, jelezve az elemlámpánk energiaigényét.

Nitecore TINI töltődik
Az USB kábel nem tartozék!

A készenléti áramfelvételt a gyártónak sikerült 5 µA értékre csökkentenie, ezért a készenléti idő akár egy év is lehet ha nem használjuk a TINI-t. A töltöttséget le is ellenőrizhetjük, ha kikapcsolt állapotban a módválasztó gombot megnyomjuk akkor elvillogja nagyságrendileg milyen szinten áll az akkumulátor. 3 villanás 50% feletti, 2 villanás 50% alatti, 1 villanás pedig 10% alatti töltöttséget jelez.

Nitecore TINI hátulja

Mérések:

Méretei: legnagyobb hosszúsága 43 mm, legnagyobb szélessége 25 mm, a “fej” legnagyobb átmérője 15 mm.

Tömege: 14 gramm

Hőtermelése:

Nitecore TINI hőtermelés

Jól láthatóan ha magas fokozatban használjuk a TINI-t akkor nem kell túlságos melegedésre számítanunk. Turbó módban már sokkal jobban melegszik, de hosszú ideig a fene sem fogja nyomva tartani az aprócska gombot, mindenesetre a gyártó ATR nevű hővédelme az eddig bemutatott modelleknél működött, gyanítom a TINI sem kivétel ez alól, ezért félnünk nem kell, a Nitecore TINI nem fogja kiégetni a zsebünket.

Fénye:

Először is nézzünk egy kültéri képet turbó módban:

Nitecore TINI fénye

Első képen a 2017-es Nitecore TIP fénye látható a legmagasabb fényáramot biztosító turbó fokozatban. Ezt követi a jelenlegi tesztalany, a Nitecore TINI turbó módban. Jól látható, hogy távolságra nem igazán látszódik különbség, viszont a TINI a TIR lencse miatt sokkal szélesebben teríti a fényét. Harmadik képen a jól ismert Convoy S2+ flood elemlámpa fényét láthatjátok. Szerintem jól látható a képeken, hogy egyáltalán nincs szégyenkezni valója egyik kulcstartó-elemlámpának sem.

Következzen némi színes papír:

Nitecore TINI CRI

Sajnos a GIF elég hátrányosan érinti ezt a tesztet, de nagyságrendileg látható a színhűségük a lámpáknak. Első képen a picike Lumintop HL AAA fénye látható, majd a Nitecore TINI. Mindkettő hidegebb színhőmérsékletű, enyhén fakók a színek, nincs meg a “mélységük”. Nem így a BLF348 lámpa 90-es CRI érték feletti fényénél, ami az utolsó képen látszik.

Konklúzió:

Azt gondolom, hogy a kulcstartó lámpák közt a Nitecore mindig is jó pozícióban volt. Kezdte ezt a mai napig jól használható TUBE bevezetésével, majd folytatta a sort a hihetetlen teljesítményt leadó TIP kifejlesztésével. Nekem azzal volt több problémám is, amiket meg is fogalmaztam a cikkemben, most pedig a legújabb generáció – vagy evolúció?- is itt van a TINI személyében. Valós fejlődést látok a terméken, úgy néz ki, hogy a vásárlók igényeit meghallgatták és úgy alakították ki, hogy tényleg jó legyen a kulcstartón hordva is.

Nitecore TINI oldala

Mérete csökkent, a fénye a TIR lencsének köszönhetően pedig gyönyörű, hotspottól mentes szórt fényű. Az elérhető magas fényerőt még kültéren is lehet használni, már-már egy rendes elemlámpa szintjét nyújtja. A beépített akku kapacitása elég picike, ezért elemlámpát kiváltani nem tud, de kiegészíteni szerintem tökéletesen. A külső persze szubjektív, de nekem tetszik, szerintem szebb, mint a TIP, ráadásul az összeszerelés minősége is javult hozzá képest, már-már tökéletes az egész lámpácska.

Nitecore TINI hátulja

A TUBE mellé vagy helyett mindenképp tudom ajánlani, mivel fényben tényleg teljesen más dimenzió, a TIP tulajdonosoknak viszont szerintem nem éri meg váltani, hacsak pont el nem tudjuk passzolni a TIP-et és akkor máris lesz hely a kulcstartón a TINI-nek. Jó szerkezet jól átgondolt kezeléssel, szerintem jó vétel is. A legnagyobb hibája az elektronikus nyomógomb zárásának hiánya, de erre orvosság lehet a demó mód bekapcsolása.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore TINI
Nitecore TINI SS – rozsdamentes acél változat

Nitecore TINI – kicsi a bors” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. “fojtatta a sort”

    Lyavítsd légy szíves, bántja a szemem. 🙂
    Köszönöm.

    1. Lyavítva 🙂 Ha ilyen hibát találsz jelezd a jövőben is légy szíves, sajnos néha 1-1 átcsúszik minden ellenőrzés ellenére (nem jelezte a böngésző helyesírás ellenőrzés sem!) pedig át is olvastam élesítés előtt. Lehet leszokok a zenehallgatásról írás közben 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .