JETBeam JET-µ (JET-u) bemutató

Ez egy régebbi cikkem importálása, ezért a tördelési problémák miatt elnézésed kérem!


A JETBeam egyik legkisebb elemlámpáját szeretném bemutatni, a JET- µ (mü) modellt ebben a bejegyzésben.

JetBeam JET-u elölről

Gyártói specifikáció:

Gyártó: JETBeam
Modell: JET- µ
LED: Cree XP-G2
Maximális fényáram: 135LM
Maximális fényerő: 518cd
Kapcsoló típusa: twisty
Áramforrás: AAA alkáli elem vagy NiMh akkumulátor
Módkiosztás: alacsony < közepes < magas
Módmemória: van
Vízállóság: IPX-8
Ütésálló: 1m-es magasságig
Tömege: 13,2g

JetBeam JET-u hátulról

Bevezető:

A JETBeam már a felsőbb kategóriába tartozik, a bemutatott modell minőségén és árán is érezni lehet, hogy nem törekedtek a legalacsonyabb gyártási költség elérésére.
Az értékesítés bliszteres formában történik. Az egyszerű átlátszó műanyag formázott előlap mögött a lámpa azonnal látható, az igényes matt-fényes festésű kartonlap mögött kialakított helyen találunk egy korrekt minőségű csuklópántot némi szilika gél társaságában. Egy pici simítózáras zacskóban kapott helyet egy plusz O-gyűrű, alatta a garanciakártya és típus jóváhagyási igazolás. Ez biztosítja a vásárlót arról, hogy a kezünkben lévő termék átesett minőségi ellenőrzésen. Végül egy részletes angol-kínai nyelvű kezelési utasítást zárja a tartozékok sorát.

JetBeam JET-u a csomag tartalma

Felépítés:

Mindössze két fő részre bontható:

Fej: egyszerű alumínium cső, kívülről textúrázva a jobb fogás érdekében, rajta típusjelzéssel, benne a driver, a LED és a TIR lencse menetes alumínium pill-re szerelve

Test: Egy darabból lett kialakítva, belsejében végéig eloxálva, csak a zárt alja van fém tisztán hagyva, ezen fekszik fel az elemet nyomó rugó. Kívül vékony és sűrű, de trapéz menettel csatlakozik a fejhez egy darab gumi tömítőgyűrűvel zárva a bejutó víz útját. A menet eloxálva van végig, így a fejet letekerve zárható az áramkör, a ki-be kapcsolás és a fokozatok váltása is így történik. A test fej felé lévő végén az eloxálás le van csiszolva, itt jut át az áram a fejben lévő driver-hez közvetlenül. A testen kívül sorozatszámot és a gyártó logóját találjuk. Végére van pattintva a jó minőségű rozsdamentes acél klipsz, ezt könnyen el is távolíthatjuk, de ekkor a lámpa el tud gurulni. A külső végén lévő profil két szemben lévő tagján lyukat találunk ahol befűzhető a csuklópánt, vagy akár kulcskarikára is fűzhető a lámpa. Gyertyaként felállítható biztonsággal.

A gyártó adatai alapján MIL-A-8625 type III kemény eloxálással van a lámpa egésze bevonva, jelenleg ez a legerősebb és leginkább kopásálló bevonat a piacon, így várhatóan sokáig megőrzi eredeti színét.

JetBeam JET-u szétszedve

Kezelése:

A kapcsolás twisty rendszerű, a fejrészt rátekerve zárjuk az áramkört és világít a lámpa. Letekerve majd gyorsan visszacsavarva váltunk a következő fokozatba. Ebben a modellben három világítási mód kapott helyet: alacsony, közepes és magas. A driver tartalmaz módmemóriát, így a lámpa pár másodperc múltán megjegyzi milyen fokozatban kapcsoltuk ki és következő bekapcsolásnál ugyan abban fog újra működésbe lépni. Villogó módok (szerencsére) nem kerültek a fokozatok közé.

Alacsony módban 1.5 lument ad meg a gyártó fényerőnek, ez kellően alacsony érték, éjjel felkelve sem bántóan erős, sötét fiókok feltérképezésére is elegendő. A közepes fokozattal már simán szét tudunk nézni egy szobában, ugyan még a plafonra világítva nem élvezhető a visszavert fény mennyisége, de elegendő átlagos beltéri használatra. Legmagasabb fokozatban akár 135 lumen fényerő is elérhető a használt elem minőségétől függően. Ez már elegendő mindenféle beltérben végezhető tevékenységre, 10m-es távolságot vígan átvilágítja, 20m-es távolságban is még használható fénye van. A gyártó 46 méteres világítási távolságot ad meg az FL-1-es szabvány alapján, a gyakorlatban kb. 30m-es távolságig ad a lámpa értékelhető megvilágítást, ráadásul elég szűk a fénycsóva így lakáson belüli meglepő erő kültéren már érezhetően megcsappan.

Fénye:

Fénye hideg fehér, nem zavaróan kékes árnyalatú, de korántsem színhűek a megvilágított tárgyak. Butaság lenne erős és jóval nagyobb méretű akkuval üzemelő lámpákkal összevetni a fényerejét, azonban egy ebay-es SK-68-assal (teljes flood állásban) közös fotót készítettem, hogy nagyjából be lehessen lőni mire lehet számítani tőle. Külterületen mindkettő lámpa gyengén teljesít, egy fokkal azonban erősebb fényt kapunk tesztünk alanyától.

JetBeam JET-u modell fényeének összevetése az SK68 fényével.

Mérések:

Tömege: 13,5g
Fej legnagyobb átmérője: 14,8mm
Teljes hossz bekapcsolva: 70,6mm
Áramfelvétel:
Alacsony: 0.01A
Közepes: 0,12A
Magas: 1.4A

AAA elem, AA elem, 18650 akku, JET-u, BLF 348, SK68, Convoy S2+
AAA elem, AA elem, 18650 akku, JET-u, BLF 348, SK68, Convoy S2+

Konklúzió:

A pénzünkért várható minőséget megkapjuk maradéktalanul. A pici test egészen meglepő fényerőt rejt, a vékony ceruzaelemnek köszönhetően a lámpa méretei csekélyek, bármelyik zsebben észrevétlenül képes elbújni, a tartozék klipsz is hasznos, ha szeretnénk is rögzíteni kiesés ellen. Módmemória, három jól elosztott fokozat és kiváló használhatóság az ismérve kis vízálló lámpánknak. Gyárilag kaptak a minőségi menetek szilikonzsírt így finoman járnak. Túlzott melegedéssel nem kell számolnunk a használat során, bár ekkora lámpát nem hiszem, hogy sok esetben járat az ember pár percnél tovább maximum fokozaton, minden esetre 15 perc után még nem forrósodott teljesen fel, ez a benne lévő minimális alumíniumnak fényében teljesen jó eredmény. Aki pici és elterjedt elemmel üzemelő, de jó minőségű lámpát keres az szerintem megtalálta.

Itthon tudomásom szerint a JETBeam márkának nincs hivatalos importőre, csak szürke importos lámpákat tudunk beszerezni a külföldinél jelentősen magasabb áron. Megvásárolható:

Jetbeam JET-u

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .