Boruit RJ-02 IR szenzoros fejlámpa

Bevezető:

A kínai Boruit márka egyik legnépszerűbb terméke az olcsó egy LED-es Boruit RJ-02 fejlámpa. A műanyag házas vagy sokkal gagyibb minőségű ebay-en kapható termékeket is hasonló áron szerezhetjük be, így valóban jó választás lehet ha jól funkcionál. Meglepően sok kényelmi extrát építettek bele a kb. 3000Ft-os vételár ellenére. Mivel már sokan vettek belőle és általánosságban elégedettek a termékkel így gondoltam szélesebb körben is ismertté teszem egy bemutató cikk megírásával.

Boruit RJ-02 pánttal

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Boruit
Modell: RJ-02 vagy RJ-020
Emitter típusa: ismeretlen (XPE a marketing anyag szerint, gyártó megjelölés nélkül)
Színhőmérséklet: 5500K
Maximális fényáram: 300LM
Anyaga: alumínium
Kapcsoló típusa: Clicky elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Újratölthető: Igen, micro USB porton keresztül
Módok: 1 (ki-be, fokozatmentes fényerő állítással)
Vízállóság: IP65

Boruit RJ-02 doboza

Csomag tartalma:

Az alacsony költség a tartozékok során és a csomagoláson is visszaköszön. A sima egyszerű jelölések nélküli fehér kartondobozban bubis fóliába csomagolva találjuk meg a Boruit RJ-02 fejlámpát, mellette a fejpánt és egy USB- mikro USB töltőkábel társaságában. Semmi egyéb nem jár hozzá, bár a 10$ körüli vételárért cserébe sokat nem is várhatunk.

Boruit RJ-02 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez egy 18650-es méretű akkumulátorra lesz szükségünk, ha azt behelyeztük a testbe akkor már azonnal üzemkész. A kezelése nem túl bonyolult, csak egy nyomógomb van rajta, azzal lehet a fényerőt változtatni és ki- be kapcsolni. A gombot röviden megnyomva bekapcsol a Boruit RJ-020 fejlámpa. Ismételt rövid kattintással kikapcsoljuk.

Boruit RJ-02 kezelés banner

Bekapcsolt állapotban a gombot hosszan lenyomva a fényerő elkezd növekedni, vagy csökkenni, attól függően, hogy melyik irányban hagytuk utoljára abba a fényerő változtatást. A fényerő két végpontjában sajnos nem tölt több időt a driver, hogy könnyebben érzékelhető legyen, azonnal elindul a “ramping” a másik irányba. A fényerőt ahol kikapcsoltuk a fejlámpánkat megjegyzi, következő bekapcsolásnál onnan indul újra. Zseniális megoldás ezért a pénzért.

Boruit RJ-02 szemből

Az igazi “csoda” viszont ez után jön! Ki- vagy bekapcsolt fejlámpa esetén ha kettőt kattintunk a nyomógombon akkor az infra szenzoros ki-be kapcsolást aktiváljuk. Ekkor a nyomógomb alatt piros fénnyel jelzi, hogy aktív a Boruit RJ-020. A fejlámpa előtt intve egyet az bekapcsol, ismételt intésre pedig kikapcsol. Bekapcsolni kb. 30cm-es távolságtól már be tudjuk, kikapcsoláshoz viszont kb. 12cm-re vagy közelebb kell inteni a szenzorok előtt. Zseniális!

Boruit RJ-02 elölről

Ismétlem, mindezt 3000Ft körüli áron! Egyetlen hátránya van a szenzoros ki-be kapcsolásnak: csak maximális fényerőre tudja bekapcsolni a lámpát, ilyenkor nincs lehetőségünk a fényerőn változtatni.

Beépített töltés:

Igen, ebben az apróságban még ennek is jutott hely. A bekapcsoló gomb mellett található a mikro USB töltőnyílás gumi fedőlapja. Alatta esetemben picit elfordulva található a töltő csatlakozója. A teszt alatt védelem nélküli Samsung 30Q akkuval tettem fel töltésre. A maximális töltőáram amit mértem 5,13V feszültség mellett 0,55A áramerősség, tehát normál sebességű a töltési folyamat.

Boruit RJ-02 hátulról

Töltés közben a gumi nyomógomb alatt piros fény jelzi, hogy éppen töltődik a behelyezett akkumulátor. A folyamat végeztével ez a fényjelzés átvált zöldre, jelezve, hogy lehúzhatjuk a tápegységről a fejlámpát. A védelem nélküli teszt akkut sajnos túltöltötte, 4,25V-os feszültségnél állította le a töltést, utána már nem jutott több áram a tápegység felől a fejlámpába.

Hőtermelés:

A fém test sokat javít a lámpa hűtésén.  A maximális fényerő nem túlzóan magas, így várhatóan nem fogja megsütni a használó fejét a Boruit RJ-020. Lássuk a grafikont:

Boruit RJ-02 hőtermelés

Mint várható volt, a fém test és a hűtőbordák szépen elvezetik a keletkező hőt. A negyed órás teszt alatt épp csak langyos lett az egész test, de hosszabb távon sem volt vele probléma. Maximális fényerőn használhatjuk teljes lemerülésig, az akku feszültségének csökkenésével visszavesz a fényerőből, a fejlámpa hőmérséklete csökkenni fog.

Mért áramfelvétele 0,03A-1,26A között változtatható.

Felépítés:

A gyártó a Boruit RJ-02 fejlámpát ötletesen szerelte össze, de legnagyobb bánatunkra a cső kapcsoló felőli végét nem menettel, hanem ragasztóval rögzítette, ezért a szétszerelése nehézkes.  E miatt csak két részét lehet könnyedén leszerelni a testről.

Boruit RJ-02 lencse

Az akkufedelet (ami lehetne a zárókupak is akár) és a LED előtti lencsét tartó bezel gyűrűt lehet letekerni. A test végén lévő menet fém tisztán van hagyva, nem trapéz alakú, de egészen könnyen jár. A test belső felében mindent eltakartak műanyag borítással, ebbe csúszik bele a 18650-es méretű akkumulátor. Mivel mindkét végén rugóval csatlakozik, akár flat top akkuval is használhatjuk a Boruit RJ-020 fejlámpát. A nagyobb métertű NCR18650B akku is simán elfér benne széltében és hosszában is. Szerintem már ez is egy pozitív tulajdonság ebben az árkategóriában.

Boruit RJ-02 test

A test első részén a LED  körül kialakított hűtőbordák dominálnak. A fő LED mellett két újabb LED kapott helyet, viszont ezek nem vörös fényt állítanak elő, az “integetős” ki és bekapcsolásért ők a felelősek, az egyik az infra adó míg a másik a vevő. Külsőre meg kell jegyezni, hogy nagyon hasonlít a Nitecore HC50-es fejlámpára, természetesen semmilyen téren nem ér fel hozzá. Az ismeretlen LED előtti TIR lencsét kivehetjük az alu bezel gyűrű kitekerése után. Sajnos itt sem a testben, sem a gyűrűn nincs gumi tömítőgyűrű, a víz könnyen bejuthat a testbe. A kapcsoló felőli kupak, mint említettem ragasztva van a testhez. A fehér áttetsző gumi nyomógomb alatt található a driver, azon pedig az elektronikus mikrokapcsoló, amivel a lámpa működését vezérelhetjük. Mellette kapott helyet sima gumi fedél alá rejtve a mikro USB töltőaljzat. A testen sehol nem látható gyártó, vagy típusjelölés.

Boruit RJ-02 kollázs

A bevonat érdekes, érdes felületű, számomra gyanús is, hogy nem eloxálva van a fejlámpa egésze, hanem porfestéssel vonták be. Minden esetre homogén felületet alkot a bevonat, gyárilag nem volt rajta sehol kopás vagy szemmel látható rétegvastagságbeli eltérés, ránézésre jónak tűnik. Az akkufedél, vagy zárókupak sem tartogat semmi különlegeset számunkra. Benne egy sima pcb lapon spirálrugón keresztül jut az áram a zárókupakba, majd onnan a bevonatok nélküli menetes részen keresztül a testbe.

Boruit RJ-02 zárókupak

Az általam mért tömege akkumulátor és fejpánt nélkül 90g, fejpánttal, de akkumulátor nélkül 136,1g. Legnagyobb átmérője 40,6mm, hossza 82,3mm.

Fénye:

A megszokott helyen kerültek fotózásra a fejlámpák, hogy nagyjából össze legyen mérve a tudásuk. Nyilván számukra a 100m nagyon sok, nem erre készültek, de a fényerejüket szépen lehet látni, az erősen világító hold ellenére is.

Boruit RJ-02 fénye

A legkisebb teljesítményű versenyző látható az első képen a Nitecore NU30, turbó fokozatban. Őt követi az olcsó kategóriás már bemutatott Yupard fejlámpa. Fénye jóval koncentráltabb és erősebb, távolabb világít. Harmadik képen a Boruit RJ-02 fénye látható. Fénye kékesebb árnyalatú, jóval rövidebb távolságot világít be, viszont a TIR lencsének köszönhetően elég homogén a fényerő és szélesen megvilágított a felület. Negyedik képen a Nitenumen H01 reflektoros de kompakt fejlámpa- pipalámpa fénye látható. Sokkal erősebb a többi tesztalanynál, a megvilágítás mértéke is jelentősen megnőtt. Utolsó fotón a sokak által ismert Convoy S2+ fénye látható a legerősebb driver-rel szerelve.

Fényén a teljes fényerő tartományban PWM villogás látható, használat közben nem észrevehető.

Konklúzió:

Az alacsony vételár ellenére a Boruit RJ-02 egészen sok extrával kényezteti a tulajdonosát. Kapunk fokozatmentes fényerő állítást, beépített töltést és érintés nélküli ki- be kapcsolást is. Ezek az apróságok kiemelik a kategóriájából, kifejezetten jó vétellé téve. A test minősége egészen korrekt, én nem tudok belekötni, főleg a vételárat figyelembe véve. A kezelése egyértelmű, a fokozat mentes fényerő állítás szinte tényleg fokozatok nélküli, ez külön pozitívum, hogy nem csak pár lépésben változik a fényerő.

Boruir RJ-02 mérete
Nitecore NU30, Boruit RJ-02, Nitenumen H01

Ház körüli felhasználásra, szereléshez a visszafogott teljesítmény ellenére tökéletesen megfelel, cserébe nem melegszik huzamosabb teljes fényerőn járatás közben sem. A vízállóságába tudok belekötni, az sajnos nem valós, illetve a töltő az akkut picit túltölti, de ár-érték arányában a Boruit RJ-020 szinte verhetetlen, ezért árkategóriájában ajánlott vétel.

Megvásárolható a gyártó aliexpress webshopjában: Boruit RJ-020

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .