HAIKElite SC02 MTG2 elemlámpa bemutató

HAIKElite SC02 elemlámpa teszt – bevezető:

Egy viszonylag új gyártó termékét szeretném ebben a cikkben bemutatni olvasóimnak. A HAIKElite SC02 a gyártó közepes méretű, de tisztességes 2000 lumen fényáramot ígérő elemlámpája a Cree hatalmas méretű emitterével van szerelve. Mivel eddig nem volt még MTG2 LED-del szerelt elemlámpám ezért én is nagyon kíváncsi voltam nem csak az elemlámpa, hanem a LED tulajdonságaira és vetített képére is. Mivel hosszú távú tapasztalatok még nincsenek a gyártóval kapcsolatban, ezért a cikkemben is csak a rövid távú tapasztalataim  tudom megosztani veletek. A mikrókapcsolók ma már elég strapabíróak, talán az nem okozhat problémát. A felhasznált anyagok elég jónak tűnnek, néhol meglepően túl is vannak méretezve. Én egyelőre bizalmat szavazok nekik, aztán majd az idő eldönti, hogy valóban tartósak lesznek-e. Nézzük is meg, hogy milyen a gyakorlatban!

HAIKElite SC02 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: HAIKElite
Modell: SC02
Emitter típusa: Cree MTG2
Maximális fényáram: 2000lm
Maximális fényerő: nincs adat
Színhőmérséklet: 5000K
Lencse: AR bevonattal ellátott üveglap
Reflektor: Alumínium textúrázott (OP)
Kapcsoló típusa: Elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 26650 lítium akkumulátor
Módok: 6 – ultra alacsony, alacsony, közepes, magas, turbó, sroboszkóp
Bevonat: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Tömege: 230g (akku nélkül)

HAIKElite SC02 doboza

Csomag tartalma:

Már a csomagolása sem hétköznapi a HAIKElite SC02 elemlámpának. A gyártó nem papírdobozba, hanem egy műanyag dobozba csomagolva szállítja ezt a modellt. A doboz ugyan robusztusnak tűnik, de ne legyenek illúzióink, nem egy HPRC ládáról van szó, egy filléres, vékony falú dobozt kapunk csak. Persze jól néz ki, ez eladhatóság szempontjából fontos. A dobozt kinyitva a benne lévő szivacs bélésben megtalálhatjuk az elemlámpát, egy jó minőségű csuklópántot, két pót-tömítő gyűrűt és egy USB-mikro USB töltőkábelt is, valamint angol nyelvű kezelési leírást.

HAIKElite SC02 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez csak egy 26650-es méretű akkura van szükségünk. 18650-es méretre átalakítót nem mellékel a gyártó! A zárókupakot letekerve helyezhetjük a testbe az akkut, ami lehet flat top és button top típusú is, mivel mindkét végén rugóval csatlakozik. A zárókupakot visszatekerve azonnal működésre kész a HAIKElite SC02.

HAIKElite SC02 elölről

Kezelése ennek a modellnek gyerekjáték, nincs semmi túlbonyolítva rajta. A fej oldalán lévő elektronikus kapcsolót röviden megnyomva azonnal bekapcsol az utoljára használt fokozatban. Az egyes fokozatok közti váltást a gomb hosszú folyamatos lenyomásával tudjuk elérni. Ilyenkor az ultra alacsony, alacsony, közepes és magas fokozatok követik egymást ebben a sorrendben, majd kezdődik a sor elölről. A legmagasabb turbó fokozatot csak bekapcsolt elemlámpa esetén tudjuk elérni a kapcsolón dupla gyors kattintással. Ekkor átvált turbó módra, ismételt kattintásnál visszalép az utoljára használt fokozatba. A turbó mód sem hővédelemmel, sem időzített visszalépéssel nem rendelkezik. A fix frekvenciájú stroboszkóp szerencsére el van rejtve a menüben, így a véletlen bekapcsolása elkerülhető. Aktiválni kikapcsolt elemlámpa esetén 2 másodperces gombnyomással lehet. Újabb gombnyomásra kikapcsol az elemlámpa.

HAIKElite SC02 hand banner

A gombot le is tudjuk zárni véletlen bekapcsolást megelőzendő. Ehhez bekapcsolt elemlámpa esetén egy gyors kattintást követően 3 másodpercig kell lenyomva tartani a nyomógombot. A gomb zárását két gyors villanás megerősíti. A zárás feloldásához újabb rövid kattintás, majd hosszú gomblenyomás szükséges. Ekkor a memóriában lévő fokozatban bekapcsol a HAIKElite SC02 elemlámpánk.

HAIKElite SC02 hátulról

Még egy funkciót elrejtett a gyártó, amivel az akku töltöttségét tudjuk ellenőrizni. Kikapcsolt elemlámpa esetén a gomb 4 másodperces lenyomásával először a stroboszkóp, majd az akku ellenőrzés funkciót aktiválja. Ekkor elvillogja, hogy kb. hol áll az akku feszültsége. A villogást megismétli még egy alkalommal. 3 villanás: 50% feletti töltöttség, 2 villanás: 50-25% közötti töltöttség. 1 villanás: 25% alatti töltöttség.

Hőtermelése:

A gyártó bőkezűen bánt az alumíniummal, nem sajnálta tőlünk. Ez a grafikonon is meglátszik:

HAIKElite SC02 hőtermelés

A 15 perces teszt alatt magas fokozatban csak átlangyosodott a test és a fej is épp csak átlépte a 40°C hőmérsékletet. Turbó fokozatban azonban már a hatalmas LED hatalmas hőt ad át a fejnek. Szerencsére a hővezetés kiváló a fejben, ezért egészen jól megküzd a feladattal a HAIKElite SC02. A gyártói ajánlás szerint maximum 10 percig járassuk a turbó fokozatban, utána kapcsoljunk alacsonyabb fényerőre. Ekkor 55°C hőmérsékletű volt a fej, a teszt végére pont elérte a 60°C hőmérsékletet.

Mért áramfelvételek:

  • 0,05A
  • 0,44A
  • 0,92A
  • 2,92A
  • 7,06A

Beépített töltés:

Ügyesen elrejtve elhelyeztek a testben egy töltő elektronikát is. A fejet letekerve férünk hozzá a test oldalában a mikro USB töltőnyíláshoz. A töltőkábelt csatlakoztatva piros fényjelzéssel tudatja velünk, hogy a töltés elindult.

HAIKElite SC02 töltő

A töltőkábelen 4,97V feszültség mellett 1,01A áramerősséget mértem, ami elég jó eredmény a beépített töltőtől. A töltés végén a fényjelzés átvált zöldre, a tápegységről teljesen lekapcsolja az elektronika az akkut, nincs további áramátvitel. Az akkut gyorsan ellenőriztem, hogy túltöltötte vagy nem a beépített töltő. A védelem nélküli cellán mért feszültség 4,19V ami teljesen tökéletes érték, bátran használhatjuk ha nincs kéznél más!

Felépítés:

A HAIKElite SC02 a megszokott három fő darabra bontható:

HAIKElite SC02 szétbontva

Fej:

A vaskos felépítésű fej tartalmazza a nem túl gyakori Cree MTG2 LED-et. A bezel gyűrű GITD gumi tömítő gyűrűvel szorítja a kétoldalt AR bevonattal kezelt lencsét az alumíniumból készült OP textúrázott reflektornak. A hatalmas LED köré központosító gyűrűvel fekszik fel tökéletesen központosan a reflektor. A LED kiváló hővezetésű réz DTP lapra lett forrasztva, alatta hővezető pasztát találhatunk. Az unibody kialakítású fejben két kis csavar rögzíti a helyére.

HAIKElite SC02 fej

Külső részén a 46mm átmérőjű bezel gyűrű után közvetlenül trapéz mintát találunk, de ennek csak díszítő szerepe van. Ez után 5 hatalmas hűtőborda található, amik körülveszik a fejet. Csak a kapcsolónál vannak megszakítva a hűtőbordák. Sajnos nem tudtam eldönteni, hogy a nyomógomb alu, vagy műanyag. Ha tippelnem kellene akkor a műanyagot mondanám. Ez viszont nem feltétlen előny. Cserébe az alatta lévő mikrokapcsoló egészen korrekt módon kattintható. Ha tovább haladunk a fej vége felé akkor némi átmérő csökkenés mellett hatlapfejű anyára emlékeztető kialakítást találunk, ami ovális bemarásokkal lett díszítve. A fej belső feléhez érve a réz gyűrűvel a helyére szorított drivert láthatjuk, rajta vastag-erős rugóval.

Test:

A test fej felé lévő részében kapott helyet a beépített töltőelektronika. Az alkatrészeit egy műanyag lap védi a kíváncsi tekintetektől és a külső behatásoktól. Csak a PCB lap közepén lévő érintkező felületnél hagytak rajta egy nyílást, ide fekszik fel a fejben lévő rugó. A menetek trapéz alakúak, jó minőségűnek tűnnek és végig eloxáltak. Az áram csak a test elején és végén lévő fém tisztára csiszolt felületen tud áthaladni. A fej felé lévő menet aljában lett kivágva a helye a mikro  USB csatlakozónak. Szerencsére átgondolták és nem csak oda lett téve a töltő csatlakozó, alatta lett elhelyezve  a gumi tömítő gyűrű, ezért a víz és por nem juthat be könnyen az érzékeny elektronikához.

HAIKElite SC02 test

A testen kívül két gyűrű közt némi trapéz mintás felületet találunk, de ez sajnos a fejhez hasonlóan nem túl agresszív kialakítású, nem sokat segít a biztonságos fogáson. A test végéhez érve ismét gyönyörű meneteket láthatunk, aminek az aljában egy piros gumi tömítő gyűrűt találunk. Talán itt a leginkább szembe tűnő, hogy milyen vastag anyagból készült maga a test. Belső felében a töltő elektronikához az akku rugóval csatlakozik, ezért a flat top akkukat is tökéletesen fogadja és működik velük a HAIKElite SC02.

Zárókupak:

Külön egységet képez a zárókupak, aminek belső felébe egy hatalmas rugót építettek be. Itt semmi más izgalmas dolgot nem találunk. Kívül szintén elég egyhangú a zárókupak, igaz itt is kapunk a megszokott trapéz mintázatból egy vastagabb gyűrűt. A csuklópánt helyét is ezen a részen marták az anyagába. Erről viszont csak pozitívumokat tudok mondani.

HAIKElite SC02 zárókupak

A lyuk hatalmas, az anyagot nem gyengítették el túlságosan, nekem kifejezetten tetszik a kialakítása, szeretném több gyártónál is ezt látni! Az alján egy pici perem fut körbe, egyébként semmi mintát nem kapott a zárókupak. Itt kevésbé látható az ezüst eloxálás miatt, de ide van nyomtatva a sorozatszám is. Természetesen gyertyaként biztonságosan felállítható.

Az általam mért tömege 232,6g, teljes hossza 135mm, legnagyobb átmérője a bezel gyűrűnél mérhető 46mm.

Fénye:

A megszokott helyen 100m-es távolságon vizsgáltam meg az elemlámpa képességeit. A kialakításából jól látható, hogy ez egy flood elemlámpa lesz, ezt a fénye is igazolta.

HAIKElite SC02 fénye

Az első képen a sokak által ismert Convoy S2+ fénye látható a legerősebb driver-rel. Következő fotón a HAIKElite SC02 magas fokozatban. Kb. azonos a fénye mint az S2+-nak, talán picit jobban terít. Harmadik képen az SC02 turbó fokozatban látható. Jól láthatóan távolabb világít és sokkal szélesebb a fénynyaláb, mint a Convoy S2+ esetében. Fontos kiemelnem, hogy a HAIKElite SC02 turbó fokozatban melegszik hasonlóan, mint az S2+ magas fokozatban. Itt most előny a magasabb tömeg. Utolsó képen az Imalent DN70 kompakt elemlámpa fénye látható a 2500 lument ígérő fokozatban. Már ebben a fokozatban is erősebb mint a vetélytársak, de csak 1,5 percig tudja tartani ezt a magas fényáramot.

Fénye minden fokozaton PWM villogástól mentes.

Konklúzió:

Azt kell mondanom, hogy egy egészen jó elemlámpát ismertem meg a HAIKElite SC02 személyében. A mérete miatt ugyan EDC elemlámpának teljesen alkalmatlan, de otthon, vagy tábori körülmények között, rövidebb túrákon még vállalható a cipelése is. Cserébe csekély hőtermelés mellett nyújt használható és igencsak erős fényáramot már magas fokozatban is. Turbó fokozatban pedig valóban hasznos tartalék rejtőzik benne, amit könnyen előcsalhatunk.

HAIKElite SC02 mérete
26650 akkumulátor, Imalent DN70, Convoy S2+, HAIKElite SC02, Convoy C8

Az anyagminőség rendben van, egyedül a nyomógomb anyagával van problémám, ha az valóban műanyag, ahogy én éreztem. Ha fém akkor nem szóltam, de ha festett műanyag akkor az egy nagy fekete pont. A driver faék egyszerűségű menüvel rendelkezik, ami nem feltétlenül hátrány. Tetszett a módmemória és a gomb zárhatósága is. A beépített töltés jól működik szerencsére, bár én még mindig nem bízom meg bennük annyira, mint egy normális minőségű asztali töltőben. Szerintem nem ez az utolsó HAIKElite bemutató amit írok, és ugyan koránt sem tökéletes az SC02, de úgy gondolom, hogy nagyon jó az irány amit követnek.

Megvásárolható: HAIKElite SC02

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .