Klarus XT12GT Cree XHP35 HI bemutató

Bevezető:

A kínai prémium gyártó a Klarus egyik felsőbb kategóriás lámpája az e heti tesztalanyom. A Klarus XT12GT egy igen erős lámpa Cree XHP35 HI LED-del szerelve, ami elég magas fényerőt, ezáltal nagy megvilágítható távolságot ígér. A gyártó taktikai sorozatába tartozó modell valóban próbálja a “taktikai” lámpákra jellemző tulajdonságokat összesűríteni egy modellbe. A fejen rozsdamentes acél bezel gyűrű található, a kapcsoló a zárókupakon forward clicky rendszerű, mellette másodlagos kapcsolóval (szabadalom védett) gyors elérésű stroboszkóp is megtalálható. A test colos átmérőjű, így szabvány tartókonzollal fegyverre is rögzíthető, szerencsére nem csak dísznek, elöl-hátul rugóval csatlakozik az akkumulátor, így a használatot is bírnia kell. Ennyi pozitívum után nézzük meg, hogy milyen részleteiben a lámpa.

Klarus XT12GT oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Klarus
Modell: XT12GT
Emitter típusa: Cree XHP35 HI D4
Maximális fényáram: 1600LM
Maximális fényerő: 90902cd
Színhőmérséklet: 6000-6500K
Kapcsoló típusa: Forward clicky + clicky elektronikus kapcsoló a zárókupakba építve
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor (tartozék) vagy 2x CR123 lítium elem
Módok: 2 csoportban 6 mód (alacsony, közepes, magas, turbó, SOS, stroboszkóp)
Újratölthető: Igen, saját mágneses töltőfejjel, a töltőfej mikro USB csatlakozású
Ejtésállóság: 1m
Vízállóság: IPX-8

Klarus XT12GT doboza

Csomag tartalma:

A Klarus XT12GT teljesen felszerelve érkezik. Az igényes selyemfényű színesen nyomtatott kartondobozban a lámpán kívül több kiegészítőt is találunk. A kis műanyag ablak mögött látható a lámpa ami tartalmazza a 18650-es méretű Klarus 18GT-36 típusú 3600mAh kapacitású akkumulátort is. A lámpa mágneses töltőfeje, ami egyben egy pici elemlámpa is kapott helyet a dobozban jól látható helyen a lámpa mellett külön kis műanyag ablakba helyezve. Kapunk még egy USB- mikro USB töltőkábelt is, amit a mágneses töltőfejbe dughatunk. A lámpához jár tépőzáras zárású övtok is gyöngyvászonból. Külön simítózáras zacskóban kapott helyet a Klarus feliratos csuklópánt és egy pót tömítő gyűrű. Egy kis színes prospektus illetve egy angol-kínai nyelvű kezelési utasítást is találtam még a csomagban.

Klarus XT12GT tartozékok

Üzembe helyezés:

A Klarus XT12GT teljesen üzemkész állapotban érkezik. A zárókupak letekerése után egy apró biztonsági műanyag lapot eltávolítva az akku negatív pólusáról azonnal működésre kész, ki is tudjuk próbálni. Az akku aktiválva és töltve van gyárilag.

Klarus XT12GT elölről

Kezelés:

A Klarus XT12GT két módcsoportot tartalmaz. A csoportok közti váltás menete az alábbi: Tartsuk lenyomva a billenő elektronikus kapcsolót. Kb. 10 másodperc után a töltőcsatlakozó körüli fényjelzés piros-zöld váltakozó fénnyel kezd villogni. Ekkor nyomjuk le a kerek forward clicky kapcsolót. A csoportváltás ekkor megtörténik.

Taktikai csoport:

Gyors elérésű stroboszkóp, gyors elérésű turbó fokozat.
Gyárilag ez a csoport van aktiválva. Az elsődleges kerek forward clicky kapcsoló funkciói az alábbiak: félig lenyomva világít turbó fényerőn, ezzel a módszerrel tudunk akár morze jelzéseket is küldeni. A kapcsolót teljesen lenyomva kattanásig a lámpát bekapcsoljuk. Ismételt lenyomásra kikapcsoljuk. A módválasztó billenő elektronikus kapcsolónak több funkciója van. Kikapcsolt lámpánál lenyomva a változó frekvenciájú stroboszkóp módot érjük el. Ha két másodpercen belül felengedjük a gombot akkor kikapcsol. Amennyiben tovább is lenyomva tartjuk akkor bekapcsolja fixen a stroboszkópot. Ismételt lenyomásra kikapcsolja a lámpát. Bekapcsolt lámpa esetén hosszan lenyomva bekapcsolja a stroboszkópot, felengedve turbó fokozatba vált. Ha több, mint két másodpercre nyomtuk le a gombot akkor marad stroboszkóp módban. Ismételt lenyomására kikapcsolja a stroboszkópot és turbó fokozatba vált. A lámpa ebben a csoportban minden esetben a turbó fokozatban kapcsol be, a billenő kapocslót röviden lenyomva, majd felengedve a magas, majd ismételt kattintás után alacsony módba lép. A három fokozat ebben a sorrendben ismétlődik.

Klarus XT12GT taktikai csoport

Outdoor csoport:

Gyors elérésű turbó fokozat, gyors elérésű alacsony fokozat, SOS morze jelzés.
Az elsődleges kerek forward clicky kapcsolót félig lenyomva a turbó módot érjük el, visszaengedve kikapcsol a lámpa. Kattanásig lenyomva a turbó fokozatot tudjuk aktiválni. A módválasztó billenő kapcsoló funkciói ebben a módcsoportban megváltoznak. Kikapcsolt lámpánál lenyomva a billenő kapocslót az alacsony fokozatot érjük el. Két másodpercen belül felengedve a lámpa kikapcsol. Ha több, mint két másodpercig tartjuk lenyomva akkor az alacsony fokozatban marad. Kattintva vele az alacsony után a közepes, majd a magas és végül a turbó fokozatot érjük el. Ezek a fokozatok ismétlődnek minden kattintás után ebben a sorrendben. A billenő kapcsolót lenyomva több, mint 1 másodpercre a lámpa kikapcsol. Ha be van kapcsolva az elsődleges kapcsolóval a turbó fokozat akkor a billenő kapcsolóval kattintva a sorrend és a világítási módok száma megmarad, első kattintásra az alacsony fokozathoz jutunk, majd a közepes, magas és végül a turbó fokozat következik.. Három másodpercre folyamatosan lenyomva a billenő kapcsolót bekapcsol az SOS morze jelzés alacsony fokozatnak megfelelő fényerőn. Ismételt kattintásra a villogás kikapcsol és alacsony fokozatba lép.

Klarus XT12GT outdoor csoport

Beépített töltő:

A Klarus XT12GT beépített töltéssel is rendelkezik. A lámpában van alacsony feszültség védelem ami megfelelően működik teszteléseim alapján. A fényerőt nem csak a hőfoknak megfelelően csökkenti, ha merül az akkumulátor a fényerőt is folyamatosan veszi lejjebb a driver. Bekapcsolás után 5 másodpercre a töltőcsatlakozó körül lévő gyűrű visszajelzi az akku töltöttségi állapotát. 70% felett zöld, 70% – 30% között narancssárga, 30% töltöttség alatt piros fényjelzéssel. Ha már vészesen merülne az akkumulátor, 10% töltöttség alatt piros villogással jelzi, hogy ideje lenne töltőre csatlakoztatni. Különlegessége a töltőfej, ami mágnesesen rögzül a lámpatesten lévő töltőcsatlakozóra. A töltőcsatlakozó nagy tisztaságú aranybevonatos sárgaréz, ami ellenáll a korróziónak a gyártó állítása szerint.

Klarus XT12GT töltővel

A töltőfej egy apró elemlámpa is egyben. Melegfehér színhőmérsékletű, enyhén sárgás a fénye, a fényerőt nem lehet állítani rajta. Beépített apró akkujának köszönhetően bármikor képes egy pici fényt szolgáltatni, a rajta lévő fém akasztóval akár kulcstartóra is fűzhetjük. A töltőfej szabvány mikro USB aljzattal van ellátva,  így könnyedén lehet tölteni akár a telefon töltőkábeléről is a lámpát.

Klarus XT12GT töltőfej

Töltés során az általam mért feszültség 4,93V, az áramerősség 0,87A-ről csökkent folyamatosan, tehát normál sebességű töltővel szerelték a Klarus XT12GT elemlámpát. Védelem nélküli cellával teszteltem a töltő működését. A túlmerítést a fényerő csökkentésével kompenzálja a lámpa, de töltés során az én mérésem szerint 4,27V-os feszültségig töltötte az akkumulátort ami azért annyira nem nevezhető tökéletes értéknek, picit túltölti, már majdnem eléri a 4,3V-os kritikus értéket. A töltési folyamat végén teljesen lekapcsolja a tápegységről a lámpát az elektronika, így folyamatos alacsony töltőárammal nem teszi tönkre az akkumulátort.

Akkumulátor:

A tartozékként kapott Klarus 18GT-36 akkumulátor beszállítója a Panasonic a Klarus adatlapja szerint. A rajta lévő LiR jelzés ne tévesszen meg senkit, nem egy újabb akkumulátor típusról van szó amit nem említettem az akkumulátorokról szóló cikkemben, mindössze a Lithium-ion Rechargeable rövidítése, vagyis újratölthető lítium-ion akkumulátor. A marketinget sikerült kicsit túltolni, csodát azért ez az akkumulátor sem tud a lámpánkkal tenni. A magas kapacitás nem csak rá van írva, valós, ellenben a 7A folyamatos terhelhetőségen a tájékozottabb elemlámpások és e-cigisek csak mosolyogni fognak. Alapvetően egy jó minőségű védett akkumulátort kapunk a lámpához. Nem csak a túltöltés és túlmerítés ellen védett, a rövidzárlattól is megvédi az akkumulátort. A plusz, amit nyújt az a hővédelem, ilyet én még nem láttam akkumulátorra szerelve.

Klarus XT12GT 18GT-36 akku

Hőtermelése:

A gyártó külön kiemeli, hogy a Klarus XT12GT mennyire fejlett hővédelemmel rendelkezik. Smart ITS a gyártói elnevezése ennek a rendszernek.

Klarus XT12GT hő

Jól látható, hogy a hővédelem valós, a hőtermelés pedig hatalmas a jól meghajtott Cree XHP35 HI LED-nek köszönhetően. Az első két percben a leginkább jelentős a melegedés, ez után a fényerőt visszaveszi, majd újra növelésével és csökkentésével próbálja kordában tartani az okos elektronika a lámpa hőmérsékletét. Ez szerencsére sikerül neki tökéletesen. A mérést szokás szerint zárókupakra állított lámpával végeztem teljesen légmozgás mentes szobában, tehát a valós felhasználás során a hűtés ennél is hatékonyabb lesz. Több, mint egy órás maximális fényerőn járatás után sem tudott a hőfok 52°C fölé emelkedni, ami szép eredmény.

Felépítés:

A Klarus XT12GT követi a klasszikus elemlámpa felépítést, három fő részre bontható. A fej és a test össze van ragasztva, őket nem tudtam szétszedni, csak a zárókupaktól sikerült megszabadítani HAIII kemény eloxálással kezelt lámpát.

Klarus XT12GT szétszedve

Fej:

A meglehetősen hosszú fej a rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik. Alatta kétoldalt tükröződés mentes bevonattal ellátott keményített üveglap fekszik fel a gumi tömítő gyűrűre. A viszonylag mély alumínium reflektor központosító gyűrűvel fekszik fel a réz mcpcb lapon lévő Cree XHP35 HI LED köré, tökéletesen központosan. A vetítési kép is  szép szimmetrikus ennek köszönhetően. A réz “csillag” alatt hővezető paszta található, a hővezetéssel nem lesz gond, ezt elősegíti az unibody kialakítás is. A driver és a töltő elektronika a fejben kapott helyet, őket a fejhez ragasztott test miatt nem tudtam közelebbről megvizsgálni, de tökéletesen működtek a használat során. A driver dupla aranyozott rugóval csatlakozik az akkumulátorhoz.

Klarus XT12GT fej

Kívülről a fej oldalán hat bemarás található, de a lámpa elgurulását nem akadályozzák meg, csak design elemként vannak jelen a két körbefutó bemarással együtt. Közvetlen alattuk beszűkül a fej és egy hatlapfejű anyára emlékeztető profil lett ide helyezve díszítő elemnek, mert funkciója az nincs. Nem így az utána következő három barázdának, amiket két oldalról egy-egy kiemelkedő rész szakít meg. Itt adja át a LED-en keletkező hőt az integrált pill, itt mérhető a fejen a legmagasabb hőmérséklet. Az egyik oldalon a töltőcsatlakozó található, másik felén szabvány menetet találunk amivel tripodra szerelhetjük a lámpánkat. Legnagyobb átmérője a bezel gyűrűnél mérhető 45mm, a fej hossza 80mm.

Test:

A test ragasztva van a fejhez, lebontani nekem nem sikerült. Átmérője 25,25mm mérésem szerint, a szabványos szerelékekhez is passzoló méretnek köszönhetően valóban felszerelhető fegyverre is a Klarus XT12GT. A testen lévő enyhe rombusz mintát négy hosszanti barázdával díszítették, illetve két egymással szemközti oldalán egy-egy síkra csiszolt felület is található. Csak az egyik oldalon van rajta a gyártó és típusmegjelölés a sorozatszámmal, a túlsó felén sima fekete eloxált felületet találunk. Ez után egy mélyebb vájat következik, amibe a tartozék rozsdamentes acél klipsz pattan be pontosan méretezve. A test végén még a menet előtti sima felületre van ráhúzva a taktikai gyűrű, ami nem rögzül, körben elforgatható összeszerelt lámpa esetén is, illetve meghúzott zárókupak mellett is mozgatható egy pár millimétert fel-le. Számomra ez zavaró motívum, de gondolom nem tervezési hiba, szándékosan lett így kitalálva valamilyen megfontolásból.

Klarus XT12GT test

A menet előtt egy tömítő gumigyűrű védi az IPX-8 szabványt teljesítő lámpát a bejutó víz ellen. A menet fém tisztán van hagyva, gyönyörű ritka trapéz menetet találunk rajta. A kettős kapcsoló miatt kicsit bonyolultabb a lámpa felépítése, mert a belül is eloxált testbe egy vékony kívül-belül eloxált fém cső van behelyezve ami a fej felől rögzítve van, viszont a test végén a cső vége fém tisztára lett csiszolva, tehát két vonalon is mozog az áram a lámpa testében. Mivel nem tudtam megfejteni, hogy lehetne zárókupak nélkül életre kelteni a lámpát ezért nem mértem áramerősségeket sem.

Zárókupak:

A zárókupak tartalmazza a forward clicky és elektronikus kapcsoló párost. Kívülről hat hosszanti bemarás díszíti. Hátsó felén két egymással szemben lévő negyed köríven a kapcsoló síkjánál magasabban van kiemelve a perem, kesztyűben is könnyedén kezelhető a Klarus XT12GT. Gyertyaként megáll, igaz nem tökéletes a stabilitása a nagyobb méretű fej miatt. A kiemelkedő perembe fúrt lyukakban van a billenő kapcsoló tengelye elhelyezve, az egyiken egy 2,1mm-es furatot is találunk, amibe a csuklópántot fűzhetjük. Belső felében is eloxált a zárókupak, de a menet itt is fém tisztán lett hagyva, illetve a belső cső ütközési pontja is.  Dupla aranyozott rugóval csatlakozik a kapcsoló panelhez az akkumulátor.

Klarus XT12GT zárókupak

Tömege mérésem szerint akkumulátor nélkül 163,2 gramm, hossza 162,1mm.

Fénye:

Fénye a 100m-es távolságra lévő jobb oldali távoli fára célozva a taktikai csoport három fokozatában:

Klarus XT12GT fokozatok

Méretben kb. a Convoy C8-asnak megfelelő a Klarus XT12GT, így az apró méretből kilépő fénysugarat ennek tükrében érdemes vizsgálni. A vetítési képe szabályos, a LED tökéletesen centerben van. Érdekessége, hogy nem két részre bontható a fénysugár, hanem háromra. Belül van egy határozott, erős hotspot, majd a hotspot körül kb. a korona egyharmad részében egy erősebben világító folt, majd a korona kétharmadában lévő halványabb fény a harmadik szakasz. A fénysugár felépítése kifejezetten jól használhatóvá teszi, mert nem csak a hotspot megvilágítása erős, ezt a 100m-en elkészült összehasonlító képeken is jól látni.

Klarus XT12GT 100m

A fotók magukért beszélnek. Ez a távolság az összefotózott lámpáknak nem nagy falat, könnyedén teljesítik. A Convoy C8 XPL-HI LED-del szerelve szűk hotspottal világítja meg a célt. A következő képen lévő Convoy L2 már egy nagyobb thrower, a hotspot jóval erősebb mint a C8-nál volt, a szórt fényben nem jelentős az eltérés. Harmadik képen a Klarus XT12GT fénye látható. A 100m-es távolságot végig hatalmas fényerővel világítja be, számára ez nem kihívás. A szórt fény és a hotspot is kellően erős. Az utolsó képen a Convoy L6 fotonágyú fénye látható. Az XHP70-es LED-del szerelt 3800 valós lumen fényáramú lámpa még nagyobb fényerővel világítja be a kimért 100m-es távolságot.

Elkészítettem a képeket 200 méteres távolságon is:

Klarus XT12GT 200m

A fotó a nagyobb távolság miatt nem adja vissza a látottakat: A C8-as már ezen a távon elfogy, míg az L2 fénye eljut és meg is világítja a 200m-re lévő fát. A Klarus XT12GT is hozza ezt a teljesítményt, mellette elég sok szórt fény is látható, szinte végig megvilágítja erősen az utat is. Az L6 szinte nappali világosságot hoz kb. 100m-es távolságig. A célba vett fáig is eljut a fénye és az egész fát megvilágítja, nem csak a hotspot látható.

Konklúzió:

A Klarus XT12GT egy kifejezetten erős lámpa kompakt méretű testbe építve. A beépített funkciók maradéktalanul jól működtek, mindössze a töltő részére lehet panaszom, hogy túltölti az akkumulátort. A fényereje méretét meghazudtoló, bár tesztelésem alatt nem tudta a reklámozott 600m-es távolságot megvilágítani, de szégyenkezni valója így sincs. A jól meghajtott Cree XHP35 HI LED így is jelentős fényerőt produkál a mély reflektornak köszönhetően.

Klarus XT12GT hátulról

Vetítési képe kifejezetten kellemes szabad téren használva. A hozzá adott kiegészítőkkel teljesen komplett elemlámpa szettet kapunk, semmi más kiegészítő megvásárlására nincs szükség, azonnal használatba vehető. Ugyan nem egyedi dolog a kettős kapcsoló a zárókupakon, szerintem jól párosították a mechanikus és az elektronikus kapcsolót, kényelmesebb használni, mint a már bemutatott Sunwayman G25C típust volt. A szükséges gomb teljesen sötétben is könnyen megtalálható, felismerhető.  A minőségérzet részemről 95%-os, szépen megmunkált mindenhol a host, egyedül a lötyögős taktikai gyűrű zavart, viszont hasznos kiegészítő, mert miatta nem tud elgurulni a lámpa.

Klarus XT12GT mérete
18650 akkumulátor, Sunwayman G25C, Convoy S3, Convoy C8, Klarus XT12GT

A magasabb minőségi kategória az árazáson is meglátszik sajnos. Mint a többi nagyobb gyártó lámpája esetén itt is ki kell fizetnünk a brand-et, de szerencsére nem csak egy egyszerű lámpát kapunk a pénzünkért, hanem hatalmas fényerőt és pár extra funkciót valamint minden szükséges kiegészítőt is. Ennek fényében már annyira nem is vészes az ára, főleg ha van rá kuponakció is.

Link a termékhez:

Sajnos a gyártása megszűnt 🙁

Klarus XT12GT

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .