Amiről senki nem beszél

Bevezető:

Itt az új év, kavarjuk is fel az állóvizet egy rendhagyó cikkel, amikben az átlagos vásárlókat szeretném felvilágosítani az elemlámpa iparág működésének néhány részletéről, és pár olyan dologról, amik nap mint nap előkerülnek fórumokon, vagy levelekben. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy modellnek miért annyi az ára amennyi, illetve azzal sem, hogy ha baj van akkor kihez forduljanak segítségért. Egy másik, folyamatosan felmerülő kérdésre is adok választ az én szemszögemből, nevezetesen akkor Kínából vagy hazai forrásból vásároljunk elemlámpát? Érdekelnek ezek a dolgok? Akkor ez a cikk Neked szól!

MAP, a barátod vagy az ellenséged?

Most nem a térképről van szó, ez az angol mozaikszó a Minimum Advertised Price, vagyis a minimális reklámozott árat jelöli. Mi ez pontosan? A gyártó – jó esetben- a kiskereskedőkkel közösen megállapít egy minimális árat, aminél sem a kis sarki műszaki bolt, sem a nagy multi nem reklámozhatja olcsóbban az adott terméket. Ezzel a termék és a márkanév értékét is fenntartja a gyártó, valamint a kis műszaki bolt számára is biztosítja, hogy versenyképes legyen a multikkal szemben. A kereskedőknek garantálja a haszonkulcsot, így jobban tudnak összpontosítani a termékek értékesítésére és az ehhez tartozó szolgáltatások fejlesztésére. A boltban “polcon” természetesen adhatja a MAP ár alatt is a kereskedő a terméket, de ezt semmiképp nem reklámozhatja! Ha a kereskedő megszegi a MAP szabályzást akkor a gyártó akár a teljes kereskedelmi szerződést is felbonthatja vele, mi több, jogi útra is terelheti a szerződésszegést.

MSRP, újabb rövidítés

Létezik még az MSRP rövidítésű mozaikszó is, ami a Manufacturer’s Suggested Retail Price rövidítése. Magyarul kb. a gyártó által ajánlott kiskereskedelmi árnak fordíthatjuk. Ez az az ár, amit a gyártó meghatároz, hogy a termékét célszerű ezen az áron eladni. A kereskedők ettől felfelé és lefelé is eltérhetnek, nincs kőbe vésve. Ebbe az árba a gyártó belekalkulálja a gyártási költséget, a saját és a kereskedő árrését is, ezáltal egy “irányadó” árnak felel meg. Itthon ezzel nem nagyon találkozhatsz. Hasonló, mint a MAP ár, de nem ugyan az. A kereskedő miután megvette a gyártótól a terméket, aztán olyan áron adja és reklámozza, amihez kedve van. Ez nekünk vevőknek jobb, hiszen így a kereskedők fognak versenyezni a vevőkért, általában a jobbnál jobb árakkal (alacsonyabb árréssel). Ez viszont sok esetben a szolgáltatások minőségének rovására történik.

MAP vagy MSRP ár? Mindez itt az EU-ban?

Jogos a kérdés. A MAP ár meghatározása az EU határain belül tiltott, ezzel főleg az amerikai és a globális piacon találkozhatunk. Az EU-ban csak az MSRP ár használata engedélyezett, amivel a gyártók élnek is. Ellenben mi nem igazán találkozunk ezzel sem a mindennapi életben.

Na de hol vagyok én, a vevő?

Itt jössz képbe Te. Ha működik a dolog, akkor a gyártó nem csak a kis és nagy boltok, hanem az egyes piacok közti árkülönbséget is ki tudja simítani valamennyire. A kínai webshop, a nagy amerikai gigavállalat és a sarki boltos is nagyjából ugyan azt az árat fogja Neked, vevőnek biztosítani. Ez jó, vagy nem? Nos itt kell lenyelnünk a békát, és egyben itt is tesz Veled, vásárlóval jót a gyártó!
Ugye nyelni kell, mert az átlag nyugati, akinek a bére a miénknek többszöröse, bizony annyiért veszi meg a terméket, mint Te, a hazai fizetésedből. Ez szívás. Cserébe a hazai kereskedő akihez bemehetsz a boltba és megveheted a terméket a teljes gyári támogatást is biztosítani tudja számodra a jövőben, amit a Kínai shopoktól teljesen felesleges elvárni, hiszen már a pár hónapos reklamációkat is elég nehézkes velük kezeltetni. Tehát itt a lehető legjobbat tette a gyártó velünk végfelhasználókkal, ugyanis a termék mellé valóban megkapjuk a teljes garanciát, méghozzá a “nemzetközi” árba csomagolva.

Olight sorozat a Leitz Hungária Kft. mintaboltjában

Ok, akkor bárhol megvehetem a terméket?

Egyértelműen nem. Egyáltalán nem mindegy, hogy honnan vesszük meg a terméket még az országon belül sem, hiszen ha nem hivatalos forrásból szerezzük be, akkor a “kötelező” 1 év jótálláson felül -amit aztán vagy tudunk érvényesíteni, vagy nem- nem fog nekünk a kereskedő a garanciális ügyintézésben segíteni, hiszen ha akarna sem tudna.

Maglite bemutató termékek az Audaxtrade 2000 Kft. mintaboltjában

Ugyanez a helyzet a Kínai webshopokból rendelt termékekkel is, amiknél leginkább a “kipróbálási” garancia amit érvényesíteni tudunk, vagyis ha megjön készítünk kicsomagolós videót, és kipróbáljuk a terméket. Ha gyárilag hibás akkor megreklamáljuk, és jöhetnek a fölösleges körök, részleges visszatérítés, javíttasd meg x összegből, amit jóvá írunk a shopnak a saját számláján, stb. Esetleg kitalálja, hogy küldd vissza csomagként, és küldi helyette a cseredarabot. A legjobb és leginkább kényelmes, mikor újra küldi a terméket, a hibásat pedig megtarthatjuk. Jellemző ez a 10-40$ körüli termékeknél, drágábbaknál már náluk is más a helyzet. Ennek okát elárulom. Ezek a webshopok általában egy nagy branddel sincsenek közvetlenül szerződésben! A garanciális cserét a saját nyereségükből fedezik, nem a gyártóval intézik. Ha elromlik a lámpánk akkor a garanciális ügyintézés egy idegtépő, végeláthatatlan procedúra lesz.

Sajnálatos módon teljesen jogosan jár el a gyártó is ha akadékoskodik, ha közvetlenül hozzá fordulunk, hiszen sokszor az Ő üzletpolitikáját megkerülve jut a vevőhöz a termék. Nyilván igyekszik a megfelelő irányba terelni, tehát kérni fog, hogy küldd vissza hozzá a hibás terméket, amin ha van egy karcolás is akkor már hivatkozhat a “nem rendeltetésszerű használat” vagy esetleg a “megengedettnél nagyobb fizikai behatás” megállapításokra, és tagadhatja meg a garanciális javítást -akár jogosan is. Ha szerencsénk van akkor segít rajtunk, de ne erre alapozzunk!

Ez nem a gyárból érkezett, a Smoking Acc. International Kft. raktárában mindenből van polcon

Jó, és akkor mit tegyek?

Dönts! Döntsd el, hogy mit szeretnél!

A kisebb, olcsóbb márkáknál (például Convoy, Eagle Eye, Astrolux, stb.), vagy olyan márkáknál, amiket hivatalosan nem forgalmaznak itthon (Klarus, JetBeam, Lumintop, stb.) három dolgot tehetsz:
1: Megveszed a kínai webshopból olcsón, aztán elfogadod, hogy kipróbálási garanciát kapsz a termékedhez.
2: Kinézel egy megbízhatónak tűnő boltot itthon, aki eladja Neked számlával ugyanezt a terméket, de jóval magasabb áron. Neki kötelessége az 1 év jótállást vállalnia. Aztán, hogy ez alól keresi-e a kibúvót vagy nem azt én nem tudom megjósolni, nem vásárolok ilyen helyről.
3: Közvetlenül a gyártótól veszed meg a terméket, ha van webshopja. Ilyenkor kapsz garanciát, de számolnod kell azzal, hogy kérheti a hibás termék visszapostázását, valamint a “márkaboltban” nála is drágább lesz a termék, mint az ismertebb webshopokban.
Számomra ez még az a kategória, aminél megéri kivárni a szállítási időt és a kipróbálási garanciát bevállalni, mivel itthon általában legalább 100%-os árréssel dolgoznak az ilyen webshopok.

Kiegészítők prezentálása a Leitz Hungária Kft. Olight mintaboltjában

És mi a helyzet a drága márkás lámpákkal?

A dolog itt kezd egyre érdekesebbé válni. Vannak a prémium elemlámpák, amiket szintén megvásárolhatunk általában a MAP ár alatt is a webshopokból akár hazai, akár kínai legyen is a forrás. Itt kell a legnehezebb döntést meghoznunk. Lemondunk a 20-30% árelőnyért cserébe a 3-10 éves garanciáról, amit kapnánk ha hivatalos forrásból szereznénk be, vagy inkább kifizetjük a magasabb vételárat, és teljes nyugalomban dőlhetünk hátra és használhatjuk a terméket? Ugye így leírva már kicsit átláthatóbb a dolog? Még 50% árelőny esetén is az 1 év garancia áll szemben a 3-5 év garanciával, tehát nem feltétlenül járunk jobban a hirtelen kihagyhatatlannak tűnő üzlettel! Persze itt ismét adódik a kérdés, hogy egyáltalán van-e itthon hivatalos beszerzési forrás, vagy csak külföldről tudjuk a terméket megvásárolni?

Elf-ek, varázslók és ezek nem egy Kaland Játék Kockázat könyvben, hanem az Armytek lámpa Magyarország raktárában

Ezen cikk apropója

Bizony a Ti visszajelzéseteknek köszönhetitek ezt a cikket! Gyártókat én nem szeretnék nevesíteni (végül így döntöttem), de sajnos egyre több és több magát prémium szegmensbe pozicionáló “feltörekvő” és gombamód szaporodó újabb és újabb gyártó termékéről kapom a negatív visszajelzéseket. Higgyétek el, hogy ez engem bosszant a leginkább, hiszen én azt szeretném, ha mindenki, főleg az, aki magasabb összeget költ elemlámpára a lehető legtöbbet-legjobbat kapná a pénzéért. A visszajelzéseitek alapján pedig azt kell, hogy mondjam:

Semmiképp NE kerüljétek meg a gyártó üzletpolitikáját márkás, drága elemlámpa vásárlásakor! Inkább spóroljatok plusz egy-két hónapot és vásároljátok meg itthon, hivatalos forrásból, teljes garanciával és támogatással!

A LED szekció egy része a Maglite bemutató falon az Audaxtrade 2000 Kft. boltjában

Tudom, hogy számotokra, akik végre belevágnak egy drágább elemlámpa beszerzésébe, Nektek okozza a legnagyobb csalódást ha véletlenül hibás darabot kaptok, vagy idő előtt elromlik. Több gyártóval is kapcsolatba kerültem az elmúlt évek során, legtöbbjük megköszönte a teszteket és a visszajelzést az elemlámpájáról, de bizony kérte nem egy, hogy a cikkek végén ne az adott webshop szerepeljen, mert nem hivatalos viszonteladójuk, nem tudnak garanciát vállalni az általuk értékesített elemlámpákra. Ezek a webshopok nagyjából minden általuk szabott értékesítési szabályt megszegnek. Mivel én értetek vagyok, Nektek pedig az a jó, ha egy nagy vállalat támogatását élvezitek, ezért az idei évtől kezdődően a “legnagyobb gyártók” termékeihez a cikk végén a hivatalos beszerzési forrást fogom linkelni! A döntés ezek után a TE kezedben lesz, hogy honnan vásárolsz. Én a véleményem a fentiekben kifejtettem, aki értelmezni is tud szerintem tudja hogyan járjon el a jövőben!

Fegyverlámpa szettek a Leitz Hungária Kft. bemutatóterméből

Akkor honnan és mit vehetünk?

Az a helyzet, hogy a tiszta forrást én csak és kizárólag a hivatalos, Magyarországon működő márka importőrök saját boltjában/webshopjában tudom garantálni. Az ő viszonteladói hálózatukat nem ismerem, de tudom, hogy az importőrrel mellé nem lőhetünk! Az alábbi ismertebb és nem speciális felhasználásra készült márkák importőreit kerestem fel az év végén, és kértem, hogy egy-két fotóval segítsenek a cikkem szemléletesebbé tételében. Akiket megkerestem ABC sorrendben:

Armytek

Importőr: Bété-Ker Kft. Weboldal: armyteklampa.hu Webshop: armyteklampa.hu
Kanadai cég, Kínában gyártat, termékeire 10 év jótállást vállal. Az általam birtokolt kettő Armytek elemlámpa kiválóan teljesít, mai napig megállják a helyüket minden téren. Ragaszkodom hozzájuk, mert tényleg kiváló termékek, a visszajelzéseitek alapján ugyanezt tudtam leszűrni, igaz volt akinek cserélték a lámpáját hiba miatt, de az is zökkenő mentesen történt. Szerintem fogtok még ilyen elemlámpával találkozni a blogon. Prémium termék, korrekt, hozzáértő importőr és hozzáállás, ahogy kell!

Fenix

Importőr: Armin Trade Kft. Weboldal: fenixlight.hu Webshop: armintrade.hu
Kínai prémium gyártó, főleg “taktikai” lámpákat gyárt. A minőségére nem hallottam még panaszt, garanciát 5 évet vállal a gyártó amit a hivatalos forgalmazónál lehet érvényesíteni. A weblap sajnos nincs frissítve, viszont a webshopban a legújabb modelleket is meg lehet találni. Az importőr kommunikációja korrekt, hozzáértő csapatot sejtet a háttérben. Eddig Fenix termékről nem írtam. Talán idén ez is változik, mert egyre szimpatikusabb modelleket dobnak piacra.

?

Ledlenser

Importőr: Kapacitás Kft. Weboldal: ledlenser.com/hu Webshop: kapacitas.hu
Német cég aki Kínában gyártat, termékeire 5 év jótállást vállal, amit termék regisztrációval 7 évre lehet hosszabbítani. A hibrid TIR lencsék terén úttörő, a lámpáik nagy része ezt az optikai rendszert használja, ami egyben az egyediségüket is adja. A visszajelzéseitek alapján tartós, megbízható termékek. A garancia valós, kipróbált, lényegében panaszról még nem hallottam velük kapcsolatosan. Lassan a blog hasábjaira is beszivárognak a termékeik.

Maglite

Importőr: Audaxtrade 2000 Kft. Weboldal: maglite.hu Webshop: audaxshop.hu
Amerikai cég, valóban amerikai gyártás, 10 év garancia. Nem nagyon lehet tovább ragozni amit leírtam a cikkekben, az egyik legszimpatikusabb gyártó akiről valaha is hallottam. A márkanév nagyjából összeforrt az elemlámpa szó jelentésével. A fejlesztés lassú, cserébe az elemlámpát amit veszünk jó esetben még az unokánk is használhatja. Figyeljünk a hamisítványokra, mert sajnos vannak a piacon, ezért csak szaküzletből vásároljunk ha garantált minőséget szeretnénk kapni! Az importőr hozzáértő, közvetlen, és vásárlóbarát, ahogy egy prémium termékhez illik!

Darabra is lehet vásárolni, és persze kartonra is ha erre van igény

Nitecore

Importőr: Smoking Acc. International Kft. Weboldal: nincs Webshop: mylitee.com
Prémium kínai gyártó, akinek a termékeit én a kiváló ár/érték arány miatt kedvelem. 5 év jótállást vállalnak, de csak hivatalos forrásból származó termékekre! A kínálat rendkívül széles, nincs olyan igény, amire ne tudnának legalább egy elemlámpát ajánlani. Olyan típusokkal kényezteti a vásárlókat, mint a HC65 fejlámpa, aminél nehéz lenne jobbat találni a piacon. Garanciális ügyintézés gyorsan, korrekten zajlott amit a saját bőrömön tapasztaltam. Az importőr hozzáértő, közvetlen, vásárlóbarát, én csak ajánlani tudom őket.

Nem kell megvárni mire küld a gyár, mindenből van raktáron

Olight

Importőr: Leitz-Hungária Kft. Weboldal: olightlampa.hu Webshop: leitz-hungaria.hu
Kínai cég, kínai gyártás és 5 év jótállás. Prémium gyártó, termékeit nem ismerem, de sokan szeretik a lámpáikat, nem szoktak rájuk panaszkodni. Ismertségi körben működik pár bőven garancia időn túl is, kifejezetten tartós terméknek tűnnek. A márkabolt igényes, vásároltam már náluk inkognitóban. A visszajelzéseitek alapján maximálisan elégedettek vagytok velük nem csak a kiszolgálás, hanem a garanciális ügyintézés terén is. Erről a márkáról még nem olvashattál a blogon, idén szerintem ez is változni fog.

Ha valamelyik Olight modellre van szükségünk biztosan lesz raktáron belőle

Akkor ne is vásároljak Kínából?

Ez még kérdés? Természetesen de, vásárolj Kínából, de szokás szerint csak megbízható boltból! Én három – már csak – kettő boltot preferáltam régebben is, most is, legalábbis elemlámpa témában: Banggood, Fasttech. De ha eddig elolvastál mindent amit írtam akkor tudod, hogy nem mindent érdemes onnan megrendelni, legalábbis ha nem üzletelni veszed a lámpákat, hanem saját használatra.

Predátorok, Vikingek és Dobermanok is vigyáznak az Armytek lámpa Magyarország árukészletére

Neked kell mérlegelned, hogy mi az az összeghatár, aminél még “nem fáj” ha véletlenül kidobott pénzzé válik egy elfüstölő alkatész miatt. Ha nem szeretnél kockáztatni akkor pedig tekerj fentebb, nézd meg itthon milyen alternatívákat találsz a hivatalos viszonteladók kínálatában az árkategóriádban és válassz onnan! Egy biztos: prémium elemlámpák közül nagyon nehéz rosszul választani, főleg ha tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni. Ha meg tudjuk ezt határozni akkor az eladó valószínűleg tud ajánlani 1-2, vagy több modellt, ami biztosan ki fogja elégíteni az igényeinket.

A legnépszerűbb modellek “kézközelben” a Leitz Hungária Kft. boltjában

Záró gondolatok

Ezt a cikket nem szponzorálta senki, még mielőtt megvádolna bárki azzal, hogy a magyarországi elemlámpa importőrök lefizettek, megvettek,  esetleg megfenyegetettek volna. Fontos tudnod, hogy a kínai beszerzést nem véletlenül erőltetik majd minden tesztoldalon. Legfőbb oka, hogy a blog, akinek a linkjéről vásárolsz az jutalékot kap minden átkattintó vásárló után. Ezért nem fogsz soha ilyen weblapokon az általam leírtakról olvasni, mert nekik csak az átkattintó vásárló a fontos. Nekem az “elégedett” olvasó pár dollárnál sokkal fontosabb, főleg mert egy elég szűk réteget érdekel az elemlámpa témakör. Ennek a cikknek a megírása már egy ideje érlelődött bennem a Ti leveleitek, visszajelzéseitek miatt, amit köszönök szépen és a jövőben is szívesen olvasok!

Ez alól a “panaszos” levelek sem kivételek továbbra sem, érdeklődéssel olvasom a negatív visszajelzéseket is egy- egy modellről vagy márkáról, így a későbbiekben én is tudom a blog tartalmát milyen gyártók termékeiből érdemes összeállítanom, kiket kerüljek. Rettentően örültem neki, hogy az importőrök nagy része pozitívan állt még “ismeretlenül” is ehhez a cikkhez, és fotóikkal segítették a munkám, ezt itt és most szeretném nekik megköszönni! Tetszik, hogy próbálnak nyitni felénk, némi kedvezménnyel még ösztönözni is az itthoni vásárlást, a “tiszta beszerzést”, és nem a konkurenciát látják a blogban, a cikkekben, hanem az embert is észrevették a cikkek végén, vagyis Téged! Számomra pedig még mindig Te vagy az első, az olvasó, szóval win-win, ezzel mindenki csak jól járhat!

Amiről senki nem beszél” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. En alig par markara eskuszom. Pl maglite, van belole 4 db, mindegyik hibatlanul mukodik (evek, evtizedek ota) illetve a led lenser meg a petzl voltak kizarolag azok a brandek amikbol volt tobb lampam es sosem volt veluk gond.
  Armytekekkel (2 modellel is: wizzard pro es a dobermann) voltak gondok de tenyleg szo nelkul csereltek oket. Ez azomban mit sem valtoztat azon a tenyen, hogy a wizzard pro 1 sziklamaszas kellos kozepen hagyott cserben csont sotetben… Ezek utan kikristalyosodott bennem, hogy az elsodleges kriterium a tenyleg hasznalatos lampaimnal a megbizhatosag ami felulir mindent. Imadom en is a szuper eros lampakat (acebeam x80, az 1km folotti tavot tudo throwerek stb…) azomban ezekre “eles helyzetekben” alapozni tapasztalataim alapjan oriasi hiba.
  Petzl elso ledes fejlampaja (2000es evek elejen jelentek meg) mai napig mukodik bar ami a teljesitmenyt illeti, az meg a hasznalhatosag also hatarait surolta. Azota sokat fejlodott a vilagitas tehnologia es sajnos ez ranyomta a pecsetet a minosegre is. Ugy hiszem 2 fo ok rontott a lampak minosegen a ledek megjeleneset kovetoen:

  1. Bonyolultabb az aramellatasi tehnologia es sok lampat tul hamar dobnak piacra megfelelo tesztelesek elott/nelkul.

  2. Koltsegtakarekossag ami olyan szintre emelte a konkurenciat, hogy minden vacakon sporolnak. Abbol kiindulva, hogy par ev mulva a fejlodes miatt ugysem hasznalja a mai lampakat a kutya sem hiszen klasszisokkal erosebbek lesznek, max 2-3 eves elettartamra vannak belove.

 2. Köszönöm ezt a cikket! Volt egy RC helikopteres korszakom, akkor ért olyan veszteség a következmények nélkül lopó magyar posta részéről, hogy inkább nem szoktam rá a külföldről netes lámpavásárlásra. Én vagyok a Leitz H egyik elégedett ügyfele. Egyrészt az üzletük lenyűgöző, mert a Leica gépek forgalmazójaként gyönyörű kamera-vitrinjeik vannak, de a falon is elképesztő fotók láthatók. Huszonöt lámpát vettem eddig náluk, aminek az az oka, hogy szeretek ajándékba megbízható, kedves és használható dolgokat adni. Vettem kollégának és küldtem másik kollégát vásárolni. A lámpák felét én használom. Egy esetben volt probléma az éppen bevezetett töltőtalpas lámpával, a leglehetetlenebb időpontban mentem be, gyorsan kipróbálták, kicserélték, új garancialevelet írtak. Ha nem volt valamijük, ami nekem kellett volna, kérésemre beszerezték. Biztonságos érzés, ha van a közelben egy szaküzlet hozzáértő emberekkel. Anno a nagy hipermarketek kinyírták a hifi szaküzleteket, fájt is a hiányuk. Nem sajnálom tőlük az árrést.

 3. Nagyon jó cikk. Egy-két gondolat még. Azt, hogy sokan rendelnek/vásárolnak külföldről, az köszönhető az irreális magyarországi árazásoknak is. Osztrák határ mellett lakom, nevetséges, hogy nálunk azt a töltőt ami 18990 Ft (Nitecore UMS4), ott megkapni 39 EUR-ért ( 12480 Ft), ugyanolyan garanciákkal. És ha rákeresek, akkor is 38-40 EUR szinte a teljes Eurozónában. Semmi nem indokolja, hogy itthon 50 %-os felár legyen rajta. Főleg annak tudatában, hogy Aliexpressen meg 8100 Ft.

  1. A kereskedő olyan árréssel dolgozik, amit még eladhatónak/reálisnak talál, illetve a piac még elfogad. Az, hogy máshol olcsóbb aláírom, ez így van. Ellenben míg Önnek 10-20 perc autóval egy hivatalos viszonteladó a határ túlsó felén, addig sokunknak postaköltség, német nyelv hiánya miatt nehézkes kommunikáció, illetve gondolom nem is lehet mindenhol paypal fizetéssel rendelni, tehát a fizetésnél ha utalunk akkor nemzetközi utalás felárát is ki kell fizetni, vagy az utánvét magasabb költségeit. Ha pedig baj van akkor ismét jön a probléma, hogy nehéz a kommunikáció, drága a nemzetközi posta (még a határon belüli is drága), szerintem átlátható mit szeretnék ezzel mondani.
   Importőrtől vásárolni itthon kényelmes és úgy gondolom, hogy biztonságos is. Itt a hangsúly leginkább azon van, hogy ha hivatalos forrásból vásárolunk, akkor lehetünk csak biztosak a garanciának a meglétében. Egyéb esetben, szürke importból, vagy Kínából, külföldről származó termékeknél mindent intézhetünk mi magunknak, aztán vagy sikerül, vagy nem. Mivel lámpát alapvetően ritkán vásárol az ember ezért szerintem nem éri meg márkás, drága lámpánál kockáztatni minimális árelőnyért cserébe.
   Ott a határ mellett lehet, hogy érdemes ezzel foglalkozni, de a lakosság 97% számára ez nem opció.

 4. Sajnos valóban sokaknak nem alternatíva az Ausztriában vásárlás, de ha jól értettem nem is ez volt Szabolcs mondandójának a lényege, hanem hogy Ausztriában ahol a nagykerben, kiskereben dolgozók fizetése, a bérleti díjak, rezsi, stb. magasabbak mint itthon, hogyan tudják 40-50%-kal olcsóbban adni ugyanazt a terméket. Ezt nem indokolja a magasabb ÁFA. Talán ha a viszonteladók itthon kicsit lejjebb adnának az árrésükből, kevesebben vásárolnának Ausztriában vagy Kínában. Miért van szükség ekkora árrésre? Miért nem elég annyi ami a szomszédos országokban van?

  1. Nem szeretnék belemenni olyan dolgokba, amikben nem vagyok 100%-ig biztos, de megnyugtatlak, hogy a felsorolt 6 importőrből 3-at biztosra tudok, hogy nem dolgozik irreális árréssel. A listában szereplő cégek közül 5-ről tudom, hogy nem az elemlámpa eladásokból tartják fenn magukat, ha megnézed mindegyik cég más prémium termékek (kis és nagy)kereskedelmével is foglalkozik jóval nagyobb felvevő piacon, mint az elemlámpa, ami egy szűkebb réteget érdekel csak. Nyilván megéri csinálni, ha nem érné meg már dobták volna a kereskedést az adott márkával. Hidd el, hogy nincs 50% közelében az árrés, legalábbis annál a három cégnél egészen biztos. Az importőr X % árréssel adja tovább a kiskernek, aki a kapott árra tesz Y % árrést. Ez mindenhol így működik, ahol van hivatalos importőr, aki a gyári támogatást biztosítja a termékhez amit behoz. Magyarul kifizeted az importőr munkáját és embereit, valamint a kisker munkáját és embereit is.
   Le lehet ezt egyszerűsíteni azzal, ha kihagyjuk az egyenletből az importőrt, csak ez a gyártónak sem célja, mert nekik az a fontos, hogy a vevő elégedett legyen, és később is az ő termékét válassza.
   Ha a cikket átolvasod még egyszer akkor láthatod az összefüggést is, hogy bizonyos márkákat miért tudsz megvenni Kínából, vagy a kínai webshopokból szürkén importáló cégektől olcsóbban, és ha így teszel akkor miről kell lemondanod.
   Ahhoz, hogy Ausztriából miért és hogyan kapod meg olcsóbban nem értek, mert az ottani adó, vám és egyéb szabályokat nem ismerem, de 10 éve mikor még modelleztem is így volt, hogy a der-schweighoferből még DHL-el szállítva is jóval olcsóbb volt minden, mint itthon. Aztán mikor vissza kellett küldeni a Futaba távot, mert random jelvesztése volt (tehát törtem miatta ami ugye plusz nem tervezett kiadást is okozott), és utána még én voltam a h*lye, mert náluk pulton nem jött elő a hiba… szóval nekem az volt az utolsó köröm náluk, aztán drágább dolgokat már csak itthon vettem pontosan a gördülékenyebb garanciális ügyintézés miatt.
   Cikkemmel pont erre próbálom buzdítani a vevőket is, ha már egyszer kinéztek egy márkás, “sok” év garanciával rendelkező drágább, prémium terméket, akkor felkészülve a legrosszabbra, hogy beadja az unalmast idő előtt, fizesse ki a magasabb árat. Tavaly nem 1, nem 5, és nem is 10 levelet kaptam olyan olvasóktól, akiknek a drágább (volt közte olyan amit már én is irreálisan drágának találtam) lámpája döntött úgy, hogy akkor többé nem fog működni az elvárásoknak megfelelően. Persze a károsult vevő teljesen tanácstalan volt, mert a bolt a gyártóhoz küldte, a gyártó meg a bolthoz, hogy intézze ott a garanciát. Az ilyen és ehhez hasonló, barmira kellemetlen dolgokat szeretném elkerülni, vagyis azt, hogy ha baja van akkor:
   – ne legyen élből lepattintva a vevő
   – a gyártó se tudja lepattintani a vevőt
   – az eladó cég jó eséllyel létezzen még 4-5 év múlva is
   – a kommunikáció működjön az eladó és vevő között (sokaknak nem megy még a google fordító használata sem)
   – az eladó ne a kibúvót keresse, hanem a megoldást és a vevőelégedettséget
   Azt kell mindenkinek mérlegelnie, hogy neki megéri-e az itthoni “hivatalos viszonteladói” felárat a fent leírt plusz szolgáltatás, biztonság.
   Ha nem, akkor lehet vásárolni Kínából, vagy jófogásról, vateráról, stb., vagy akár a környező országokból is, de baj esetén ha nem talál megoldást akkor tudni kell nyelni.
   Én próbáltam/próbálok mindenkinek segíteni ha bajba jut, de az nekem is kellemetlen, mikor az ember le van pattintva mindenhonnan, és ilyen távolságból nem tudunk mit tenni, mert ki vagyunk szolgáltatva teljesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .