Csináld magad powerbank a legalsó ársávból

Bevezető:

Sok esetben jól is tud jönni, ha a semmi közepén is van nálunk némi plusz áramforrás amivel pl. a telefonunkat fel tudjuk tölteni. Régóta használok teljes megelégedéssel egy Xiaomi 10000mAh kapacitású powerbankot, de mérete miatt nem szívesen hordom magammal a mindennapok során. Leginkább semennyire, mert súlya van és mérete miatt sem túl zsebbarát. Mivel mostanság már elég sok apró powerbank elérhető a piacon így szétnéztem, hogy miből lehetne egy valóban EDC-re alkalmas eszközt összehozni ingyen, vagy kicsit olcsóbban. Két diy (csináld magad) powerbank ház lesz a történet főszereplője. Akku az elemlámpák miatt van itthon, így arra már nem kell költeni, csak a kis házakat kellett megrendelnem Kínából. Itt vannak, tesztelgetem őket, lássuk mire jutottam.

Első versenyző:

Portable DIY Mobile Power Case powerbank

Portable DIY Mobile Power Case

Sima fekete műanyag doboz amihez kapunk egy kulcskarikát és hozzá egy pántot. Felépítése tetszetős, méretei visszafogottak. 97mm hosszhoz társul 25mm szélesség és 22mm magasság. A szétpattintása kicsit macerás, mert nagyjából úgy lett kitalálva, hogy egyszer összerakod aztán utána már ne nyúlkálj hozzá. Az alsó fehér műanyag lap oldalanként 3-3 füllel akad bele a házba. Ezeket egy vékony pengés késsel benyúlva a két műanyag közt a legegyszerűbb és legbiztonságosabb szétpattintani. Alatta található a TXT-XS-151224-es jelzéssel ellátott vezérlő.

Portable DIY Mobile Power Case powerbank szétszedve

Töltés:

Fontos szempont, hogy az akkut mekkora feszültségre tölti fel, mivel csak érzékeny védelem nélküli cella fér bele. Ebből a szempontból tökéletesen vizsgázott. 4.18V-os feszültségen lekapcsolt a töltő és teljesen le is kapcsolta a powerbankot a töltőáramról. A maximális töltőáram 0,96A ami egész jó eredmény. Töltés közben pirosan villog a ház fehér alsó részén egy LED, a villogást a töltés befejeztével folyamatos piros fény váltja fel.

Portable DIY Mobile Power Case powerbank alaplap

Merítés:

A másik funkció is kiemelten fontos az akkumulátor szempontjából, vagyis, hogy meddig engedi az elektronika meríteni. Nos itt is bőségesen a biztonságos határon belül tartja a parányi elektronika a feszültséget. 3,18V-ig engedte merülni. Ennek a viszonylag magas értéknek azonban ára van. Az általam mért kinyert kapacitás a 3000mAh névleges kapacitású Samsung 30Q akkumulátorral kb. 1900mA, ami a valós kapacitás kétharmada. A töltőáram meglepően stabilan állt végig 5,01-5,03V-on, míg az áramerősség közben végig 0,9A körül volt. Viszont meglepve tapasztaltam, hogy nem minden telefont képes 100%-ig feltölteni még ha nem volt lemerülve akkor sem, leállította a töltést. Töltés közben az alján lévő jelző fény folyamatosan kéken világít.

Második versenyző:

Portable Power Bank Case DIY Box powerbank

Portable Power Bank Case DIY Box

Ez a típus igényesebb, valódi alumínium házba lett bújtatva. Bár falvastagsága nem túl magas, egy zsebben maximum kulcsokkal találkozhat, attól pedig simán megvédi a behelyezett akkumulátort. Egyik végén peremesre lett kialakítva, a csatlakozó felület ide illeszkedik. A túlsó fele egyszerű hegyes sűrű menettel lett ellátva és ide tekerhető fel a zárókupak. Belső részébe csúszik a műanyag akku tartó, rajta a CHD-XS V3.2-es jelzésű elektronikával. Átmérője 22mm, hossza 92mm így méretben még kompaktabb az előző változatnál.

Portable Power Bank Case DIY Box powerbank szétszedve

Töltés:

Szintén csak védelem nélküli akkumulátor fér bele, így ebbe is egy Samsung 30Q akku lett behelyezve. Ugye ez egy elég jó tulajdonságokkal rendelkező, jól terhelhető akkumulátor, így minden csak a beépített elektronikán múlik. Töltés során itt is piros villogás látható majd a végén átvált folyamatos piros fényre. Szerencsére ez a powerbank is rendesen kezeli az akkut, nem tesz benne kárt. A töltésről 4,18V-os feszültségen kapcsolt le szintén, ami tökéletes érték. A mért töltőáram mindössze 0,66A, ami a fentebbi változatnál jóval alacsonyabb, így a töltési idő is hosszabb lesz.

Portable Power Bank Case DIY Box powerbank alaplap

Merítés:

A másik lényeges funkció, a merítés. Fényjelzése akárcsak az előzőleg bemutatott modellnél itt is kék LED folyamatos világításával történik. Ez a kis powerbank is 3,18V-os feszültségen kapcsol le teljesen, ennél tovább ez sem engedi merülni az akkut. Jó érték, de lehetne alacsonyabb, így magasabb kapacitást lehetne a bele helyezett akkuból kinyerni. A töltőáram 0,88A és stabilan tartja ez is az 5V-os feszültséget. Sajnos ez a modell sem tudta 100%-ra tölteni a telefonom, de lehet, hogy ez az iPhone hibája, mert másik telefonon tesztelve azt 100%-ig töltötte. Ezzel sem tudtam csak kb. 2000mA kapacitást kinyerni. A házban a műanyag betét picit lötyög, ezt egy apró papírdarabbal, vagy szivacs darabbal tudjuk orvosolni, hogy megszűnjön.

Konklúzió:

Mindkét powerbank ház ellátja a feladatát és szerencsére nem találkozhatunk a használat során az olcsó kínai töltőkre jellemző túltöltéssel. Az elektronika okosan megóvja a behelyezett cellákat a túlmerítéstől is, de ezt már túl óvatosan teszi, így felesleges kapacitást hagyva az akkuban. Átlagos telefont teljesen lemerült állapotból majdnem teljesen fel tud még így is tölteni, de egyik sem tudta a cellából kinyerhető 3000mAh értéket megközelíteni. Kb. 2000mAh a kinyerhető kapacitás. Ezt meg lehet magyarázni a viszonylag magasan lévő lekapcsolási feszültségnek, és a step-up booster konverter veszteségének összegeként. Városi EDC-be vésztöltőnek szerintem megállja a helyét, főleg ha már rendelkezünk bele való akkuval, de több napos túrára én nagyobb kapacitású és fejlettebb elektronikával ellátott legalább két, de inkább három vagy négy akkuval működő powerbankot javasolnék. Szerencsére nem tűz és robbanás veszélyes, ez is bizonyítja, hogy érdemes szétnézni néha a legalsó ársávban is, mert a fejlődés itt is megfigyelhető, és találhatóak itt is értelmes, használható kütyük.

Több powerbankot ITT találtok.

Csináld magad powerbank a legalsó ársávból” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Jó estét! Nekem is van egy ilyen csináld magad külső akkumulátorom. Érdekes a jelenség, hogy lemerülés előtt kikapcsol, de ez is az árfekvésének köszönhető. A maximális leadott áram sok esetben az ilyen olcsó step up áramköröknél kb 500-600ma körül mozog és egy I-Phone ennél többet kér el. Próbáld ki, hogy felrakod rá azt a telót amit nem tud tölteni normálisan de ne tedd rá az alu henger házat vagy a műanyag boritást. Kb egy perc múlva (ha még tölti) tedd rá az ujjadat a kis 8 lábú IC-re ami rajta van. Valami irgalmatlan forró és emiatt kapcsol ki a töltés X idő után. Nehéz ilyen kompakt méretű cuccot olcsón beszerezni de általában ezeknek a kimenete se valami stabil . Gondolok itt kis ingadozásokra meg egyebek. Egy darabig kisérleteztem vele én is de meguntam és ha van valami drága érzékeny USB-s cuccod szerintem ne ilyesmit használj hozzá.

  UI.: Rengeteg kínai modullal és egyéb step up vagy másféle átalakító modullal meggyűlt már a bajom. Nem szabad rábízni az életünket. Köszönöm eddigi válaszaidat és türelmedet,további sok sikert a blog sokat segített már lámpaválasztásban .

  1. Egyet értek, ezek a filléres diy powerbankok semmire nem valóak, nagyon pozitív viszont a véleményem a TOMO powerbank házakról és a Nitecore F sorozatú töltő – powerbankokról.

 2. Sziasztok!

  User error is:
  Elraktam egyet tartalékba egy táskába a hengeresből, X hónappal később 0.1V-ra volt merítve (Liitokala aksi volt benne).
  Biztos van 5 fillérrel drágább elektronikával is, ami már figyel erre.

 3. Szia WestBam

  Most jutottam el odáig, hogy szeretnék venni egy powerbankot. Az lenne a kérdésem, hogy tudnál e ajánlani valami megbízhatót amit persze töltőként is lehetne használni. Ez a nitecore F4 tetszene csak mivel ez már egy régebbi ajánlásod, lehet hogy azóta jött ki valami jobb akár árban is.
  Érdekelne…ezek a töltők/bankok kezelik a védelemmel rendelkező akkukat is, beleférnének? És még egy lenne, milyen akkukat érdemes venni bele ami érne is valamit? Tehát nem merülnek le egy két pec alatt és megfizethetőek is.

  Válaszod előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel: Lali

  1. Szia Lali,
   Mostanában nem feküdtem nagyon a powerbank témán, mi több, én ezt az építgetős sztorit egy időre el is engedtem. A Nitecore powerbank-töltőivel biztosan nem nyúlsz mellé, mint ahogy az XTAR PB szériájával sem lehet nagyot hibázni. Az, hogy belefér-e védett és flat top cella sajnos nem tudom megmondani, utána kellene olvasni a lehető legtöbb fórumon, mert egy biztos válasz még nem (elég) biztos válasz. Akkuból a lehetséges legnagyobb kapacitásút érdemes megvenni ami belefér, és persze mellette a lámpáinkban is használható. Érdemes egyforma akkukkal használni nem csak kapacitásra, hanem állapotra is. A Samsung 35E 18650 akkuk néha jó áron beszerezhetők Kínából, érdemes a 3 nagy bolt kínálatát nézni, most sajnos a vírus miatt nagyon megugrott az áruk ezeknek is, az olcsó ajánlatoknak alin vagy ebay-en nem szabad bedőlni, valószínűleg hamis akkuk átcímkézve. 21700 akkuból van itthon pár fajta, a shockli egész jó ár/érték arányú.

 4. Köszönöm szépen a válaszod!
  Így már bővebben tudok keresgetni.
  Az xtar eszembe sem jutott, Pedig sima töltőm van tőlük és nagyon elégedett vagyok vele.
  Szuper jó a Blog.
  Tisztelettel:Lali

  1. Köszönöm, remélem a jövőben is érdekes tartalmakat sikerül megosztanom.

 5. Szervusz ismét WestBam
  Most jutottam el odáig, hogy megvenném ezt a Nitecore F4- es powerbank töltőt az álltalad ajánlott samsung akkukkal használva. Az lenne a kérdésem, hogy maga töltő specifikációnál imr támogatottságot ír, viszont én inr akksikat tennék bele. Szerinted így is használható lenne? Nem okozhat problémát? Sajnos samsung 35E ben jó áron csak INR-t találtam. Bár lehet, hogy ebben csak ilyen van..!sajnos nem igazán értek hozzá.

  Válaszod előre is nagyon köszönöm.
  Üdv: Lali

  1. Szia Lali,
   Szerintem csak félre értetted a leírást, ahol azt írják, hogy lítium-ion vagy IMR 18650 akkuval lehet használni. Tehát ha beleférnek az akkuid akkor tökéletesen fog vele működni a powerbank funkciós is, legyen az bármely gyártó bármely kémiájú 18650 akkuja, csak a méretkód legyen 18650 🙂
   Üdv,
   WestBam

 6. Szia WesBam,
  nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
  Tisztelettel: Lali

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .