Site icon Elemlámpa blog

Nitecore F1 outdoor akkutöltő napelemhez

Bevezető:

A Nitecore F1 egy végtelenül egyszerű akkumulátor töltő, amit a gyártó kifejezetten outdoor felhasználásra készített. Számomra ez épp kapóra jött, ugyanis a már bemutatott Allpowers napelemmel így későbbi felhasználásra is el tudom raktározni az “ingyen” energiát. A gyártó kiemeli a tulajdonságok közt, hogy napelemes töltésre is alkalmas, ez pedig szinte egyedülálló a piacon. Mivel több eszköznél is gondot okozhat az ingadozó áramerősség és feszültség, ezért én is javasolnám, hogy aki tervezi, hogy felépít egy ilyen napelemes rendszert, az ne sajnáljon erre 10$-t. Vegyen egy ilyen akkutöltőt, ennek bírnia kell a strapát. Ha mindez nem lenne elég, akkor még egy plusz funkciót is találunk benne. Powerbank-ként is képes működni, így a feltöltött akkuból el is tudjuk a tárolt energia egy részét használni.

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Típus: F1
Tölthető típusok:  Li-Ion
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 16340, 18350, 18490, 16500, 17500, 18500, 26500, 16650, 18650, 26650, 32650, 17670
Bemeneti feszültség: DC 5V, minimum 500mA
Bemeneti csatlakozó: micro USB
Kimeneti feszültség: DC 4,2V +/- 1%, DC 5V, powerbank kimenet: 5V +/- 5%
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés
Tömege: 30g
Mérete: 87,2mm x 24mm x 29,3mm

 

Csomag tartalma:

Egyszerű, de igényes bliszteres csomagolásban kerül értékesítésre a Nitecore F1 akkumulátor töltő. A színesen nyomtatott erős karton borítások közé lett ragasztva a műanyagból formázott tartó rész. Itt bújik meg jól láthatóan a töltő, a hátsó dudor alatt pedig a kettő gumiszalag, amikkel a töltőhöz tudjuk rögzíteni a benne lévő akkumulátort. Sem külön kezelési utasítást, sem egyéb tartozékot nem kapunk, csak a töltőt és a két gumiszalagot. Elég puritán a felszereltsége, személy szerint egy kis tárolónak örültem volna leginkább, de az alacsony árba úgy néz ki, hogy már nem fért bele.

 

Üzembe helyezés, kezelés:

Először is nézzük meg a töltőt. Sehol egy gomb, sehol egy kis kijelző, de még egy árva visszajelző LED-et sem találunk. Ellenben úgy néz ki, hogy a formatervező csapat kapott egy kis zsebpénzt, és nem az egyik takarítóval tervezettek egy újabb téglát, amivel a tucat töltők soraiba állhatna be a Nitecore F1. Nem bonyolítottak semmit túl rajta, de mégis jól néz ki a maga egyszerű és célszerű formavilágával a polikarbonát ház. Nekem legalábbis tetszik, nyilván van akinek ez a csúnya. De egy biztos: egyedi!

Az “OUT” felirat alatt található a powerbank USB kimenete

Ha bedugjuk a mikro USB portba a saját kábelünket -mert azt sem adnak hozzá- és a másik végén áram alá helyezzük, akkor bizony nem történik semmi. Sehol egy villanás, futóvény, cicergés, vagy bármi. Ahhoz, hogy történjen valami egy lítium akkumulátort kell behelyezni a töltőbe. Ekkor azonnal el is villogja nekünk a töltő, hogy épp hol áll az akkumulátor töltöttsége. Két csoportban fogja elvillogni az aktuális feszültséget, például: 3,7V van az akkuban: betesszük a töltőbe, először villan 3-at az első, majd a második LED villan 7-et. Ha kereken 4V a feszültség, akkor csak az első LED villan 4-et. Kő egyszerű, mégis ötletes és egyértelmű. A gyártó 0,1V pontosságot ígér, amit mivel játszottam vele és méregettem multiméterrel én is meg tudok erősíteni, tényleg egészen pontos.

Az “IN” felirat alatt tudjuk a töltőt áram alá helyezni

A burkolat alatti három zöld fényű LED nem csak az akku feszültségének pontos visszajelzésére alkalmas. Ha elvillogta a pontos feszültséget, utána a töltöttségi szintet láthatjuk három részre bontva. Kis idő eltelte után magától átmegy alvó állapotba a töltő- powerbank.

 

Töltés:

Miután behelyeztük az akkut és megnéztük annak pontos feszültségét, a mikro USB porton keresztül táplálva a Nitecore F1 töltőt az akku kapacitásától függően (itt van egy kis csúsztatás, de erre majd később visszatérek) elkezdi a töltést 0,5 vagy 1A-es áramerősséggel. A töltőáram mértékéről is tájékoztat a LED-ek segítségével. A már feltöltött harmad folyamatos zöld fénnyel jelzi, hogy készen van, a töltés alatti harmad pedig villogással.

 

Másodpercenként 1 villanás 0,5A-es töltőáramot, míg a másodpercenkénti kettő villanás 1A-es töltőáramot jelez. Flat top és button top akkukat egyaránt kiválóan kezel a Nitecore F1, nem kell válogatni a már meglévő celláink közül. A töltési folyamat előtt analizálja az elektronika a behelyezett akkumulátort, majd elkezdi a töltést az elérhető legmagasabb töltőárammal, amit az akkumulátorhoz rendel.

 

Itt van a marketinganyagban egy kis csúsztatás, ugyanis az akkumulátor hosszának függvényében, nem a kapacitás függvényében változik a töltőáram maximuma. 61mm-es hossz alatt 0,5A, felette pedig 1A az elérhető legmagasabb töltőáram. A töltés CC/CV (konstans áram/konstans feszültség) algoritmus szerint történik. A betett védelem nélküli tesztcellát több alkalommal is feltöltöttem tápegységet és napelemet használva. A végeredmény minden esetben 4.20V-os cellafeszültség volt, ami tökéletes érték.

Powerbank:

A Nitecore F1 egyik felén mikro USB bemenet “IN” található, ha akkut töltenénk benne, másik felén “OUT” felirattal pedig egy USB kimenetet találunk, ha powerbank-ként szeretnénk működtetni. Ezt a részét is próbálgattam. A zöld LED-ek ilyenkor az akku töltöttségét jelzik vissza, egy LED maximum 33,33% töltöttséget jelöl.

A töltőben 16340-es akkumulátor. Már ezt is stabilan tartja.

A töltés nálam kicsit alacsony feszültségen kezdődött el, 4,95V-ról szépen felkúszott stabil 5V-ra, az áramerősség viszont nem ment 0,95A fölé. Ha azt nézzük, hogy ez csak egy extra funkció akkor kifejezetten jó eredmény. A cellának a töltöttsége ha beesik 3,3V alá, akkor az utolsó LED villogással jelzi, hogy hamarosan lemerül. A töltést teljesen lekapcsolja a powerbank részről, nem lehet az akkumulátort túlmeríteni! A kezelési utasítás szerint 2.8V-os feszültségnél kapcsol teljesen le a powerbank funkció. Az én tesztelésem során azonban nem tudta a védelem nélküli cellát 3V alá meríteni, pár századdal minden esetben felette volt ennek az értéknek. Nem rossz, mert a cellát védi, de némi kapacitást még ki lehetne préselni ha a gyári értékre merítenénk.

A kifejezetten hosszú NCR18650B védett akku is simán elfér benne

De ennél többet is tud a Kis Nitecore F1! Ha powerbank-ként üzemel, de közben a bemeneten megtápláljuk, mintha akkumulátort töltenénk akkor az intelligens elektronika a bemeneti áramerősség alapján dönti el, hogy mi mekkora áramerősséget kapjon. Magas bemeneti áram esetén az akkut maximum 1A-el tölti, mellette pedig a mikro USB csatlakozóra csatolt eszköz felé is 1A-es áramerősséget juttat.

A 26650 méretű akkut is stabilan tartja

Amennyiben csökken a bemeneti áramerősség, akkor az akku töltésének áramát csökkenteni fogja 0,5A-re, mellette a kimeneten továbbra is 1A-es áramerősséget fog leadni. Ha tovább csökkenne a bemeneti áramerősség, akkor prioritást változtat, és az akkumulátort fogja feltölteni 500mA-es áramerősséggel. Ha azzal végzett, utána 0,5A jut a powerbank kimenetére is, a továbbiakban az arra csatlakoztatott eszközt fogja tölteni.

A napelem alá rejtettem a töltőt, így nem tud túlmelegedni. Az akkut tökéletesen töltötte az ígért 1A-es áramerősséggel

Miért is jó ez nekünk? Mert eleinte én is fogtam és a napelemre tettem a telefonom töltés céljából. Aztán kicsit utána olvasva a telefon töltésének ez nem feltétlenül volt jó ötlet. A telefonok bemenete szereti, ha fix a rajta bejutó feszültség, az áramerősséget pedig magának szabályozza. Egyfajta bypass-ként felhasználva a töltőt a telefon felé stabil 5V mellett juttathatunk változó áramerősséget. Mivel ebben a témakörben kevésbé vagyok járatos, ezért én elkönyveltem, hogy akkor ez így jobb, mintha a telefon kapna 2-5V közötti feszültségeket ingadozó áramerősségekkel.

A kábel végén sziesztázik a Nitecore F1, benne NCR18650B akku

Szerencsére eddig egyik eszköz sem panaszkodott, de a jövőben már csak powerbank-ról töltöm például a telefonom. Esetleg a powerbank-om kötöm 1:1-ben a napelemre, vagy a töltőben feltöltöm az akkumulátort, és azt teszem a powerbank-ba. De ez majd egy újabb cikk lesz a közeljövőben, ahogy gyűlnek a tapasztalataim.

Konklúzió:

A Nitecore F1 “FlexBank” töltő igazán jó ötlet volt a prémium termékeiről híres gyártótól. Felismerve az egyre jobban terjedő kis méretű napelem panelek adta lehetőséget, kiadták azt az akkumulátor töltőt, amit nyugodtan ráköthetünk közvetlenül is. Jól fogja viselni a feszültség ingadozást, mellette pedig a lítium akkuinkat is korrektül feltölti. Ezt a saját tapasztalataim is alátámasztják.

16340 akkumulátor, 26650 akkumulátor, NCR18650B akkumulátor, Nitecore F1, Liitokala Lii-100

A töltő része pontosan működik hálózati tápegységről és napelemről táplálva is. A powerbank része is egészen jól teljesített, főleg annak fényében, hogy csak egy akkut használ és abból állítja elő a magasabb feszültséget. A három, burkolat alá rejtett LED ötletesen tájékoztat minden szükséges információról. Külön tetszik, hogy formavilága egyedi, a ház pedig “törhetetlen” polikarbonátból készült. Aki készítgeti a kis napelemes pakkját, annak mindenképp javasolnám ennek a töltőnek a beszerzését. Kuponnal az áruk lejjebb vihető, érdemes megvizsgálni a lehetőségeket 🙂

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore F1 – 1 akkus változat
Nitecore F2 – 2 akkus változat

Mentés

Exit mobile version