Site icon Elemlámpa blog

IKEA LADDA AA és AAA 2022 akkumulátor teszt

IKEA LADDA 2022 borító

IKEA LADDA AA és AAA 2022 akkumulátor teszt – bevezető:

Írtam régebben az IKEA áruházakban kapható “fehér” LADDA akkukról, mivel azok igen csak jó ár/érték arányukról tettek tanúbizonyságot. A tavalyi év végén kivezették a kínálatból a sokak által kedvelt akkut, helyette pedig újabb AA és AAA méretű akkumulátorok kerültek, melyek még mindig LADDA néven futnak, de a színük megváltozott. Persze nem csak a szín változott, valószínűleg a tartalom is. Ennek szeretnék cikkemben utána járni, hogy vajon a minőség megmaradt-e, vagy az is csökkent. Ehhez a legközelebbi IKEA áruházból be is szereztem a jelenlegi teljes kínálatot AA és AAA akkukból, mely most 3 típusra korlátozódik: AA méretben 1900 mAh és 2450 mAh kapacitású változatok kaphatók, míg AAA méretben csak 750 mAh kapacitású változatot árusít jelenleg a svéd üzletlánc. Nézzük is meg, hogy mire képesek az új modellek.

Gyártói adatok:

IKEA LADDA AAA 750 mAh

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR03
Névleges kapacitás: 750 mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000
Gyártás helye: Japán

IKEA LADDA AA 1900 mAh

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 1900 mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000
Gyártás helye: Japán

IKEA LADDA AA 2450 mAh

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 2450 mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 500
Gyártás helye: Japán

Gyors mérések:

Elsőre nézzük az akku csomagok belső ellenállása hogyan alakult:

LADDA AAA 750 mAh: 49 – 59 mΩ közt

LADDA AA 1900 mAh: 27 – 35 mΩ közt

LADDA AA 2450 mAh: 15 – 21 mΩ közt

Majd kapacitástesztet futtattam le rajtuk új, majd némileg használt állapotban is, mert a teljesen új akkuknak kell még egy kis idő, mire beállnak a gyári értékekre.

LADDA AAA 750 mAh: legalacsonyabb mért kapacitás: 778 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 806 mAh.

LADDA AA 1900 mAh: legalacsonyabb mért kapacitás: 1961 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 1975 mAh.

LADDA AA 2450 mAh: legalacsonyabb mért kapacitás: 2575 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 2599 mAh. Itt azonban meg kell jegyezzem, hogy az első töltésnél az egyik akkumulátornál volt valamiféle anomália, ugyanis abban mindössze 1894 mAh kapacitást mért az XTAR VC8 akkutöltőm, igaz a többi lefuttatott teszt során már hozta az a cella is a többi cella átlagát. Itt viszont nem álltam meg, további teszteknek vetettem alá a cellákat, mert nekem valami gyanús volt.

Áramleadó képesség – a valós nyúzópróba!

A Zebralight SC5w a legmagasabb áramfelvételű alkáli elemmel és NiMH akkuval üzemelő lámpám. Itt volt az ideje, hogy elővegyem és megnézzem, hogy mit tudunk kihozni az akkukból. A teszt alatt 3 mérés átlagát vettem eredményül mind a 4, teljesen feltöltött cella esetében.

LADDA AA 2450 mAh fehér (régi, megszűnt, már bőven használt állapotban): 6,15 A – 5,60 A – 5,94 A – 6,10 A

LADDA AA 1900 mAh: 6,38 A – 6,61 A – 6,44 A – 6,39 A

LADDA AA 2450 mAh: 4,33 A – 4,41 A – 4,28 A – 4,47 A

Konklúzió:

Többen is vártátok ezt a tesztet, és bevallom engem is érdekelt, hogy mi a helyzet az új akkukkal. A méréseket elvégeztem, a plusz teszt azonban igazolta a gyanúm: ezek a cellák nem a régi cellák új ruhában. A belső is változott és ez nem feltétlenül előnyös nekünk, elemlámpásoknak.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Az AAA méretű akkuk szerintem rendben vannak, amikbe ezek kellenek, pl.:
Maglite Solitaire, Maglite XL50, több Ledlenser modell, vagy akár kínai termékek, mint a Lumintop Tool AAA és barátai, megfelelnek. Viszont csökkent a kapacitásuk, ergo csökkent az egyébként sem acélos üzemideje a lámpáknak ezekkel az akkukkal.

Az AA méretű akkuknál egészen más a helyzet:
Az 1900 mAh verzió elég jó akkumulátor, jó a belső ellenállás és nagyon nagy áram leadására képes huzamosabb időn keresztül is. Cserébe majd 30%-al alacsonyabb a kapacitása a régi “fehér LADDA” akkuhoz képest. Magas áramfelvételű lámpába viszont ez lesz a megfelelő választás! Ár/érték/teljesítmény arányban ez a változat nagyon rendben van!
A 2450 mAh kapacitású modellnél viszont bennem kérdőjelek maradtak. A kapacitása végül is rendben lett, bár a 4 kapacitás teszt alatti egyszer előfordult anomália engem meglepett, mert ilyennel még nem találkoztam. Ha ezt betudom a töltő hibájának, akkor sem lehet szemet hunyni a kb. 30%-al alacsonyabb áramleadó képessége felett a többi AA akkuval szemben.

Persze az IKEA saját termékeiben ez az akkumulátor is teljesen megfelelő, hiszen a LED-es díszfényeknek csekély az áramfelvétele, de mi elemlámpákban használjuk az akkumulátort, ahol azért szükséges lehet a tartósabb magas áramleadás is. Egy AA akkut használó lámpába ne ezt vegyük, 2x AA akkus lámpába már ezek is jók lehetnek, bár én inkább fogom az 1900 mAh kapacitású akkuka betenni például a Maglite Mini Pro Plus lámpámba, hogy biztosan megkapjam a maximális fényáramot huzamosabb időre is. Az ajánlott plecsni elmarad, de a tetszett még így is járt a kiváló ár/érték arány miatt.

Megvásárolható:
IKEA LADDA AAA 750 mAh
IKEA LADDA AA 1900 mAh
IKEA LADDA AA 2450 mAh

Mentés

Mentés

Mentés

Exit mobile version