Olight Obulb MC – hangulatfény bárhol

Olight Obulb MC borítókép

Tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Az Olight lámpásai szépen sorban jönnek ki a piacra, már írtam az Olantern típusról, ami a mai napig a “nagy” lámpásuk. Aztán megjelent az Olantern mini, majd az Obulb is. Ez utóbbinak a továbbfejlesztett változata az Obulb MC, ami a melegfehér és a vörös fényen kívül egy RGBW LED segítségével képes zöld, kék, színátmenetes és villogó-színváltós módra is. A vörös villogás mint figyelemfelkeltő fényeffektus van a menüben jelen. A fénye gyakorlatilag 360 fokban teríti be a területet. Nem igazi outdoor lámpa, de itthon is van szükség fényre, ez pedig a sok funkciójával igazi kis hordozható hangulatfény, vagy akár vészeseti világítás.

Olight Obulb MC oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Obulb MC
Emitter típusa: ismeretlen
Színhőmérséklet: nincs megadva, kb. 4000 K melegfehér fény
Maximális fényáram: 75 lm
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: Polikarbonát “lencse”
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: beépített 630 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor
Beépített töltés: mágneses csatlakozón keresztül
Módok: 8 – alacsony (3,5 lumen), magas (75 lumen), vörös, zöld, kék, színátmenet, színváltó, vörös villogás
Vízállóság: IPX7
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 58 g

Olight Obulb MC doboza

Doboz tartalma:

Már maga a csomagolás is elég megnyerő. A doboz felső fehér részét lehúzva mint egy “ajándék” kerül elő a csomag. Ezt kibontva máris megtaláljuk a dobozban az Obulb MC lámpást egy műanyag tartóprofilban. A tartó alsó felében kezelési utasítást, MCC1A töltőfejet, egy felragasztható fém tartókonzolt és most figyeljetek: kettő öntapadós szemet találtok, hogy a gyerekeknek is lehessen egy kis lámpa haverja, ha nekik adnánk játszani, vagy szobai dekorációnak.

Olight Obulb MC tartozékok

Felépítés:

Az Olight Obulb MC gyárilag össze van szerelve teljesen, valószínűsítem, hogy össze is van ragasztva a vízállóság miatt. A felső fehér, méretes polikarbonát burát egy körbefutó fém gyűrű követi, amihez az alsó fele van rögzítve. Az Obulb MC több színben is megvásárolható, jelenleg itthon a fehér és a téglavörös verziót árulják, de fekete, narancssárga, lila és kék alsórésszel is gyártják. Az alsó felének oldalán a gyártó és a típusjelölés, valamint a sorozatszám olvasható. A lámpa alján egy körbefutó peremen áll meg stabilan a lámpás, ennek a gyűrűnek a belső felén láthatunk 3 aranyozott csatlakozópontot, ehhez tapad a mágneses töltőfej. Az elektronikus kapcsoló is ezen felület alatt található.

Olight Obulb MC alja

Mérete:

Nagyon kompakt méretű Az Olight Obulb, néhány másik lámpással összehasonlítva:

Olight Obulb MC mérete

Látható, hogy az Obulb MC nem sokkal kisebb, mint a Nitecore LA30 lámpása, de sokkal kisebb, mint a márkán belüli Olight Olantern. A legmagasabb lámpás amit találtam itthon az a Ledlenser ML6, amit idő közben frissítettem az ML6 Connect WL típusra, így már ez is meleg fényű.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Olight Obulb MC megvásárlás után azonnal munkára fogható, persze ideális esetben a használatba vétel előtt már fel is töltjük a tartozék töltőkábellel az akkumulátort. A bekapcsoláshoz a lámpás alján kell az elektronikus kapcsolón egyet “kattintani”. Ekkor a lámpa a módmemóriában lévő fokozatban kapcsol be. A fokozatok az alábbi sorrendben követik egymást: alacsony, magas, vörös, zöld, kék, színátmenetes, színváltós, és végül vörös villogás. A soron ha végig értünk akkor újabb kattintás után a lámpás kikapcsol. Kikapcsoláshoz bármely fokozatban hosszan, kb. 1,5 másodpercre kell a kapcsolót lenyomni és nyomva tartani. Eztán ismételt kattintásra az utoljára használt fokozatban kapcsol be.

Olight Obulb MC színek banner

Beépített töltés:

A beépített töltő teszi a dolgát, más módon nincs is lehetőségünk a beépített 630 mAh kapacitású lítium-polimer akkut feltölteni. Töltés során a töltőáram 5,06 V feszültség mellett 910 mA áramerősségű volt, tehát a töltőfej képességeit nagyjából kiaknázza az Olight Obulb MC, a töltési idő viszonylag gyors a kicsi kapacitás miatt.

Olight Obulb MC töltés banner

Tartozék akkumulátor:

Mivel beépített akkuval rendelkezik az Olight Obulb MC ezért csak azt tudtam megmérni, hogy töltés során mennyi kapacitást tudok beletölteni. Ugye ilyenkor egy kis veszteséggel is kell kalkulálni. Átlagosan 560 mAh kapacitást tudtam az első három ciklusban beletölteni, tehát az akku kapacitása vagy nem valós 630 mAh, vagy nem tudta a lámpa teljesen lemeríteni. Minden esetre nem aggódom, mert az üzemidők így is rendben voltak.

Olight Obulb MC faágon

Mérések:

Méretei:
– legnagyobb átmérője: 54 mm
– magassága: 48,5 mm

Tömege: 59,1 g

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolás után 30 másodperccel, magas módban 12 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 7 méter hatótávot jelent.

Olight Obulb MC strapabíró banner

Hőtermelése:

Mivel a lámpás alacsony fényárama nem jelent semmiféle terhelést az elektronika és a lámpa test számára, ezért gyakorlatilag nem is melegszik, nincs érezhető melegedés, forrósodás de még langyosodás sem a lámpán, a grafikont ezért nem készítettem el.

Futásidő:

Nos ez már sokkal érdekesebb. Kapásból kettő grafikont is készítettem, az egyiket az alacsony, míg a másikat a magas fokozatban. Csak a kettő fehér fényű módban mértem meg az Olight Obulb futásidejét, ezt az eredményt kaptam:

Olight Obulb MC futásidő alacsony

Alacsony fokozatban 2221 perc után, után jelzett egy villanással az Olight Obulb MC, hogy kezd merülni, majd 2232 percnél kapcsolt ki. Ez 37 óra 12 perc futásidőt jelent, ami alatta marad a gyártói 40 órás futásidőnek, de még így is szép teljesítmény.
A magas fokozatban kereken 200 perc, vagyis 3 óra 20 perc után kapcsolt ki, ami a gyártói 3 órás futásidőt meghaladja, ráadásul konstans fényárammal futotta ezt az időt. Íme ennek a grafikonja:

Olight Obulb MC futásidő magas

Fénye:

Itt egy kicsit nehéz dolgom volt, mert ez főként dekorációs céllal készült lámpa, amit lehet használni vészeseti fénynek is szükség esetén, esetleg éjjeli lámpának. Végül persze elkészítettem a fotókat, most is pár másik lámpással vetettem össze az Obulb MC szerény fényét.

Olight Obulb MC fénye

A sorozat első három képén az Olight Obulb MC színes fényei láthatók, majd őket az Olight Olantern gyertyaláng moduljának fénye követi. Eztán az Obulb MC fénye alacsony, majd magas fokozatban követik egymást. A Nitecore LA30 lámpás 250 lumenes fényárama szembetűnően magasabb, mint az Obulb MC szerény 75 lumenes magas fokozata, de mégis az igazán látványos ugrást a Ledlenser ML6 Connect WL lámpás boost fokozata nyújtja, ahol már 750 lumen az elérhető maximális fényáram.

Konklúzió:

Mikor betértem az Olight márkaboltba nem volt szándékomban megvenni az Olight Obulb MC lámpást, mert nem vártam tőle sokat, illetve nem is tudtam, hogy van már a multicolor verzióból is készleten. Persze a boltban kézbe véve, próbálgatva elkapott a vágy, hogy nekem erre szükségem van. És mennyire igazam volt. Ez lett a család kedvence, mindenki ezt akarta nyomkodni, ezzel akart hangulatfényt magának. Kész főnyeremény, és ezt teljesen komolyan mondom. Ha a kisgyereketeknek lámpát akartok venni, mert nyaggat, hogy neki is kell egy elemlámpa akkor ezt vegyétek meg neki, és nyugalmatok lesz!

Olight Obulb MC sziluett

Azon kívül, hogy kárt is nehéz benne tenni, teljesen biztonságos a használata, elemet sem kell cserélni, csak  töltőre kell rátenni időnként, valamint az Obulb MC mondhatjuk vízálló. Persze nem búvárlámpa, szóval azért ne ez legyen a kádban a fényterápiás eszköz otthon, de jelesebb napokon behuppanhat a kádba is, nem lesz tőle problémája, igaz én ezt nem teszteltem. A fénye konstans, ami ebben a kategóriában igazán nagy pozitívum, a magas fokozat elég egy szoba bevilágítására szükség esetén, míg az alacsony fokozat nagy biztonsággal elűzi a mumusokat, szörnyeket és egyéb kellemetlen lényeket a gyerekszobából, vagy színes fényre kapcsolva fokozza az otthoni romantikát. Azt gondolom a tavalyi lámpavásárlásaim közül ez volt az egyik legjobban befektetett összeg, ugyanis rengetegszer volt használva az elmúlt hónapokban ez a lámpás, nem is ok nélkül.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel: Olight Obulb MC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .