UltraFire 950LM CREE U2 bemutató

Ez egy régebbi cikkem importálása, a tördelési problémák miatt elnézésed kérem!


Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni nektek az UltraFire 950LM taktikai elemlámpát röviden-tömören.

 

UltraFire 950LM oldalról

Gyártói specifikáció:

Márkanév: UltraFire
LED: CREE XM-L2 U2
Fényáram: 950LM
Színhőmérséklet: 6500-7500K
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Akku típusa: 18650
Módok száma: 5 (magas-közepes-alacsony-stroboszkóp-SOS)
Vízállóság: IPX-6

 

UltraFire 950LM szétbontva

4 fő részre bontható a lámpa:

– bezel
– különálló darab a reflektor
– lámpa test
– zárókupak
A zárókupak az előzőleg bemutatott UltraFire elemlámpával egy az egyben megegyezik.Ugyan úgy (zombi) zöld GITD (foszforeszkáló) gumikupak alatt található a reverse clicky kapcsoló.
A lámpatest ennél a modellnél a fej részt is magában foglalja, egy darabból lett kimunkálva. Elgurulás ellen nem csak a zárókupak kialakítása hanem a fejen lévő bemarások is védik a lámpát. Az alu testbe van betekerve a méretes alumínium pill, rászerelve a driver és a LED, ami egy eredeti CREE XM-L U2 16mm-es alumínium csillagon. Ez hűtés szempontjából jobb megoldás mint a P60 dropin, mindenképp pozitívum.
A bezel szorítja be az OP alumínium reflektort gumigyűrűvel szigetelve és egy egyszerű üveglappal zárva a lámpatestet.

 

UltraFire 950LM fej szétszedve

Fénye hideg fehér, nem zavaróan kékes mint az olcsóbb (sok esetben drágább) LatticeBright LED-del szerelt társai.
Sajnos a driver ebben a modellben sem tartalmaz módmemóriát, bekapcsolás után az utoljára használt fokozat utáni módban indul a lámpa.
Mért áramfelvétel Samsung 26FM védett cellával:
Magas: 2,15A
Közepes: 1,05A
Alacsony: 0,47A
A fokozatkiosztás ebben sem sikerült a legjobbra, az alacsony fokozat lehetne gyengébb, a közepes már egészen korrekt távolságra van a maximális áramfelvételtől, így a két fokozat között pont kellemes a fényerő növekedés.

 

UltraFire 950LM reflektor

Tömege akkumulátor nélkül: 127g
Magassága: 135mm
Maximális fejszélesség: 43mm

Pozitívumok:

– taktikai kinézet
– dropin jó hűtése
– jó minőségű ház
– vízálló
– átalakítás nélkül is jól használható
– kedvező ár

Negatívumok:

– nincs módmemória
– első generációs CREE XM-L LED
– közepes és alacsony fokozatban PWM villogás (szabad szemmel nézve nem zavaró)

UltraFire 950LM mérete
Convoy C8, UltraFire 950LM, UltraFire WF-502B, Convoy S2+

Konklúzió:

Dobozból kibontva nem győzött meg a lámpa de nagyon kellemesen kellett csalódnom benne, az első használat után megváltozott a véleményem. Ennyi pénzért ez az UltraFire 950LM nagyon jól használható fényt ad. Ugyan nincs benne akkora erő mint egy 8×7135 nanjg driverrel szerelt C8-asban de fényereje mégis a közelében jár. Ezt abszolút nem vártam tőle, engem is meglepett. Vetítési képe kellemes, a hotspot az OP reflektor miatt nem túl kontrasztos, kellő mennyiségű szórt fény is keletkezik de mégis a hotspotban van annyi tartalék, hogy fénye még 100m-en is ugyan picit gyengécske de még használható. Egy picit erősebb drivert beépítve a hőtermelése még talán nem lenne annyira vészes, míg fénye már partiban lenne az újabb XM-L2 LED-del szerelt C8-as convoy-al. A soványabb testvérét és egy 502B-t mindenféle erőlködés nélkül túlteljesít, míg méretben a C8 alatt tud maradni. Részemről bekerül az ajánlott lámpák közé, ha valaki szeretne egy egyedibb de mégis erős és olcsó lámpát.

Összehasonlító képek pár ismertebb lámpával közepes fokozaton (a jobb oldali hátsó fa kimért 100m-es távolságra van):

UltraFire 950LM közepes

Ugyan ezek a képek magas fokozatban:

UltraFire 950LM magas

Nem szorul magyarázatra a képeken látott fényerőbeli különbség. Egyértelműen maga mögé utasítja a kisebb fejátmérővel rendelkező modelleket tesztünk alanya, a C8 pedig csak kicsivel tud több fényt nyújtani.

UltraFire 950LM oldala

Ezt a ritka modellt nem lehet itthon beszerezni, de még a kínai beszerzés is problémás. Aki szeretné megvásárolni az az alábbi linken találja meg:

Már nem kapható 🙁

Frissítés:

A BLF fórumán is megosztottam ezt a kis bemutatót, és az egyik szakinak volt egy ötlete, hogyan lehetne módmemóriát varázsolni a gyári driverbe. Sajnos az nem sikerült, de most már a lámpa minden esetben a legerősebb fokozatban indul. Már ez is jobb, mint az eddigi következő módos bekapcsolás.

A módosítás:
A sárgával bekarikázott két kocka tetejét kell grafitceruzával “összekötni” a kék vonal mentén. Gyakorlatilag össze kell firkálni.

UltraFire 950LM driver

Ezek után össze lehet rakni és jöhet a próba. Nekem bevált és tetszik is, azt mondta, hogy tutira nem lesz semmi baja, a saját lámpáit is így szokta megcsinálni, nos én hittem neki és működik.
Az átalakítást mindenki csak a saját felelősségére végezze el!

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .