Site icon Elemlámpa blog

IKEA LADDA AA és AAA akkumulátor bemutató

IKEA LADDA akkumulátor teszt – bevezető:

A cikk frissített változatát, amiben a 2022-ben kapható teljes LADDA kínálatról írtam ITT olvashatjátok!

Sok szó esik mostanában a megbízható de relatív olcsó Ni-MH akkukkal kapcsolatban, hogy melyiket érdemes beszerezni. Kivételesen azt kell mondanom, hogy ilyen típusú akkumulátort nem érdemes Kínából rendelni ( a lítium-ion akkukkal ellentétben), ugyanis ami jó minőségű az általában drága ott is, míg az olcsó darabok tényleg csak környezetszennyezésre jók, alacsony kapacitás és terhelhetőség jellemzi őket a visszajelzések alapján.

Két igen népszerű beszerzési forrás van amit szoktak fórumokon ajánlani, az egyik a LIDL-ben beszerezhető TRONIC akkumulátorok, a másik pedig bemutatóm alanya, az IKEA-ban beszerezhető LADDA, abból is a jobb minőséget képviselő fehér változat.

A legendát sokan ismerik, miszerint ezek átcímkézett ENELOOP akkuk. Nos erre utal(hat) a kapacitás és a ciklusszám is, mivel az ENELOOP PRO akkukkal majdnem megegyezik a LADDA összes tulajdonsága. Ráadásul a csomagoláson ott virít: Made In Japan. Japánban pedig LSD akkuk ha minden igaz csak az FDK gyártósorairól gurulnak le. Ők a beszállítók többek közt az AmazonBasics, a Fujitsu Black, az Eneloop Pro és az IKEA LADDA akkuinak is. Szóval a legendának alapja is van, mivel az FDK HR-AU jelzésű akkutípusa (amit átcímkéznek a kért márkanévre) az bizony paramétereiben lefedi a fenti lista tartalmát.

Gyártói adatok:

IKEA LADDA AA

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 2450mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 500

IKEA LADDA AAA

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR03
Névleges kapacitás: 900mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 500

Gyors mérések:

Elsőre nézzük a két négyes pakk belső ellenállását hogyan alakult:

LADDA AAA: 26 – 39 mΩ közt

LADDA AA: 18 – 23 mΩ közt

Majd kapacitástesztet futtattam le rajtuk új, majd némileg használt állapotban is, mert a teljesen új akkuknak kell még egy kis idő, mire beállnak a gyári értékekre.

LADDA AAA: legalacsonyabb mért kapacitás: 904 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 933 mAh

LADDA AA: legalacsonyabb mért kapacitás: 2450 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 2604 mAh

Konklúzió:

Nos nézzük a száraz tényeket. Az akkuk kiválóan teljesítettek kapacitás és belső ellenállás terén is egészen kis szórás mellett hozták a gyártói specifikációt mindannyian. Az élettartamáról személyes tapasztalat alapján nem tudok nyilatkozni, ugyanis mint látható a cikk elején bontottam ki a cellákat. Mivel mindenre én sem tudhatom a választ ezért miközben kerestem a “legendákat” az ENELOOP rokonságra vonatkozóan, rengeteg visszajelzéssel találkoztam, akiknek már 1-2 év távlatából is szépen muzsikál a fehér LADDA akkumulátor, illetve sokan mások hasonlítgatták össze és semmilyen képességében nem marad alul vele szemben.

Bátran állíthatom, akinek Ni-MH akkura van szüksége az nyugodtan megvásárolhatja ezt a két típust, nem valószínű, hogy csalódni fog benne, cserébe egészen diszkont áron hozzá lehet jutni bármelyik IKEA áruházban. Mielőtt elindulunk távolabbról is akkut beszerezni, ellenőrizzük az online árukészletet a meglátogatni kívánt üzletre szűrve!

IKEA LADDA AAA 900mAh
IKEA LADDA AA 2450mAh

A cikk frissített változatát, amiben a 2022-ben kapható teljes LADDA kínálatról írtam ITT olvashatjátok!

Mentés

Mentés

Mentés

Exit mobile version