Palight BOSS II – 2. felvonás

Palight BOSS II elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Egy itthon viszonylag ismeretlen, ettől függetlenül régebb óta létező gyártó keresőlámpáját szeretném közelebb hozni az olvasóimhoz ebben a cikkemben. A Palight BOSS 2 már a második szériás modell, az első verzió nem nyerte el a tetszésem. A második már gyári állapotában is egészen ígéretesnek tűnik, ezért vettem is egyet, hogy kipróbáljam van-e olyan jó, mint papíron. Igazi különlegesség, hogy 3 darab 26650 akkuval működhet, ezért az üzemidő igencsak vaskos, nem mellesleg “van benne anyag” is rendesen, tehát a melegedéssel sem lehet túlzottan gond. De tényleg elég ennyi a tökéletességhez? Ennek szeretnék a cikkemben utána járni.

Palight BOSS II 2 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Palight (CaroNite)
Modell: BOSS 2
Emitter típusa: Cree XPL-HI
Színhőmérséklet: NW: 5300K; CW: 7300K
Maximális fényáram: 2000 lm
Maximális fényerő (saját mérés): 137750 cd

Kapcsoló típusa: reverse clicky
Lencse anyaga: üveg, bevonatok nélkül
Reflektor: alumínium, sima (SMO)
Áramforrás: 1-3db 26650 vagy 18650 (adapterrel) lítium-ion akkumulátor
Módok: 4 (magas, turbó, alacsony, stroboszkóp)
Módmemória: nincs
Bevonat: Type III kemény eloxálás

Palight BOSS II 2 doboza

Doboz tartalma:

Hatalmas karton dobozban érkezik a Palight BOSS 2 elemlámpa, ami kívülről kapott némi nyomtatást fekete és piros színekben. Az utazás viszontagságait simán túléli benne a lámpa annak ellenére, hogy belül nincs semmi ami az ütéseket, becsapódásokat csillapítaná. Az üreges dobozban neoprén tokjába csomagolva utazik az elemlámpa, az elemlámpában pedig a 3 darab 18650 akkuhoz való szűkítő elem. Rövid kezelési utasítást is találunk a dobozban ami kínai nyelven íródott, igaz nem kell atomfizikusnak lenni a lámpa kezeléséhez, de egy angol nyelvű biztosan jól esett volna mindenkinek. Ebből is látszik, hogy első sorban belpiacos termékről van szó ebben a cikkben.

Palight BOSS II 2 tartozékok

Felépítés:

Alapvetően három részből kell, hogy álljon a Palight BOSS 2 viszont a fej és a test össze lett ragasztva gyárilag, nem sikerült széttekernem sehogy sem.

Palight BOSS II 2 szétbontva

Fej:

A fej nem rendelkezik bezel gyűrűvel, hátulról van az egész összeszerelve. A lencse bevonatok nélküli üveglap, ami a fejhez gumi tömítő gyűrűvel csatlakozik. A reflektor alumíniumnak tűnik, sima (SMO) felületű, aljában központosító gyűrűvel fekszik fel a Cree XPL-HI LED köré. Mivel szétbontani nem tudtam ezért többet nem is tudok a beltartalomról írni. A test hátsó feléből benézve csak a fej hátuljában lévő Palight star feliratú nyáklapot látni, amiből három hosszú rugó áll ki, amikkel a három akku negatív pólusához csatlakozik!

Palight BOSS II 2 szemből

Ez azt jelenti, hogy pont fordítva kell betenni az akkukat, mint a megszokott, erre mindenki figyeljen! Kívülről sok érdekességet nem tartogat a fej, a bezel helyén picike lépcsőt találunk, majd sima felületű hengeres rész következik, amin a gyártó és típusjelzést olvashatjuk. Ezek után három hűtőbordát alakított ki a gyártó, amiket hosszirányban 5 darab mélyítéssel díszített, más szerepe nincs ezeknek a profiloknak. A fej végén a fej elejével megegyező átmérőjű vékony gyűrűt helyeztek el, ami kis lépcsőzetes bemarással idomul a testhez.

Palight BOSS II 2 elölről

Test:

A test sincs túlbonyolítva a Palight BOSS 2 elemlámpán. Mint említettem a fej és a test össze van ragasztva, ezt nem sikerült szétbontanom. Ez optikailag már kicsit tartalmasabb. Szerencsére nem rontották el némi rombusz mintával, mert ekkora átmérőn már elég bután mutatna. Helyette körbefutó gyűrűket alakítottak ki anyagából, szám szerint hatot, a harmadik után négy picike plusz barázdát is készítettek, hogy még látványosabb legyen a mintázata. Persze szeretik kicsit túldíszíteni a lámpákat sárga barátaink, ezért 120 fokonként hosszanti bemarásokat is ejtettek a testen, ide talán reklám feliratokat gondolt a gyártó elhelyezni. Az is elképzelhető, hogy a fogás javítása miatt lettek ezek kialakítva, minden esetre nekem ezekbe helyezve az ujjaim végét kényelmesebb a lámpát tartani. A végén egy gumi tömítő gyűrűt találunk, majd kiváló minőségű, trapéz alakú menettel záródik a test.

Palight BOSS II 2 test hátulja

Végig eloxálva van kívül-belül, az áram vezetése a test végén történik, itt le is van csiszolva a felület. Belül három darab 26650 akkunak alakítottak ki helyet. Nos a problémák itt adódtak. A profilok élei nincsenek kellően lekerekítve, ezért az akkut “hámozza” behelyezéskor. Már ha bele fér, mert a kedvenc olcsó LiitoKala 26650 akkuim bele sem férnek. Ellenben a Keppower IMR 26650 akkuk gond nélkül csúsznak a helyükre, nem tudnak lötyögni, passzosan tartja a profil a helyén őket. Tényleg nem értem, hogy miért nem kérdeznek meg valakit aki hobby szinten foglalkozik elemlámpákkal a gyártásba vétel előtt, az ilyen apró, de bosszantó hibákat pillanatok alatt sikerülne kiküszöbölni.

Palight BOSS II 2 akkutartó a testben

Zárókupak:

Nagyon a zárókupakot sem bonyolította túl a gyártó. Egy biztos: az alumíniumon nem spóroltak, nem nagyon könnyítettek rajta sehol, néhány gyártónál ennyi anyagból már komplett elemlámpa készül. Külső oldalát három aprócska mélyítés töri meg, hátulján körben a szélétől három helyen készítettek bemarásokat, ebből egyiket kitölti a gyári tartozék markolat, ami bizony hasznos, hacsak nincsenek vastag ujjaink, mert akkor viszont kényelmetlen lesz. Ezt kettő csavar tartja a zárókupakhoz. Kívülről befelé haladva egy mélyebb körbefutó barázda következik, aminek közepén lett elhelyezve a kapcsoló gumi borítása. Belül az alsó része fém tisztán van hagyva, itt vezeti át az áramot a testbe.

Palight BOSS II 2 zárókupak

Közepén műanyag menetes gyűrű szorítja helyére a kapcsolót tartó nyáklapot, aminek belülről rugó támaszkodik tetején réz csúszó gyűrűvel, ami az akkuk pozitív pólusának nyomódik. Már e miatt is érdemes az említett Keeppower IMR 26650 akkut használni, ugyanis annak picike dudor van a pozitív pólusán, nincs a fóliával egy síkban az akku teteje. Gyertyaként sajnos nem felállítható, ha minimálisan is, de kilóg a kapcsoló nyomógombja a zárókupak végének síkjából.

Mérete:

A Palight BOSS 2 hossza nem számottevő, viszont a vastagsága már inkább a “can light” kategóriába sorolja, vagyis üdítős dobozra hasonlít, akárcsak a BLF Q8 vagy sokak kedvence, a gagyi ebay-es SkyRay King (SRK) lámpák.

Palight BOSS II 2 mérete
26650 akkumulátor, 0,33l üdítő, Palight BOSS II, Convoy L2 Silver

Szállítani  zsebben lehetetlen, a tartozék tokban övre felfűzhető, de szerintem ott sem kényelmes, viszont táskában tokjában könnyen elhelyezhető. A leszerelhető fogantyút érdemes rajta hagyni, mert hosszabb használat során kényelmesebb annál fogva tartani.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Palight BOSS 2 üzembe helyezéséhez 1, 2, vagy 3 darab 26650 akkumulátorra van szükségünk. Ezeket polaritás helyesen a zárókupak felé a pozitív pólussal kell behelyezni. Mivel párhuzamosan vannak kötve, ezért akár egy akkuval is elmegy a lámpa, de a gyártó célja a hosszú üzemidő így nem valósulna meg, ezért érdemes mind a három akkut behelyezni. Mint már említettem az akkuk között válogat! Eztán már csak a zárókupakot kell ráhúzni a testre és máris üzemkész állapotba került elemlámpánk.

Palight BOSS II 2 tokja
Palight BOSS II gyári tokjában

A kezelése még ennél is egyszerűbb, ugyanis csak 4 világítási móddal rendelkezik. Ha bekapcsoljuk azonnal magas módban indul, amit a reverse clicky kapcsoló félig lenyomása, majd felengedése után a turbó mód követ, majd az alacsony és a stroboszkóp fokozatok váltakoznak ciklikusan. Módmemória, rejtett módok és programozások nem nehezítik az életünket, egyszerű, nagyszerű! Azt kell mondjam, hogy ez a fokozat elrendezés illik is a lámpa alapvető feladatához, egyáltalán nem hibázott a gyártó, vagyis de, teljesen feleslegesen betette a stroboszkóp módot is a menübe. Ezt szerintem teljesen el is hagyhatta volna.

Palight BOSS II 2 driver banner

A leírás szerint a driver rendelkezik fordított polaritás védelemmel, alacsony feszültség jelzéssel és túlmelegedés elleni védelemmel is. Ezek közül én csak az alacsony feszültség jelzéssel találkoztam, ami villogással jelzi, hogy töltsük fel az akkumulátort, majd a magasabb fokozatok is eltűnnek a menüből ahogy csökken az akku feszültsége. Melegedésről szó sem volt, nem tudom elképzelni, hogy ez valaha is beavatkozzon ha egyáltalán létezik hőmérés a driverben.

Palight BOSS II 2 hand banner

Mérések:

Méretei:

  • Legnagyobb átmérője: 67,3 mm
  • Hossza: 163 mm
  • Szélessége fogantyúval: 86 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 565 g

Mért fényerősség: 137750 cd ami az ANSI FL1 szabvány szerint számítva 742 méteres hatótávot jelent.

Hőtermelése:

Palight BOSS II 2 hőtermelés

Láthatóan bekapcsoljuk a lámpát a turbó fokozatban, majd csak világít, világít, világít és végül világít. Szobahőmérsékleten a 15 perces teszt alatt mindössze 14°C-al emelkedett a fej hőmérséklete a legmelegebb pontján. Azt kell mondanom, hogy ebben a lámpában iszonyatos kiaknázatlan potenciál lakozik, de ez látszik a mért áramfelvételekből is. Vígan elbírná akár a 3 A-es áramot is, tömegét tekintve talán 15 perc után már beavatkozna az állítólagos túlmelegedés védelem, így viszont semmi szükség a szolgálataira.

Áramfelvétele:
– 0,79 A
– 2,55 A
– 0,06 A

Fénye:

Elkészítettem a képeket a megszokott 100 méteres távon. Nyilván egy keresőlámpának ez nem pálya:

Palight BOSS II 2 100m

A fotókon egyre távolabbra hordó lámpák követik egymást, a vetítési képükön jól látszik, hogy az utolsó kettő már kifejezetten kevés szórt fénnyel rendelkezik. Első fotón a Convoy C8 XPL-HI LED-es változatának fénye látható, őt követi az azonos méretű és felépítésű, de gyárilag “tuningolt” Astrolux C8. A negyedik képen a Convoy L2 fénye már tipikus thrower vetítési képű, szórt fény alig van, a hotspot viszont nagyon erős és távolra visz, akárcsak az utolsó fotón lévő Palight BOSS II.

Majd elvittem a 200 méteres terepre a lámpáim egy részét, hogy összevessem őket nagyobb távolságon is. Íme a képek:

Palight BOSS II 2 200m

Ez a táv sem okoz problémát ezeknek a lámpáknak, de itt már jobban látható az egyes modellek közti különbség. Első képen ismét a Convoy C8 XPL-HI változatának fénye látható. Már annyira nem is tűnik erős lámpának itt, szemmel is jól látható, hogy ezen a távon az Astrolux C8 jobban teljesít. Persze az igazi throwerek ezt a távot is csuklóból tudják, a Convoy L2 számára nem téma 200 méter. A Palight BOSS II talán egy hangyányival még túl is teljesíti a többieket.

Konklúzió:

Alapvetően jó lenne a Palight BOSS 2 modell koncepciója, de több apróság is árnyalja az összképet. Első és legnagyobb hibája az akkumulátor tartó kialakításában rejlik. Ha picit gondolkoztak volna, bepróbáltak volna több akkut, és talán pár tesztpéldányt kiosztottak volna akár a gyár dolgozói között szerintem hamar kiderült volna, hogy ezen bizony lenne még mit alakítani. Ellenben a fénye bizony azt adja amit ígér, mégpedig szűk és erős hotspotot, aminek nem jelent gondot akár a több száz méterre lévő célpont sem. De ezt elő lehetne profibban is adni. Nem kellene sok hozzá, csak pl. egy AR bevonatos lencse és egy picit magasabb áramerősség a turbó fokozatban.

Palight BOSS II 2 hátulja

Kiváló üzemidővel rendelkezik és a hűtéssel sincs gond. Tényleg egy ideális keresőlámpa, ami nem fog 1 óra múltán kikapcsolni, bírni fogja az éjszakai műszakot, ha nem is végig, de sokkal hosszabb ideig, mint az átlag. Van egy érzésem, hogy lesz még harmadik széria is, és bízom benne, hogy változtatni fog a termékén a gyártó, mert a 2019-es kiadásban én nem vettem észre lényegi előre lépést. Ha így tesz akkor lesz Palight BOSS 3 teszt is és ott csak szuperlatívuszokban fogok róla beszélni. Addig viszont azt kell mondanom, hogy csak akinek a hosszú üzemidő a fontos és kell hozzá a folyamatos maximális teljesítmény az vásárolja meg, ők viszont nem fognak csalódni.

Megvásárolható a 2018-as modell:
Palight BOSS II – kupon: linepayflt
Ezek az akkuk elvileg bele férnek:
Keeppower ICR26650 5200mAh 69.5mm – kupon: linepayflt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .