Nitecore TIP 2017 bemutató

Nitecore TIP elemlámpa teszt – bevezető:

Pár hete mutattam be a Nitecore TUBE kulcstartó elemlámpát olvasóimnak, de vele együtt megrendeltem a nagyobb és erősebb, szteroidkúrán átesett testvérét, a Nitecore TIP kulcstartó elemlámpát is. Most eljött az ideje, hogy Őt is megismerjétek részletesebben. Túlzott elvárásaim nem voltak vele szemben, ránézésre látható volt, hogy a reflektor miatt koncentráltabb lesz a fénye és a minőségérzet az alumínium ház miatt valamivel magasabb lesz. Este kipróbáltam, bekapcsoltam a turbó fokozatot és bizony leesett az állam. Gyorsan ellenőriztem, hogy nem történt-e valami keveredés és véletlenül elemlámpát fogtam a kezembe, de csak a TIP volt nálam. Megvolt a mosolyfaktor teszt, ötösre vizsgázott!

Nitecore TIP oldalról

Gyártói specifikáció:

Létezik TIP SS néven ugyan ilyen, de rozsdamentes acél házban lévő változat változatlan műszaki paraméterek mellett, illetve a magas színhűségű TIP CRI változat is, aminek specifikációját zárójelbe írtam. Ami közös, oda nem írtam semmit.

Nitecore TIP CRI banner

Gyártó: Nitecore
Modell: TIP 2017 (TIP CRI)
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3 (Nichia 219B)
Maximális fényáram: 360LM (240LM)
Maximális fényerő: 1400cd (810cd)
Kapcsoló típusa: 2 darab elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített lítium-ion akkumulátor 500mAh kapacitással
Módok: 4  – holdfény, alacsony, magas, turbó
Maximális üzemidő: 46 óra
Anyaga: alumínium
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IP54

Nitecore TIP doboza

Csomag tartalma:

A gyártótól megszokott igényes csomagolásban kerül a tulajdonosokhoz a Nitecore TIP 2017. A doboz színesen nyomtatott selyem fényű erős kartondoboz elején két kis ablakocskával amik a TIP formáját és a kilépő fénysugarat imitálják. Bal oldalán a színválasztékot láthatjuk, itt be van karikázva a vásárolt típus színe, a jobb oldalon pedig az ANSI FL-1 szabvány méréseinek eredményét. A hátoldalon csak a szokásos marketing szöveg található a főbb tulajdonságok felsorolásával.

Nitecore TIP tartozékok

A dobozban műanyagból készült panel tartja a nagyobb ablakocska előtt középen a TIP-et, a felette lévő ablakon csak a fehér műanyag panelt látni, mintha kilépő fénysugár lenne. Találunk a tartozékok közt egy “többcélú” műanyag klipszet, egy kicsi és egy közepes méretű kulcskarikát valamint egy kis kulcskarikával szerelt rugós zárású karabinert. Itt rejtették el a 9 nyelven íródott (természetesen Magyar nyelv nincs köztük) kezelési utasítást és a garancia kártyát is.

Nitecore TIP SS banner
A rozsdamentes acél változat polírozott, vagy PVD titán bevonatokkal színezve kapható

Üzembe helyezés, kezelés:

A beépített akkuval rendelkező Nitecore TIP 2017 működésre kész állapotban érkezik a felhasználóhoz, különösebb tennivaló nincs az üzembe helyezés kapcsán. A gombokat megnyomva azonnal világít új szerzeményünk.

Nitecore TIP elölről

Sokkal inkább izgalmas a kezelése, mert a két nyomógomb egészen sok okos funkciót rejteget. Az egyik legfontosabb változás a “régi” modellekhez képest a gomb zárásának hiánya. A lezárt gomb mellett sajnos hatalmas belső fogyasztással rendelkezett az előző széria, ezért túlságosan hamar lemerült kikapcsolt állapotban, ezt a 2017-es modellen javították és a szoftveres zárást eltávolították a kezelésből, most már a klipsz megfordításával “zárhatjuk” véletlen bekapcsolás ellen. Jelenleg a gyártó állítása szerint  a készenléti fogyasztás kevesebb, mint 5μA, a készenléti idő feltöltött akkumulátorral várhatóan egy év!

Nitecore TIP szemből

A két nyomógomb két különböző jelöltést kapott. A LED felé eső gombon négy vízszintes vonalat láthatunk, míg az alatta lévőn a jól ismert Stand-by szimbólum került elhelyezésre. Nagyobb modellekhez (rendes elemlámpákhoz) hasonló módon két módcsoport közül választhatunk a Nitecore TIP 2017 kezelése során. Az egyik csoport a “Daily mode” a másik pedig a “Constant-on mode” nevet kapta. Ha le kellene fordítani akkor elég hülye neveket kapnának, ezért a “daily mode” neve legyen a továbbiakban 30 másodperces csoport, a “Constant-on mode” neve pedig legyen elemlámpa csoport.

Nitecore TIP gombok

Ezzel már sokkal inkább érthető a módcsoportok lényege is. Gyári alapállapotban a 30 másodperces csoport az aktív! A módcsoportok közti váltás menete: kikapcsolt lámpa esetén a két nyomógombot egyszerre le kell nyomni és nyomva tartani. Ekkor villanással jelzi melyik csoportot aktiválta. Egy villanás: 30 másodperces csoport, kettő villanás: elemlámpa csoport.

30 másodperces csoport:

A név mindent elárul. Ha bekapcsoljuk és 30 másodpercig nem váltunk módot akkor automatikusan kikapcsol a TIP 2017 bármely fokozatban is legyen. De ez még nem minden! Ha az automatikus kikapcsolás után 3 másodpercen belül visszakapcsoljuk akkor ebben a bekapcsolt szakaszban átlép az elemlámpa csoportba és tartani fogja a bekapcsolt állapotot míg úgy nem döntünk, hogy mi kapcsoljuk le a fényt. Újból bekapcsolva visszalép a 30 másodperces csoportba, mintha mi sem történt volna.

Nitecore TIP alja

Bekapcsolni a Stand-by jelzésű gombbal tudjuk egy rövid kattintással. Ismételt kattintásra kikapcsol, vagy ha nem nyúlunk hozzá akkor 30 másodperc múlva magától kikapcsol. Módmemóriával rendelkezik, tehát az utoljára használt fényerőn kapcsol be a Nitecore TIP 2017. Hosszan nyomva (0,6s) a gombon azonnal a holdfény módba jutunk, természetesen a 30 másodperces időkorlát ilyenkor is él. Pillanatnyi holdfény módot a gomb hosszú (2s) lenyomásával aktiváljuk, ami a gomb nyomva tartásáig világít, majd elengedve kikapcsol.

Nitecore TIP zárva
Az univerzális klipsz megfordításával zárhatjuk a gombokat véletlen bekapcsolás ellen

Módváltás a felső, vonalkás gombbal történik. Bekapcsolt TIP esetén hosszan lenyomva (0,6s) átvált pillanatnyi turbó módra, a gombot felengedve visszalép a használatban lévő fényerőhöz. Kikapcsolt állapotban hosszan lenyomva (0,6s) azonnal a turbó fokozatba lépünk, elengedve a gombot bekapcsolva marad. Ha hosszabban nyomjuk le a gombot (2s) akkor viszont a pillanatnyi turbó eléréshez jutunk. A gomb felengedésekor kikapcsol teljesen.

Elemlámpa csoport:

Kezelése és az elérhető funkciók megegyeznek teljesen a 30 másodperces csoportban lévőkkel, de nincs időkorlátos kikapcsolás, egészen az alsó gomb megnyomásáig, vagy lemerülésig világítani fog a Nitecore TIP 2017.

Nitecore TIP univerzális klipsz banner

Beépített töltés:

Nem csak beépített töltéssel, töltöttségi szint ellenőrzéssel is rendelkezik a Nitecore TIP 2017 kiadás. Kikapcsolt állapotban a felső, négy vonal jelzésű gombot megnyomva röviden elvillogja a nyomógombok alatt piros fénnyel az akku töltöttségét.
3 villanás: 50% feletti akkukapacitás
2 villanás: 50% alatti akkukapacitás
1 villanás: 10% alatti akkukapacitás

Nitecore TIP töltőnyílás
A klipszet eltávolítva férünk hozzá a mikro USB töltőnyíláshoz

A töltés sem egy bonyolult feladat, egy sima mikro USB kimeneti csatlakozóval rendelkező áramforrásra lesz szükségünk. Az univerzális klipszet elcsúsztatva férünk hozzá a Nitecore TIP 2017 töltőcsatlakozójához. Ide csatlakoztatva a töltőkábelt 5,06V feszültség mellett 0,44A áramerősséget mértem. Töltés során a nyomógombok alatt piros folyamatos fény jelzi, hogy a töltés még tart, ha végzett akkor átvált folyamatos zöld fényjelzésre. A tesztelés során az általam mért akkukapacitás a felvett áram alapján 505mAh ami a töltési veszteség miatt nyilván kevesebb, de kb. reális a gyártó által megadott 500mAh akku kapacitás.

Nitecore TIP színek banner
A TIP 2017 elérhető színváltozatai

Hőtermelés:

Kis test, viszonylag nagy elérhető fényerő, viszont a Nitecore ATR (Advanced Temperature Regulation) hővédelem is be lett építve a Nitecore TIP 2017 kiadásba:

Nitecore TIP hőtermelés

Magas fényerőn a hővédelem be sem avatkozott a 15 perces teszt alatt, a keletkező hőt tökéletesen kezelte a pici alumínium test. Turbó fokozatban járatva azonban már jól látható, hogy szükséges a hővédelem is, mert a hirtelen hatalmas hőtermelésnek csak az szab gátat a fényerő észrevétlen visszaléptetésével magas fokozatba. Ezt követően nem avatkozott be huzamosabb használat során sem.

Felépítése:

Akárcsak a Nitecore Tube esetében, a Nitecore TIP 2017 is alapvetően egy darabból áll. Persze ez is két fél héjból van összecsavarozva, de az egész egy szerves egészet alkot. Elején a Cree XP-G2 LED előtt tökéletesen centerben található az alu OP reflektor, ami előtt gumigyűrűre fekszik fel az tükröződés mentes (AR) bevonattal ellátott üveglap. Jobb oldalán nem találunk semmit, bal oldalán felül található a mikro USB töltőcsatlakozó. Alsó részén a dupla acélhuzalból hajlított akasztót láthatjuk.

Nitecore TIP hátulról

Felső részén a két szürke gumi borítású nyomógombé a főszerep, alattuk az anyagába van préselve a TIP felirat. A két széle felé lévő kimélyítésnek fontos szerepe van az univerzális klipsz pozícióban tartásában. Erről az oldalról is csavarok tartják a központosító kereten. Megfordítva a TIP alján az alumínium lemezbe a gyártó nevét préselték, a szélein itt is megtalálható a klipsznek készült két-két mélyedés valamint itt is találunk rögzítő csavarokat a négy szélén. Teljes hossza 60,7mm, szélessége 24,2mm, legnagyobb mélysége a gomboknál mérhető 13,7mm.

Nitecore TIP plusz klipsz

Persze ez koránt sem mérvadó, hiszen érdemes az univerzális klipszet rátolni és úgy használni. Ebben az esetben a mérete így alakul: hossz nem változik, 60,7mm marad, legnagyobb szélessége ekkor kb. 28mm míg legnagyobb mélysége ha a klipsz nem takarja a gombokat akkor kb. 18mm értékre növekedik. Tömege 23,8g klipsz nélkül és 26g klipsszel együtt.

Fénye:

A Nitecore TIP 2017 meglepő fényáramot képes kipréselni magából, akár kültéren is használható mint backup fényforrás. Íme az elkészült képek:

Nitecore TIP fénye

Első képen a Nitecore TIP Turbó módban, kb. 35m-ig teljesen jól használható, mintha egy valódi elemlámpa lenne a kezünkben. Következő képen a Klarus Mi7 Cree XPL-HI LED-del kicsit távolabbra koncentrált fénye látható. Harmadik képen a különleges, forgatható fejű Rofis TR10 fénye látható turbó fokozatban. Az utolsó képen a sokak által ismert Convoy S2+ legerősebb driver-rel szerelve. Ennek persze nincs közelében a tesztalany Nitecore TIP, de tisztességesen helytáll a vetélytársak mellett pici mérete ellenére.

Konklúzió:

Ha úgy tekintünk tesztalanyomra, mint egy kulcstartó elemlámpára, akkor azt kell mondanom, hogy picit lenézőek vagyunk. A mérete a beépített lítium akku és beépített töltés ellenére igencsak visszafogott maradt, valóban akasztható gond nélkül egy kulcstartóra is a TIP 2017-es kiadása. Engem a fénye tökéletesen meggyőzött, sőt mi több, még engem is meglepett mekkora tartalék rejtőzik benne. A kezelése a két nyomógomb segítségével gyerekjáték, a gyors elérésű holdfény és turbó mód mellett a két csoportra osztott kezelés is elég jó ötlet. Azt kell mondanom, hogy tökéletesen sikerült.

Nitecore TIP mérete
16340 akkumulátor, AA akkumulátor, Nitecore TIP 2017, 18650 akkumulátor, Rofis TR10, Klarus Mi7, Convoy S2+

De akkor sajnos nem mondanám el a teljes igazságot. Ugyanis vannak általam gyengének vélt pontjai is. A legnagyobb hiba a gomb zárhatóságának elhagyása volt. Ez az univerzális klipsz jópofa, de ha kulcstartóként használjuk akkor csak felesleges térfogatnövelőként működik. Ugyan így hibának találom azt is, hogy a töltőcsatlakozó mindössze ezzel zárható el a környezettől. Egy kis gumidugó, mint a Nitecore TUBE oldalán található szerintem biztonságosabb megoldás lett volna. Ezzel együtt még mindig azt mondom, hogy kiváló termék a Nitecore TIP 2017-es új kiadása, a vevők biztosan nem fognak benne csalódni.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore TIP

Mentés

Nitecore TIP 2017 bemutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szerencsére fillérekért lehet kapni kis gumidugót Micro USB aljzatokba telefonokhoz, hogy védve legyen a por és egyéb szennyeződés ellen. Akkor ebbe is passzolnia kell. De tényleg kár, hogy ilyen kis filléres dolgot lespóroltak róla. Kulcstartóként használva viszont sajnálnám, ha a kulcsaimmal együtt ezt is elveszteném… Jó drága mulatság lenne. 😀

  2. volt ugyan egy hibás széria az előzőből, ami állítólag merült lezárt állapotban, de aztán javították. nekem 4 tip van és egyik sem merül lockolva. ez az új “zárás” viszont nehezebben használható, kényelmetlen, hogy egy műanyag kupakot kell rakosgatni az eddigi 2 gomb nyomás helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .