Nitecore NU10 fejlámpa bemutató

Bevezető:

Mostanában elszaporodtak a fejlámpa tesztek a blogon, ígérem egy darabig már nem lesz belőlük több. Ebben a cikkemben a Nitecore NU10 fejlámpáját szeretném közelebbről is bemutatni Nektek, olvasóimnak. Ránézésre akár egy “piacos” fejlámpa, hiszen azonnal feltűnik az elején lévő öt darab LED. Érdemes megnézni, hogy egy neves gyártó fejlámpája mire képes ezzel a kialakítással, hiszen az olcsó pár ezer Forintos változataival már egészen biztos, hogy sokan találkoztatok. Nekem is volt egy tizenvalahány LED-es rettenetem bő tíz éve, igaz szép emlékeim vannak róla, míg el nem tört. Aztán már picit feljebb lépkedtem az igényeimnek köszönhetően. Nézzük is meg, hogy kiket céloz meg ma a Nitecore NU10 modellje és milyen is a fénye használat közben.

Nitecore NU10 pánttal

Gyártói specifikáció:

Zárójelben a CRI változat adatai láthatóak.

Gyártó: Nitecore
Modell: NU10 (NU10 CRI)
Emitter típusa: nem közölt adatokat a gyártó
LED-ek száma: 5 (4db fehér fényű, 1 darab vörös fényű)
Maximális fényáram: 160 lm (115 lm)
Maximális fényerő: 310 cd (220 cd)
Kapcsoló típusa: kettő elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített Li-ion akkumulátor 900mAh kapacitással
Módok száma: 7 (alacsony, közepes, magas, SOS morze villogás, pozíció jelölés, vörös fény, vörös villogás)
Újratölthető: igen, micro-USB porton keresztül
Vízállóság: IP66
Ejtésállóság: 1,5 m

Nitecore NU10 doboza

Csomag tartalma:

Egyszerű bliszteres kiszerelésben kapható a Nitecore NU10 modell. Színesen nyomtatott selymes fényű kartonlapok fogják közre a két fél műanyag buborékból álló csomagolást, amiben a fejlámpát, a kezelési utasítást, fejpántot és mikro USB – USB töltőkábelt helyeztek. Az alacsony árért cserébe ilyen puritán csomagolás jár ehhez a fejlámpához, persze e miatt nem kell bánkódnunk, ugyanis beépített akkuról a gyártó gondoskodott, a jövőben elemre sem kell költeni a használat során.

Nitecore NU10 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Csomagolásból kivéve azonnal működésre kész állapotban is van a Nitecore NU10 fejlámpa. A beépített akku nálam már töltve volt mikor megjött, a gomb zárása nem volt aktiválva, viszont már a dobozában ki tudtam próbálni, hogy működik-e. A kezelése megegyezik a már korábban bemutatott Nitecore NU30 fejlámpával, ami sokkal több funkcióval kényeztet, cserébe az ára is jelentősen magasabb mint a cikkben szereplő modellé. A polikarbonát ház felső részén kettő elektronikus kapcsolót találunk. Az egyik R betűjelet kapott, míg a másik bekapcsoló gomb a standby szimbólummal lett megjelölve. Ez utóbbi gombon kattintva egyet máris bekapcsol a fejlámpa alacsony fokozatban. 3 másodpercen belül ismét kattintva a gombon a közepes, újabb kattintásra a magas fokozatba lép. Újabb 3 másodpercen belüli kattintásra nem kezdi elölről a sort, hanem kikapcsol. Ha három másodpercet eltöltött egy világítási módban akkor újabb kattintás után kikapcsol.

Nitecore NU10 balról

A speciális villogási módokat is a standby jelű gombbal tudjuk aktiválni. Kikapcsolt fejlámpa esetén a gombot kb. 5 másodpercre lenyomva az SOS morze jelzést kezdi elvillogni, ha három másodpercen belül egy rövidet kattintunk a gombon akkor átvált pozíció jelölő fényre. Szimpatikus, hogy ebbe az egyszerű modellbe is betették ezt a módot, igazán hozzá szokhatna a többi gyártó is! Ezzel viszont vége is van a fehér fényű LED-ek világítási és villogási funkcióinak.

Nitecore NU10 color banner

A vörös fényt és annak egyetlen extra funkcióját, a vörös villogást az R jelzésű gomb lenyomásával tudjuk aktiválni. A gombot röviden lenyomva bekapcsolja vörös világítást. 3 másodpercen belül kattintva átvált a vörös villogásra. Három másodpercen belül újabb kattintásra kikapcsol, akárcsak akkor, ha bármelyik módban több, mint 3 másodperc után kattintunk egyet a gombon.

Nitecore NU10 red light banner

Akku feszültség visszajelzés:

Bizony, ebben az apróságban ez is helyet kapott. A standby jelzésű gombot kikapcsolt állapotban lenyomva  1,5 másodpercre válaszul a gomb alatti jelző fény elvillogja az akku töltöttségét. 3 villanás: 50% feletti töltöttség, 2 villanás: 50% alatti töltöttség, 1 villanás: 10% alatti akku töltöttség.

Nitecore NU10 feszültség visszajelzés

Gombok zárása:

Véletlen bekapcsolás ellen lezárhatjuk a gombokat, így zsebben is biztonságban utazhat a Nitecore NU10 fejlámpa, nem fog váratlanul lemerülni. A záráshoz a kettő kezelő gombot egyszerre kell lenyomni kb. 1 másodpercre, ekkor a bekapcsoló gomb alatti piros LED egyet fog villantani, jelezvén, hogy a gombok zárása megtörtént. Oldani ugyan ezzel a módszerrel lehetséges. Annak ellenére, hogy egy alapmodellről van szó még ezt a funkciót is megtartotta a gyártó, nagyon helyesen!

Nitecore NU10 jobbról

Beépített töltés:

A beépített töltő nyílását egy szilikonos gumi fedlap védi a bejutó víztől. A tápegységre rácsatlakoztatva 5,00 V feszültség mellett 0,78 A maximális töltőáramot mértem. A töltés előtt teljesen lemerítettem a Nitecore NU10 fejlámpát, már a töltöttséget sem jelezte vissza, bekapcsolni sem lehetett. Természetesen az akku ilyenkor nincs teljesen lemerülve, a védelem lekapcsolja az áramfelvételt teljesen róla, megelőzendő a túlmerítést. A töltés során 972 mAh betöltött kapacitást mértem, szóval a megadott 900 mAh kapacitás úgy tűnik megfelel a valóságnak. a töltés végén lekapcsol a tápegységről és megszűnik az áramfelvétel teljesen. Töltés közben piros fény világít a bekapcsoló gomb alatt, ez a fény a töltés befejezésekor átvált zöld fényjelzésre.

Nitecore NU10 battery banner

Hőtermelése:

Jelentős melegedéstől nem kell tartani, ez a grafikonból is jól látszik:

Nitecore NU10 hőtermelés

Ha nem lenne elég, hogy nem nagyon melegszik, még huzamosabb használat során sem, a gyártó még biztosabbra ment a Nitecore NU10 esetében. A driver egy időzített hővédelmet kapott, ami nem kevesebb, mint 45 perc (!!!) után veszi vissza a fejlámpa fényét magas fokozatból közepes fokozatra, nehogy kárt tegyen a hőtermelés a driver-ben vagy az akkuban. Gyakorlatban annyit jelent, hogy huzamos használat során is éppen csak langyos lesz a fejlámpa, folyamatosan is használható maximális fényerőn.

Felépítése:

A Nitecore NU10 a már korábban bemutatott NU30 modellel sok helyen szinte megegyezik, legalábbis az alapjait tekintve. Például ez is kb. örökre lett összerakva.

Nitecore NU10 eleje és oldala

Az elején az öt LED uralja a látképet, a középső a vörös fényű, a két-két oldalsó pedig  a fehér fényű emitter. Ezek egy ezüst színű hosszúkás műanyag “reflektorban” kaptak helyet, de a teljes vízállóság érdekében a gyártó ezzel nem elégedett meg és még az egész kapott egy műanyag lencsét is, így elzárva őket a külvilágtól. A ház a már megismert polikarbonát, amit a gyártó előszeretettel alkalmaz (pl. a TUBE, de az NU sorozat többi tagjánál is) nem is alaptalanul, hiszen egy nagyon ellenálló műanyagról van szó. A LED-ek felett a ház anyagába lett öntve a NITECORE felirat.

Nitecore NU10 gombok

A felső oldalán található a kettő tisztességes méretű gumival fedett nyomógomb. Alattuk a mikrokapcsolók határozott kattintással adják tudtunkra a kapcsolás megtörténtét. Jobb oldalán csak a polikarbonát házat láthatjuk, bal oldalán viszont újabb szürke gumi fedelet találunk, amivel a mikro USB töltőnyílást tették vízhatlanná.

Nitecore NU10 CRI banner

Alsó részén nincs semmi minta, a hátulján pedig a típusszámot és némi információt találunk. A hátulján a két alsó sarkában helyezték el tengelyeket amik a fejpánthoz rögzített panelhez kapcsolják a fejlámpát. Ezeknek a segítségével a függőleges helyzettől 20- 40- 60 fokban még megdönthető a Nitecore NU10 fejlámpa.

Nitecore NU10 dőlésszögek

A Nitecore feliratú  pántot a fejlámpához csatlakoztatott panelre tudjuk felfűzni, ehhez nincs különösebb segítségre szükség, ugyanis ezen kettő bevágás segíti a befűzést és csak simán át kell rajta húzni.

Általam mért tömege pánt nélkül 45,1 g, legnagyobb szélessége 60 mm, magassága ~35mm.

Fénye:

Alapvetően nem ajánlom kültéren való használatra, legalábbis erdőbe, futáshoz, kerékpározáshoz ennek kevés a fénye. Ház körül azért még használható, hiszen egy sok LED-es fejlámpa szintjét simán hozza, sőt. Íme a beltéren készült képek:

Nitecore NU10 fénye

A képeken csak a Nitecore NU10 és a Nitecore NU30 fénye van összehasonlítva. Első képen az NU10 alacsony fokozatban, ezen a képen nem is látszik, de valóban nagyon alacsony fényárammal világít az NU10, nevezhetjük holdfény módnak is nyugodtan. Következő képen már közepes fokozatra kapcsoltam. Ez már egészen jól használható beltérben. A harmadik képen az NU30 flood fénye látható, kb. megegyeznek fényerőben. Negyedik képen az NU10 magas fokozatban világítja be szélesen terített fényével a helységet. Bőségesen elég a fénye ha beltéren használjuk. Ehhez hozzá fotóztam az NU30-as fényét már a turbó fokozatban. Egyértelműen látható a különbség a kettő között, hiszen az NU30 reflektora a fénynyalábot távolra irányítja. Utolsó két képen az NU10 egy, majd az NU30 kettő vörös fényű LED-jének a fényét láthatjuk. Mindkettő használható mennyiségű fényt szolgáltat.

Fénye minden fokozaton teljesen PWM villogástól mentes.

Konklúzió:

Nézzük a tényeket: 5 LED, flood fény, vörös fény, beépített akku, neves gyártó. Annyira rossz ebből már nem sülhet ki, főleg akkor, ha a helyén kezeljük a Nitecore NU10 fejlámpát. És a gyártó bizony meg is tett mindent azért, hogy a vevők elégedettek legyenek. A fényére nem nagyon lehet panasz, hiszen a széles szögben terített hotspot mentes fehér fény kellemes a szemnek, a vörös fény is intenzív, jól használható. A kezelés egyértelmű, a fokozatok jól eltalált távolságra vannak egymástól és a speciális módok is illenek a fejlámpához.

Nitecore NU10 mérete
Gyufás doboz, Nitecore NU10, Nitecore NU30, Nitecore HC30

A vásárlói igényeknek megfelelően kiadtak magas színhűségű változatot is Nitecore NU10 CRI néven, sajnos ezzel nem találkoztam, nem tudok róla nyilatkozni. Viszont a sima változatról igen. Igazából elégedett voltam vele, ár/érték aránya szerintem rendben van, hiszen jócskán lepipálja az olcsó sok LED-es fejlámpákat nem csak fényével, de szolgáltatásaival is. Egyetlen negatívumról kell vele kapcsolatban beszélnünk, ami nem tudom, hogy a jelenlegi szériát érinti-e, de a tartó lap fülecskéi sajnos sok esetben letörtek a használattól. Az újabb szériát nem tudom, hogy ez a hiba érinti-e, minden esetre ha valakinek letörik akkor reklamáljon a forgalmazónál, ha nem jár sikerrel akkor pedig a gyártónál kell próbálkozni az ő garanciális feltételeiknek megfelelően. Kiemelném, hogy a beépített akkumulátorral rendelkező modellekre a gyártó is 12 hónap garanciát vállal!

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore NU10

Nitecore NU10 fejlámpa bemutató” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia, ez a fejlámpa felibe kerül a mostani általad tesztelt fejlámpánál “Boruit RJ – 02 R5 300LM IR Sensing LED Headlamp ” erről mi a véleményed?

    1. Szia!
      Mindkettőről leírtam a véleményem, ha hátrébb lapozol, vagy a kategóriákon belül a fejlámpát kiválasztod meg fogod azt is találni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .