BlitzWolf BW-L3 28W napelem bemutató

BlitzWolf BW-L3 napelem teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Konklúzió

Bevezető:

Régi olvasóim emlékezhetnek még az AllPowers napelem tesztemre, amit tavaly írtam. Már akkor elhatároztam, hogy bizony kell még egy, egy kisebb méretű is mellé. Ez a része sajnos nem sikerült. Ennek a nyárnak mégis új napelemmel vágok neki, méghozzá a BangGood saját márkás termékével, ami számotokra is biztosítja a folyamatosabb beszerezhetőséget és egységes minőséget. Az általam vásárolt BlitzWolf BW-L3 napelem még nagyobb, még több áramot képes termelni, mint a tavalyi tesztalany. Mivel már elég régóta nálam van, ezért megírom a tapasztalataim róla, így még szezonban megkaphatja akinek megtetszik és szeretne hozzá jutni. Márpedig fontos, hogy időben hozzá jussunk, no de erről majd a cikk végi értekezésben írok még bővebben, most lássunk neki és tanulmányozzuk együtt ezt a bivalyerős, 28W teljesítményűnek mondott napelemet.

BlitzWolf BW-L3 elölről

Gyártói specifikáció:

Gyártó: BlitzWolf (BangGood)
Modell: BW-L3
Teljesítmény: 28 W
Napelem cella: SunPower
Hatásfok: akár 23,5 % felett
Kimenet: 2 darab USB port
USB kimeneti teljesítménye: 5 V, max. 3,8 A
Mérete összehajtva: 160 x 280 x 32 mm
Mérete kinyitva: 828 x 280 x 13 mm
Tömege: 630 g

BlitzWolf BW-L3 doboz teteje

Doboz tartalma:

A BlitzWolf BW-L3 igényes selyemfényű dobozba kerül csomagolásra, ami egyszerű fehér-zöld színt kapott. A doboz tetején a típusjelzés olvasható, a doboz alján pedig egy matricán némi plusz információ a doboz tartalmáról. Kinyitva a csomagolást azonnal a napelem panelt látatjuk vékony szivacsos védő borításban. Ha kivettük a dobozból akkor újabb kettő kis dobozkával találjuk szembe magunkat, amik tökéletesen kitöltik a nagyobb doboz alsó részét.

BlitzWolf BW-L3 doboz alja

Ha kihúzzuk őket akkor az egyikben korrekt, 6 nyelven megírt kezelési utasítást és egy kis papír kártyát találunk, ami 18 hónap gyártói jótállást ígér -remélem nem lesz rá szükségem a jövőben sem. A másik dobozban a tartozék 4 darab filléres karabinert találjuk meg egy olcsó USB – mikro USB kábellel együtt. Aki esetleg nem tudná annak némi plusz információ, hogy BlitzWolf márkanév alatt kiváló minőségű és tulajdonságokkal bíró adat és töltőkábeleket is árulnak, ezért is fájdalmas pont számomra, hogy egy ilyen filléres noname kábel került a csomagba és nem egy saját márkanév alatt futó minőségi de olcsó darab. Sebaj, elhagyni ez is jó lesz.

BlitzWolf BW-L3 tartozékok

Felépítés:

Kialakításában sok különlegességet nem tud nyújtani a BlitzWolf BW-L3 napelem. A megszokott formulát követi, akárcsak a többi piacon lévő “hajtogatós” napelem. Zárt állapotban egy kompaktabb téglalap alakú gyöngyvászon csomagot kapunk, amit erős tépőzár fog össze. Felnyitva először a felső lapot kell lehajtanunk, ami belső felén egy zsebbel rendelkezik. Itt van a BlitzWolf S-Power feliratú konverter elhelyezve, amin kettő USB kimenetet találunk, ide kell a fogyasztóinkat kötni. Tovább hajtogatva tudjuk teljesen kinyitni a négy táblára bontott panelt. Egy táblán kettő monokristályos napelem cella került elhelyezésre PET lemez védő borítás alatt. Mérete bizony nem kicsi, cserébe viszont jó nagy, ezért viszont felhős időben még hálásak leszünk!

BlitzWolf BW-L3 felépítés

Üzembe helyezés, kezelés:

Napelemről lévén szó az üzembe helyezés kimerül abban, hogy kinyitjuk,majd ha áramot is szeretnénk vele termelni akkor kitesszük a napfényre. A gyártó kis piktogramokkal jelzi a belső zsebnél, hogy bizony napsütésben a leghatásosabb, de még felhős időben is használható, ellenben esőben ne használjuk. Úgy néz ki, hogy tényleg az amerikaiak a fő célközönsége az ilyen napelemeknek, hogy ennél is ilyen alapvető jelzések lettek elhelyezve, akárcsak a tavaly bemutatott modellen. Ha kinyitottunk és kitettük a napra akkor a DC-DC konverteren máris világítani kezd a kis piros LED, jelezvén, hogy az áramtermelés beindult, kössünk rá fogyasztót. Más dolgunk nincs is, csak egy USB kábelt bedugni és feltölteni vele az akkuinkat.

BlitzWolf BW-L3 parton

Itt némi gondolatsort szeretnék megosztani azokkal, akiket komolyabban is érdekel ez a téma. A marketingesek előszeretettel tesznek a napelemek mellé olyan grafikákat, amiken közvetlenül töltik róluk a fogyasztót, pl. mobiltelefont, tabletet, fényképezőt, elemlámpát vagy egyéb érzékeny és általában nem is túl olcsó műszaki terméket. Ezeknek mi ne dőljünk be! Napelemről nem javasolt közvetlenül tölteni az ilyen kifinomult szerkezeteket, ugyanis a napelem DC-DC konvertere csak tolja az áramot, épp amennyit sikerült a napfényből kinyerni, de ha változékony időnk van és sok esetben beborul, majd kisüt a nap akkor ki-be kapcsolgatja a töltést. Ezt nem feltétlenül tolerálják azok az eszközök, amik a fali adapter stabil 5,00 – 5,10 V feszültségéhez és állandó áramerősségre vannak kalibrálva, ezért a váratlan meghibásodások elkerülésének érdekében én nem javaslom, hogy közvetlenül fogyasztót töltsünk róla, maximum vészhelyzet esetén.

BlitzWolf BW-L3 charge banner
Az ilyen reklámoknak ne dőljünk be!

A legjobb megoldás, ha megfelelő powerbankot kötünk rá, ami elviseli az ingadozó feszültséget és áramerősséget is, és nem kapcsol le az első felhő után végleg. Még jobb megoldás lehet a direkt napelemhez tervezett akkutöltő- powerbank használata is, ilyet a Nitecore kínálatában találunk és már én is írtam róla, mi több, használom a mai napig teljes megelégedéssel! A kinyert és eltárolt energiát később mikor szükségünk van rá bármikor felhasználhatjuk, így talán még hasznosabb is, mintha a végfogyasztót kötnénk közvetlenül töltésre, cserébe a konverziók miatt némi kapacitást bukni fogunk.

BlitzWolf BW-L3 charge banner
Szívesen tönkretennéd őket is? Szerintem sem!

Mérések:

Tömege: 618 g

Mérete zárt állapotban: 283 x 165 x 34 mm

Mérete nyitott állapotban:  283 x 832 x 11 mm

BlitzWolf BW-L3 allpowers
BlitzWolf vs. AllPowers, a méret a lényeg

Áramtermelése:

1-es USB porton mért értékek:

  • 1 A műterhelés esetén 5,11 V feszültség mellett 0,96 A áramerősséget mértem.
  • 2 A műterhelés esetén 5,00 V feszültség mellett 1,83 A áramerősséget mértem.
  • 1 A terhelés a 2-es USB porton és 2 A terhelés az 1-es USB kimenet esetén 4,65 V feszültség és 0,32 A áramerősség, valamint 4,62 V feszültség és 1,65 A áramerősséget mértem.

2-es USB porton mért értékek:

  • 1 A műterhelés esetén 5,11 V feszültség mellett 0,96 A áramerősséget mértem.
  • 2 A műterhelés esetén 5,00 V feszültség mellett 1,81 A áramerősséget mértem.
  • 1 A terhelés az 1-es USB porton és 2 A terhelés az 2-es USB kimenet esetén 4,64 V feszültség és 0,36 A áramerősség, valamint 4,64 V feszültség és 1,62 A áramerősséget mértem.

BlitzWolf BW-L3 IRD banner

A fenti értékek alapján azt a következtetést sikerült levonnom, hogy a DC-DC konverter fejlettebb, mint a tavaly tesztelt és bemutatott modellben, nem engedi annyira felkúszni a feszültséget, viszont meglepően stabilan képes azt tartani még magas terhelés esetén is. A Xiaomi 10000 mAh powerbankot mindenféle fordítgatás,odafigyelés nélkül reggel rátettem tölteni, majd kereken 7 órával később már feltöltve vettem le róla, ami szerintem szép teljesítmény! Újraindulást a magas terhelés nem okozott a konverternél, az egyetlen anomália amit tapasztaltam az alacsony töltőáramnál jelentkezett. 0,2 A töltőáram alatt már nem tudott stabil alacsony teljesítményt nyújtani és leállította a töltést, majd újra és újra próbálkozott a töltési folyamattal. Ez eddig nem jelentett egy eszközömnek sem problémát, de úgy tiszta, ha leírom ezt a tapasztalatom is a sok pozitívum mellé.

Konklúzió:

Még télen, egy nagyobb promóció alkalmával szereztem be a BlitzWolf BW-L3 napelemet, és azonnal neki is láttam a tesztelésének. Be kellett látnom, hogy ennek bizony kell a fény, hiába a nagy felület. Mivel világos volt nap közben, de áramot nem adott ezért aggódni kezdtem, és azonnal mellé tettem a régebbi Allpowers napelemem, amin a konverter LED-je jelezte is, hogy termel áramot, de az USB tesztert rákötve azonnal ki is aludt a jelzőfény, mert annyi energiát már nem tudott termelni, hogy a teszter kijelzőjét is működésbe hozza.

BlitzWolf BW-L3 parton lógatva
A méretes gyűrűk segítségével könnyen felakaszthatjuk bokrokra, fákra.

Napokig próbálgattam, mert féltem, hogy hibás darabot kaptam, de elfogadtam, hogy a napelem az bizony télen elég haszontalan a szürkeségben, csak a tiszta, napfényes napokon van értelme. Mivel a mostani télen sok ilyen szürke nap volt ezért sokáig kellett volna áram nélkül maradnom, ha más energiaforrásom nem lett volna, ezt fontos annak tudni, aki ilyet vásárol, hogy bizony tavasztól késő őszig van csak értelme használni, télen könnyedén hoppon maradhatunk vele, hiába nagy a felület. A többi időszakban viszont nagyon jól tejesít a legnagyobb BlitzWolf napelem, még ha felhő kerül a nap elé akkor is tud áramot termelni úgy, hogy azzal még tölti is a rá kötött akkukat.

BlitzWolf BW-L3 kinyitva

A DC-DC konvertert csak dicsérni tudom, meglepően stabil a kimeneti áram feszültsége, jó tapasztalatokat szereztem vele kapcsolatban. A minőségébe nem igazán tudok belekötni semmilyen téren, mert a felhasznált anyagok jók, a működése pedig szinte hibátlan. Miután a saját kis rendszerem úgy érzem, hogy kiépült és jól is működik, ezért megosztom veletek is, ha esetleg Nektek is szükségetek lenne ilyenre:

Napelem panel: nekem BlitzWolf BW-L3, alternatíva: BlitzWolf BW-L2BlitzWolf BW-L1. – Sajnos a gyártása megszűnt 🙁
Powerbank – akkutöltő: Nitecore F1 vagy F2, TOMO DIY powerbank, Xiaomi 10000 mAh powerbank – ezeket mind használom és hibátlanul működnek a napelemmel.
Akku: Panasonic NCR18650B és Shockli 26650 – előbbi a TOMO powerbankba, utóbbi a Nitecore F2-be.

A kupon oldalt érdemes nézegetni, ugyanis sok esetben hozzá lehet jutni 60$ körüli áron, ami szerintem már korrekt összeg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .