Site icon Elemlámpa blog

Sunwayman G25C elemlámpa bemutató

Bevezető:

A kínai Sunwayman cég prémium zoom-os lámpájával már találkozhattatok nem olyan régen. Most egy kompaktabb és szintén érdekes modellt szeretnék bemutatni nektek. A Sunwayman G25C a taktikai vonalat erősíti a cég kínálatában. Különlegessége a dedikált gombbal közvetlen elérhető stroboszkóp. Jó minőség, jó fényerő, érdekes funkciók. Nézzük milyen a gyakorlatban.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Sunwayman
Modell: G25C
Emitter típusa: CREE XM-L2 U2
Maximális fényáram: 1000LM
Üzemidő: 1000 lumen/2 óra, 150 lumen/6 óra, 16 lumen/80 óra
Színhőmérséklet: 6500-7000K
Kapcsoló típusa: duál elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 1x 18650 lítium akkumulátor vagy 2x CR123A lítium elem
Módok: 4 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp)
Felületkezelés: Military Specification Type III kemény eloxálás
Vízállóság: IPX-8

Csomag tartalma:

A gyártótól megszokott vastag kartondobozban érkezik a Sunwayman G25C is. A dobozban formára vágott szivacsos bélésben kapott helyet a lámpa. Ezen kívül kapunk egy csuklópántot, két darab pót tömítést is hozzá. A kínai-angol kezelési utasítás mellett egy garanciakártyát és egy kis prospektust is elrejtettek a doboz aljában.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez csak egy feltöltött 18650-es méretű akkumulátorra, vagy két darab CR123A méretű lítium elemre lesz szükségünk. Ha behelyeztük őket a testbe akkor máris működésre kész a lámpánk. Gyárilag “daily mode” általános módcsoportban kapjuk meg a Sunwayman G25C modellt. A zárókupakon lévő alsó nyomógombbal a közvetlen stroboszkóp módot érjük el kikapcsolt állapotban. Az elektronikus kapcsoló csak a nyomva tartás idejére működteti a villogást, elengedve lekapcsol. A felette lévő, enyhe peremmel kiemelt szintén fém nyomógombbal tudjuk ki és bekapcsolni a lámpa világítási funkcióit. Miután bekapcsoltuk utána az alsó kapcsolóval tudunk választani az alacsony, közepes és magas módokból, hosszan nyomva pedig a stroboszkóp aktiválódik. Módmemóriát tartalmaz a driver, így amelyik fokozatban kikapcsoltuk abban is tudjuk újra életre kelteni (akár stroboszkóp mód is lehet ez)

A három elérhető módcsoport:

  1. Taktikai mód (magas + stroboszkóp fokozat, mindig a magas módban kapcsol be)
  2. Outdoor mód (magas + alacsony fokozat, mindig magas módban kapcsol be)
  3. Általános mód (magas + közepes + alacsony fokozat, módmemória, rejtett stroboszkóp)

A módcsoportok közti váltás menete: célszerű kivenni a zárókupak alól a tömítő gyűrűt, mert az akadályozni fogja a csoportváltást. Ha ezzel megvagyunk akkor mindkét kapocslót lenyomva tekerjük le a zárókupakot, hogy megszakadjon az áramkör, majd tekerjük vissza. A lámpa villogni fog. Egy villanás: taktikai csoport, két villanás: outdoor csoport, három villanás: általános csoport. Elég nehéz a csoportok közti váltás, de meg lehet oldani, ha valakinek nem felelne meg a gyári három fokozat. Természetesen az alsó nyomógomb kikapcsolt lámpa esetén minden csoportban azonnali elérést nyújt a stroboszkóphoz, ez a funkció nem változik.

Hőtermelés:

A driver sajnos nem tartalmaz hővédelmet, így a kompakt méretű test hajlamos a melegedésre. A lámpát “taktikai” felhasználásra szánták, így a folyamatos magas fokozaton járatás nem alapfeltétel, inkább a szakaszosan nagy fényerőt kell tudnia. Ennek tökéletesen meg is felel, nincs felesleges fényerőbeli visszalépés, ha bevetés van akkor bizony bevetés van, még ha megsül a kezünk akkor is.

A mért áramfelvételek:

A diagramból jól látszik, hogy a melegedés a 15 perces teszt alatt folyamatos, szinte alig laposodik a grafikon teteje, nem folyamatos csúcsüzemre lett tervezve. Ezzel természetesen nincs is baj, illetve egy ilyen kompakt méretű lámpa esetén (rövidebb, mint a Convoy S2+) a fizikát sem nagyon lehet megtréfálni.

Felépítés:

A megszokott három fő részből épül a Sunwayman G25C is:

Fej:

A 32mm legnagyobb átmérőjű fej acél bezel gyűrűvel van szerelve, ezzel is növelve a taktikai hatást. A bezel gyűrű ragasztva van, nem sikerült letekernem. Alatta gumi tömítőgyűrű, AR bevonatos üveglap, majd az alumíniumból készült SMO reflektor fekszik fel a Cree XM-L2 LED köré központosító gyűrűvel. A LED tökéletesen középen van elhelyezve, így a vetítési kép is hibátlan, viszont hotspotos. Külső felületén a márkajelzés és egy figyelmeztetés látható, hogy a fej felforrósodhat. Hátulról a fejben a driver látható, vagyis annak egy része.

Test:

Vastag falú alumínium csőből készült. Rajta rozsdamentes fényes acél klipszet találunk ami felár nélkül jár a lámpához. Legnagyobb átmérője 23,5mm. Elején és végén is végig eloxált trapéz profilú meneteket találunk. A menetek végén egy-egy gumi tömítő gyűrű felel a vízállóságért. Középső részén végre határozott, érezhetően tapadást nyújtó rombusz minta lett kialakítva, nem csak díszítő szerepe van, nagyon hasznos!

Zárókupak:

A zárókupak a legérdekesebb része a lámpának. A dupla kapcsoló miatt picit bonyolultabban lett megoldva, mint az egy kapcsolós változatok. A zárókupakban hátulról ki lehet tekerni egy alumíniumból készült gyűrűt, ez szorítja helyére a nyáklapot ami a drivert is rejti. Szerencsére kiszerelhető és gondoltak arra is, ha vissza szeretnénk tenni, így egy kis vezető nút lett a zárókupakba marva, ebbe kell illeszteni a nyáklapon lévő fülecskét. A két alumíniumból készült gomb közvetlenül nyomogatja a két kis mikrokapcsolót. Legnagyobb átmérője 26,8mm. Külső felén kapott enyhe recézést, de ez csak a kupak le vagy feltekerésében segít, a fogást nem javítja. A hátsó felén a két alumínium nyomógomb található, ebből a ki-be kapcsolásért felelős darab enyhén ki van emelve. Ezt kézbe fogva még meg is lehet különböztetni, de kesztyűben használva már nem  érezhető a különbség, ez szerintem nagy hiba ha már ennyire kihegyezték a Sunwayman G25C-t a taktikai felhasználásra. A gombok mellett kapott két kis kiemelést a zárókupak, így gyertyaként s felállítható. Érdekesség, de a csuklópántnak ezen a modellen sincs hely kialakítva, így akárcsak a Nitenumen H01 esetében, itt is csak megszokásból került a csomagba.

Teljes hossza 113mm, tömege akkumulátor nélkül 94,4g.

Fénye:

A pici test viszonylag nagy méretű SMO reflektort tartalmaz, így borítékolható volt a hotspotos vetítési kép, várhatóan messzebbre is elvilágít a lámpa, mint a kisebb OP reflektoros társai. Ez a gyakorlatban is így történt. A képeken a jobb oldalon lévő távoli fa, illetve az arra akasztott lap kimért 100m-es távolságra található, itt készültek az összehasonlító fotók.

Az első képen a legerősebb kiépítésű Convoy S2+ látható, a megszokott flood jellegével szépen teríti a fényt és elég jó megvilágítást ad kb. 50m-es távolságig. Következő fotón a Sunwayman G25C fénye látható magas fokozatban. Jól behatárolhatóan a Convoy C8 és az S2+ közé helyezhető a fényereje. Kb. 75-80m-es távolságban még erős a viszonylag nagy méretű hotspot fénye, a 100m-re lévő cél még jól kivehető, de már erősen fogyóban van az ereje ezen a távolságon. A szórt fény is jelentős mennyiségű, így a környező tereptárgyak is jól láthatóak. A harmadik képen a Convoy M1-es került a fényképező elé. Mindenben kicsit jobb, mint a Sunwayman bemutatott modellje, cserébe a mérete is nagyobb minden irányban és a driver is erősebb, viszont hatásosabb a hűtése. Az utolsó képen a “klasszikus” UltraFire WF-502B taktikai lámpa fénye látható. A hotspot távolra visz, viszont a szórt fény kevéske és a megvilágítás ereje is gyenge, az összes fotózott modell simán lenyomja de ismert és elterjedt darab, így betettem az összehasonlításba. Fényében minden fokozaton PWM villogást láttam a telefon kameráján keresztül, használat során ez nem volt érzékelhető.

Konklúzió:

Kellemes és kompakt kis lámpát ismertem meg a Sunwayman G25C személyében. A dedikált stroboszkóp gomb ötletes, akár hasznos is lehet bizonyos munkakörökben. Általános felhasználás során én nem sok értelmét látom (mint ahogy a stroboszkóp módnak általánosságban), de meg van szerintem ennek is a maga vásárlói köre. Jó döntés volt az acélból készült bezel gyűrű, így nem kell a kopástól tartani, de ha szükséges akkor oda is lehet vele csapni, kevésbé fog károsodni mint ha alumíniumból készült volna. Maga a lámpa is robusztus felépítésű, sehol nem spóroltak az anyaggal.

18650 akkumulátor, Sunwayman G25C, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Convoy M1, Convoy C8

A három fényerő jól elosztott távolságra van egymástól, pozitívum a módmemória megléte is, mellette én a három módcsoportot teljesen feleslegesnek is tartom, de lehet, hogy valakinek pont ezek közül lesz valamelyikre szüksége. Az alacsony fokozat viszonylag magas fényerővel rendelkezik, teljes sötétségben zavaró tud lenni, ez talán lehetne alacsonyabb is, bár nem általános felhasználásra készült a lámpa, így még akár jó is lehet pl. egy jármű belsejének átvizsgálásánál bőven elegendő a fénye. Minden pocikájából és funkciójából azt a következtetést tudom levonni a Sunwayman G25C lámpának, hogy a gyártó kifejezetten a rendvédelem, vagy biztonsági szolgálatoknak az igényeit próbálta szem előtt tartani, kielégíteni. Negatívumokat nem nagyon tudok felsorakoztatni, de szerintem a csomagba kerülhetett volna egy a lámpához tervezett övtok is alapáron, akkor még jobb választás lenne, hiszen munkalámpának készült napi hordásra.

A linken közvetlenül elérhető:
Sunwayman G25C

Mentés

Exit mobile version