Lítium-ion (Li-Ion) akkukról egyszerűen

Bevezető:

Az újabb nagy fényerejű elemlámpákban már szinte kizárólag lítium-ion akkumulátorokat használunk. Ezekben jóval több energia tárolható kisebb helyen, tehát sokkal magasabb az energiasűrűségük, mint a régebben elterjedt akkumulátoroké. Sokszor felvetődik a kérdés, hogy melyiket vegyük és miért pont azt, holott papíron jobb adatokkal rendelkező cellákat is árulnak sokkal olcsóbban. Ebben a cikkben erre próbálom megadni a választ.

warning

Biztonság mindenek előtt:

A lítium-ion akkuk jóval érzékenyebbek, mint az alkáli elemek, vagy nikkel-metál-hidrid akkumulátorok. Túltöltés, vagy túl nagy feszültségen való töltés esetén a bennük képződő hő hatására az elektrolit ami igen gyúlékony anyag könnyen lángra kaphat, a heves reakció miatt pedig akár fel is “robbanhat” az akkumulátor. Az általunk használt cellák különösen érzékenyek a rövidzárlatra és a sérülésekre, így kellő körültekintéssel tároljuk és használjuk illetve töltsük akkuinkat! Csak jó minőségű töltőt használjunk, és lehetőség szerint ne hagyjuk őrizetlenül töltési folyamat közben. Ha az akku feltöltődött akkor vegyük ki és áramtalanítsuk az akkutöltőt is! A használaton kívüli cellákat semmiképp se lemerített állapotban tegyük el (belső ellenállás okozta túlmerülés megelőzése). Lehetőleg ne a lámpánkban tároljuk (szinte mérhetetlen fogyasztása is lehet), hanem az erre a célra kapható műanyag dobozban, vagy tűzbiztos tárolóban! Ne helyezzük őket fűtőberendezések közelébe, lehetőleg hűvös helyen tároljuk! Veszélyes hulladéknak minősül, így ennek megfelelően kezeljük őket, ne dobjuk ki csak kihelyezett elemgyűjtőbe!

warning

Az elérhető lítium-ion változatokról röviden:

A tudományos hátterét nem szeretném bemutatni a lítium-ion alapú akkumulátoroknak, akit a technológia érdekel az a wikipédián magyar nyelven olvashat róla. Gyakorlat szempontjából ez számunkra nem fontos. Sokkal inkább érdekes, hogy milyen jelölések vannak rajtuk és ezek miket is jelentenek számunkra. Amit mindenkinek tudnia kell, hogy ezekben az akkukban magasabb a feszültség (névleges feszültsége 3,6-3,7V), mint a sima alkáli elemekben. Semmiképp ne cseréljük fel őket, ha a gyártó nem hagyta jóvá a lítium akkuk használatát, a magasabb feszültség akár tönkre is teheti az elemlámpát!

Panasonic NCR18650B 3400mAh lítium-ion akkumulátor
Panasonic NCR18650B akkumulátor valós 3400mAh körüli kapacitással.

Két fő csoportra bonthatjuk a lítium-ion akkumulátorokat:

  • Védelem nélküli
  • Védett

A védelem nélküli (ipari) akkumulátorok jellemzően lapos tetejűek (flat top). Ezekből is létezik a megszokott dudoros tetejű változatok (button top), azonban ezek alatt a lemezből préselt profilok alatt semmiféle elektronika nem bújik meg. Előnye az alacsonyabb ára, és általánosságban a kivehető magasabb áramerősség. Erre azonban gyári lámpák esetén ritkán van szükségünk, ugyanis a piacon ritka a 4-5A feletti folyamatos áramfelvételű modell. Ha nagy teljesítményű lámpát vásárolunk akkor mindenképp tájékozódjunk előtte, hogy milyen a hozzá ajánlott akkumulátor.

Problémát jelenthet a használatuk, ha a választott elemlámpában a gyártó nem oldotta meg a megfelelő érintkezést. Mielőtt vásárolnánk mindenképp olvassuk el a gyártó ajánlását és a vásárlói visszajelzéseket is, hogy valóban lehet-e flat top akkuval is használni az adott modellt. Használatukat csak olyan elemlámpákban javasolnám, ahol a driver rendelkezik alacsony feszültség védelemmel vagy visszajelzéssel. Ha teljesen lemerítenének akkor tudni fogjuk, hogy a kritikus feszültség közelében jár az akku, így fel kell tölteni, ki kell cserélni.

Ha túlmerítjük őket akkor visszafordíthatatlanul károsodik a cella, akár teljesen tönkre is mehet. Töltésnél ugyan így különösen nagy figyelemmel járjunk el és jó minőségű akkumulátor töltőt használjunk. Gagyi töltővel esetleg túltölthetjük az akkut, ami kémiai változást okoz benne, így szintén hamar tönkre lehet tenni a védelem nélküli cellát. Bátrabbaknak akkuforrás lehet a már elhalálozott laptopok akkumulátorainak a bontása is. Ezekben általában jó minőségű védelem nélküli 18650-es cellák vannak beépítve, egy-egy halott akkuból pár darab cella általában még épségben megmenthető. Én ezt a beszerzést nem javaslom, inkább új állapotban boltból vásároljunk, így a hibás akkuk nem kerülnek még véletlenül sem a kommunális hulladékba, és később a természetbe.

samsung INR, UltraFire, samsung ICR lítium-ion akkumulátorok egymás mellett
Védelem nélküli Samsung akkumulátor, gagyi akku hazudott védelemmel, valós védelmi elektronikával ellátott Samsung akkumulátor. A méretbeli különbség jól látható.

A védett akkumulátorok alján vagy tetején helyezik el az apró elektronikát, ami megvédi a cellákat használat közben a túltöltéstől, a túlmerítéstől és a rövidzárlattól is. Hosszuk pár milliméterrel több, mint az azonos méretkódon futó védelem nélküli társaiké, erre is érdemes vásárlás során odafigyelni. Vannak lámpák,  amikben a védett akkuk egyszerűen nem férnek be vagy szélességükben vagy hosszukban. Ez ugyan ritkán fordul elő, de főleg olcsóbb kategóriás lámpák esetén gondot okozhat. Kezdő elemlámpásoknak mindenképp a védett akku beszerzését javasolnám, ezekre valóban nem kell annyira figyelni, mint védelem nélküli társaikra. Természetesen itt is igaz az, hogy csak a minőségi akkuk esetén adjunk a papíron létező védelemre, ugyanis az olcsó, fals adatokkal rendelkező “csoda” akkumulátorok nem csak kapacitás terén hazudnak, sok esetben a hirdetett védelem sem működik, ha egyáltalán van bele építve bármiféle elektronika és nem csak rá van írva.

Kémiai összetétel:

A kémiai összetételüket is jelölni szokták az akkuknak, az elemlámpás felhasználásban leginkább elterjedt változatok az alábbiak:

ICR:

Lítium kobalt, LiCo akkumulátor. I= Lítium-Ion, C=  cobalt, R= round (henger forma)

Ez a legelterjedtebb az akkuk közül, a legalacsonyabb gyártási költséggel ezt tudják elkészíteni. A védett akkuk általában mind ICR cellára épülnek. Névleges feszültsége 3,6-3,7V, terhelhetőségük kb. 2C (kapacitás kétszerese). Pl. a leginkább elterjedt és olcsó de jó minőségű Samsung ICR18650-26FM cella kapacitása 2600mAh, ami a 2C terhelhetőség alapján 2x2600mA leadására képes egy óra alatt, vagyis 5,2A-t tud leadni maximum. Védett cella esetén ez az érték alacsonyabb, ugyanis a rájuk épített védelmi elektronika is növeli a belső ellenállást, csökkentve ezzel a valós terhelhetőséget. Gyári lámpákba és powerbankokba ez a típus megfelelő választás.

Samsung ICR18650 26F M 2600mAh lítium-ion akkumulátor
Samsung ICR18650-26FM

IMR:

Lítium mangán-oxid, LiMn2O4 akkumulátor. I= Lítium-Ion, M= mangán, R= round (hengeres forma)

Magasabb terhelhetőségű cella mint az ICR, mellette biztonságosabb is. Kevésbé heves a reakció ha rövidre zárjuk, toleránsabb a túlmerítéssel és a túltöltéssel szemben is mint a fentebbi ICR változatok. Névleges feszültsége 3,6-3,7V, terhelhetősége 5-8C. Nem túlzottan elterjedt, kevés gyártó készít IMR cellákat.

AWT RED IMR18650 3000mAh lítium-ion akkumulátor
AWT RED IMR18650

INR:

Lítium nikkel-mangán oxid, LiNiMnCoO2 akkumulátor. I= Lítium-Ion, N= nikkel-mangán oxid, R= round (hengeres forma)

A legjobban terhelhető cellák ezek közül kerülnek ki. Alacsony belső ellenállásuk miatt a terhelhetőségük kitűnő, akár 10-12C is lehet, mellette a kapacitásuk is magas. Névleges feszültsége szintén 3,6-3,7V akárcsak az előző típusoké. Régebben problémás volt a beszerzése, ezek valóban ipari célra készült cellák, de “tuningolt” lámpákhoz a magas pillanatnyi és folyamatos terhelhetőség miatt előnyös a használatuk. Szerencsére már szinte bármelyik webshopból be lehet őket könnyedén szerezni.

Samsung INR18650 30Q 3000mAh lítium-ion akkumulátor
Samsung INR18650-30Q

NCR:

A Panasonic által gyártott hibrid megoldású akkumulátor jelzése, összetétele LiNiCoAlO2.  A katód kobalt alapú, mint az ICR akkumulátorokban, de a kémiai összetétele olyan, mint ai IMR akkuknak.

Magasabb kisütő áram mellett hatalmas kapacitást nyújtó cellák, amik használata rendkívül biztonságos. Kaphatóak védelem nélkül és védelmi elektronikával szerelve is. A piacon elterjedtek, használatuk széria elemlámpákban 4-5 A felvett áramerősségig javasolt.

Panasonic NCR18650B lítium-ion akkumulátor
Panasonic NCR18650B akkumulátor

Méretkód, az egyik legfontosabb jellemző:

A lítium-ion akkumulátorokat amiket mi is használunk az elemlámpáinkban méretkóddal jelölik. Ez alapján tudunk válogatni a webshopokban is, ezt használjuk a gyűjtő nevüknek, azonosításukra. Azért méretkód, mert egyben a mérete is benne van a nevében. Az első két szám az átmérőt, míg a következő két szám a hosszát adja meg milliméterben. Vegyük alapul a leginkább elterjedt 18650-es jelölésű akkumulátort: 18mm az átmérője és 65mm a hossza. Ez a 14500-as akkumulátor esetén 14mm átmérő és 50mm hosszt jelent. Természetesen a méretkód nem a milliméter pontos méretét adja meg az akkumulátornak, ezek csak közelítő értékek. A fentebb is tárgyalt védelmi elektronika miatt minden védett akku hosszabb, mint a védelem nélküli változatuk, illetve két védett akku közt is lehet minimális eltérés egyes gyártók termékei között.

Az elemlámpás felhasználásban leginkább elterjedt akkumulátorok: 16340 (ez méretre megegyezik az RCR123 akkuval vagy CR123 lítium elemmel), 18350, 10440 (AAA elem méret), 14500 (AA elem méret), 18500, 18650, 26650.

LiitoKala INR 26650 5000mAh lítium-ion akkumulátor
LiitoKala 26650 INR akkumulátor

Feszültség:

A lítium-ion akkukban az esetek nagy részében 3,6-3,7V-os névleges feszültséggel találkozunk, ritka a 3,85V-os névleges feszültségű változata. Számunkra az egyszerű 3,6-3,7V-os változatok az érdekesek. Ezek az akkuk nagyon érzékenyek a bennük lévő feszültségre, így a kezelésük és karbantartásuk nagyobb figyelmet igényel. Teljes töltöttség esetén 4,2V a bennük lévő feszültség, teljes merítés során pedig nem célszerű 2,7V alá menni. A védelmi áramkörök többsége 2,75-2,8V körül már lekapcsolja az akkut, azonban előfordulhat, hogy ha rámérünk az akkura egy multiméterrel akkor még jóval magasabb feszültséget látunk benne. Ettől nem kell megijedni, hiszen terhelés alatt, főleg nagy teljesítményű és magas fokozatban használt lámpa esetén a feszültség a terhelés miatt jócskán “beesik”, így lehet, hogy a védelem már lekapcsol, de az akkuban mégis mérhetünk magasabb feszültséget.

2,5V alatt a cella károsodik, akár teljesen tönkre is mehet, ezért érdemes rájuk vigyázni, védelem nélküli akkunál ha nincs a driver-ben semmi visszajelzés akkor könnyen alá meríthetjük. Töltés során is kárt tehetünk bennük, ha túl magas feszültségre töltjük. Az ideális a 4,20V-os feszültség, de például ha 4,30V-ra töltjük egy rossz minőségű töltővel az akkunkat, akkor ha nem is megy azonnal tönkre, de legalább 50%-al csökken az élettartama. Az akkumulátorban ilyenkor visszafordíthatatlan kémiai reakciók történnek.

UltraFire 18650 4200mAh gagyi lítium-ion akkumulátor
UltraFire gagyi akkumulátor. Hazudott védelmi áramkörrel és kb. 1100mAh valós kapacitással.

Kapacitás:

Az akkuink kapacitása határozza meg, hogy mennyi áramot tudunk “elraktározni” benne. Ez a szám minél magasabb, annál hosszabb lesz az elérhető üzemidő, és általában annál drágább lesz az akku is. Sajnos a kínai gyenge minőségű cellákat elsősorban a hatalmas ráírt kapacitással próbálják meg eladni. 14500 akkuból a reális kapacitás 900mAh alatti, 18650 akkunál 3500mAh alatti, 26650 akkunál pedig 5500mAh alatti, hogy a leggyakrabban használt méreteket említsem. Az e feletti értékeket ígérő akkukat kerüljük el, mert valószínűleg a ráírt adat nem is közelíti a valóságot.

GTF 18650 10000mAh gagyi lítium-ion akkumulátor hazudott kapacitással
A hazudjunk nagy kapacitást idei győztese! Egy nullát elhagyhatunk a végéről, akkor talán közelít a valósághoz.

Belső ellenállás:

Az akku belső ellenállása jól tükrözi annak állapotát és terhelhetőségét. Sok esetben felmerült már a kérdés, hogy mégis milyen értékek számítanak jónak vagy rossznak. Íme egy kis segítség:

Ni-MH akkumulátor esetén:

0-50 mΩ – új cella
50-100 mΩ – kezdődő kapacitás vesztés, még alkalmas nagyobb áramok leadására
100 mΩ felett – gyorsuló kapacitásvesztés, nem alkalmas nagyobb áram leadására, alacsonyabb terhelésen viszont még használható a cella

Li-Ion akkuk esetén:

0-50 mΩ – nagy terhelhetőségű új állapotú speciális cella (jellemzően védelem nélkül)
50-150 mΩ – új állapotú normál akkumulátor (jellemzően védelmi elektronikával)
150-250 mΩ – használt állapotú cella, normál terhelésre még megfelelő
250-400 mΩ – erősen használt, gyengülő cella, gyengülő terhelhetőség
400 mΩ felett – haldokló, csere érett cella

Záró gondolatok:

Általánosságban elmondható, hogy akkuból csak és kizárólag ismert, neves gyártó termékét érdemes megvenni. Mivel a hamisítás elérte az akkukat is ezért mindenképp csak megbízható helyről vásároljunk amennyiben biztosra szeretnénk menni. Egy jó minőségű cella évekig ki tudja szolgálni a tulajdonost, ehhez viszont a megfelelő gondozásra is ügyelni kell. Csak jó minőségű töltőt használjunk merült akkumulátoraink újbóli feltöltésére, és kerüljük a teljes lemerítést. Ha a lámpánkban nincs alacsony feszültség védelem akkor csak védett akkumulátort tegyünk bele, így az akku egy véletlenül bekapcsolódó lámpa esetén sem fog teljesen lemerülni.

Ha az elemlámpánk vagy powerbankunk több akkumulátort is fogad akkor törekedjünk arra, hogy azonos típusú és lehetőleg egyformán használt akkukat tegyünk bele azonos feszültségre töltve. Ha nem így járunk el akkor a legmagasabb belső ellenállással rendelkező vagy lemerültebb akkut sokkal erősebb igénybevételnek fogjuk kitenni, így csökkenni fog az élettartama. Sorba kötött akkumulátorok esetén (pl. két akkus hosszú elemlámpa) használjunk védett akkukat. Párhuzamosan kötött akkuk esetén (powerbankok többsége is így van bekötve) védelem nélkülieket, de itt is fontos az azonos kapacitású, feszültségű és állapotú akkuk beépítése. Ha több akkut fogad a lámpánk és van benne gyárilag töltési lehetőség akkor figyeljünk arra, hogy a behelyezett akkumulátorok lehetőség szerint 0.5V-os szóráson belül legyenek feltöltve. A lámpát ne használjuk töltőnek, ne tegyünk a behelyezett és feltöltött akkuk mellé töltés céljával lemerült akkumulátort!

18650 lítium-ion akkura húzható fólia
Ilyen és hasonló zsugorfóliákat árulnak, ezekkel lehet könnyen a gagyi akkuból márkásat csinálni. Mire ideér addigra az eredeti Samsung feliratai is rákerülnek.

Mit ajánlok:

Ha elemlámpázni kezdünk akkor célszerű a leginkább elterjedt 18650-es méretű akkumulátorokat vásárolni először, hiszen az elemlámpák jelentős hányada ezt a méretet használja. Később szinte biztosan beszerzünk egy nagy 26650-es akkumulátort használó lámpát is, amikkel akár igen magas üzemidő vagy fényerő is elérhető.

FRISSÍTVE 2021 januárjában!

A klasszikus Panasonic NCR18650B 3400mAh kapacitású védett akkumulátor (1db-os, 2db-os, 4db-os csomag) beszerzése. A mai napig az egyik legjobb ár/kapacitású, könnyen beszerezhető akkumulátor. Méretei miatt a védett változat némelyik elemlámpába nem, vagy csak nehezen fér bele, ezért vásárlás előtt tájékozódjunk!

Kifejezetten jó választás lehet a Samsung 35E 3500mAh kapacitású védett akkumulátor (1db-os csomag, 2db-os csomag, 4db-os csomag). Tapasztalatom szerint minden lámpába befér, a kapacitása kifejezetten magas, mindemellett a gyári lámpákat teljesítményben is kiszolgálja gond nélkül, miközben valós védelemmel is rendelkezik. A hossza miatt olyan lámpákba is alkalmazhatjuk, amik elvileg csak gyári védett akkuval működnek, mivel ez a cella az átlagosnál picit hosszabb.

Ha már van olyan elemlámpánk ami magasabb áramfelvételre képes akkor jó választás lehet a Samsung 3000mAh kapacitású védelem nélküli 30Q jelzésű INR akkuja (1db-os, 2db-os, 4db-os csomag). Folyamatos 15A-es terhelhetőségével már szinte bármelyik elemlámpába elegendő, akinek ez is kevés azoknak pedig még mindig vannak lehetőségeik, bár valószínűleg ők már nem ezt a cikket olvasgatják. Érdemes a linkelt button top verziót megvásárolni, mivel az több elemlámpával kompatibilis, mint a flat top változata.

26650-es akkukból jók a tapasztalataim az egészen olcsó védelem nélküli LiitoKala 26650 5000mAh kapacitású és maximum 20A terhelhetőségű akkukkal (1db-os csomag), illetve a jó minőségű KeePower 5200mAh kapacitású, maximum 30A terhelhetőségű de védelemmel ellátott akkuval. Fanatikusoknak az Shockli “zöld” mindössze 5250mAh kapacitású védelem nélküli, de maximum 40A leadására képes akkuja lehet a jó választás. Extrém felhasználásra a Basen 4500mAh kapacitású, maximum 60A leadására képes változata is megfontolandó darab, nekem pozitív tapasztalatom van vele.

És nem győzöm kihangsúlyozni: akkut csak megbízható forrásból vásároljunk!!!
Általam ajánlott beszerzési helyek: BangGood, FastTech, Kapacitás Kft (KeepPower importőr)

Lítium-ion (Li-Ion) akkukról egyszerűen” bejegyzéshez 52 hozzászólás

  1. Szia. Köszönöm a remek leírást, de ha nem tévedek, akkor még 1 apróság hiányzik belőle, mégpedig az akkumulátorok töltésére és tárolás-használatára vonatkozó hőmérséklet adatok. Érdemes utána járni, főleg a töltési tartománynak. Sajnos nekem erre nincs időm, de laikus tudásom alapján én a következő értékeket igyekszek tartani.
    Töltési hőmérséklet tartomány: 0…+40°C
    Tárolási-használati hőmérséklet tartomány: -10…+60°C

    1. Szia!

      Elvileg 50-70% közötti töltöttségen a legjobb őket tárolni, méghozzá ha nagyon jót szeretnénk tenni velük akkor szépen becsomagolva a hűtőben, kb. 5°C hőmérséklet környékén.
      Ha az asszony mégsem modellezne, ezáltal nem is nézné jó túl szemmel az akkukat a tojás és a tej mellett, akkor még mindig nincs veszve semmi, mivel szobahőmérsékleten sem ártunk neki nagyon, feltéve ha a szobában tudjuk tartani 20-25°C közt a hőmérsékletet télen-nyáron. A nagy meleget és a fagypont alatti hőmérsékleteket érdemes kerülni.

    1. Szia!
      Őszinte leszek, sajnos nem vagyok a gyártói jelölésekkel tisztában. Jellemzően az ipari cellákon vannak ilyen össze-vissza karakter jelölések, az összetételre és egyéb jellemzőkre utalnak, de ha jól sejtem nem szabvány, még gyártónként is eltérő lehet, hogy mit milyen karakterrel jelölnek a cellákon.

    1. Sajnos lövésem sincs, valami gyártási jelölések lehetnek, amik kb. bármire utalhatnak.

  2. Szia !
    A kérdésem az lenne , hogy a kisáramú tőltés ,0.05-0.1 A/cella , nem árt-e a li-ion akkunak ?
    Hosszú idejű , 20-22 órás tőltésről van szó. Valahol hallottam, hogy ekkor valami ” fátyolosodás” indul meg az akkuban . Ez, igaz lehet ?

    1. A pontos folyamatot nem ismerem, de “csepptöltést” a legjobb töltők sem tudnak, van olyan ami ha benne marad az akku akkor bizonyos feszültségesés után magától újra feltölti a cellát, de a folyamatos alacsony feszültséget egyik sem alkalmazza. Gondolom a túltöltéstől tartanak, vagy valami ilyesmi :S

  3. Az akkumulátorok súlya is árulkodó lehet. 42 gram alatt szinte biztosan hamisitvány.
    Néhány példa:
    Samsung 3500mah INR 18650 Battery 3.6V 13A Rechargeable Li-ion Battery súlya: 48g ± 1
    Samsung 3.7V ICR18650-26HM/FM 2600mah Button Top Protected 18650 Li-ion Battery súlya: 47g
    Sanyo 3.7V 2600MAH UR18650ZY 18650 Battery súlya: 49g
    Panasonic 18650B Protected Rechargeable Lithium Battery súlya:50g

    1. Sajna a hamisítók is ügyesek. Ha kell akkor megy a homok mellé egy kis ólom is. Ez számukra nem lehet akadály.

  4. Igen, hallotam róla, hogy figyelnek a sűlyra is. Viszont, ha kis súlyt mérünk, az szinte biztosan hamisizvány.

    1. Ez így igaz. Ezért nem javaslom az ebay-es és az alis vásárlást, mivel ott bárki hirdethet, 20 centért nyilván az olcsóbbat választjuk, aztán mikor megjön akkor van csak nézegetés, hogy ez meg mi. Akkut csak megbízható helyről, ez alapszabály!

  5. SZIA!

    AZ ÍRÁSAIDAT ALAPJÁN VÁSÁROLNI SZERETNÉK EGY ASTROLUX C 8 ELEMLÁMPÁT. MINDENHOL AKKU ÉS TÖLTŐ NÉLKÜL LÁTOM. MILYEN AKKUT ÉS TÖLTŐT AJÁNLANÁL? ÉS HONNAN?

    KÖSZÖNÖM VÁLASZODAT! ÜDV. JANCSI

  6. Nagyon érdekes ez a blog. Ennek a megírása gondolom rengeteg utána járást és ugyanennyi háttérismeretet igényelt. Elképesztő az a sok hazugság az akkukról amelyeket említettél. Köszönöm az élményt és az ismereteket.

  7. Kérdés: Ha egy napcellás kültéri led lámpában 18650 3,7V 1500 mAh akkumulátor van, akkor az használható-e egy 4,2V 9800 mAh-s akkummulátorral? A webshopban az eredeti paraméterű akkut rendeltem, de nem azt szállították. Amikor megreklamáltam, azt a választ kaptam, hogy “A kiküldött termék teljesítménye megegyezik a rendelt termék teljesítményével” Laikus vagyok, de nekem gyanús a dolog. Mit mond a szakember? Tisztelettel: Attila

    1. Kedves Attila,
      A szakember nem tudom, hogy mit mond, de én a következőket:
      – kültérre, napelemes termékbe közvetlenül beépítve nem való lítium-ion cella
      – ha bele való is, akkor sem szabad kitenni a napra, mert a cellának 4 nagy ellensége van: túltöltés (felgyullad), túlmerítés (meghal), fizikai behatás (felgyullad) és a magas hőmérséklet (felgyullad)
      – ez utóbbit sajnos nem veszik elég komolyan a kínai gyártók, de én nem egy magyar fórumon láttam már fotót olyan fali lámpáról, ami egyszer csak “felrobbant” a leírás szerint. Valójában a benne lévő 18650 cella heves reakciója és égése volt a “robbanás”
      – baleset és tűzveszélyes a termék ha olyan amit leírtam, én szóltam, és kiemelném: NE HASZNÁLD!
      – a benne lévő 18650 akkun ha szerepelt az 1500 mAh kapacitás akkor valószínűleg valami olcsóbb, de normálisabb cella lehetett benne, mert ilyen alacsony kapacitást nem szoktak ráírni, mivel nem eladható vele. Ellenben nagy valószínűséggel valós értéket jelöl.
      – az egyik akkun a névleges feszültség van jelezve, míg a másik, minden bizonnyal “gagyi” cellán pedig a töltési végfeszültség
      – 9800 mAh kapacitás nem létezik 18650 cellában, legalábbis a neves gyártóknak ez még nem sikerült. 3600 mAh a maximum tudomásom szerint, mindenki aki ezen érték felett ígér 18650 akkuból azt már azonnal el is kell kerülni, mert valami homokkal töltött pici kapacitású, silány minőségű ipari hulladék lesz nagyon nagy valószínűséggel.
      – az akkumulátornak nincs teljesítménye, kapacitása vagy energiatároló képessége, illetve feszültsége és belső ellenállása annál inkább, tehát az eladó sincs a helyzet magaslatán
      A kérdésre is válaszolva: használható a gagyi cellával is igen, de én kifejezetten nem ajánlom a termék használatát a tűzveszélyessége miatt.

      1. Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő választ. Az öt ledből álló kültéri lámpa egy ismert bolt hálózat által forgalmazott termék, amire még 3 év garanciát is vállalnak. A hozzá adott akku AnodePower névre hallgat (zöld színű) és a leírásod alapján nem véletlenül ment tönkre 1 év alatt. Az viszont aggályos, hogy Li-ion akkuval szállították és napelemes, amit muszáj kitenni a közvetlen napsugárzásnak, mert különben nem tölti fel az akkut (még jó, hogy fel nem “robbant”. A webáruházban vásárolt akku egyébként YBF “márkájú” (kék színű). Ezek után elbizonytalanodtam, hogy mit tegyek. Beletegyem az új akkut és használjam, vagy dobjam ki az egészet? Vagy létezik 18650 típusú akku , ami nem Li-ion és bírja a meleget?

        1. Legjobb megoldás: visszavinni blokkal, pénzt bezsebelni és elvetni az egészet.
          Az YBF akku gyártóról eddig még nem hallottam, borítékolható kategóriában játszik. Ha ez enyém lenne én nem tenném ki, de nem az enyém, ezért nem írom, hogy dobd el. Esetleg javíthat valamennyit a helyzeten, ha szellőző nyílásokat sikerülne kialakítani az eszközön, így a napon nem hevülne annyira nagyon fel, ellenben a hajnali pára bejutna, ami szintén nem előnyös, ahogy egy viharban a bejutó víz sem. Kérdés, hogy a cella amit vásároltál mennyire rendelkezik valós védelemmel túltöltés vagy túlmerítés, esetleg rövidzárlat ellen, bár a nedvesség kizárt, hogy rövidzárlatot okozzon, hiszen melegedni kezd az akku, ergo elpárologtatja magáról a vízpárát, ami amúgy sem annyira jó vezető. A lítiumos akkuk egyöntetűen nem szeretik a meleget, ezért alternatíva sincs helyette.

          1. Köszönöm a tanácsot. Legszívesebben a lámpát is visszavinném a boltba, amiért ilyen veszélynek tesznek ki azzal, hogy az Li-ion akku felrobbanhat. Amire sosem gondoltam volna, ha nem találom meg ezt a fórumot. Köszönöm a hasznos beszélgetést. Üdv. Attila

  8. Köszönöm a korrekt, és érthető leírást!
    Büszke lehetsz a munkádra!
    Tisztelettel: Béla

    1. Kedves Béla,
      Köszönöm a visszajelzést, és örülök, hogy sikerült átadnom az ismereteket a cikkem által!

  9. Szia, nekem én vásároltam egy Nitecore i2 töltőt ill. 2db Eizfan 26650 3.7V LI-MN 5500 MAH akksit, de fogalmam sincs, hogyan kellene töltenem, világít a képernyőn a 30% vele vízszintesen 3.7 V közepen, aztán így növekszik alulról fölfele 80% (4.2V) , 100% (4.35V) és legfelül van még 1A jelzés, na most a 30%nál világít és a 80%nál villog, gondolom arra a szintre tölti most fel, ha eléri a 80%-ot, akkor húzzam ki és használhatom az elemlámpába? Mennyi idő, míg újra kell töltenem, ezr honnan tudhatom meg?

    1. Kedves István!
      A töltési idő függ a töltőáramtól és az akku kapacitásától-állapotától is. A töltőn a villogó vonalkák jelzik a töltöttségi szintet. Ha mind a három villogott, majd folyamatos zöld fényre vált át akkor végzett a töltési folyamattal. Természetesen a töltést bármikor meg lehet szakítani, majd lehet tetszés szerinti merült állapotnál folytatni, ezeknek az akkumulátoroknak nem árt. Az, hogy mennyi idő alatt merül le függ a felhasználástól, a hőmérséklettől, a felvett áramtól is. Mivel ez egy eléggé sok ismeretlenes egyenlet, ezért választ sem lehet rá adni. A töltőről némi leírást találsz a Nitecore P30 vadász szett cikkemben, mivel ahhoz a szetthez ez a töltő tartozékként hozzá van csomagolva.

  10. Lenne egy kérdésem: van mondjuk két, aksival működő eszköz (fűkasza, bicikli, csavarbehajtó, mindegy), azonos, 240 Wh-ás aksikapacitással. De az egyikben az aksi 120 V 2 Ah-ás (= 240 Wh kapacitású), a másikban 60 V 4 Ah-ás (szintén 240 Wh kapacitású). Melyik fűkasza lesz képes nagyobb erőkifejtésre?
    Azaz, egy nagyobb feszültségű akksival felszerelt gép nagyobb erőt tud kifejteni ugyanakkora akkukapacitás mellett, vagy pedig az aksi feszültsége nem befolyásolja a gép erejét? Egyáltalán, az aksik jellemzőiből lehet következtetni az eszköz “erejére”? (Talán a nyomaték lenne a helyesebb kifejezés…) Vagy úgy is kérdezhetném, melyik elemlámpának lenne erősebb a fénye ha létezne ilyen aksi elemlámpáknál?

    1. Hülyeséget nem akarok írni, a kerti gépek lelki világát nem igazán ismerem, mivel a város kellős közepén lakok. Inkább nem válaszolok, de a kérdés adott, ha valaki érdemben tud ehhez hozzászólni akkor megteheti.
      Én abból indulnék ki, hogy valószínűleg a motorok azonos feszültségtartományban működnek. Ergo a magasabb feszültségű akkupakkból a “driver” azonos feszültséget fog a vezeték túlfelén előállítani, ebben az esetben egyenletesebb lehet az áramleadása egy magasabb feszültségű, de alacsonyabb áramerősséggel terhelt akkupakknak.

  11. Szia!
    Rendkívül érdekes és tanulságos az írásod! Köszönöm! Rendkívül sokat tanultam belőle.
    Egy kérdésem viszont lenne: ismered-e a “MIBOXER C4” tip. töltőt és ha igen, mi a véleményed a készülékről?
    Üdvözlettel
    Zoltán

  12. -Szia!
    Élvezettel olvastam a nagyszerű cikket. Gratulálok hozzá!
    Problémám, hogy a Li-ion aksik feliratai nem mindig egyértelműek számomra. Például van egy 18650-s melyen a következő szöveg:
    RS 10 ZJ 18650 NMC 3,7 V 20F A
    16I05 A 161101 410333
    A 20F jelentheti esetleg a 2000 mAh kapacitást?
    Jó lenne egyszer egy olyan cikket olvasni amely magyarázza a különböző gyártmányú akkumulátorok feliratait.

    Üdvözlettel:
    Gyula

    1. Üdv!
      Köszönöm szépen, igyekeztem érthető formába önteni az egészet. A konkrét kérdésedre szerintem nem lehet válaszolni, mert ahány gyártó, annyi féle-fajta gyártási jelölés létezik. Arra szerintem ember nem vállalkozik, hogy összeszedje a gyártók jelölgetéseit, főleg mivel rengeteg lenne az átfedés de különféle jelentésekkel párosítva, ha egyáltalán meg lehetne az egyes karaktereknek szerezni valahonnan a dekódoláshoz szükséges szótárát.

  13. Szia, szeretnék rákérdezni egy 18650-es akkura, ami nem szerepel az írásodban (valószínűleg újabb termék), az ORB sorozatszámú (HDC jelölésű) 3500mAh 3,6 V akkura. Bővebben itt: https://olightlampa.hu/lampa-fegyverlampa-615/szuro-diffuzor-szerelek-kapcsolo-akku-618/akkumulatorok-toltok-627/olight-18650-litium-ion-akkumulator-3500mah-3698
    Mennyiben másabb ez a hagyományos 18650-hez képest? Az érdekelne leginkább, hogy ez használható-e a hagyományos 18650-nel működő lámpákban, vagy a nagy áramleadás (amit egyébként csak a rendelés után vettem észre….) tönkreteszi a lámpákat. Konkrétan egy Fenix PD32 (2016-os CreeXP-L HI led) lámpába vásároltam és a mohóság bűnébe estem, mert a javasolt 3400 mAh helyett ezt rendeltem meg, mert ez 100 mAh-rel nagyobb kapacitású… 🙂 .. Bele merjem rakni, vagy ez most tanulópénz volt? Köszi a válaszodat előre is!

    1. Üdv!
      Simán bele lehet tenni, nem jelent problémát. Az akku áramleadása inkább csak egy “korlátozó” tényező, ami ha nagyobb áramfelvételre is képes a lámpa, akkor jelentkezik. Egy normál akku mondjuk folyamatosan “csak” 5A-t ad le, míg a nagy áramú akku képes akár 10A-t is folyamatosan biztosítani. Egy olyan lámpában, ahol az áramfelvétel pl. 4A ott ez is és az is a maximumot fogja (tudja) nyújtani, vagyis a lámpa mindkettőtől meg fogja kapni a szükséges 4A áramot. A vásárolt akku tökéletesen megfelel a PD32-be, az akku többet tud mint a lámpa.

  14. Szia!
    Volt már hasonló kérdés, de reménykedek benne, hogy összeakadtál már ezzel és tudsz valami biztatót írni róla!
    Sanyo UR 18650 A R2112 P37A
    Válaszodat köszönöm!

    1. Szia! Sajnos ezt a típust nem ismerem, de ha Sanyo akkor rossz nem lehet, régen a piacon vannak ők is.

  15. Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem laikusként. Vettem egy kínai lámpát melyben 2 db TR 26650 5000 mAh 3,7 V-os akku van. A lámpán egy micro USB aljzat van, amin keresztül tölteni lehet. A töltőt elhagytam amiről fogalmam sincs, hogy milyen paraméterekkel rendelkezett, arra viszont emlékszem,hogy sima telefon töltő méretű volt.
    Próbáltam másikkal helyettesíteni, de nyilván az 5V-os töltővel meg sem nyikkant, minekután a két akkut min 7,4 V-al kéne tölteni. (nem is értem, hogyan tudott működni az elhagyott töltővel) Tudnátok segíteni, hogy milyen töltővel tudnám helyettesíteni az elhagyottat? A cél, hogy ne külső legyen, mert nem szívesen szedném ki az akkukat minden töltésnél. Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

    1. Szia!
      Sokat segítene ha linkelnéd a lámpát, de ha mikro USB csatlakozón keresztül lehetett tölteni akkor 99%, hogy szabvány, tehát sima 5V-os tápegység volt hozzá. Az, hogy több kell legyen a töltőáram nem jelent semmit, megoldható, hogy a feszültséget megemeljék.

    1. Kedves Gábor, ehhez a lámpához egy teljesen átlagos hálózati tápegységet adnak. Két problémát tudok még elképzelni, találkoztam már ilyennel mint hibaforrással:
      1.: a használt kábel mikro USB csatlakozója nem elég vékony vagy nem elég hosszú a kábelnek a csatlakozó a végén és nem tud “bepattanni” a töltőnyílásba.
      2.: a tápegység amivel próbálod tölteni egy újabb telefon hálózati töltője és az már QC vagy PD szabványú gyors töltést is támogat. Sajnos a lámpákban még ritka az olyan elektronika ami ezeket kezelni tudja és e miatt úgy tűnhet, hogy tölt, de mégsem jut áram az akkukba. Ki kellene próbálni számítógép USB csatlakozójára kötve is, hogy úgy a töltés elindul-e.

  16. Kedves Gábor!

    Elektromos kerékpár akkupakkjának felújításához milyen 18650-es akku típusokat ajánlanál?

    Üdv.: Attila

    1. Szia!
      Nem tudom kinek írod, lehet a felettünk lévő szálba szeretted volna a kérdésed feltenni. Egyébként javaslom a gyárival egyező akkut vásárolj bele, a gyári jelölésekből általában ki lehet találni kis google segítséggel, hogy pontosan milyen típust kell keresni. Iprai cellákat célszerű erre specializálódott cégektől vásárolni, akik kérésre (nyilván plusz költségért) de a kívánt kötésben forrfülezik is az akkukat. A Kapacitás Kft. ha beviszed az akkupakkot akkor elkészíti annak a teljes másolatát is forrfülezve, csatlakozókkal ellátva, mintha a gyárit vetted volna meg, csak talán így olcsóbban ki leeht jönni.
      Üdv,
      WestBam

  17. Szia WestBam!

    Köszönöm szépen a gyors válaszod. Neked tettem fel a kérdésem, csak egy kicsit elnéztem a neveket. Nem szedtem szét még az akkupakkot, így az eredeti akkukat nem ismerem. Viszont ezen az oldalon néhány akku típus meg lett nevezve, azok közül szettem volna megtudni, melyik lehet alkalmas elektromos kerékpár hajtására. PL.: Samsung INR 30Q 18650, vagy a 3500 mah-ás típusa, stb.
    Köszönöm előre is a válaszod…
    Üdv.: Attila

    1. Alapvetően sok függ attól, hogy a gyári cellák milyenek benne, mert annak alapján lehetne keresni alternatívát, vagy akár pont ugyan olyan cellákból építeni az új pakkot. Felesleges egy magasabb kapacitású és terhelhetőségű drágább akkut megvenni hozzá, ha nem vesz fel akkora áramot a motor, vagyis ártani nem árt neki, csak a pénztárcának.
      A Kapacitás Kft-nek ez az egyik fő profilja, hogy akkukat is újítanak fel, valamint kérésre olyan pakkot gyártanak, amit kitalálsz. Profik ezen a téren, és én a házi barkácsolást ilyen téren nem is javasolnám semmiképp, mert elég egy hibás, vagy hibásan hegesztett cella a pakkba, hogy aztán ez egészet tűzveszélyessé tegye. Ennek a viszonylagos biztonságnak viszont ára van, a gyári akkuk sem csak a miatt drágák, mert rajta van a márkajelzés, hanem azért is, mert több ponton is ellenőrzik a gyártás során az elkészült pakk minőségét, így jelentősen kisebb az esély arra, hogy később az problémát okozzon. Bontott cellákból, forrasztva is össze lehet tákolni, csak ne vidd be a lakásba/házba, mert ha véletlenül kigyullad akkor az olcsó lesz a nagyon-nagyon drága. Sajnos ezzel sokan nincsenek tisztában.
      Elvileg egy-egy cellát kellene a gyári hibás pakkokban is kicserélni, ha nem elöregedett, hanem “hirtelen” halált halt a pakk. Gyakorlatilag ideális pakkban nem csak azonos típusú, hanem azonos gyártási szériájú akkuk vannak összeállítva, hogy lehetőség szerint minden tulajdonságuk közel azonos legyen, ne legyen köztül “gyengébb” és “erősebb” darab, mert azok fokozott terhelésnek vannak a használat során kitéve, így hamarabb fognak elhasználódni és rántani magukkal az egész pakkot a hulladékba. Ilyen apró-cseprő dolgokra is figyelni kell ha akkut gyártanak, vagy újítanak fel.
      Egyébként a 30Q biztosan alkalmas arra, hogy bringához akkut gyártsanak belőle, az egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező akku viszonylag értelmes áron. Érdemes megbízható helyről megvásárolni, mert sajnos ezeket is hamisítják, amit a laikus szem észre sem vesz, mert a fólia 1:1 másolat, és a cella eleje és vége sem feltétlenül árulkodó.

  18. Kedves WestBam!

    Nagyon köszönöm a válaszodat. Elnézést a kicsi megkésett válaszomért, de csak most jutottam ehhez a géphez. Elektromos ember vagyok, így sok minden tiszta nekem is, de akku ügyben kevéssé vagyok járatos. Főleg abban, hogy melyik 18650-es üti meg a minőségi követelményeket. Igen láttam, hogy a 30Q elég jónak tűnik. és az ára is elfogadható. A Kapacitás Kft biztosan profi, de az áraik is. Ha újonnan veszek egy teljes pakkot külsővel (boxxal), töltővel, az is kevesebből jön ki…
    Ezért szeretném én megoldani a problémát, mert kevés a pénzem. De úgy is fogalmazhatnék, hogy 120000-260000 Ft-ot költeni egy akkupakkra, nem biztos, hogy megéri, akkor inkább tekerem a kerékpárt. (Bőven 60 éven túl…)
    Ne haragudj, hogy ezeket a sorokat írom, nem neked címzem, de akkora pénzekről van szó, hogy már egy kicsit “fáj”.
    Vadi új Q30-asokból egy 24 V-os 12-14 Ah-ás pakk kijöhet pár 10 ezerből. Persze, hogy mi az ellenőrzött hely ahonnan érdemes vásárolni, azt nehéz tudni egy-két kivételtől eltekintve.
    Egyébként miről lehet felismerni, azonosítani egy cellát, hogy eredeti?

    Még egyszer nagyon köszönöm a fáradságodat.

    Üdvözlettel: Attila

    1. Le tudod magadnak is másolni a gyári pakkot, hiszen abban is valószínű ilyesmi akkuk lesznek. Kérdés az, hogy hogy tudod megoldani az akkuk ponthegesztését, mert a benne lévő cellák így vannak egymáshoz rögzítve, ez a technológia kellően biztonságos ezekkel az akkukkal. Ha youtube-on rákeresel a “battery welder diy” kifejezésre, akkor találsz megoldást a házi ponthegesztésre, akkor már csak az akkut és a vezető szalagot kell megvásárolnod, a többit szerintem meg tudod oldani. Itt ismét kiemelném, hogy a lítium-ion akku nem játék, csak megfelelő felkészültség esetén állj neki az akku hegesztésének, mert ha felgyullad a kezedben annak komoly sérülés lehet a következménye! Drága egy akkupakkot készen megvenni, de az ember egészsége attól sokkal többet ér!
      Alapvetően az akku tömege az, ami alapján meg lehet mondani, hogy hamisítvány (általában sokkal könnyebb), vagy eredeti az akkumulátor. Sajnos a hamisítványok egyre jobban közelítenek az eredetiekhez, én mindenképp azt javasolnám, hogy megbízható boltból szerezd be az összes akkut, és beszéld meg velük, hogy egy kartonból kerüljenek ki a cellák (ha itthon veszed), vagy ha kintről rendeled akkor célszerű nagyobb mennyiséget venni egyben, esélyes, hogy akkor a raktárból is egy dobozból lesznek összekészítve. Itthon “árgépről” átlépve az elemnagyker oldalára a legolcsóbb a 30Q, de mind fentebb is írtam, első körben bele kellene nézni abba az akkupakkba, hogy miből van felépítve, mert lehet teljesen felesleges bele ez az áramleadó képességű akku, és lehet olcsóbb cellákkal is lehetne helyettesíteni.

  19. Kedves WestBam!

    Köszönöm a gyors és figyelem felkeltő válaszod. Az odafigyelés mindig nagyon fontos. Hajlamos az ember megfeledkezni erről, önkritikát gyakorolva én is.
    Ponthegesztő gépet nem fogok készíteni. Tudom hogy nem szabad, vagy legalább is nem illik forrasztani az ilyen akkukat. Ugyan akkor átlag embernek ez a járható út. Sok éves a forrasztási gyakorlattal, bízom a gyorsaságban. Úgy gondolom, hogy annyira melegítem fel az akku végeket magasabb hőfokra, hogyha szétterül ez a hő, csak annyira melegszik maga a cella, mintha töltés alatt lenne. Régebben forrasztottam CR3220-as lítiumos gombakkut amatőr rádióba, ami kb. ugyanannyi ideig bírta, mint az eredeti. Vagyis nem melegítettem túlzottan túl. Persze nem ez az elegáns megoldás. (De hasznos…)
    Ugyan akkor tényleg nagyon örülök, hogy a veszélyekre felhívod a figyelmem. Így még átgondolom, ill. végig gondolom, hogyan is hajtsam végre a műveletet.

    Szép estét kívánok, üdv. : Attila

  20. Kedves WestBam!
    WLC-18650-2000 /Li-ion 2000mAh 3.7V7.4Wh/ akkumulátorral szerelt munkalámpám forgatáskor kikapcsol.
    Az akkut kiszerelve védelem elektronika után, vagy a közvetlenül a kapcsokon mérve a feszültség változik.
    Találkoztatok már ilyen hibával? Vajon mi okozhatja?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Tisztelettel: János

    1. Kedves János,
      Ha jól értem az akkun lévő védelem előtt és után mérhető a feszültség különbség. Mivel a védelemnek alapvetően rögzítve kellene legyen az akku pozitív pólusán gyanítom ez a hiba forrása. Ki kell próbálni másik akkuval, ha azzal a lámpa hibátlanul működik akkor biztosan az akku, vagyis annak a védelmi elektronikájának leválása a probléma forrása.

  21. Kedves WestBam!
    Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt kérdésemre.
    Biztos, hogy az akkumulátor a hibás.
    Védelmet az akkuról leválasztva, vízszintes akku helyzetben az akku kapcsain mérhető a 3,7 V feszültség,
    de függőleges irányba fordítva 1 V alá csökken.

    Még egyszer nagyon köszönöm a fáradságodat.

    Üdv.: János

  22. Kedves WestBam!
    Köszönöm az alapos cikket!
    Az a kérdés merül föl bennem, hogy az akkuk maximális áramleadási értékét a nevesebb gyártók hogyan jelölik, el lehet-e igazodni a feliratokon úgy, mint a kapacitásnál: 26F= 2600mAh, 30Q=3000mAh?
    Köszi: Zoli

    1. Nincs erre kőbevásett szabály, gyakorlatilag a gyártó olyan jelöléssel látja el az akkut, amilyennel szeretné, ezért nem is feltétlenül utal a cella típusszáma annak kapacitására, pl. az LG vagy Sony cellák esetében, az áramleadó képességre pedig még kevésbé. Célszerű a típusszám alapján megkeresni a gyártói adatlapot, abból általában minden szükséges információt elő lehet kutatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .