Zanflare F6 – sárgaréz EDC elemlámpa

Bevezető:

A kínai Zanflare termékpalettájáról eddig minden elemlámpát kipróbáltam, olvashattatok a Zanflare F1-ről és a Zanflare F2-ről is. Kifejezetten kellemes termékeknek találtam őket, ezért végül rászántam magam, hogy az igencsak apró és teljesen sárgarézből készült Zanflare F6 elemlámpát is megvegyem. Biztosan említettem már, hogy az ilyen aprócska lámpák nem nagy kedvenceim – persze vannak kivételek- mivel a pici méret ugyan EDC felhasználásra kényelmes, de több hátrányt is el kell miatta szenvednünk. Az elérhető viszonylag alacsony fényerővel még csak-csak meg lehet barátkozni, hiszen ezeknek nem a folyamatos működés a fő céljuk, viszont az alacsony üzemidő a picike akkumulátor miatt számomra igazi érvágás. Most mégis itt van, úgyhogy a véleményem is leírom róla.

Zanflare F6 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Zanflare
Modell: F6
Emitter típusa: Cree XP-G2
Maximális fényáram: 200LM
Maximális fényerő: 1200cd
Színhőmérséklet: 6500K
Kapcsoló típusa: Twisty
Áramforrás: 10180 lítium akkumulátor (tartozék)
Módok: 3 (alacsony, közepes, magas)
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX8

Zanflare F6 doboza

Csomag tartalma:

A megszokott exkluzív Zanflare csomagolást megkapjuk a Zanflare F6 esetében is. A matt, színesen nyomtatott vastag kartondoboz felső részét lehúzva azonnal a meglepően részletes angol nyelven íródott kezelési utasítást láthatjuk. Alatta a megszokott fehér szivacsos formában van hely kialakítva az elemlápának, az USB- mikro USB töltőkábelnek, valamint a szintén sárgaréz láncnak és két pót tömítő gyűrűnek. A körítés nagyon rendben van. Mivel a sárgaréz már a levegő nedvességtartalmától is oxidálódni kezd, ezért a gyártó vákuum-fóliázva szállítja az elemlámpát és a láncot is, csak a tulajdonosnál fogja elérni a patinás kinézetet.

Zanflare F6 box banner

Üzembe helyezés, kezelés:

Nem egy agyon bonyolított szerkezet a Zanflare F6. A csomag tartalmazza az aprócska 10180-as méretű lítium akkumulátort is, ami mindössze 70mAh kapacitást képes tárolni és DQG jelzésű. Gyárilag töltve, vagyis inkább aktiválva van a cella, kicsomagolva az elemlámpát azonnal működésre kész állapotba kerül.

Zanflare F6 elölről

A kapcsolása twisty rendszerű, vagyis a fej ráhúzásával zárjuk az áramkört, lazításával bontjuk. A módváltás is ezzel a módszerrel történik. Ilyenkor ha rátekertük akkor fellazítva, majd gyorsan újra visszatekerve a következő világítási módba lép. Ebből szerencsére nem került sok a Zanflare F6 modellbe, mindössze három. Az alacsony fokozat 1,5 lumen fényárt ígér, és ezt is teljesíti, akár holdfény módnak is nevezhetnénk. Minden esetben ebben a fokozatban kapcsol be. Következő fokozat a közepes, majd a legmagasabb fokozattal záródik a sor. Módmemória nincs a driverben, alacsony feszültség figyelés sem, ez viszont egy nagy hiba szerintem.

Zanflare F6 hátulról

Beépített töltés:

A Zanflare F6 apró testébe még egy beépített töltő elektronika is belefért. A csatlakozása szabványos mikro USB. Hozzáférni a fejet letekerve lehet a töltőnyíláshoz. Ez mindenképp pozitívum, mert így a portól és nedvességtől védett a mikro USB aljzat.

Zanflare F6 charger banner

Az elektronika 5,04 volt feszültség mellett 0,08 amper áramerősséggel tölti az aprócska akkumulátort. A töltés alatt mértem a betöltött kapacitást is, aminek értéke 75 mAh volt. Nyilván itt még némi veszteséggel is számolni kell, de egészen korrekt érték ettől a pici akkutól. A töltési folyamat alatt piros fénnyel világít a test felső része, majd ha végzett ez átvált kék fényjelzésre és teljesen leválasztja az elektronika az akkut a tápegységről. A töltés végén mért feszültség az akkumulátorban 4,18 V, ami tökéletes érték.

Zanflare F6 akkumulátor
10180 akkumulátor, 16340 akkumulátor, AAA elem, AA akkumulátor

Hőtermelése:

Az aprócska testbe bújt Zanflare F6 meglepően magas fényerőt présel ki magából, persze csak rövid időre, hiszen az akku rohamosan merül ha magas fokozatban járatjuk. A hőtermelése így alakult:

Zanflare F6 hőtermelés

Nincs mitől tartanunk, még maximális fényerőn használva is éppen csak langyosodik a kis méretű, de meglepően sok fémet tartalmazó test.

A mért áramfelvételek:

  • 0,00A
  • 0,02A
  • 0,24A

Felépítés:

A picike Zanflare F6 két fő részből épül fel, de három darabba lehet bontani. A fej egy egység, valamint a test a másik főbb egység. A testet azonban könnyedén ketté lehet bontani, így férhetünk hozzá az akkumulátorhoz is.

Zanflare F6 szétbontva

Fej:

Az apró fej tartalmazza hátulról szerelve a driver-t, a pill-t és a Cree XP-G2 LED-et. Felettük az alumínium reflektor és az AR bevonattal ellátott lencsét találjuk. A vízállóságot a lencse alatti gumi tömítőgyűrű biztosítja. Legnagyobb átmérője 14,6mm. Egy réztömbből lett kialakítva az egész, külső felülete sima, csak a fej legelső részén töri meg egy körbefutó barázda, majd utána a fej végénél lévő felületet 45°-ban marták le és alakítottak ki rajta recézést. Képeken jól néz ki, de a fej tekergetésében ez nem segít, szóval csak díszítő elem. Belső felén hosszú, finoman járó, gyárilag zsírozott sűrű menetet találunk.

Zanflare F6 fej

Test:

A test sokkal több izgalmat tartogat számunkra. Kezdjük talán a végén. Itt egy sípot alakítottak ki. Jelentem: nem sikerült. Még egy ovis is hangosabban fütyül, mint ez, ha épp sikerül megtalálnunk a megfelelő pontot ahol egyáltalán ad ki hangot. Teljesen felfoghatatlan, jobban jártak volna, ha ide nem tesznek semmit és inkább egy .40 S&W lőszer formát próbáltak volna utánozni. Ügyes kezű szorgos kínai barátaink ezt még tovább is fejlesztették, valahogy sikerült egy erős neodímium mágnest bedugni a síp belső felébe, ami akár jó is lenne, de nem minden felhasználónak hasznos. Eltávolítani nekem nem sikerült. Találunk még itt hátul egy akasztó fület felszerelve.

Zanflare F6 szétszedve

Miután a legvégén végigértünk a test kettéválasztható. A gumigyűrűvel tömített trapéz profilú menet pontosan jár. A két darab között lett kialakítva a picike 10180-as lítium akkumulátornak a fészke. A test első fele egy egyszerű cső, ami hátul belülről menetes, kívül sima felületű. Előre haladva dupla tömítőgyűrű védi a bejutó víztől és portól a 14mm legnagyobb átmérőjű test belső felét. A menet sűrű, trapéz profilú itt is és nagyon finoman jár. A majd 6,5mm hosszú menetes részben lett kivágva a mikro USB töltőnyílás, tökéletesen védett helyen. Belső felében az apró töltőelektronika található.

Zanflare F6 test

Általam mért hossza 54,1mm, legnagyobb átmérője a fejnél mérhető 14,6mm, tömege 34,0 gramm akkumulátorral együtt.

Fénye:

A picike Zanflare F6 fényereje még a legmagasabb fokozatban is gyengécske kültéri használatra. A fotókat is beltéren készítettem el, a hozzá legközelebb álló itthoni elemlámpák szálltak vele szembe.

Zanflare F6 fénye

Első képen a Zanflare F6 fénye alacsony fokozatban, szinte alig látható. Következő fotón már a közepes fokozatba kapcsoltam, ekkor már az 5m-re lévő falat megvilágította jól láthatóan. Harmadik képen a Nitecore Tube fénye látható. Jól látható, hogy a szórt fénye gyengén, de megvilágította a falakat. Negyedik képen a Zanflare F6 magas fokozatban egészen erős fényt vetít a falra. Még engem is meglepett a kis apróság a pici áramfelvétel ellenére milyen jó fénnyel rendelkezik. Utolsó képen a pici elemlámpák közül az egyik kedvencem, a Lumintop Tool AAA fénye látható magas fokozatban. Fénye koncentráltabb, mint tesztalanyomnak, távolabbra világít el, de cserébe kevesebb a szórt fénye.

Konklúzió:

Vegyesek az érzéseim a Zanflare F6 modellel szemben. Maga a csomag korrektül össze lett rakva, hiszen minden szükséges kiegészítőt tartalmaz, bár a réz lánc, hogy is fogalmazzak, szóval fiataloknak akár még alternatíva is lehet, de azért elég bazári darab. Az elemlámpán kiváló a megmunkálás minősége, a menetek tökéletesen és simán járnak.

Zanflare F6 Brightness banner

A kivitelezése egészen magas minőségérzetet nyújt, amit beárnyal a teljesen felesleges és használhatatlan síp a végén. A három fokozat kifejezetten jó távolságra lett beállítva és az elérhető legmagasabb fényáram a pici mérethez képest kellően magas. Alapvetően egy egészen jó kis elemlámpa, de engem mégsem fogott meg. Ebben szerepe lehet annak is, hogy nem vagyok oda ezért az apró méretért és annak is, hogy igazából EDC elemlámpának én a jó fényáram ellenére is alkalmatlannak tartom az alacsony akkukapacitás és ezáltal üzemidő miatt. Jó ötlet volt a töltőáramkör integrálása a testbe és kiválóan meg is oldották, mert ezt a pici akkut nem igazán tudja kezelni egyetlen akkutöltő sem.

Zanflare F6 mérete
AA elem, Zanflare F6, 18650 akkumulátor, Lumintop Tool AAA, Klarus Mi7, Convoy S3

Lesz is rá szükség a jövőbeni vásárlóknak, de jó hír, hogy a töltési idő kevesebb, mint egy óra, így legalább hamar végezhetünk ezzel a feladattal. Akik szeretik az ilyen jellegű kiegészítőket azok egészen korrekt áron juthatnak hozzá, mert ezek az apró elemlámpák alapvetően elég drága játékszerek.

Frissítés: A Zanflare exkluzív brandként folytatja életét, a továbbiakban nem megvásárolható a GearBest webshopjában!

Gyártói honlap: Zanflare F6S

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .