UniqueFire UF-1405 Cree XM-L2 bemutató

Bevezető:

Sok zoom-os lámpa nem mozgatja meg a fantáziám, mert alapvetően nem tartom őket használhatónak. Ugyan már megmutattam mit tud egy prémium kategóriás zoom-os a Sunwayman T25C bemutatójában, viszont ismét találtam olyat, ami érdekesnek tűnt. Jelen bemutatóm tárgya egy hatalmas, a leghatalmasabb konvex lencsés lámpa ami még az olcsó kategóriába esik. Az UniqueFire UF-1405 méretben már a Convoy L2 kategóriája, akkuból is pontosan kettő 26650-es méretű fér bele. Érdekelt, hogy az ilyen mértékű átmérő növekedésnek van-e haszna. Kipróbáltam, és majdnem leesett az állam.

UniqueFire UF-1405 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: UniqueFire
Modell: UF-1405
Emitter típusa: CREE XM-L2
Lencse: konvex lencse valódi üvegből
Lencse átmérője: 67mm
Anyaga: alumínium
Maximális fényáram: 1200LM (flood állásban és kamu)
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Áramforrás: 2x 18650 szűkítő csővel vagy 2x 26650 lítium akkumulátor
Módok: 5 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp, sos)

Csomag tartalma:

UniqueFire UF-1405 doboz és tartozékok

Alacsony ár, alacsony felszereltség. Ez is lehetne a mottója az UniqueFire UF-1405 lámpának. Teljesen egyszerű, viszonylag vékony kartondoboz a csomagolás, benne a lámpa bubis fóliában utazik, mellette két szűkítő cső 18650-es akkuk beépítéséhez és egy filléres csuklópánt az összes tartozék. Nem sok minden, de legalább van. Ebben az árban ilyen tetemes mennyiségű üveg és alumínium mellett csoda, hogy erre is jutott keret.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez akkukra lesz szükségünk. Csak két akkumulátorral működik a lámpa, abból viszont mehet bele 18650-es és 26650-es méretű is. Én ez utóbbiakat választottam, mert az üzemidő a hatalmas kapacitás miatt kitolható és a lámpa egyensúlyán is javít némileg a picit nehezebb akku.

UniqueFire UF-1405 elölről

Ha benne vannak az akkuk már nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a zárókupakban lévő reverse clicky kapcsolóval. Módválasztás bekapcsolás után a gomb félig benyomásával,majd visszaengedésével történik. Világítási módok közül öt áll rendelkezésre, magas, közepes, alacsony, stroboszkóp és sos jelzés ebben a sorrendben. Módmemória sajnos nincs, mindig a magas fokozatban fog a lámpa bekapcsolni, bár ez is jobb megoldás, mintha mindig a következő módban kapcsolna be.

Hőtermelés:

Ebből a szempontból kiválóan vizsgázik a lámpa, szinte alig érezhető a melegedés a negyed órás teszt alatt.

UniqueFire UF-1405 hőmérséklet diagram

A bekapcsolás után az első két percben jobban melegedik mint utána, de a negyed óra alatti 11°C hőmérséklet emelkedés elenyészően alacsony. Még huzamosabb használat során sem jelentős a melegedés, folyamatos magas fokozatban is használható lemerülésig. Mivel buta a driver így erre nekünk kell figyelni, ugyanis alacsony feszültség védelemmel nem rendelkezik!

Mért áramfelvételek:

  • 1,1A
  • 0,58A
  • 0,31A

Felépítés:

A többi zoom-os lámpához hasonlóan az UniqueFire UF-1405 is csak két fő darabba bontható, a fej és a test össze van illesztve, ezeket teljesen szétszedni a fej szétbontása után lehet.

UniqueFire UF-1405 szétbontva
Teljesen szétbontva: bezel gyűrű, fej, konvex lencse alatta gumi tömítőgyűrű, alumínium pill benne a Cree LED és a driver, test és végül a zárókupak reverse clicky kapcsolóval

Fej+test:

A fej és a test a jobb vízállóság miatt dupla gumi tömítőgyűrűvel van összeillesztve, így minimalizálva a beázás esélyét! Ez hatalmas pozitívum, ugyan is a zoom-os lámpáknak ez az egyik gyenge pontjuk. A fej finom sűrű menettel csatlakozik a testhez a precízebb fókuszálás érdekében. Ez a menet és a tömítő gyűrűk gyárilag zsírozva érkeznek, finoman járnak. A hatalmas fej átmérője 70,5mm, a lencse pedig 67mm. A vastag alu bezel szorítja a lencsét a fejbe egy gumi tömítő gyűrűre, így a vízállóság úgy tűnik, hogy teljesen rendben van. A Bezel gyűrű körben lyukasztott, akárcsak a T25C esetében, itt azonban nem jut ki zavaró fény oldalra használat közben. A fej végén a nyak részen egy hatalmas, négyágú profil segíti a könnyebb fókuszálást.

UniqueFire UF-1405 fej + test

A testbe méretes alumínium pill van betekerve, a hátsó felén a driver 17mm-es, elején a LED 15mm-es alu csillagra van forrasztva, alatta bőséges hővezető paszta látható. Az eredeti Cree LED köré központosító gyűrű van helyezve, a pill közepébe, a központosító gyűrűre egy fekete alumínium kis reflektor szerűség van tekerve. Ez a reflektor forma folytatódik a pill tetején is, bár sok értelme nincs, csak a vetített kép lesz tőle gyűrűsebb, ez a “zoomolt” képeken jól látszik.

UniqueFire UF-1405 fej szemből

A test maga közepesen vastag falú alumínium cső, a fej alatt közvetlen gyűrűs kialakítással. Talán a jobb hűtés lehetett a céljuk ezzel, vagy csak optikai elem, hogy a fej mozgatásakor ne a csupasz csövet lássuk. Érdekes megoldás, különösebb haszna, vagy funkciója nincs. A test hatalmas méretű rombuszmintát kapott, fogása is jó, ránézni pedig külön öröm, szerintem gyönyörű. Átmérője a mintás részen 30mm.

Zárókupak:

A zárókupak 39mm-re szélesedik ki, ez hasznos,  mert a lámpát biztosabban tudjuk fogni, így kevésbé könnyen csúszik ki a kezünkből. Négy nagyobb mélyedés lett rajta kialakítva, ez segít abban, hogy a lámpa ne guruljon el. Robusztus kialakítású, jól néz ki és tényleg megakadályozza, hogy sík felületen elguruljon a hatalmas konvex lencsés lámpánk. Belső felén alu gyűrű szorítja helyére a reverse clicky kapcsolót tartalmazó nyáklapot. A kapcsoló fekete gumi nyomógombot kapott. Gyertyaként felállítható, de a gumi nyomógomb picit kiáll a síkjából, így nem teljesen stabil és felállítva a lámpát már annyira benyomódik a kapcsoló, hogy megszakítja az áramkört. Oldalában egy kis lyuk van fúrva, ezen lehet átfűzni a csuklópántot.

UniqueFire UF-1405 hátulról

Teljes hossza 227mm flood állásban, kitekerve throw állásba a fejet 250mm. Tömege akkumulátorok nélkül 482,4g.

Fénye:

Kétség nem fért ahhoz, hogy a jellegzetes konvex lencsés vetítési kép fogad bekapcsolás után. Flood állásban a lámpa egy viszonylag homogén megvilágítású korongot vetít maga elé. Ez kisebb távolságon akár jó is lehet, de gyakorlatilag a viszonylag magas fényerő ellenére is egy S2+ is könnyedén túlszárnyalja a tudását. Íme a flood állásban készült képek pár másik lámpával összehasonlítva:

UniqueFire UF-1405 flood összehasonlítás

A képek jól visszaadják a látottakat. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a szórt fény hiánya miatt kevésbé jó terepen a használata, ugyanis ha magunk elé világítunk akkor egy jókora sötét folt lesz a közvetlen környezetünkben. Ez rettentő zavaró tud lenni már egy sima sétánál is, nem csak hosszú távon.

A meglepetés akkor ért, mikor a lámpát throw állásba tekertem. A hatalmas lencse a LED-ről érkező fényt nagyon jó hatásfokkal gyűjti össze és koncentrálja. A 100m-re lévő célpontot könnyedén megvilágítja elég nagy fényerővel. Viszont ahogy próbálgattam még a Convoy L2-nél is távolabbra világít használható fényerőt produkálva. Szórt fény közben minimális keletkezik, de a megvilágított cél még 200m-en is tökéletesen kivehető volt, erősebben megvilágította, mint a méretes L2 ami erre lett tervezve. Ha másra nem is, de távoli célpontot megvilágítani tökéletes választás ez a UniqueFire UF-1405! Íme a 100m-es távon készült fotók:

UniqueFire UF-1405 throw összehasonlítás

Még egy nagy pozitívumot tartogat a fénye, ugyanis teljesen PWM villogás mentes minden fokozatban.

Konklúzió:

Mint már jeleztem a konvex lencsés lámpákat én nem kedvelem. A vetítési kép a megszokott homogén megvilágítású a széleknél élesen határolt korong. Ez a szemnek nem kellemes, hiányzik a szórt fény. “Bezoomolva” viszont megmutatja a UniqueFire UF-1405, hogy igenis van létjogosultsága. Hatalmas távokra elvilágít igen jó fényerővel. Közben melegedés nem tapasztalható, a két 26650-es méretű akkunk köszönhetően pedig az üzemidővel sem lesz gondunk.

LiitoKala 26650 akkumulátor, Sipik SK68, Convoy C8, Sunwayman T25C, Convoy L2, UniqueFire UF-1405
LiitoKala 26650 akkumulátor, Sipik SK68, Convoy C8, Sunwayman T25C, Convoy L2, UniqueFire UF-1405

A minősége egészen jó az árához és a beépített anyagokhoz mérten. Jobb vétel lenne, ha egy módmemóriával rendelkező kicsit erősebb driver lenne beépítve. Vadászoknak vonzó lehet az erős, távolra eljutó fénysugár, de általános felhasználásra szerintem alkalmatlan, nem ez a megfelelő lámpa.

A következő linken megvásárolható: UniqueFire UF-1405

Mentés

UniqueFire UF-1405 Cree XM-L2 bemutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Mindennek megvan a maga értelme, csak nem mindennek találjuk meg 😀 Egyébként jót játszottunk ezzel is terepen, főleg mint fénykard a fókuszt összehúzva, vicces a távoli fénylő kocka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .