Lumintop Tool AAA Cree XP-G2 bemutató

Bevezető:

Sok kis lámpa megfordult már a kezem közt, de szerintem AAA elemmel üzemelő már nem lesz több amit bemutatok. Az oka egyszerű: megtaláltam a számomra tökéletes darabot a Lumintop Tool AAA személyében. Sokat olvasgattam róla nemzetközi fórumokon, de csak nem adtam be a derekam a viszonylag magas ár miatt. Aztán mikor kuponnal már szinte fél áron hozzá lehetett jutni akkor elgyengültem és a kosárba tettem, fizettem. Úgy érzem nem bántam meg, jó vásárt csináltam.

Lumintop Tool

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Lumintop
Típus: Tool AAA
Emitter típusa: Cree XP-G2 R5
Üzemidő: 5 lumen/60 óra; 32 lumen/4 óra; 110 lumen/30 perc
Maximális fényáram: 110 lumen
Maximális fényerő: 553 cd
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Módok: 3 (alacsony, közepes, magas)
Vízállóság: IPX-8
Áramforrás: AAA alkáli elem (10440 akkumulátor nem használható!)
Mérete: 81,5mm x 14,5mm
Tömege: 15g

Lumintop Tool Ti
Lumintop Tool Ti – titániumból készült kiadás

Csomag tartalma:

A lámpa bliszteres kiszerelésben kerül értékesítésre kivétel a titán változat, azt csak díszdobozos csomagolásban szállítják. A színes karton csomagolásba van becsúsztatva oldalról egy műanyag dobozkában a lámpa. A Lumintop Tool-on kívül helyet kapott még egy két darabos pót tömítés készlet és egy karabineres tartó is amivel kulcstartóra fűzhetjük a kis lámpánkat.

Lumintop Tool kiegészítőkkel

Üzembe helyezés, kezelés:

Nem bonyolították túl a dolgot a Lumintop Tool esetében. Mindössze egy könnyen beszerezhető vékony ceruza elemre (AAA méretű) lesz szükségünk és máris üzemkész a lámpánk. Én a kapcsolós alumínium változatot mutatom be, de némi plusz költségért vehetünk hozzá akár mágneses zárókupakot is. A kapcsolós változatba a zárókupakba lett beépítve a reverse clicky rendszerű kapcsoló. Teljesen benyomva a kapcsolót “kattanásig” a lámpa világítani kezd.

Lumintop Tool elölről

A három fokozat között a gomb félig benyomásával, majd visszaengedésével tudunk váltani. Közepes, alacsony és magas fokozatok érhetőek el. Mivel módmemória nincs a driver-ben így azt a megoldást találták ki, hogy minden esetben ha több, mint 2 másodpercig ki van kapcsolva a lámpa akkor közepes fényerőn kapcsol be. Közepes után az alacsony, majd a magas fokozat érhető el, majd ez a sorrend változik míg ki nem kapcsoljuk újra. Ha a mágneses zárókupakot megvesszük a lámpához akkor viszont twisty rendszerűvé válik a kapcsolás. A fejet vagy a zárókupakot letekerve, majd visszatekerve tudunk a fokozatok közt lépkedni, a kikapcsoláshoz pedig picit le kell tekerni a kettő közül valamelyiket, így szakítjuk meg az áramkört.

Lumintop Tool hátulról

Hőtermelésről nem csináltam grafikont, magas fokozatban egyébként is “csak” fél óra a teljes üzemidő. Minden esetre melegedést a lámpánál nem tapasztaltam olyan mértékben, hogy az kárt tehetne a szerkezetben.

Lumintop Copper Tool
Lumintop Copper Tool – vörösrézből készült kiadás

Mértem viszont áramfelvételeket:

  • 0,03 A
  • 0,22 A
  • 1,44 A

A legmagasabb áramfelvétel 1.67A-ről villám sebesen esik az alkáli elem tulajdonságai miatt, kb. 1.44A-es áramerősségig, itt már nagyon lelassul az esés, ezért írtam ezt az értéket a felsorolásba.

Futásidő:

Megmértem a futásidőt a magas fokozatban. Az alábbi eredményt kaptam:

Lumintop Tool AAA futásidő

Sajnos ez a diagram nem túl acélos. 4 percig tartja a maximális fényáramot, majd kb. 84%-ra esik vissza és csökken folyamatosan a fényáram értéke egészen a 25. percig, mikor is már 80%-ra csökken. Fél óra múltán már csak a kezdeti érték 40%-a áll rendelkezésre, de folyamatosan zuhan a fényáram, 40 percnél pedig kikapcsol a Tool AAA.

Felépítés:

Klasszikus vonalat követve a Lumintop Tool is három fő részre bontható.

Lumintop Tool szétbontva

Fej:

Az 14,45 mm legnagyobb átmérőjű fej rejti a lámpa lényegi részeit. A fej hátulról szerelhető, nincs bezel gyűrű, egy darabból áll. Kívülről kapott rombusz mintát is, alatta pedig a gyártó logója  valamint a típusa van szitázva a peremére. Ez a réz és titán modellben gravírozva lett. Belül menetesen van betekerve az alumínium pill, erre hátulról az apró 10mm-es driver, elölről pedig esetemben az eredeti Cree XP-G2 LED alu csillagon van szerelve. Létezik még Nichia 219BT LED-el szerelt magas szín visszaadású változata is a réz és titán változatokban. A fej elölről egy GITD gumigyűrűvel van tömítve, ehhez nyomódik hozzá a kétoldali AR bevonattal ellátott üveglap. Az üveglapot az alumínium OP reflektor szorítja a fejbe, ezt pedig a LED nyomja a helyére a központosító gyűrűvel a pill-t betekerve.

Lumintop Tool fej

Test:

A strapabíró testet mindkét oldalon végig eloxálták a hegyes profilú de jó minőségű meneteken is. E miatt picit széttekerve a testet az áramkört megszakíthatjuk teljesen, így a véletlen bekapcsolás miatti lemerülés megelőzhető. A mentek végén egy-egy gumi tömítőgyűrű biztosítja az IPX-8-as szabvány szerinti vízállóságot. A test középső részén kapott némi rumbusz mintázatot a biztosabb fogás érdekében. Az előtte és utána lévő sima részre pattintható fel a rozsdamentes acélból készült klipsz, mindkét irányba állhat a lámpa feje. Legnagyobb átmérője 14,3mm.

Lumintop Tool test

Zárókupak:

A zárókupak átgondoltan lett kialakítva. Hátul a gumi nyomógomb jócskán kidudorodik, így kezelése könnyű, akár kesztyűben is kapcsolható biztonsággal. A nyomógomb körül két egymással szemben lévő oldalon egy-egy negyed köríven kiemelkedik a perem, ezekben viszonylag méretes ovális lyuk lett kialakítva amin át akár kulcskarikára is fűzhetjük a lámpát. Oldalán ez is kapott rombusz mintázatot. Belülről alu gyűrűvel van beszorítva a kompakt kapcsoló amiből egy sima acél rugó nyúlik az akku negatív pólusa felé, biztosítva a megfelelő érintkezést. Sajnos gyertyaként nem tudjuk felállítani a kimagasodó gumi nyomógomb miatt. A titán verzióban a zárókupak a Lumintop szabadalmával védett elektronikus kapcsolót kapott, ez a változat gyertyaként is felállítható.

Lumintop Tool zárókupak

A Tool AAA teljes hossza 82 mm, általam mért tömege elem nélkül 14,4 g.

Fénye:

Az apró méret ellenére egészen jó fényerőt ér el a Lumintop Tool, de így sem javasolnám kültéri használatra, ahhoz gyenge. Beltérben viszont bőségesen elég a fénye, illetve szerelgetésnél szűk helyekre is jól bevilágíthatunk vele. A hotspot jól látható, de az OP reflektor miatt fokozatos az átmenet közte és a korona közt. Így viszont az apró méret ellenére is egészen erős megvilágítást érhetünk el legmagasabb fokozaton. Fénye minden fokozaton teljesen PWM villogás mentes. Íme egy kép a kilépő fénysugár alakjáról:

Lumintop Tool fénye

Konklúzió:

Szerintem egy nagyon jól sikerült, jól használható lámpácska lett a Lumintop Tool. Akinek csak egy apró, EDC-re valóban alkalmas lámpára van szüksége annak a sima alumínium változat megfelelő választás, de a különlegességet kedvelőknek a vörösréz változaton kívül (vákuum fóliázva szállítják, így teljesen oxidáció mentesen kapjuk kézhez) titánból készült darabokkal is kedveskedik a gyártó.

AAA elem, AA elem, Lumintop Tool, BLF 348, Sipik SK68, Convoy S3
AAA elem, AA elem, Lumintop Tool, BLF 348, Sipik SK68, Convoy S3

Aki inkább a természeteshez közelítő színhőmérsékletet részesíti előnyben, annak a Nichia 219BT LED-es verzió lehet jó választás, ez azonban csak a két drágább modellben elérhető opció. A kezelése egyszerű és könnyen megszokható, a fénye pedig méretét meghazudtoló, igaz a magas fokozat viszonylag rövid üzemidővel párosul. Aki autóba szeretné betenni vészeseti világításnak az ne feledkezzen meg a megfelelő lítium alkáli elem beszerzéséről sem, ugyanis ők bírják az alacsony és magas hőmérsékletet is teljesítmény vesztés nélkül a többi alkáli elemmel szemben.

Linkek az elérhető változatokhoz:
Lumintop Tool AAA – frissített változat
Lumintop Tool AAA – színes változatok
Lumintop Tool AAA – réz változat

Az aktuális kuponokat ha elérhetőek akkor a kuponos oldalon keressétek!

Mentés

Lumintop Tool AAA Cree XP-G2 bemutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .