HAIKElite SC01 – kompakt thrower

HAIKElite SC01 elemlámpa teszt – bevezető:

Mostanság járt nálam az egészen új kínai gyártó egyik elemlámpája, a HAIKElite SC02 és máris itt van a hozzá hasonló, de pontosan ellentétes felhasználási célú HAIKElite SC01 típus is. Míg az előzőleg bemutatott példány egy erősebb flood elemlámpa, addig az SC01 egy erősebb de kompakt testbe zárt thrower. Fényét a már bizonyított Cree XHP35 HI LED adja, amit egy erős driver hajt meg akár 6A feletti áramfelvétellel terhelve az akkut gyári adat szerint. Papíron jól hangzik, nézzük milyen a gyakorlatban.

HAIKElite SC01 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: HAIKElite
Modell: SC01
Emitter típusa: Cree XHP35 HI
Maximális fényáram: 2000lm
Maximális fényerő: nincs adat
Színhőmérséklet: 6500K
Lencse: AR bevonattal ellátott üveglap
Reflektor: Alumínium sima (SMO)
Kapcsoló típusa: Elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 26650 lítium akkumulátor (minimum 6A terhelhetőségű)
Módok: 6 – ultra alacsony, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp
Bevonat: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Tömege: 220g (akku nélkül)

HAIKElite SC01 doboza

Csomag tartalma:

Mondhatni a megszokott csomagot kapjuk a HAIKElite SC01 esetében is. Ez egy vékony falú műanyag dobozba van az egész szett rejtve, ami az elemlámpán kívül egy angol nyelvű kezelési utasításból, jó minőségű csuklópántból, két darab pót tömítő gyűrűből és egy USB- mikro USB töltőkábelből áll. Szép a körítés, de számomra fontosabb az, hogy mi rejtőzik a karosszéria alatt. Menjünk is tovább.

HAIKElite SC01 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Ahhoz, hogy világítani tudjunk a HAIKElite SC01 elemlámpánkkal csak egy 26650 méretű akkura van szükségünk. Lehet flat top és button top változat is, mindkettőt tökéletesen kezeli az elemlámpa. Kezelése megegyezik a már bemutatott modellel: egy rövid kattintással bekapcsoljuk és a módmemóriában lévő utoljára használt fokozatban kapcsol be.

HAIKElite SC01 elölről

Módváltás az ultra alacsony, alacsony, közepes és magas fokozatok közt a gomb hosszú lenyomásával lehetséges, ekkor a fokozatok közt automatikusan lépked az SC01. Ahol elengedjük az a mód kerül memóriába. A turbó fokozat rejtett, csak bekapcsolt elemlámpánál tudjuk aktiválni dupla kattintással. A fix frekvenciájú stroboszkópot kikapcsolt elemlámpa esetén indíthatjuk el a nyomógomb 2 másodperces hosszú lenyomásával. Ismételt kattintásra kikapcsol. A világítás és a villogás módok közt nincs semmiféle átjárásra lehetőség.

HAIKElite SC01 hátulról

Szerencsére ez a kevésbé fontos funkció jól el van rejtve, így véletlenül nem aktiválhatjuk. A gomb zárható a HAIKElite SC01 modellben is. Ezt a funkciót bekapcsolt elemlámpa esetén egy kattintással majd gyors folyamatos gombnyomással érhetjük el. Dupla villanással nyugtázza, ha a zárást aktiváljuk. A zárolás oldása ugyan ezen a módon lehetséges, ekkor a memóriában lévő fényerőre kapcsol.

Hőtermelése:

Mivel a turbó fokozatban extra magas az áramfelvétele a HAIKElite SC01 elemlámpának, ezért a mérést ott végeztem el:

HAIKElite SC01 hőtermelés

Nincs hővédelem és nincs időkorlát sem a turbó fokozatban. A gyártó a kezelési utasításban ki is tér erre külön, és maximum 10 percig javasolja a legmagasabb fokozat használatát. Nos én 15 perces tesztet szoktam csinálni, nem hallgattam rájuk. Meg is lett az eredménye, mert bizony a jól meghajtott Cree XHP35 HI LED rengeteg hőt juttat a fej anyagába amit ha kézben fogjuk meg fogunk mi is érezni hamar, ugyanis a fej legmelegebb pontja 5 perc múltán 50°C hőmérséklet fölé melegedett. A teszt végén már fájt kézbe fogni az elemlámpát.

A mért áramfelvételek:

  • 0,09 A
  • 0,49 A
  • 1,47 A
  • 3,69 A
  • ? A – nem sikerült megmérnem – 7 A felett

Beépített töltés:

Az előző modellből megismert módon lehet tölteni egy belső töltő elektronikával a HAIKElite SC01 modellt is, miután a fejet letekertük a testről. A test és a zárókupak egy egységet képez és a fej felé lévő menetnél helyezték el a mikro USB töltőnyílást.

HAIKElite SC01 és SC02
Alul a HAIKElite SC01, felette az SC02. A formavilág hasonló de a különbség jól látható.

Rácsatlakoztatva a tápegységet piros fénnyel jelzi, hogy a töltés folyamatban van. A töltés végén átvált a fényjelzés zöld színűre. A töltés során mért legmagasabb töltőáram 5,18 V feszültség mellett 1,02 A. Az akkut kis pihenő után megmértem és pontosan 4,20 V feszültséget mutatott a multiméter, ami tökéletes eredmény, ez is hibátlanul működik.

Felépítés:

A megszokott három fő elemből épül fel a HAIKElite SC01 modell.

Fej:

A fej rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik, ami a helyére szorítja a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott lencsét, ami egy piros gumi tömítő gyűrűn fekszik fel az alu, sima felületű (SMO) reflektorra. A reflektor központosító gyűrűvel illeszkedik tökéletesen központosan a Cree XHP35 HI LED köré, melyről több információt nem osztott meg a gyártó, de hidegebb színhőmérsékletű.

HAIKElite SC01 fej

A LED réz csillagra van forrasztva, ami az integrált pill-re hővezető pasztával kiegészítve fekszik fel és két apró csavar rögzíti. A túlsó felében réz gyűrű szorítja helyére a driver-t, ami rugóval csatlakozik az akkutartó réz felületéhez. Kívülről egy sima hengeres formával kezdődik a fej, amit megtör a kapcsolót is magába foglaló hűtőbordák és négy lapolás kombinációjából született alakzat. A fej ezen része felel azért, hogy ne tudjon elgurulni a HAIKElite SC01, sikerrel. Az elektronikus kapcsoló nyomógombját is itt helyezték el, aminek anyaga számomra még mindig kérdéses, de én műanyagra tippelnék. Sajnos. Ez után ismét hengeres forma következik, amit a fej legvégén négy csepp alakú bemarás díszít.

HAIKElite SC01 és SC02 feje
Balra az SC01, jobbra az SC02 feje. A LED-ek méretbeli különbsége szembetűnő.

Test:

A test egy akkutartónak felel meg, ugyanis a töltőelektronika ebbe lett integrálva. A fej felőli részén réz gyűrű rögzíti a helyén a műanyag alátétet, ami a töltő nyáklapját szorítja a helyére. Az akku közvetlenül ehhez csatlakozik a testben egyszerű acél rugóval. A mikro USB töltőnyílást a fej felé lévő menetben helyezték el, akárcsak az SC02 esetében.HAIKElite SC01 test

A menet trapéz profilú és végig eloxált a test mindkét végén, a menetek végén egy-egy gumi tömítő gyűrű biztosítja a vízállóságot. A test oldalán gyűrűket martak az anyagába, ezáltal egészen egyedi kinézetet kapott. A cső két végén le lett csiszolva a jó minőségű eloxálás, az áram átvitele itt történik.

Zárókupak:

A legkevésbé izgalmas alkatrész ismét a zárókupak. Hátsó fele sima, rajta a sorozatszámmal és a megfelelőségi jelölésekkel. Egy pici perem fut körbe rajta, gyertyaként felállítható. Az eloxálás színe enyhén elüt a test és a fej színétől. Ez nem tudom, hogy egyedi “hiba” vagy a teljes gyártást érinti, de észrevehető.

HAIKElite SC01 zárókupak

Oldala sima felületű, amit 8 darab bemarás díszít. A végénél közvetlen a perem alatt lett kialakítva a csuklópánt helye egészen használható méretű lyukkal. Belső felében egy vastag acél rugó biztosítja a kontaktot az akku negatív pólusával.

Általam mért tömege akkumulátor nélkül 221,3 g, legnagyobb átmérője a fejen mérhető 46 mm, teljes hossza 135 mm.

Fénye:

A várva várt képek. Első sorozat a megszokott 100 méteres távon készült:

HAIKElite SC01 fénye 100m

A sort a Convoy C8 XPL-HI LED-del szerelt változata nyitja. Szűk hotspot, kevés szórt fény és persze a 100 m számára nem akadály. A következő fotón már a HAIKElite SC01 fénye látható magas fokozatban. A hotspot kevésbé szűk, a szórt fénye is több, mint az előző elemlámpának. Majd felkapcsoltam turbó fokozatba, ami jól láthatóan növelte a megvilágítást a hotspotban és a spillben is. Utolsó képen a már majdnem elfeledett, de azért még mai napig sikeres UTorch UT02 thrower fénye látható, ami a Convoy L2 helyét vette át nálam, ugyanis kompaktabb méretben nyújtotta az előző teljesítményét. A szintén XHP35-ös LED-del szerelt modell fénye sokkal jobban fókuszált, a hotspot sokkal szűkebb és a szórt fény is kevesebb.

Majd a képeket elkészítettem 200m-es távolságon is. Íme az újabb fotósorozat:

HAIKElite SC01 fénye 200m

Az első képen a HAIKElite SC02 fénye látható turbó fokozatban. Jól láthatóan flood elemlámpa, a jól terített fénye viszont a 200 méterre lévő sziklafalnál már eléggé a végét járja. Következő fotón az UTorch UT02 thrower hotspotja utat tör a sötétségben és könnyedén eléri a sziklafalat ami 200 méteres távolságra van a fotózás helyétől. A flood és thrower elemlámpák közti különbség jól megfigyelhető. Harmadik képen a HAIKElite SC01 turbó fokozatban. A nagyobb távolság sem akadály számára, szórt fénye sokkal több, mint az előző elemlámpának volt. Az utolsó képen kontrasztnak hozzájuk fotóztam a BLF Q8-ast is. Szerintem nincs szükség szavakra, nyilván teljesen más kategória.

Konklúzió:

Annak ellenére, hogy szinte tökéletes a HAIKElite SC01 elemlámpa, a mai napig nem kötődök hozzá semmilyen szinten. A töltés hibátlanul teszi a dolgát, a fokozatok elosztása is majdnem tökéletes. A turbó mód valóban brutális áramot enged a LED-re, nem csak marketing szöveg, valós teljesítmény van mögötte.

HAIKElite SC01 mérete
26650 akkumulátor, Imalent DN70, HAIKElite SC02, HAIKElite SC01, Convoy C8

Ekkor azonban már a melegedéssel is számolni kell és sem hővédelem, sem időkorlát nincs a driver-ben. Van viszont gomb zárás véletlen bekapcsolás ellen, ami mindenképp pozitívum. Az anyagminőség rendben van, a felület kezelése is tetszett, végre nem a snassz fekete, hanem divatos ezüst bevonat is választható. Picit árnyalja a képet a zárókupak enyhén eltérő színe. Annak ellenére, hogy egy kompakt thrower-ről beszélünk a szórt fénye mégis jelentős, ez a mindennapok során használhatóbbá teszi. A C8-nál jelentősen nehezebb, viszont a teljesítménye is jóval magasabb, főleg turbó fokozatban.

A gyártása megszűnt 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .