AIMAI AK02 vészvilágítás bemutató

Ez egy régebbi cikkem importálása, ezért a tördelési problémák miatt elnézésed kérem!


Ebben a rövid bejegyzésemben egy nagyszerű kis lámpára szeretném felhívni a figyelmeteket, mert az ember könnyen átsiklik a pár dolláros termékek felett. Pedig nem minden esetben érdemes, ennek ékes példája az AIMAI AK02 kis lámpása!

AIMAI AK02 szürke és piros színben

Bevezető:

Többféle felhasználásra is alkalmas, lehet vészvilágítás áramszünet esetén, lehet sátorvilágítás kempingezéskor, olvasólámpa, ha nincs a közelben más, viharlámpa, ha kiülünk a kertbe, de egy sima kulcskarikán is elfér így lehet nálunk egy kis fény a mindennapok során is.
A gyártó ismeretlen, AIMAI brand lett szitázva a lámpatestre és AK02 lett a modell száma. Első ránézésre a rutinosabbak már rá is vágják, hogy ThorFire KL02 pedig ez nem az. Vagyis de. Szóval nem, ez egy ügyes másolat valószínűleg ugyan arról a gépsorról. A kettő lámpa közt az egyetlen különbség a LED-del egybeépített alaplap, ami jelen esetben négy elemből épül fel, míg az eredeti verzióban mindössze három alkatrészből áll. Az egyszerűség nem feltétlenül baj, elrontani legalább nehezen lehet.

RCR123 akkumulátor, AIMAI AK02 és 18650 akkumulátor
Mérete egészen apró, a képen egy RCR123 akku és egy 18650-es akku társaságában jól látható mire is kell számítani.

Felépítése:

A kupak ennél a lámpánál nagyon okosan egy vaskos opálos műanyag félgömbből lett kialakítva, így majdnem 180 fokban teríti a fényt, ez felhasználását tekintve igencsak hasznos.
Gumitömítéssel csatlakozik cseppállóan az alumíniumból forgácsolt eloxált testbe. Ebbe csak simán be van pattintva a LED egy PCB lapon, rajta két ellenállás adagolja az áramot a diódának. Védelem ebben a lámpában nincs, így csak védett akkuval használjuk! Áramforrása lehet CR123-as méretű lítium elem, RCR123-as (16340) lítium akkumulátor.
Végül a zárókupak csatlakozik szintén gumi tömítőgyűrűvel a testbe.

AIMAI AK02 szétbontva

Figyelmesebb olvasóknak biztosan feltűnt, hogy nem lett megemlítve a kapcsoló sem a testen sem a zárókupakon. Ennek oka egyszerű, mert ebben a lámpában az sincs. A zárókupakot oldva lehet kikapcsolni a fényforrást, rátekerve pedig azonnal működésbe lép és ontja mind az 55 lument a térbe. Nem szabad azonban lebecsülni ezt az értéket!

AIMAI AK02 driver és LED egyben

Tapasztalatom szerint egy kisebb szobát erőlködés nélkül képes bevilágítani, persze csak minimális fénnyel, de arra, hogy megtaláljuk a többi elemlámpánkat és a gyertyákat arra pont elegendő. Sátorban szinte nappali világosságot lehet vele varázsolni, fényénél kényelmesen lehet olvasni is.

Csomag tartalma:

Pici kartondobozban érkezik a lámpa, amiben egy szivacsdarab védi az utazás viszontagságaitól, bár ebben a modellben igen nehéz lenne bármi kárt tenni. A dobozban a lámpán kívül találunk még angol nyelvű kezelési utasítást, mini kulcskarikát mini karabinerrel amit a zárókupakon lévő méretes ovális lyukba fűzhetünk, majd így felakaszthatjuk kulcstartónkra is egyszerűen.

AIMAI AK02 fénye

Záró gondolatok:

Zárszónak csak annyit tudok mondani, akinek van otthon már RCR123 akkuval üzemelő lámpája annak kötelező darab. Amilyen egyszerű felépítésű olyan nagyszerűen látja el a feladatát. Nem foglal szinte semmi helyet, így kirándulásra nem kell külön helyet keresni a hátizsákban a lámpának, nem kell félteni ha leejtjük, mert nem tud tönkremenni, ha pocsolyába esne akkor pedig nem fog beázni. Bekapcsolod és működik, ahogy kell neki.
Tesztelése során melegedést nem tapasztaltam huzamosabb használat során sem. Ebben az is közrejátszik, hogy a LED-hez mindössze 0.3A jut, így az üzemidő is kellemesen hosszú lehet még az újratölthető alacsony kapacitású akkumulátorokkal is.

Sajnos már sehol nem lehet megvásárolni 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .