Nitecore P12GT – kiforrott technika

Nitecore P12GT banner

Nitecore P12GT elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Miután megszívtam a múltkor a “taktikai” lámpa vágyásommal kicsit visszafogottabban választottam meg az újabb tesztalanyt. Már jó ideje nézegettem a Nitecore különböző típusainak GT változatait, ami a megnövelt hatótávú modelleket jelöli. Találunk szinte minden szériában GT variánst egy-egy modellből. Az én választásom a Nitecore P12GT modellre esett, ami egy viszonylag régóta a piacon lévő elemlámpa. Rossz véleményt nem igazán olvastam róla, ezért bizakodva vártam a futárt, hogy leszállítsa a csomagom. Meghozta, hazaértem, betettem egy feltöltött akkut, este pedig elmentem kipróbálni milyen. Annak ellenére, hogy egy több, mint 3 éves modellről beszélünk azt kell mondanom, hogy megállja a helyét a mai napig, sok fiatalabb lámpám a nyomába sem tud érni. Tartsatok velem, hogy megismerjétek Ti is!

Nitecore P12GT klipsszel

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: P12GT
Emitter típusa: Cree XP-L HI V3
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 25700 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: alumínium SMO (PDOT és CCT technológiával)
Kapcsoló típusa: forward clicky és elektronikus
Áramforrás: 18650 lítium ion akkumulátor vagy 2x CR123
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, stroboszkóp, SOS, pozíció jelölés)
Beépített töltés: nincs
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 91 g

Nitecore P12GT doboza

Doboz tartalma:

A Nitecore P12GT elemlámpánkhoz elég komplett csomagot kapunk, talán az akkumulátor hiányzik csak belőle. Ez a modell nem tartalmaz beépített töltőt, ezért talán érthető is, hogy ezt nem csomagolta a gyártó a dobozba. Kapunk cserébe egy elemlámpát, és kiváló minőségű gyöngyvászon övtokot is hozzá. Egy külön tasakban található meg az alábbi kiegészítők sora: minőségi csuklópánt, rozsdamentes acél klipsz,”taktikai” gyűrű, egy-egy tartalék O-gyűrű, tartalék nyomógomb a zárókupakra. Soha nem kopott még el egy lámpámon sem, de mindenképp megnyugtató, hogy adnak ebből is egy tartalék darabot. Persze jár hozzá angol és magyar nyelvű kezelési utasítás, valamint garanciajegy is.

Nitecore P12GT tartozékok

Felépítés:

Klasszikus felépítésű a Nitecore P12GT elemlámpa, a megszokott fej-test-zárókupak a fő elemei. A fej és a test össze van ragasztva gyárilag, ezeket nem tudtam szétbontani.

Nitecore P12GT szétbontva

Fej:

A fej és a test össze van ragasztva, ráadásul a fejre a bezel gyűrűt is ráragasztotta a gyártó a tökéletes vízállóság érdekében. A bezel egy hosszabb hengeres gyűrű a végén “taktikai” fogazással. Alatta gumi tömítőgyűrűre fekszik fel a kétoldali AR bevonattal ellátott keményített ásványi üveg lencse. A lencsének a PDOT (Precision Digital Optics Technology) és CCT (Crystal Coating Technology) technológiákat kombináltan használó szuper minőségű mély, SMO reflektor nyomódik. A reflektor közepén fekete központosító gyűrűvel látható tökéletesen centerben a Cree XP-L HI LED, amit gyárilag réz DTP csillagra szereltek.

Nitecore P12GT feje

Kívülről a bezel gyűrűt négy extra, a test síkjából nem kiemelkedő hűtőborda követ. A hűtőborda után sima körgyűrű következik, melyre a szürke gumi bevonatú nyomógomb került, ami alatt egy elektronikus kapcsoló található. Egy keskeny barázda után egy nagyobb átmérőjű hatlapú anyát utánzó rész került. Ez tökéletesen megakadályozza, hogy a lámpa elguruljon. Ennek végénél a fej átmérőjével megegyező méretűre szűkül egy keskeny gyűrűvel és máris a test következik. Belül fizikálisan védett fordított polaritás ellen a driver egy műanyag lappal, ezért csak button top akkuval használható ez az elemlámpa!

Nitecore P12GT TST banner

Test:

A test a fejjel össze van ragasztva. Számomra ez azért volt meglepetés, mert két különböző gumi tömítő gyűrűt kapunk a lámpához, amiből számomra egyértelműen az következett, hogy a test mindkét végére adnak egy-egy pót gyűrűt. Ezek szerint ez nem így van. Kialakítása elég egyszerű,  a fej felől egy barázdát követően azonnal a rombusz mintával ellátott közép rész következik, amit 4 hosszanti bemarás oszt 4 részre.

Nitecore P12GT test

A szélesebb felületeken újabb bemarásokkal kis szigeteket alakítottak ki, amikben a gyártó és a modell jelzését helyezték el. Egy szélesebb  körbefutó barázda következik, ahová a rozsdamentes acél klipszet lehet felpattintani. Egy kiemelkedő gyűrű után újra beszűkül a test, egy hosszabb sík felület után máris a menet tövében lévőgumi tömítőgyűrűt találjuk itt. A menet természetesen kiváló minőségű, trapéz profilú, és végig eloxált. Gyárilag a menet bőséges kenőanyaggal van ellátva, finoman jár.

Nitecore P12GT design banner

Zárókupak:

A zárókupak viszonylag hosszú, egy kb. 10 mm hosszú, sima felületű gyűrű után keskeny, körbefutó barázda következik, amit rombusz mintával textúrázott gyűrű követ. A mintázott felület után újabb barázda fut körbe, majd sík felület következik. A kapcsoló körül körbefutó peremen két egymással szemben lévő oldalon a peremet lemarták, így kesztyűben is könnyen kezelhető a fekete gumi nyomógombbal ellátott forward clicky kapcsoló. Sajnálatos módon a gumi egy fél mm-t kilóg a zárókupak végének síkjából, ezért nem áll meg teljesen stabilan gyertyaként, holott a gyártó ezt hirdeti. Belső felében aranyozott dupla rugóval csatlakozik az akku negatív pólusához. Egy alumínium gyűrű szorítja a helyére a PCB lapot amire a dupla rugó és a kapcsoló lett szerelve.

Nitecore P12GT zárókupak

Mérete:

Pár ismertebb modellel együtt fotóztam a teszt elemlámpát:

Nitecore P12GT mérete

A fotón a sorban az első a klasszikus 18650 méretű akkumulátor, amit a Convoy S2+ XPL-HI változata követ. A Nitecore P12GT jóval hosszabb a közkedvelt S2+ méretnél, de még hordható, köszönhetően a kecses, hengeres formának. Őt már a Convoy C8+ követi, ami ugyan minimálisan hosszabb, viszont a fej jóval nagyobb átmérőjű, ez már nem a zsebbe passzoló méret. A képen az utolsó a Nitecore P16, ami nagyjából a C8-as ellenfele, de annál jobb képességekkel ruházták fel. Viszont a tesztalany P12GT nála minden téren többet adott!

Üzembe helyezés, kezelés:

Nagyon egyszerű a Nitecore P12GT kezelése. Egy 18650-es méretű button top akkut -vagy 2 darab CR123 fotóelemet- kell a testbe helyezünk és máris üzemkész állapotba kerül. Kettő vezérlő gombbal rendelkezik. Egy mechanikus forward clicky kapcsolóval a zárókupakon és egy elektronikus kapcsolóval a fej oldalán. Rendelkezik módmemóriával, az utoljára használt módban fog ismét bekapcsolni. A speciális módok közül csak a stroboszkópot menti el a módmemóriába.

Nitecore P12GT elölről

A zárókupakon lévő forward clicky kapcsolóval tudjuk ki és bekapcsolni a lámpát. A gombot félig lenyomva még a “kattanás” előtt elkezd világítani, pillanatnyi felkapcsolása is megoldható, akár morze jelzések küldésére. Ha kattanásig benyomjuk akkor bekapcsol az utoljára használt módban. A gombot teljesen lenyomva majd felengedve egy újabb “kattanás” után kikapcsol. A fej oldalában elhelyezett elektronikus kapcsolóval lehet a világítási módok közt váltani. Az ultra alacsony (1 lumen) fokozatot az alacsony (55 lumen), majd a közepes (280 lumen) és végül a magas (1000 lumen) mód követi ciklikusan.

Nitecore P12GT mode banner

Villogó módok:

A speciális villogási módok el vannak rejtve. Elérésükhöz a gombot bármely fokozatban hosszan kell lenyomni, kb. 2 másodpercig. Először a fix frekvenciájú stroboszkópot kapcsolja be. Újra hosszan lenyomva a gombot átvált SOS morze villogásra. Ismételt hosszú gombnyomásra pedig a pozíció jelölés villogását aktiváljuk. Bármely villogási módban a gombon röviden kattintva visszatér az utoljára használt világítási módhoz.

Nitecore P12GT hátulja

Akku töltöttség visszajelzés:

Még egy speciális funkcióval rendelkezik, mégpedig az akku töltöttségi szintjét visszajelzi. Képes elvillogni tized volt pontossággal a nyomógomb alatt kék fénnyel az akku feszültségét, vagy 50% töltöttségi szint alatt a nyomógomb alatti fény 2 másodpercenként 1 villanással jelzi a merülést. Ha már nagyon közel van a teljes lemerüléshez a Nitecore P12GT akkor a gomb alatt gyors villogásra vált a fényjelzés. A pontos akkumulátor feszültséget az alábbi módon tudjuk lekérdezni: kikapcsolt lámpánál nyomjuk le a fej oldalán lévő nyomógombot és tartsuk lenyomva, majd kapcsoljuk be a lámpát. Ekkor elvillogja az akku feszültségét 0,1 V pontossággal. Például 3,6 V feszültség esetén villant hármat, majd szünetet tart és villan hatot. Ha ezzel végzett akkor bekapcsolja a memóriában lévő módban a lámpát.

Nitecore P12GT mohán

Mérések:

Méretei:
– hossza: 140,6 mm
– legnagyobb átmérője: 28 mm

Tömege: 90 g

Mért fényerősség magas fokozatban: 25600 cd – FL1 szabvány szerint 320 m hatótáv.
Mért fényerősség magas fokozatban visszalépés után: 11900 cd – FL1 szabvány szerint 218 m hatótáv.

Hőtermelése:

Egészen korrektül kezeli a keletkező hőt a Nitecore P12GT, az alábbi grafikont sikerült rajzolnom:

Nitecore P12GT hőmérséklete

Láthatóan működik a gyártó ATR névre keresztelt aktív hővédelme, és nekem az is tetszik, hogy nem óvatoskodik, szépen engedi felfutni a hőfokot. Persze ez nem az jelenti, hogy forró lesz a lámpa, de végre nem avatkozik túlságosan alacsony hőfokon be a vezérlésbe, hanem a magas fokozatban láthatóan az 5. percben aktiválódik, majd eztán stabilan tartja a fej hőmérsékletét 50°C érték körül. Ugyan felmelegszik a lámpa a használat során, de még az elviselhető határon belül marad végig.

Futásidő:

Itt kettő grafikont készítettem. Mindkettő a magas fokozatot szemlélteti, az eltérés a mérés idejében keresendő.

Nitecore P12GT futásidő

Első grafikonon a teljes futásidő látható magas fokozatban. A hővédelem láthatóan szép egyenletesen avatkozik be, nem hirtelen vesz vissza a fényerőből, szinte észre sem lehet venni használat közben a működését. 3,5 perc alatt mindössze 5%-ot csökkent a fényáram, majd itt kezdett beavatkozni az ATR (Advanced Temperature Regulation) nevű hővédelem, és kezdte csökkenteni a fényáram értékét. A 4. percben 10%-al, az 5. percben 26%-al, a 6. percben már 50%-al csökkentette a fényáramot a kezdeti értékhez képest. Pár másodperccel később a kezdeti érték 46%-án állt be stabilan a fényerő, amit már huzamosabb ideig is kezelni tud a Nitecore P12GT.

Nitecore P12GT taktikai gyűrű
A tartozék taktikai gyűrű felszerelve

Olyannyira, hogy csak 123 perc múltán kezd csökkenni tovább a fényáram, ekkor már az akku merülése miatt lép vissza a lámpa. 130. percben 38%-ra, 140. percben 25%-ra, 150. percben 15%-ra, majd a 180. percben már 2%-ra csökken a fényáram. Ez tovább csökken egészen a teljes merülésig, ekkor már 1 lumen alatti értéken van a fényáram, a lámpa még világít, de a telefon nem tudta ezt mérni. Erre több, mint 1400 perc (23,3 óra!) után került sor. Miután lemerült egy éjszakát pihentettem, majd újra bekapcsoltam és ismét világított tovább. Sajnos alacsony feszültség védelem nincs a driverben, ezért 2,40 V feszültséget mértem a teszt akkumulátorban, ami már túlságosan alacsony érték, javaslom ha jelez a lámpa és lelép a holdfény módra akkor ne használjuk tovább, cseréljünk akkumulátort benne!

Fénye:

A képeket a megszokott 100 méteres távolságon készítettem el, íme:

Nitecore P12GT fénye

Egyből a mély vízbe csap a Nitecore P12GT. Közepes fokozatban simán világít 100 méteres távolságra! Ez azért nem semmi mutatvány egy ilyen fejátmérőjű lámpától! A második fotóra a Convoy S2+ XP-L HI LED-es változata került. Csuklóból kivágja a 100 métert, viszont melegszik is rendesen közben. Az őt követő Zanflare F1-et turbó módban fotóztam, de persze magas módban is tudja a 100 méteres távot. Nagyjából egy ligában vannak az előtte lévő elemlámpával, legalábbis a fényük. A Nitecore P12GT magas fokozatban visszalépés előtt fotózva valamivel hotspotosabbnak tűnt, ha nem látszik a képeken ez akkor is így volt. Fénye bőségesen sok ilyen távolságon, a dupláján is használható lenne ha erre vetemednénk. Utolsó képen már egy belépő szintű thrower, ráadásul már szintén XP-L HI LED-del szerelve a Convoy C8+ ami már az új LED-del földbe döngöli a tesztben szereplő elemlámpát, viszont kevésbé mobilis a jóval nagyobb fej miatt.

Konklúzió:

A Nitecore P12GT egy nagyon jó lámpa és pont. Egyszerűsége jól használhatóvá teszi, ráadásul valóban nagyon fényerős, köszönhetően a speciális kialakítású reflektornak. Sokakat meg is lephet mennyire hotspotos a vetítési képe. Figyelembe kell venni vásárlás előtt, hogy már-már egy klasszikus C8-as (XM-L2) lámpával megegyező a vetítési képe és a fényereje is közel van hozzá. Rövidebb távolságon nem csak magas fokozatban használható eredményesen, a 100 méteres távot csuklóból tudja közepes fokozatban is teljesíteni. Alacsonyabb fényerőn is megfelelő távolságot képes bevilágítani, ezzel pedig az üzemidőt jelentősen ki tudjuk tolni. Nem ez lesz a tökéletes választás lakáson belül, vagy nagyobb felületek megvilágításához, mivel ez egy igazi “zseb-thrower”. Éppen ezen tulajdonsága miatt tud a piacon életben maradni, mert kevés ellenfele van aki ilyen mutatványra képes. Szerencsére értelmezhető mennyiségű ideig (~4 perc) képes a maximális teljesítmény által keltett hő elvezetésére, ami külön dicséretes. Ideje lenne ehhez visszatérni és nem a pár másodperces túlpörgetett turbó módokat erőltetni.

Nitecore P12GT fában

Az elődmodell a Nitecore P12 általános felhasználásra alkalmasabb, a 100 méteres táv számára sem gond magas fokozatban. A P12GT kicsit szelídebb kinézetű, viszont tölthető változatát MH12GT néven találjuk meg a kínálatban. Az újabb, XHP szériás LED-eket használja a P12GTS nevű modell, amiben XHP35 HD LED-et találunk, és rövidebb hatótáv (!) mellett nyújt 80%-al magasabb fényáramot, egészen biztosan gyorsabb visszalépéssel párosítva. Ennek tölthető változata az MH12GTS ami szerintem az ikertestvére lehet, mert én csak a töltőnyílást látom a képeken, mint különbség, mást nem. A jelenlegi modellpalettát elnézve remélem még hosszú ideig a piacon marad P12GT, mert ez tényleg egy jó elemlámpa, akár vadászatra is kisebb távolságon, akár éjjeli őröknek, akár túrázóknak egy jó fejlámpa mellé megfelelő és helytakarékos kiegészítő fényt nyújthat.
Megvásárolható teljes garanciával az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Nitecore P12GT – tesztben szereplő változat
Nitecore MH12GT – beépített töltővel rendelkező változat tartozék akkumulátorral

Nitecore P12GT – kiforrott technika” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. 2 éve nyúzom, velem volt egy nagyobb bringás bukásnál ( én törtem a lámpa nem 🤣), eddig minden helyzetben megállta a helyét, egyik legjobb választás egy szórtfényű megoldás mellé.

    1. Köszönöm a visszajelzést! Szerintem ezzel a lámpával nem lehet mellényúlni.

  2. Még annyit szerettem volna írni, és remélem nem veszi senki kukacoskodásnak, hogy az MH12GTS azért elég sok mindenben eltér a P12GT-től, a nevében is egyből benne van, hogy a MultitaskHybrid család tagja, nagyobb szórással rendelkezik kisebb hordással párosítva.

    1. Lehet félreérthetően fogalmaztam a cikkben? Én az P12GTS ikertestvérének írtam az MH12GTS-t, mivel teljesen más LED-et használnak (Cree XHP35 HD) ezt a két modellt nem is lehet összehasonlítani a tesztalannyal. Arra ott van az MH12GT, ami a P12GT tölthető változata.

  3. Tisztult a kép, teljesen rendben fogalmaztál, én értettem félre. 🙂

  4. Azt viszont nem értem, hogy a hazai forgalmazó honlapján miért van 47m hatótáv különbség a P12GT és a MH12GT között….

    1. Gondolom szimpla elírás, mindkettő lámpa 25700cd, tehát a hatótáv FL1 szabvány szerint számolva 320m 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .