Site icon Elemlámpa blog

Yeelight íróasztali lámpák összehasonlító tesztje

Tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikációk
Doboz tartalma
Méretük
Yeelight és MiHome applikációk
Üzembe helyezés, kezelés
Fényük
Konklúzió

Bevezető:

Rendhagyó cikkemben kivételesen nem elemlámpákat, hanem íróasztali lámpákat szeretnék nektek bemutatni. A Kínai Yeelight termékei már koránt sem a belépő szintet képviselik, ezek már a közép és felső kategóriában keresik az új tulajdonost. Ez persze nem csak a minőségükön, sajnos az árcédulán is meglátszik. Persze kérdés, hogy kinek mennyire fontos, hogy jól lásson a lámpa fényénél, esetleg legyen az teljesen vibrálás mentes szem kímélő, vagy csak olcsó legyen. Mivel a szemünk egészsége nem játék és én is elég sok időt töltök az asztali lámpa fénye mellett ezért félre dobtam a költséghatékonyságot és vásároltam az elmúlt hónapokban pár asztali lámpát a magasabb kategóriából. Most őket szeretném nektek is bemutatni, hogy ha szükségetek van ilyenre, vagy a csemetéteknek szeretnétek fejlettebb “okos” asztali lámpát akkor mire is számítsatok. Lássuk mit tudnak a Yeelight termékei!

Gyártói specifikációk:

Yeelight YLTD01YL:

Típusjelölés: YLTD01YL (Standard verzió) YLTD02YL (Beépített akkus verzió)
Szín: fehér
Tömege: 0,59 kg (Standard verzió) 0,65 kg (Beépített akkus verzió)
Maximális fényáram: 260 lm
CRI: 88
Színhőmérséklet: 2700 K – 6500 K
Fényerő állítás: 20% – 100% között
Sugárzási szög: 120°
Felvett teljesítmény: 3 W (Standard verzió) 5 W (Beépített akkus verzió)
Tartozékok: lámpa, USB – mikro USB kábel (1 m), kezelési utasítás

Mi LED Desk Lamp MJTD01YL:

Típusjelölés: MJTD01YL
Szín: fehér
Tömege: 0,80 kg
Maximális fényáram: 300 lm
CRI: 83
Színhőmérséklet: 2700 K – 6500 K
Fényerő állítás: 1% – 100% között
Felvett teljesítmény: 6 W
Tartozékok: lámpa, hálózati adapter (CN, átalakítót vásárolni kell hozzá!!!), kezelési utasítás

Xiaomi Yeelight YLTD03YL

Típusjelölés: YLTD03YL
Szín: fehér
Tömege: 2,39 kg
Maximális fényárama: 850 lm
CRI: >95
Színhőmérséklet: 3700 K
Felvett teljesítmény: 14 W
Tartozékok: lámpa, hálózati adapter (CN, átalakítót vásárolni kell hozzá!!!), kezelési utasítás

Xiaomi Yeelight YLTD04YL Pro

Típusjelölés: YLTD04YL
Szín: narancs arany
Tömege: 2,39 kg
LED: 88 darab Seoul SunLike LED
Maximális fényárama: 650 lm
CRI: >95
Színhőmérséklet: 4000 K
Felvett teljesítmény: 15 W
Tartozékok: lámpa, hálózati adapter (CN, átalakítót vásárolni kell hozzá!!!), kezelési utasítás, matricák

Doboz tartalma:

A csomagolás az árnak megfelelően tartalmaz extrákat. A legolcsóbb Yeelight modell az YLTD01YL natúr, fekete tintával nyomtatott kartondobozában a lámpán kívül csak egy kezelési utasítás és egy mikro USB – USB kábel kapott helyet.

A közepes modell a Xiaomi LED Desk Lamp MJTD01YL doboza már selymes tapintású fehér karton doboz színes nyomtatással. Belül a lámpán kívül egy DC csatlakozóval ellátott CN hálózati csatlakozós tápegységet is találunk, valamint egy kezelési utasítást.

A két nagy modell, a Yeelight YLTD03YL és a YLTD04YL Pro csomagolása kívülről szinte teljesen megegyezik és belül is csak minimális az eltérés. Mindkettő tartalmaz kezelési utasítást, valamint CN hálózati csatlakozóval ellátott tápegységet. A Pro változathoz azonban adnak két nagyobb matricát, amit a lámpa talpára lehet felragasztani, így vidámabb külsőt kölcsönözni a gyerekszobába kerülő lámpának. Ezen kívül még egy ív matricát kapunk mindenféle figurákkal, valamint egy mini képregényt, amiben a főhős megmenti a szemünk a káros kék fénytől.

Méretük:

Méretük a minőségi szintjükkel egyenes arányban változik. A legkisebb méretű a Yeelight YLTD01YL, majd őt követi a Good Design, iF és Red Dot díjakat is bezsebelt Mi Desk Lamp (MJTD01YL). Ennél a kettőnél jóval nagyobb, cserébe megegyező méretű a két legmagasabb szintű modell, a Yeelight YLTD03YL és a YLTD04YL Pro típusok.

Yeelight és Mi Home applikációk:

Az erre képes lámpánk online kezeléséhez szükségünk lesz a Xiaomi Mi Home alkalmazásra (iOS vagy Android), vagy a Yeelight applikációra (iOS vagy Android) amiben csak a Yeelight világító eszközeit tudjuk kezelni. Az alkalmazás telepítése után a telefont hozzá kell párosítani az eszközünkhöz! Saját tapasztalatom alapján (csak iOS eszközön tudtam kipróbálni) a Yeelight app sokkal gyorsabban reagál és megbízhatóbb működésű, mint a Mi Home, ezért én ennek a használatát javasolnám!

Mi Home alkalmazás – Lámpák képernyő, majd hibásan offline állapotúnak érzékelt lámpa képernyője, valamint a beállításokban látható Mainland China beállítás, hogy minden jól működjön.

Kezelése:

Mindkettő alkalmazás indítása után hozzá kell adni az új eszközt a jobb felső sarokban található “+” jelre kattintva, amit listából lehet kiválasztani, a két drágább modellt csak a Yeeligth app ismeri fel. Eztán a lámpán lévő reset gombot egy hegyes valamivel (gémkapocs vége, rotring ceruza hegye) be kell nyomni hosszan, hogy a lámpa fénye “villogjon”. Ekkor a telefon wifi beállításaiban a lámpa által kreált wifi hálózatra kell csatlakozni, majd megadni neki az otthoni wifi hálózat adatait, így már magától is fel tud csatlakozni az otthoni hálózatunkra. Ez után a Mi Home vagy a Yeelight app menüjében máris láthatóvá válik az asztali lámpánk. Helynek Kínát (Mainland) kell megadni a Mi Home app-ban, így fog tökéletesen működni, egyszer talán már a valós lakhely is beállítható lesz, de úgy tűnik “belpiacos” termékeket küldenek a mai napig.

Yeelight app: az online lámpák képernyője, majd a lámpa előre definiált módjait láthatjuk. Harmadik képen lehetne a színhőmérsékletet és a fényerőt állítani, majd az utolsó képernyőképen a lámpa funkcióinak és beállításainak listája.

Érdekes módon a Yeelight app nem háklis a lakhelyünkre, szervernek a legközelebbi Németországot állítottam be és működik hibátlanul minden. Ha ezekkel megvagyunk akkor az appon belül a fényerőt és a színhőmérsékletet is be tudjuk állítani, valamint a lámpánk státuszát is nyomon tudjuk követni bárhol legyünk is a világban, ha internet elérése biztosított a telefonnak és az otthoni hálózat is működik akkor tudjuk távolról is vezérelni az asztali lámpánkat. Gyakorlatilag annyi a nem elhanyagolható haszna, hogy akár az ágyból is le tudjuk kapcsolni, ha úgy felejtjük, vagy menet közben, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kikapcsoltuk-e akkor azt is ellenőrizhetjük.

Fontosabb beállítások:

A “Focus Mode” beállítás segítségével beállítható egy időzítés az asztali lámpán, ekkor maximum 60 perc “munkaidő” állítható be, majd a “pihenő időt” is be tudjuk állítani. A “munkaidő” és a “pihenő idő” végét is villogással jelzi.

Időzítő használata (Schedules): több szabályt is be tudunk állítani, hogy egyszeri, vagy ismétlődő legyen a feladat amit beállítunk. Be tudunk állítani kezdő időpontot (mikor bekapcsol a lámpa) és egy záró (mikor kikapcsol) időt is. Ha mindez nem lenne elég akkor a “Scene” menüben még az is beállítható, hogy milyen előre beállított módban kapcsoljon be (Turn on with scene), de beállíthatunk számunkra tetsző fényerőt és színhőmérsékletet is a “Turn on with state” menüpontra tovább lépve. Ezt elmenthetjük, és ezzel máris automatizáltuk a lámpánk működését.

A “Timer” menüpont mint neve is mutatja időzítő. 1 – 60 perc között lehet beállítani, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon ki a lámpa.

A “Child” vagyis gyerekzár menüponttal a csemetéinket védhetjük meg a káros kék fénytől. Bekapcsolva a lámpa fényének színhőmérséklete 2700-4000K között állítható csak.

“Default State” vagyis az alapállapot is beállítható a lámpánkon, hogy számunkra megfelelő legyen. Igazából rendelkezik “módmemóriával”, vagyis kikapcsoláskor megjegyzi, hogy milyen beállításokkal lett kikapcsolva és újabb bekapcsoláskor ugyan abban a módban kapcsol be, de ez is opcionálisan kikapcsolható. Ha ki van kapcsolva a módmemória akkor megadhatunk egyedi beállítást vagy választhatunk egyet a gyárilag beállított módok közül is, ezek után mindig a választott módban és fényerővel fog bekapcsolni a lámpánk.

“Double Click” beállításban a gombon történő dupla kattintáshoz állíthatunk be valamilyen előre definiált funkciót.

Firmware update egyértelműen a lámpa firmware-ét tudja a gyári legújabb változatra lefrissíteni OTA, vagyis kábel nélkül wifin keresztül.

Utolsó beállítási mód a “LAN Control”, amivel “fejlesztői” módba kapcsolhatjuk a lámpát, ezáltal akár béta verziós, vagy más gyártótól származó programokkal is vezérelhetjük a működését.

Jobban nem részletezném a programok kezelését. Angol nyelven kommunikálnak, de szinte minden menü grafikusan is jelzi, hogy mit tud állítani, ezért a kezelése gyerekjáték, a legfontosabb beállításokat egyébként is ki tudjuk a fentiek alapján már válogatni és saját kedvünkre alakítani.

Jelen pillanatban éppen meg vannak kergülve a programok és a lámpák, ezért pl. a focus mode programozását hiába változtatjuk meg, épp nem foglalkozik vele a lámpa. Akik ezeket a funkciókat fontosnak találják azoknak nem merem nyugodt szívvel ajánlani ezeket a modelleket, mert bizony a szoftveres pitty-putty szinte mindennapos jelenség. Ki és bekapcsolás valamint a fényerő és színhő állítás viszont minden esetben 100% biztonsággal működött nekem eddig!

A két csúcsmodell által nyújtott megvilágítás értékei

Üzembe helyezés, kezelés:

A legkisebb változat kivételével mindegyik lámpa képes csatlakozni az otthoni wifi hálózatra, majd utána a telefonunkra letöltött alkalmazás segítségével lehet a lámpák bizonyos funkcióit beállítani.

Yeelight YLTD01YL

A legegyszerűbb modell kezelése gyerekjáték. Először is ahhoz, hogy használni tudjuk szükségünk lesz egy tápegységre, ugyanis ez a modell csak egy USB – mikro USB kábelt tartalmaz. Ha az megvan és bedugtuk az USB csatlakozót akkor máris be tudjuk kapcsolni a Stand-by jelzésű gombbal. A kezelőszervek érintés érzékenyek, fizikai erőt nem kell alkalmazni, csak hozzájuk érni. A bekapcsoláshoz használt gomb másik funkciója a kikapcsolás. Bizony ezt még egy ovis is tudja kezelni! A mellette lévő napocska ikonnal ellátott gombot megérintve 5 fokozatban tudjuk a fényerőt állítani 20-100% között. A harmadik kezelőgomb szintén napocska, de ebből ki van takarva egy negyed köríven. Érintésével a színhőmérsékletet állíthatjuk szintén 5 fokozatban 2700K meleg, már szinte narancssárga, és 6500K hidegfehér színek között.

Mi LED Desk Lamp

Ezt a lámpát már az otthoni vezeték nélküli internetes hálózatra rá is tudjuk csatlakoztatni. Először is ne felejtsünk el egy jó minőségű átalakítót venni hozzá, ugyanis kínai hálózati csatlakozóval van szerelve. A vezérlése egy forgatható és lenyomható hengerrel történik. Lenyomva egyszer röviden bekapcsoljuk, ismételt lenyomással pedig kikapcsoljuk. A görgőt eltekerve a fényerőt tudjuk növelni és csökkenteni. Ha a gombot lenyomjuk és nyomva tartjuk, majd így tekerjük a gombot akkor a lámpa fényének színhőmérsékletét tudjuk állítani. A gomb dupla lenyomásával az applikációban hozzárendelt funkciót tudjuk elérni. Természetesen wifi és telefonos app nélkül is használható teljes értékű íróasztali lámpaként.

Yeelight YLTD03YL

Ezzel a modellel már a felső kategóriába lépünk. Ez a dobozból kivéve a lámpa tömegén is érződik, ugyanis a talp rész jó nehéz, hogy stabilan álljon bármely pozícióba is állítjuk a lámpa fejét. Teljesen lehajtott testtel és vízszintesen álló fejjel lehet a legkevésbé stabil helyzetbe hozni. Ekkor sem dől fel vagy borul el, ha picit meglökjük a fejet lefelé akkor némileg képes mozogni, de fel akkor sem borul, csak ha szándékosan erővel nyomjuk le. Ez jó hír, mert a lámpa rettentő stabilan képes ezáltal megállni szinte bármilyen pozícióba is legyen használva. A tesztben szereplő íróasztali lámpák közül a két legmagasabb szintű modell állítható a legmagasabb pozícióba. Ez fontos információ azoknak, akik pl. monitor mellett szeretnék használni, mert ezeket fel lehet egy átlagos 26″ monitor felé is emelni ha a monitor nincs az égbe emelve.

Kezelése érintésérzékeny vezérlőkkel történik. Egy stand-by jelzésű ikon, egy óra jelzésű ikon és a kettő közt egy vonal található. Ennek a három szimbólumnak a használatával lehet a vezérlést elvégezni. A Stand-by gomb egyértelműen a ki és bekapcsolásért felelős. A vízszintes vonalon húzva a kezünket alacsonytól a magas fényerőig “fokozat mentesen” lehet a lámpa fényét állítani. Ez sajnos nem teljesen igaz, vagyis igen, állítani lehet a fényerőt, de 10% alá csak applikációban lehet a fényerőt csökkenteni, attól felfelé működik az érintésérzékeny csúszka egészen a 100%-os értékig. Ennek a modellnek a színhőmérséklete fix 3700K értékre van beállítva, változtatni nem lehet rajta, hiába engedi elvileg az app, nem történik semmi változás, majd pillanatokon belül visszaáll az eredeti értékre a színhőmérséklet jelzése.

A harmadik kezelőszerv az időzítés kapcsolója, amit kettő másodperc hosszan kell megérinteni, hogy aktiválódjon. Ekkor kettőször elhalványul és felerősödik a lámpa fénye, ezzel jelezve, hogy a funkció aktiválódott, ezt a Yeelight applikációban a “Focus Mode” menüpontban érjük el. Ilyenkor “munkaidő” és “pihenő idő” aktiválódik a lámpában, maximum 60-60 perces szakaszokra bontva, de ezt appon belül be tudjuk állítani kedvünk szerint. Ha a “munkaidő” letelt akkor a lámpa fénye kétszer fog ingázni az alacsony éa magas fényerő között, majd átáll a pihenőidő időtartamára energiatakarékos módba.

Yeelight YLTD04YL Pro

El is érkeztünk a cikkben szereplő utolsó asztali lámpához. A gyártó legmagasabb kategóriás “csúcs” termékéről van szó, azonban jól láthatóan az előző modellre rettentően hasonlít. Ez nem véletlen, ugyanis a színén kívül ránézésre nincs különbség. Természetesen nem csak a test “narancs arany” és a tartó pálcák krómozott felülete különbözteti meg az egyszerűbb modelltől.

Ezt a modellt a Frankfurti vásáron mutatták be idén márciusban és a legnagyobb újdonságot a felhasznált fényforrás adja, ugyanis nem a sokak által ismert Cree vagy Nichia, esetleg Osram gyártósoráról, hanem a koreai Seoul Semiconductor gyártósoráról legördülő SunLike elnevezésű LED-ekkel szerelik. Ezeknek a fényforrásoknak a specialitása a napfényhez nagyon közelítő színösszetétel tipikusan 95 feletti CRI értékkel, valamint kiemelkedően jó kontraszt visszaadással. A technológia alapjaiban különbözik a többi LED-től, ugyanis ezeknél a LED-eknél a színek spektrális eloszlása a napfényéhez hasonló, szemben a többi gyártó LED chipjeinek a színösszetételével.

Nem szeretném tovább ragozni, tökéletesen vibrálás mentes és a napfénnyel közel megegyező színeket látunk ha ezt a LED-et alkalmazzuk. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a szemünk a káros kék fénytől szinte teljesen megvédi, míg a szemünk kevésbé fárad el pl. olvasás közben. A színhőmérséklete ennek a modellnek kb. 4000K és a maximális fényárama 650 lumen körül van. Gyakorlatban csak annyit tudok elmondani, hogy kellemes használni, tényleg nem fárasztja a szemet és nem tapasztalható sárgás, vagy egyéb színárnyalat felé eltolódás, de a színek a lámpa alatt valóban természeteshez közelítenek.

Nálam sokkalta hozzáértőbbek is csak dicsérik ezt a technológiát, mi több egyenesen kijelentik, hogy ez lesz a LED fényforrások evolúciójának a helyes iránya, legalábbis a napfényt utánozó technológiák közül ez lehet a követendő. Talán az sem véletlen, hogy a világon elsőként a SunLike LED-ek kapták meg az RG1-es, vagyis alacsony kockázatú besorolást a fény fotobiológiai biztonságát leíró EN 62471 szabvány alapján.

Fényük:

Kicsit nehézkes volt a fotókat elkészíteni, de próbáltam belőni a fényképezőt úgy, hogy jól kivehető legyen a különbség a lámpák fényereje és a színhőmérséklet valamint a színhűség között is. Egyik sorozatban a melegebb, míg a másik sorozatban a hidegebb színhőmérsékleteket fotóztam le minimum és maximum fényerőnél.

Majd az állítható színhőmérsékletű lámpákat átállítottam a leghidegebb színhőmérsékletre, ami mindkettő modell esetén 6500K értéket takar:

A képek prezentálják melyik modell mire is képes. A szem számára kellemes színhőt bármelyik modell esetén meg lehet találni, az alacsony fényerő a legolcsóbb változat kivételével kellően kevés fényt biztosít.

Konklúzió:

Szépen sorban vásárolgattam meg a lámpákat, a legolcsóbb volt az első amit tavaly vettem. Egy hónappal később a következő lépcső már a picit drágább de sokkal jobb fénnyel rendelkező Mi LED Desk Lamp volt, ami sokkal jobban tetszett, és ez már vezérelhető volt telefonról is. A két nagy modellt idén vásároltam meg mikor megjelentek a kínálatban, velük a legkevesebb a tapasztalatom, de ami van az mind pozitív.

Yeelight YLTD01YL lámpa helyett jobb döntés lett volna az YLTD02YL  kódnevű beépített akkus változat, ami könnyen hordozható, használható bárhol. Általános asztali lámpának megfelelő lehet, a szemet kíméli és a változtatható színhőmérséklet is előnyös tulajdonsága. A mobilitása igencsak hasznossá teszi!

A MJTD01YL igazán jó asztali lámpa, egyetlen dologban nem voltam vele kibékülve, az pedig a fix magassága. Ezt leszámítva nem tudok rá negatívumot mondani.

A nagyobb modellek közül a Yeelight YLTD03YL hatalmas fényáramával tűnik ki a tömegből, a jól kitalált magasság, fejdőlés és oldaldőlés állítás miatt biztosan bárki be tudja állítani a tökéletes pozícióba. Egyetlen hibája a már említett fényerő állítás, amit csak a mobilos alkalmazás segítségével tudunk 10% alatti fényerőre csökkenteni. Sajnos az érintős csúszka valami miatt ezt nem engedi.

Így van ez a legmagasabb minőségű Yeelight YLTD04YL Pro modell esetén is. A magas ára ellenére talán a legjobb befektetés hosszú távon, ugyanis a fejlett SunLike LED-ek még évekig biztosítják a lehető legmagasabb fényminőséget. Szerintem is felettébb időtálló lesz ez a technológia. Bárhogy is döntünk, a Yeelight íróasztali lámpákkal nehéz mellé nyúlni, a magasabb vételárért cserébe minden esetben jelentős minőségbeni ugrást is kapunk.

Exit mobile version