Lumintop EDC01 – csajok álma

Lumintop EDC01 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Vannak olyan elemlámpák a piacon, amikre mindent lehet mondani, de azt, hogy férfias, azt nem. Pont ilyen jelenlegi tesztalanyom is, a Lumintop EDC01 picike kis kulcstartó-lámpa. A gyártó igyekezett szép színeket válogatni hozzá, hogy mindenki megtalálja a személyiségéhez leginkább illő változatot. 5 színben lehet megvásárolni, köztük az egyetlen férfiasabb változat a fekete. Aki a Lumintop modelleket ismeri annak feltűnhetett, hogy nagyjából pont úgy néz ki, mint a Colored Worm, minimális változtatásokkal. Valószínűleg a gyártósor ugyan az, de a tartalom mégis más. A textúrázott lencse pedig jót tett neki, így tényleg a klasszikus kulcstartó-lámpa flood fényt kapjuk tőle. De vajon érdemes megvenni ajándékba egy nőnek?

Lumintop EDC01 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Lumintop
Modell: EDC01
Emitter típusa: Cree XP-G3
Maximális fényáram: 120 lm
Maximális fényerő: 553 cd
Lencse: Textúrázott üveg lencse
Kapcsoló típusa: Twisty
Áramforrás: AAA alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor
Módok: 3 (közepes, alacsony, magas)
Bevonat: nincs szabványosítva
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 12 g áramforrás nélkül

Lumintop EDC01 doboza

Doboz tartalma:

Csinos kis lapos karton dobozban kaptam meg a Lumintop EDC01 elemlámpát. Régebben találkoztam képeken mindenféle díszes csomagban lévő verzióval, nos ez nem az, szerintem azt elvetették (megspórolták) és maradt ez a selyem fényű, itt-ott nyomtatott csomagolás. A dobozt lezáró “ISO9001 QC PASSED” matrica bizalomgerjesztő, de erre nem szabad alapozni, a beltartalom ettől lehet még bármilyen minőségű. Kibontva kis nyuszis kártyán köszönik meg angol és kínai nyelveken, hogy őket választottuk, és biztatnak, hogy bármi észrevételünk van vegyük csak fel velük a kapcsolatot bátran. Szép gesztus, meg ugye nyuszis, tehát csajos. A dobozban katonás rend uralkodik, szivacs profilban talált helyet a lámpa, a tartozék foszforeszkáló diffúzor, a kulcskarikára fűzhető karabiner, a két tartozék O gyűrű is. Kapunk egy rövidke kezelési utasítást is, igaz a működés kő egyszerű, nincs sok funkció amire a karaktereket pazarolhatnák.

Lumintop EDC01 tartozékok

Felépítés:

Eléggé egyszerű a Lumintop EDC01 felépítése. Kettő fő darabból áll:

Lumintop EDC01 szétbontva

Fej:

A fejben található a lámpa lényegi része. Bezel gyűrű nincs, hátulról van összeszerelve. A fej oldalán egy kis rombusz mintával ellátott rész segíti a lámpa ki és bekapcsolását. Eztán ismét sima felületű a Lumintop EDC01 feje. Itt a gyártó és a típusjelzést találjuk. A belső felében a menet végig eloxált, a belsejében szerintem ragasztva van a driver, nem sikerült kitekernem. A driver alatt található a pill, már amennyire látszik. Túlsó felén a Cree XP-G3 LED található, viszont nem tudom megállapítani, hogy TIR lencse, vagy reflektor és lencse, esetleg csak a LED és felette a textúrázott lencse a sorrend. Szét nem szedtem, mert nem igazán akart szétjönni, még azt is el tudom képzelni, hogy valamiféle ragasztóval beragasztotta a pill-t a gyártó. A lencse alatt GITD (Glow In The Dark, vagyis foszforeszkáló) gumi tömítőgyűrű található. Frissítés: nem ragasztott a driver, mert megmozdult, de nem jött ki. Valószínűleg valamiféle varázslat tartja a helyén 🙂 .

Lumintop EDC01 fej

Test:

Elég egyszerű felépítésű a test, ami kívülről jellegzetes formázást kapott. A végén kialakítottak a kulcskarikának egy kis fület, aminek végre elégedett voltam az anyagvastagságával. Mivel a talpa sima felületű, ezért gyertyaként biztonsággal felállítható. A bejutó víznek egy gumi tömítőgyűrű állja útját a viszonylag sűrű, de finoman járó menet tövében a test másik végén. A menet végénél lett lecsiszolva az eloxálás, valamint a test belső felének az aljában, ahol is egy sima acél spirálrugóval csatlakozik a test az áramforrás negatív pólusához.

Lumintop EDC01 test

Mérete:

Íme egy fotó pár kisebb lámpácskáról:

Lumintop EDC01 mérete

Az AAA IKEA LADDA akku méretét biztosan mindenki ismeri, őt követi az AA méretű változata, ami már nem sokkal kisebb, mint a tesztben szereplő Lumintop EDC01 elemlámpa. A nem régen bemutatott Maglite Solitaire szintén AAA alkáli elemet használ, sokkal kecsesebb, de hosszabb is az EDC01-nél. A Lumintop Tool AAA a sorban a leghosszabb, és a klasszikus elemlámpákra egyedül ő hasonlít, hiszen neki van rendes farok kapcsolója egyedül a kis AAA elemes lámpáim közül.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ez a rész elég rövid lesz, ugyanis a gyártó nem bonyolította túl a Lumintop EDC01 kezelését. Szerencsére!
Ha szereztünk hozzá egy AAA méretű alkáli elemet, vagy Ni-MH akkumulátort és behelyeztük a testbe, máris üzemkész állapotba kerül. Lítium-ion akkumulátor (10440 méretű) nem használható! A bekapcsolás a fej ráhúzásával történik. Kikapcsolni a fejet lelazítva lehet. A módváltás bekapcsolt lámpánál lehetséges a fej gyors lazításával, majd visszahúzásával az áramkört megszakítva. Ezt nevezik twisty kapcsolásnak, ha valaki még nem találkozott volna vele.

Lumintop EDC01 specifikáció

A Lumintop EDC01 nagyon okosan nem az alacsony, nem a magas, hanem a közepes fokozatban indul minden esetben! Módmemória az nincs. A közepes fokozat után az alacsony, majd utána a magas fokozat váltakozik ciklikusan. Ez elég jól meg lett oldva, hiszen a legritkább esetben van szükség a maximális teljesítményre, így a közepes fokozaton rettentően hosszan tud üzemelni a lámpa egy AAA elemet használva.

Lumintop EDC01 eleje nyuszival

Mérések:

Méretei:
– hossza: 65,4 mm
– legnagyobb átmérője: 14,5 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 11,2 g
Mért fényerősség magas fokozatban: 363 cd – FL1 szabvány szerint 38 m hatótáv, ami jóval alulmarad a gyári adathoz képest.

Lumintop EDC01 colors banner

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikont elkészítettem:

Lumintop EDC01 hőtermelése

Nincs őrületes teljesítmény, ezáltal erős hőtermelés sem. A 15 perces teszt alatt még a 45°C hőfokot sem érte el a fej legmelegebb pontja. Mivel AAA méretű alkáli elemmel használja a célközönség jelentős hányada, ezért a melegedés teljesen kizárt, mert ennyi idő alatt az alkáli elem feszültsége is beesik mérhetően, tehát a leadott áram is csökken egyre jobban.

Lumintop EDC01 hátulja

Futásidő:

Na ez igencsak érdekes lesz, érdemes rápillantani. Első mérésnél a 900 mAh kapacitású IKEA LADDA AAA akkuval magas fokozatban teszteltem mit tud:

Lumintop EDC01 futásidő magas

35 percig mintha stabilizált lenne a driver úgy tartja a maximum körüli teljesítményt a Lumintop EDC01, majd egyre meredekebben zuhan a fényáram értéke, 10 perccel később már csak a kezdeti fényáram 20% áll rendelkezésre, de az sem sokáig, ugyanis 58 perc után teljesen ki is kapcsolt a lámpa.
Elvégeztem ezt  a tesztet a bekapcsoláskor aktiválódó közepes fokozatban is:

Lumintop EDC01 futásidő közepes

A közepes fokozatot használva nagyon hosszú üzemidőt kapunk, és konstans teljesítményt is, egészen a 258. percig (több, mint 4 óra)! Itt egy picit felfut a fényáram, majd azonnal zuhanni kezd, és 10 perc múlva ki is kapcsol a lámpánk. Ez nagyon szép teljesítmény ettől az apróságtól!

Fénye:

Tökéletesen felesleges lett volna kivinnem a természetbe ezt a lámpácskát, ezért beltéri képeket csináltam róla, 5 méteres távolságra:

Lumintop EDC01 fénye

A fotókon az első képen a mindössze 47 lumen fényáramot produkáló Maglite Solitaire fénye látható, őt követi a Lumintop Tool AAA fénye a magas fokozatban. Láthatóan magasabb a lumenszám, sokkal több a szórt fénye. Végül bekapcsoltam a Lumintop EDC01 lámpát is magas fokozatban, és jött a döbbenet. A szórt fénye beterítette a helységet, meglepően erősnek érződött annak ellenére, hogy a fényerőben rettentően alulmúlta a gyártói adatot.

Lumintop EDC01 diffuser banner

Konklúzió:

Ez egy igazi csajos lámpa, akárki akármit is mondjon. A szép színek feledtetik a hiányosságokat, amik nekem feltűntek, de a célcsoport úgy is  leragad a színénél. A menü jól kitalált, nagyon tetszett, hogy a közepes fokozatban indul, így elnyújtva az üzemidőt. Azt az üzemidőt, ami közepes fokozatban több, mint 250 perc világítást jelent, ami kiváló eredmény, ráadásul végig konstans teljesítményt nyújt, még a magas fokozatban is kb. 35 percig alig csökken a kimeneti teljesítménye.

Lumintop EDC01 oldalról nyuszival

Remélem ezt a drivert megtartják a jövőben is, de kicsit alakítanak rajta, hogy ne a PCB lap vékonyka réz fóliája legyen az érintkező felület, mert ez az egyik legnagyobb hibája tartósság szempontjából. A textúrázott lencse kiváló, egyenletesen szórt fényt biztosít, a használat egyértelmű, a szín szép. Mi más kellhet még egy női lámpának? Szerintem minden adott a sikerhez, mert ez nagyon el lett találva! Elemlámpa fanatikusoknak nem ajánlanám, mint ahogy elsődleges, vagy napi használatú elemlámpának sem, mert a tartóssága hatalmas talány ezzel a twisty kapcsolással és kialakítással, de alkalmi használatra megfelelő lehet.

Megvásárolható:
Lumintop EDC01 – Banggood
Lumintop EDC01 promóció – Vegyél kettőt, a második csak 1$!  Tegyél kettőt kosárba és használd a kupont: 2ndlum
Lumintop EDC01 – GearBest

Lumintop EDC01 – csajok álma” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Na vazz….
    A gyári fotókon a kék teljesen más, mint a te fotóidon lévő kék.
    Azért rendeltem aranyszínűt, mert az a világoskék nem tetszett.
    De a te sötétebb kéked szép, ha tudom, hogy ez a kék, akkor kéket rendelek… Eh.

    1. Csalókák a színek, mivel hideg fénnyel van megvilágítva mikor fotózom, amit próbáltam bemérni, de nem teljes sikerrel, ráadásul utólag feldolgozásnál is tolódnak a színek. Ez a kék nem világoskék, olyan kékes-zöldes, inkább csajos szín, valahol a lumnitop és az én fotóim színe közt valahol félúton 😀 Talán az utolsó képen ahol nyuszival van az van leginkább közel a valósághoz.

  2. ócska cím. 2019 van. ezek a kilencvenes évek pesties pláza-cica kaptafa elméletei. tuti ez is olyan, mint az impotens férfi sportautóval való kompenzálási sztereotípiája, ami ugyancsak baromság. de amúgy a teszt jó. végülis rendeltem 10 darab luminus sst-20-at 2700 K színben majd meglátom mit csinálok belőle. (én voltam aki korábban írt neked hogy akarsz e osztani rendelést, hacsak nem keverlek a másik lámpabloggal most nemtudom)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .