Nitecore HC65 UHE – újabb nagy dobás

Nitecore HC65 UHE banner

Bevezető:

Jó ideje nem tettem közzé a blogon bejegyzést, most azonban úgy érzem, hogy olyan lámpa került a birtokomba, amikről szükséges írnom. Amit szeretnék megmutatni a méltán kedvelt Nitecore HC65 és a Nitecore HC65 V2 fejlámpa utódja, a Nitecore HC65 UHE. Információim szerint ez már az utódmodell, ami azt jelenti, hogy a HC65 V2 előbb-utóbb kivezetésre kerül, de egyelőre még párhuzamosan elérhető mindkét fejlámpa. Az ok, ami miatt pedig mindenképp érdemesnek érzem ezt a modellt a cikkre nem más, mint a sok-sok innováció, amik megvalósításra kerültek benne. Lássunk is hozzá és mindent vizsgáljunk meg részletesen is.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: HC65 UHE
Emitter típusa: NiteLab UHE
LED-ek száma: 12 (!!!), 8 db NiteLab UHE, 2 db HCRI, 2 db vörös fényű
Maximális fényáram: 2000 lm
Maximális fényerő: 12293 cd
Kapcsoló típusa: 2 db elektronikus
Áramforrás: 18650 (4000 mAh Nitecore NL1840HP tartozék)
Módok száma: 11 (Ultraalacsony, alacsony, közepes, magas, magasabb, turbó, SOS villogás, pozíció jelölő villogás, vörös alacsony, vörös magas, vörös villogás)
Újratölthető: igen, USB Type-C porton keresztül
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 2 m

Doboz tartalma:

A csomagolás a megszokott minőségi, színesen nyomtatott, selyem fényű kartondoboz, amit kinyitva végre nem a szokásos műanyag panel fogad, hanem valami plusz. Méghozzá nagyon nagy plusz! A dobozban a fejlámpa egy hordozó dobozba került behelyezésre, amivel könnyebbé tehetjük a fejlámpa szállítását. Lehet ilyet pénzért venni más gyártóknál, és egy igazán hasznos kiegészítő, nekem is van többféle. Ez az EVA habból készült, szövettel bevont szürke doboz tökéletesen funkcionális, a minősége is teljesen rendben van. Benne található a Nitecore HC65 UHE fejlámpa, belsejében a 4000 mAh (!!!) kapacitású Nitecore NL1840HP jelzésű akkumulátorral. USB Type-C – USB Type-C töltőkábelt, fejpántot, felső fejpánt betétet és kezelési utasítást is találunk a tokban, tehát minden, ami szükséges az azonnali használatba vételhez rendelkezésünkre áll.

Felépítés:

A Nitecore HC65 UHE fejlámpa, nem többcélú eszköz, minden porcikája erre a feladatra van kialakítva. Új generációs tartókonzolba van szerelve, amiből könnyen eltávolítható, bár erre szerintem nem nagyon lesz szükség, de aki akarja kiveheti és használhatja kézilámpaként is.

Fej + test:

A lámpatest és fej egyben van, monoblokkos kialakítású, ami azt jelenti, hogy egy alumínium darabból lett kimarva. A test első részére csavarokkal van rögzítve a hatalmas TIR lencse, melyet a gyártó Mátrix-dizájn névvel illet. A 8 darab UHE LED ez alatt lett elhelyezve a 4 kiegészítő LED fényforrással együtt. A NiteLab UHE LED a gyártó állítása szerint kivételesen magas hatásfokkal rendelkezik (153 lm/W), aminek köszönhetően magasabb fényáram érhető el alacsonyabb fogyasztás mellett. A kiegészítő vörös LED-ek és magas színhűségű LED-ek is egy PCB lapra kerültek. A cső formából enyhén kiáll az egész első része a fejlámpának. Figyeltek arra, hogy a súlypont közel maradjon a homlokhoz, ezért ez a szögletes rész nem nagyon emelkedik ki, valamint szélei is enyhén le vannak törve, hogy ne akadjon el például a ruházatunkban.

Ezen a kiemelkedő részen bal oldalt helyezték el a 4 pici töltöttség jelző LED-et, a felső részén pedig a kettő elektronikus kapcsolót, melyet már az NU szériás fejlámpákban is sikerrel használnak. A gombokat egy újabb alumínium blokk szorítja a helyére csavarok segítségével. Igazán jól néz ki, mivel első részén egy 45˘-os letörésen a gyártó nevét is elhelyezték, valamint barázdákkal díszítették. Ezek az apró részletek, amik emelik a minőségérzetet részletes kidolgozottságukkal. Sehol egy éles vagy sorjás részlet, minden ahogy kell úgy van kialakítva.

Zárókupak:

A két zárókupak közül a bal oldali rá van ragasztva a testre. Ebben a kupakban lett elhelyezve az USB Type-C csatlakozó, amit egy gumifedél véd a portól és nedvességtől. Akik aggódnának a vízállóság miatt azokat is megnyugtathatom, maga a csatlakozó belső vízálló kialakítású, ha véletlenül elmozdulna a gumifedél, vagy nem pattintanánk vissza a helyére rendesen, akkor sem tesz kárt a nedvesség a töltőcsatlakozóban. Ráadásként ez a fejlámpa is az NU40/NU43/NU50-hez hasonlóan bővíthető a 18650 akkumulátor tartóval, ezzel akár duplázhatjuk az üzemidőt könnyedén.

A túloldali kupak az akku negatív érintkezője is egyben, teljesen letekerhető, belső felében egy aranyozott lapra van rászorítva a szintén aranyozott rugó, ami nem közvetlenül az akkuhoz, hanem az aranyozott lap meghosszabbított részéhez feszül, azt nyomja az akku érintkezőjéhez, hogy a nagyobb áramerősséget is képes legyen átvezetni. Ötletes megoldás, mondhatjuk ez már egy gyárilag tökéletesen áthidalt érintkező.

Fejpánt:

A fejpánt megújult, viszont nem teljesen új típus, az NU sorozat nagyobb modelljei is ezt használják. A 32mm széles pánt szélesebb az átlagosnál, ezért jobb tartást biztosít. Ennek köszönhető, hogy a HC65UHE használata során – hacsak nem intenzív sportoláshoz használjunk – nincs szükség a felső fejpántra, ami egy vékonyabb kiegészítő pántként a csomag részét képzi, nélküle is teljesen stabilan hordható. Ennek szerintem a felhasználók jelentős része örülni fog, mert így könnyen és gyorsan fel-le vehetjük a fejlámpát. Nem kell igazgatni és már a hosszú hajúaknak sem kell hosszasan állítgatni a pántokat, hogy kényelmesen viseljék.

A pánt perforált felületű a jobb szellőzés érdekében, első-belső részén 25 cm hosszan egy szilikon betétet is elhelyeztek, ami növeli a stabilitást, mivel megnehezíti a pánt elcsúszását, valamint az izzadtságot is elvezeti a halánték felé, ami így nem jut a szemünkbe. Oldalán reflektív a felirat és a hátsó részére is került reflektív felület, ami a láthatóságot növeli. A megújult univerzális “C” tartókeret a fejlámpa központi tengelyét a lehető legközelebb helyezi a homlokunkhoz, ezzel csökkentve a fejlámpára ható erőkar méretét, így növelve a stabilitást egy pánt használata során is.

Mérete:

Pár másik fejlámpával fotóztam le a Nitecore HC65 UHE modellt, bár meg kell említenem, hogy fejlámpákról lévén szó nem csak a méretük számít, hanem az, hogy a tartókeretbe szerelve hogyan viselkednek hordás közben.

A sort a legnagyobb pipalámpa-fejlámpámmal kezdtem, ami a Nitecore HC35-ös modell és 21700 akkuval üzemel, a mellette álló Fenix HM61R már a 18650 akkumulátort használ, akárcsak az utána következő Nitecore HC65 V2 fejlámpa. A HC65 sorozat folytatódik a tesztalany Nitecore HC65 UHE fejlámpával, amit az első generációs Nitecore HC65 követ. A sort a HC65 UHE tartozék 4000 mAh kapacitású NL1840HP típusú 18650-es akkumulátora zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Töltöttség visszajelzés:

Az új töltöttség visszajelző rendszer nagyon felhasználóbarát, jobb, mint a régi, ami tized pontosságban elvillogta az akkumulátor feszültségét. Sokaknak ez egyszerűbb és egyértelműbb visszajelzést ad az akku állapotáról, valamint könnyebben hozzá is lehet jutni a szükséges töltöttségi információhoz. 4 darab apró, kék fényű LED jelzi a töltöttségi szintet 25%-os bontásban. 1 fény: 25% vagy alatti töltöttséget, 2 fény: 25-50%, 3 fény: 50-75%, 4 fény pedig a 75-100% közti töltöttséget jelez. Ezt a kerek “Mode” gomb megnyomásával kikapcsolt állapotban könnyen ellenőrizhetjük.

Fehér fényű világítás:

A fehér fényű világítási módokért a 2 magas színhűségű LED, valamint a 8 darab NiteLab UHE LED felel. Kikapcsolt állapotból bekapcsolásuk a jobb oldali “standby” jelöléssel ellátott gombbal lehetséges. Az ultraalacsony fokozatot a gombon kettőt kattintva tudjuk aktiválni, és 8 lumen a fényárama. Újabb kattintásra átlép az alacsony módba, ami 40 lumen fényáramú egyenletes szórt fényt biztosít közeli megvilágításra. Ismételt kattintásra visszalép a HCRI LED alacsony fokozatára. Kikapcsolni bármelyik nyomógomb hosszú lenyomásával tudjuk. A fő fényforrást a jobb nyomógomb hosszú lenyomásával lehet bekapcsolni kikapcsolt állapotban.

Ekkor mindig a közepes fokozat 100 lumenes fényáramát kapcsolja be. Újabb kattintással a magas fokozatot (400 lumen), majd a magasabb fokozatot (1300 lumen) kapcsolja, amit újabb kattintás után ismét a közepes fokozat követ ciklikusan. A turbó fokozatot (2000 lumen) bekapcsolt fejlámpa esetében tudjuk aktiválni duplán kattintva a jobb oldali gombon. Ez a fokozat hővédelemmel szabályzott, szép egyenletesen halványul a fénye, majd a hőmérséklet függvényében alacsonyabb, vagy magasabb fényáramot tart folyamatosan.

Fénycsóvája a TIR lencsének köszönhetően pontosan irányított, a széles felületen sugárzott fény miatt pedig a vetítési képe egy igen széles hotspotból, valamint egyenletesen halványodó szórt fényből áll össze. A lencse sajátossága miatt szinte a cipőnk orrát is megvilágítja gyengébb szórt fénnyel, aminek köszönhetően nagyon kellemes a használata, hiszen nem marad a periférikus látásunk sem információ nélkül, ezért nem alakulhat ki a “csőlátás” jelensége.

Speciális világítási módok:

A Nitecore HC65 UHE több speciális világítási móddal is rendelkezik, melyeket könnyen és gyorsan elérhetünk. A vörös fény alacsony fokozatát (5 lumen) a bal oldali gomb hosszú nyomva tartásával tudjuk aktiválni. Módot váltani a jobb oldali gombbal lehetséges, a vörös magas (15 lumen) majd a vörös villogó fokozat követik egymást ciklikusan. Kikapcsolni bármely gomb hosszú lenyomásával tudjuk. Az SOS villogást a bal gombon duplán kattintva tudjuk bekapcsolni kikapcsolt fejlámpánál. A jobb gombot megnyomva válthatunk a pozíció jelölő villogásra, majd ismételt gombnyomásra visszatér az SOS villogáshoz. Kikapcsolni szintén bármely gomb hosszú lenyomásával lehetséges.

Beépített töltés:

A beépített intelligens töltőelektronika a gyártói adatok alapján 5V/2A-es tápegység használata esetén 2 órás töltési időt ígér. Ez egészen korrekt és meglepő sebesség, főleg, mert a tartozék akkumulátor tekintélyes 4000 mAh kapacitású. Nem volt mit tennem, ki kellett ezt próbálnom mert szkeptikusan álltam a 2 órás megadott időtartamhoz. A teszteléshez QC3.0 szabványú gyorstöltőt használtam. A töltési idő lemerült állapotból 100%-ra 121 percet vett igénybe. A töltőáram 5,01 V feszültség mellett 2 A áramerősségű volt maximum a méréseim alapján. Gyakorlatilag, amit ígér tartja is. A töltés végén kis pihenő után az akkumulátorban 4,19 V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

Tartozék akkumulátor:

Külön ki kell emelni a tartozék Nitecore NL1840HP jelzésű 18650 akkumulátort, ami szinte hihetetlennek tűnő 4000 mAh kapacitást ígér.
Ez nemrég még elképzelhetetlennek tűnő kapacitásnak számított, hiszen 3600 mAh volt tudomásom szerint a legnagyobb kapacitású 18650 akku a piacon. Ezt egy külső akkutöltő segítségével teszteltem, hogy a mérés releváns legyen. Meglepődve tapasztaltam, hogy 4065 mAh valós kapacitást jelzett a mérés végén, ami elképesztő! Nem tudom pontosan, hogy sikerült betuszkolni egy magas terhelhetőségű akkuba ezt a kapacitást úgy, hogy közben az akkumulátor fizikai mérete nem változott, ugyanis 18,4 mm átmérő mellett a hossza is csak 69,5 mm, ami megegyezik a korábbi védett akkumulátoraikkal. Az akku tömege 50,3 g. Összehasonlításképp az NL1835HP akku 49,7 g, a méretei pedig azonosak, de 3500 mAh kapacitást tárol “mindössze”! Hihetetlen, de ez is igaz!

Mérések:

Méretei:
– hossza: 88,7 mm
– legnagyobb átmérője: 37,3 mm

Tömege:
– csak a lámpa áramforrás nélkül: 69,9 g
– fejlámpa a tartozék akkumulátorral: 120,5 g
– HC65 UHE tartozék akkumulátorral és fejpánttal: 156,5 g
– a fejlámpa a tartozék akkumulátorral és fejpánttal plusz a felső pánttal: 163,5 g

Mért színhőmérséklete az UHE LED-eknek: ~5400 K
Mért színhűsége az UHE LED-eknek (CRI): ~65,0
Duv kalkulált értéke: ~0,0128

Mért színhőmérséklete a HCRI LED-eknek: ~4200 K
Mért színhűsége a HCRI LED-eknek (CRI): ~98,8
Duv kalkulált értéke: ~ -0,0106

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Olyannyira jól szerepelt itt a Nitecore HC65 UHE, hogy a hőmérséklet naplózása közben a 8. percben a turbó fokozatot újraindítottam, hogy tovább melegedjen a lámpatest, de így sem történt semmi tragédia, hiszen így is mindössze 45,4 °C volt a legmelegebb pont hőmérséklete. Talán már túlzó is ez a biztonság, amit nyújt, és esetleg mehetne hosszabb ideig a turbó fokozat visszalépés nélkül. Mindenesetre a 8 darab LED a nagy méretű PCB lap segítségével szépen egyenletesen adja át a hőt a lámpatestnek, ezért forrósodás nyoma sem érezhető a használat során. A tesztet tovább futtatva 40 perc után már az egész lámpatest átmelegedett, de a legmelegebb pontján ekkor sem tudtam 51 °C hőmérsékletet mérni, tehát a hővédelem tökéletesen teszi a dolgát.

Fényerő:

Mért fényerő teljesen feltöltött akkuval, indítás után 30 másodperccel végezve a mérést:

Futásidő:

Az első tesztet turbó fokozatban indítottam:

A 2000 lumen fényáram 30 másodperc után zuhanni kezd és az első percre eléri a 63%-os értéket, ami kb. 1260 lumennek felel meg. Ezt újabb fél percig tartja, aztán újabb visszalépést láthatunk, ahonnan a 3. percre visszalép a kezdeti fényáram 36%-ra, ez kb. 720 lumen fényáramnak felel meg. A 17. percben újabb fokozatos visszalépés következik, ezúttal a 23. percig halványodik a fény 28%-os értékre. Ez kb. 560 lumen fényáramnak felel meg. Ezt nagyjából stabilan tartja a 173. percig. Ekkor átvált a fénye a HCRI LED-re és 2,5%-os értékre, ami kb. 50 lumen fényáramnak felel meg. Ekkor a mérést befejeztem, mert ezt még valószínűleg sokáig tartotta volna, de a szabvány is ezt az időtartamot méri.

Magas fokozat:

Fénye:

A képeket 100 méteres távolságra célozva készítettem:

A képeket azonos beállításokkal fotóztam és hatótáv szerint rendeztem. Első képen a Nitecore HC65 első verziójának fénye látható turbó fokozatban. A második képen a Nitecore HC60 V2 fénye láthatóan erőteljesebb és távolabbra is jut, ezzel már látni lehet 50 méteres távolságon “rendesen”. A harmadik képen az általam kedvelt Nitecore NU43 fénye látható, egyenletesen és szélesen teríti a fényt, valamint távolra is elvilágít. A Nitecore HC35 2700 lumenes turbó fokozata fényárba borítja a környéket, de hatótávja relatív alacsony. A Fenix HM61R Amber követi, jól látható a színhőmérsékletbeli eltérés is. Ez már magasabb hatótávval rendelkezik. A Nitecore HC65 V2 már újabb dimenzióba lép hatótávjával, itt már a 100 méter is értékelhető fénybe borul. A Nitecore HC68 turbó fokozata szórt és távolsági fényével szépen bevilágítja az utat, de a sort záró Nitecore HC65 UHE még ezt is felülmúlja látható módon! Meglepő hatótáv párosul a széles vetítési képhez, ami erőteljesen megvilágítja a környezetet is.

A képeket elkészítettem a Nitecore HC65 UHE visszalépéseivel is turbó fokozatban:

Érdemes megfigyelni, hogy a színhőmérséklete milyen kellemes, és a mérések szerint alacsony színhűsége ellenére milyen jól visszaadja a környezet színeit is.

Talán ez lesz a legérdekesebb fotósorozat, itt ugyanis a 25 perc után visszalépett és már stabilizált fényét vethetjük össze a vetélytársakkal:

Konklúzió:

Általánosságban

A Nitecore HC65 UHE meglepetésként ért a 8 darab NiteLab UHE LED miatt. Nekem ezek a sok LED-es lámpák mindig csalódást okoztak. Általában a vetített kép nem felelt meg az elvárásaimnak, visszalépés után pedig alig marad hatótávjuk az esetek többségében. Szerencsére a HC65 UHE esetében nem tapasztaltam kivetni valót a vetített képben, kellően kiegyensúlyozott közelebb és távolabb is. Az új generációs LED tökéletes fényt nyújt, a széles hotspot szokatlan volt elsőre, de jól funkcionál, kellemes a szemnek. A színhőmérséklete a többi Nitecore modellhez képest alacsony, és az alacsonyabb CRI érték ellenére a színhűségében sem találtam kivetni valót. Kellemes, természetes színeket ad vissza a használat során. A hatalmas kapacitású 18650 akkumulátor szerencsére valós értéket reklámoz, ami egy kisebb csoda, de mindenképp nagy előny, ha az üzemidőt nézzük. A csomag teljes és az, hogy végre van tok is a fejlámpához szintén hatalmas plusz, legalább nem kell plusz pénzért ezt is megvenni.

Kezelhetősége

A kezelőfelület számomra már ismerős volt az NU43 fejlámpámból. Logikus, jól felépített, bár engem meglepett, hogy a HCRI LED-ek adják a két alsó fokozatot. Kellemes szórt fényük van, de én picit jobban örültem volna annak, ha az elsődleges LED-ek adnak még legalább egy alacsonyabb fokozatot. A fénye persze rendben van és ami újabb plusz, hogy végre nem kell szórakozni a felső pánttal, nélküle is tökéletesen stabilnak éreztem a fejlámpát használat közben. A fényerő több, mint elég fejlámpához mérten, ezért kivételesen jó hatótávval rendelkezik. A fizika törvényeit persze a Nitecore sem tudja áthágni, ezért a folyamatosan tartott fényáram ennél a modellnél is 600 lumen környéke, ami gyakorlatilag bármire elég kell, hogy legyen, de itt a hatótáv is megmarad, mi több!

Végszó

Nitecore HC65 UHE ajánlott

Értékelés:

Pro:

  • Kiváló vetítési kép
  • Kiváló hatótáv
  • Visszalépések után is magas hatótáv
  • Egyszerű és egyértelmű kezelés
  • Rövid töltési idő
  • Sokoldalú felhasználási lehetőség
  • Hatalmas kapacitású tartozék akku
  • Egy pántos rendszer
  • Tartozék hordtok
  • 5 éves garancia

Kontra:

  • Nincs valós holdfény mód
  • Ultra alacsony és alacsony módokban csak a HCRI LED világít
  • Nincs benne közelség szenzor

Nitecore HC65 UHE – újabb nagy dobás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Nem teszteltem és valószínűleg nem is fogom. Ma már nem igazán vásárolok kínából elemlámpát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .