Az elemlámpa napja – december 21

Biztosan kevesen tudjátok,

pedig minden évben december 21-én, vagyis a mai napon az elemlámpa napját ünnepeljük!
Egyáltalán nem véletlen a dátum, ugyanis a téli napfordulóhoz igazították, mikor is a legrövidebb a nappal és leghosszabb az éjszaka.

Ever Ready flashlight ad

A napforduló (latinul solstitium (sol+stare)) csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. A napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. A Téli napforduló idején a Nap közvetlenül a Baktérítő fölött delel. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát -következésképpen a leghosszabb éjszakáját- adja. A téli napforduló az északi féltekén december 21-én (ritkán 22-én) van.

Az elemlámpa

1899 január 10-én jegyeztette be az angol David Misell feltaláló az első elemlámpa szabadalmát az American Electrical Novelty and Manufacturing Company (ma Energizer) nevében. Szabadalmi száma: U.S. Patent No. 617,592. Pár darabot New York város rendőrségnek adományozott a gyártó, akik nagyon pozitívan reagáltak az új eszközükre. Nagyjából innen indult az egész elemlámpa história, és írják a történelmet különböző gyártók a mai napig.

U.S. Patent No. 617,592 picture

Az elemlámpa napjának eredete nem tisztázott, amerikai vonatkozású “ünnepnap”, éppen ezért tartják az északi féltekén számított téli napforduló idején. Ez a nap nagyszerű lehetőség arra, hogy elővegyük porosodó elemlámpáinkat és azoknak működését ellenőrizzük, ha szükséges akkor elemet cseréljünk bennük. A család minden tagjának mutassuk meg, hogy hol tároljuk az elemlámpá(i)nkat, hogy ha szükséges akkor Ők is könnyedén megtalálják, használatba tudják venni őket! Amennyiben nem rendelkezne minden családtagunk saját elemlámpával akkor ez nagyszerű alkalom, hogy megajándékozzuk őket vele.

Az elemlámpa napja – december 21” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Múltkor nem volt világítás az utcánkban. A haverok azzal poénkodtak, hogy annyi lámpám van,hogy az egész utcànak jutna belőle. Csak az a baj,hogy ez nem poén 🙂

    1. Véleményem szerint az, ha van, még mindig jobb, mint ha nincs. Ugye milyen megnyugtató tud lenni a tudat, hogy nem maradsz sötétben? Szóval ideje, hogy beszerezzék a saját lámpáikat Ők is, de hamar 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .