Site icon Elemlámpa blog

XTAR RC2-200 – ilyet még nem láttam

XTAR RC2-200 borító

XTAR RC2-200 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A kínai XTAR márkát már jól ismerhetik akik a blogot olvassák, hiszen kiváló minőségű akkutöltőiről már írtam nem egyszer. A referencia töltőjük, a VP4 Plus Dragon sokáig nálam is az elsődleges töltő szerepét látta el, amit most leváltott a VC8. Ellenben elemlámpáról még nem írtam, ami XTAR gyártmányú lenne. Pedig már évek óta gyártanak lámpákat is, Warboy nevű fejlámpájuk igen népszerű volt mikor bevezették, mert akkoriban még nem igazán volt elterjedve a pipalámpa forma. Az XTAR RC2-200 lámpának létezett elődje, Moon RC2 névvel, de az csak fehér fénnyel világított. Én nem tudok róla, hogy az a lámpa sikeres lett volna, de talán az RC2-200 esélyes arra, hogy jobban elterjedjen. Különlegességét, vagy inkább egyediségét az adja, hogy a fehér fényen kívül képes vörös, kék és zöld fénnyel is világítani. Érdekes darab, ezért mindenképp szerettem volna egyet kipróbálni. Úgy néz ki, hogy sikerült is 🙂

Gyártói specifikáció:

Gyártó: XTAR
Modell: RC2-200
Emitter típusa: fehér és RGB LED, típus nincs megjelölve
Színhőmérséklet: –
Maximális fényáram: 90 lm
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: polikarbonát
Kapcsoló típusa: mikrokapcsoló
Áramforrás: 1 darab beépített 18650 akkumulátor
Beépített töltés: mikro USB csatlakozón keresztül
Módok: 7 (alacsony, magas, vörös, kék, zöld, vörös-kék villogás, stroboszkóp)
Vízállóság: IPX6
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege:87 g

Doboz tartalma:

Nem örvendeztet a gyártó bőségszaruval, ha az XTAR RC2-200 lámpájukat vásároljuk meg. A doboza egy színesen nyomtatott kartondoboz, elején kis betekintő ablakkal, amin keresztül azonnal szemügyre is tudjuk venni a lámpát. A dobozban egy formára húzott műanyag panelben kapott helyet az RC2-200, az alsó felében pedig egy USB – mikro USB töltőkábelt találunk a kezelési utasítás mellett. Se többet, se kevesebbet nem kapunk, mindössze ennyit adnak a pénzünkért cserébe.

Felépítés:

Érdekes szerkezet az XTAR RC2-200 lámpa, amit a gyártó sajnos teljesen összeragasztott. A legnagyobb hátrányát is ebben látom, ugyanis a beépített 18650 akkumulátor sajnos nem cserélhető, ráadásul nem is túl nagy kapacitású. A lámpa elejét az áttetsző, enyhén mattított, textúrázott polikarbonát “lencse” adja. Erre felülre a gyártó és típusjelzést szitázták. Láthatóan 7 helyen csatlakozik a héjszerkezet első felébe, ami szürke színű ABS műanyagból készült. A lámpa tetején találjuk meg a fehér szilikongumiból készült nyomógombot, ami alatt az elektronikus kapcsolót helyezték el.

A ház hátsó héja fekete ABS-ből készült, hátsó felén kis sínt alakítottak ki a klipsznek, mely rozsdamentes acélból készül és tartalmaz egy erős neodímium mágnest is. A klipsz a lámpa testről lehúzható. Szemből nézve a lámpa bal oldalán található vékony gumifedél alatt a mikro USB töltőnyílás. Belső részében a gyártó által közölt robbantott ábra alapján csak egy egyszerű PCB lap található, nincs külön hőleadó fém felülete.

Mérete:

Nehéz és szinte értelmetlen dolog az  XTAR RC2-200 méretét elemlámpákhoz hasonlítani, hiszen ez nem egy klasszikus értelemben vett elemlámpa, sokkal inkább egy világító alkalmatosság.

A képen az első a Nitecore LA30 lámpása, amit egy normál méretű gyufásdoboz követ, a rövidebb oldalára állítva. Egy teljesen átlagos vihargyújtót tettem mellé, ami után egy szabványos flat top 18650 akkut láthattok, ezt azért már szerintem mindenki tudja, hogy mekkora. A sort az XTAR RC2-200 lámpa zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel az XTAR RC2-200 elemlámpa beépített, előre feltöltött akkumulátorral érkezik a boltokba, ezért kibontás után azonnal használatba is vehető. Érdemes első használat előtt a tartozék kábellel feltölteni teljesen. A lámpa tetején lévő elektronikus kapcsolóval lehet minden funkcióját vezérelni. A gombon egyet “kattintva” a lámpa bekapcsol az alacsony fokozatban, ami 90 lumenes fényáramot ígér. Ismételt kattintásra a magas fokozatba lép, ami már 200 lumen.

Újabb kattintásokkal érjük el a további fokozatokat, amik ciklikusan ismétlődnek: vörös fény (60 lumen), kék fény (30 lumen), zöld fény (90 lumen), kék-vörös stroboszkóp, fehér stroboszkóp, majd a sorozat kezdődik elölről. Kikapcsolni a gomb hosszú, több, mint 2 másodperces lenyomásával és nyomva tartásával lehet. Sajnos nincs sem módmemória, sem gyorsabb megoldás arra, hogy a fényét kikapcsoljuk a lámpának.

Az XTAR RC2-200 még egy tulajdonsággal rendelkezik, méghozzá a töltöttségét visszajelzi használat során folyamatosan. A kapcsoló alatt zöld fény világít, ha a töltöttség 35% feletti. 35% alatt pirosan világít a gomb alatti fény, ami 10% töltöttség alatt átvált piros villogó jelzésre. 

Beépített töltés:

A beépített töltőáramkör egész combos, ugyanis a mikro USB csatlakozón át 1 A töltőáramot enged a lámpában lévő elektronikára, mindezt 5,11 V feszültség mellett. Ezzel a töltési idő egészen rövid, a betöltött kapacitást tudtam megmérni, ami 2176 mAh értéket mutatott. Ebből még némi veszteséget le kell vonni, tehát nagyjából valós lehet a 2000 mAh kapacitása az akkunak. Töltés során a lámpa tetején lévő kapcsoló alatt pirosan világít a jelzőfény, ami a töltés végén átvált zöld fényre. A töltőáramkör az akkut miután feltöltötte teljesen leválasztja a tápegységről.

Tartozék akkumulátor:

A lámpába sajnos bonthatatlanul építettek be egy 2000 mAh kapacitású 18650 cellát. Érthetetlen számomra, hogy miért nem egy tisztességes kapacitású cella került a testbe, mert azonos méretben már viszonylag olcsón elérhető akár 3500 mAh kapacitású akkumulátor is, amivel az üzemidő igencsak kitolható lenne. Ha egyszer a beépített akku felmondja a szolgálatot érdemes lehet óvatos szétbontás után már egy nagyobb kapacitású akkut betenni a gyári helyére, ha sikerül a “műtét”. Egyetlen nagy pozitívuma van, méghozzá az, hogy töltés közben is használható teljes értékűen a lámpa, tehát egy izmosabb powerbankkal felszerelkezve mondhatni bármeddig képes folyamatosan világítani a lámpánk.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 84 mm
– legnagyobb szélessége: 56 mm
– legnagyobb magassága: 42 mm

Tömege: 87,8 g

Mért maximális fényerő bekapcsolást követően 30 másodperccel alacsony módban 20 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 9 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő bekapcsolást követően 30 másodperccel magas módban 42 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 13 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces tesztet futtattam le az XTAR RC2-200 lámpával, az alábbi grafikont sikerült rajzolnia:

Érdemes a mérésről tudni, hogy azt a “lencsére” állított infra hőmérővel végeztem, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a LED-nek a hőmérsékletét mértem a teszt alatt a polikarbonát lencsén át. A 15 perc alatt a ház hátsó héja szinte egyáltalán nem melegedett fel, a lencsének az első felén lehetett némi langyosodást érezni, de huzamosabb használat alatt sem kell számottevő melegedéssel kalkulálni.

Futásidő:

A grafikont nem voltam rest és elkészítettem minden fokozatban.

Fehér fény:

Érdemes végig nézni, hogy kis ügyeskedéssel milyen tisztességes üzemidőket lehet elérni. Itt van elsőnek a fehér fény alacsony fokozata. 668. percben, vagyis több, mint 11 óra múltán esett a fénye 80% alá, ami a gyártó által megadott 9 órás üzemidőhöz képest bőséges többlet! Persze közben kis csalással “fűrész” mintát rajzol, de ezt szemmel nem lehet látni, mert egyenletesen halványul a fénye ilyenkor nagyon lassan, aztán visszaáll a kezdeti értékre. 663. percben lép le holdfény fokozatra, amiben még több, mint 3 órán keresztül egy kevéske fényt nyújt a használónak, bár e mellett már nem lehet sétálni sem.

Magas fokozatban ugyan ezt láthatjuk, csak az üzemidő rövidebb. 85 perc alatt ejti be a fényét 85%-ra, majd ismét 100% értékről indul újra. Egészen a 275. percig ( több, mint 4,5 óra) után csökken a fényáram 85% alá. A 282. percben lép holdfény módra, majd 7 perc múlva kikapcsol a lámpa.

Vörös fény:

Vörös fénynél is hasonló a helyzet. Indítás után beejti a fényét, majd a 90%-os értéket tartani tudja 128 perig, ekkor lecsökken 75%-ra a fényáram, majd 320. percre folyamatosan csökken 70% értékig, majd visszaugrik 97%-ra és innen kezd el ismét csökkenni, de már csak 85%-ra esik vissza, ezt játssza az 531. percig, ekkor visszalép holdfény módra, abban még 617. percig világít, majd kikapcsol.

Kék fény:

Kék fénynél is lefuttattam a tesztet, ekkor a kezdeti fényáram 166 perc alatt csökkent le 86% értékre, majd felugrott 94% értékre, ez a 278. percre csökkent 85%-ra. A 457. percben csökken a fényáram 85% érték alá, a 467. percig szépen halványul, majd hirtelen lelép holdfény módra, és a 483. percben kikapcsol a lámpa.

Zöld fény:

A zöld fényt egészen jól tartja az XTAR RC2-200 lámpa, ugyanis a 135. percig mindössze 13%-ot csökkent a fényárama, majd visszaugrott 95%-ra, a 234. percben 89%-ra csökken, ekkor 94%-ra ugrik vissza, majd 327. percben 85%-ról 90%-ra lép. A 403. percben egészen 98%-ra csökken a fényáram, ekkor egy utolsó erőt vesz magán a lámpa és egészen 95%-ra emeli a fényáramot, de innen már a 418. percre már 70%-ra csökkent fényárammal hirtelen visszalép holdfény módra, majd a 442. percben kikapcsol.

Fénye:

Kivittem a 100 méteres fotózó helyemre, de már a mérések során látszott, hogy nem igazán lesznek látványosak az elkészített fényképek:

A fényképezést azonnal a tesztalany XTAR RC2-200 lámpával kezdtem, méghozzá alacsony, majd magas fokozatban. Láthatóan nagyon szélesen, szinte 180 fokban szórja a fényt, ezáltal tényleg látunk mindent a lábunk alatt-előtt közvetlenül is. Viszont nem világít távolra, bár ez nem is célja. A harmadik képen az AA elemmel üzemelő Convoy T2 elemlámpa fényét láthatjátok, ami jóval szűkebben és sokkal távolabbra világít el. Ezután az XTAR RC2-200 színes fényeit fotóztam le, vörös, kék, majd végül a zöld módban. Érdekes, hogy a fotókon mennyire nem látszik a különbség az egyes színek között, sajnos a fényképezővel a szemmel látottakat nem lehet visszaadni. Egyébként a zöld fénnyel volt a “legerősebb” a színes fénye. A legvégére kontrasztnak odatettem a Convoy S2+ 6×7135 lámpáját is, ami szűkebben de jelentősen több fénnyel és nagyobb távolságra világít el.

 

Konklúzió:

Ezzel a bemutatóval leginkább egy érdekességet szerettem volna megmutatni Nektek, hogy ilyen is létezik. A maga nemében egy egész ötletes, még bőven csiszolásra szoruló terméknek találom az XTAR RC2-200 lámpáját. A gyártó futáshoz, kutyasétáltatáshoz, kempingezéshez ajánlja ezt a lámpáját. Szerintem sokkal több helyen lehet használni, de pont futáshoz én például nem javasolnám, ahhoz szerintem kevés a megvilágított távolság, még magas fokozatban is. Ellenben nagyon jó hasznát vettem a pincében pakolászáskor, esti erdei sétánál fejlámpa helyett is egészen jól megállta a helyét. Mivel elég szélesen szórja a fényt, ezért akár kisebb-nagyobb területeket is meg lehet vele világítani. Autóban jelzőfénynek is használható, de akár horgászatnál is jól jöhet a kék fénye, ami állítólag nem zavarja meg a halakat.

Az UI talán jó is így, a sor végére kerültek a villogások, bár egy pozíció jelölő lassabb villogás jóval hosszabb üzemidővel szerintem hasznos lehetne pluszban, vagy inkább a stroboszkóp helyett. Érdemes lenne még egy alacsonyabb fényerejű, akár holdfény fokozatot is beiktatni a sorozatba, ami mellett lehetne pihenni is, de valami minimális fényt nyújtana a lámpa, cserébe giga hosszú lehetne vele az üzemideje. A kikapcsoláshoz szükséges idő lehetne sokkal rövidebb, cserébe jó lenne, ha nem folyamatosan világítana a nyomógomb alatt a töltöttség visszajelzés, vagy sokkal halványabb fénnyel. Az akkuválasztást nem értem, óriási baklövés volt kihagyni a tisztességes akkut belőle, hiszen outdoor tevékenységek során az üzemidő egyáltalán nem másodlagos tényező, a gyártó pedig ilyen célra ajánlja ezt a modellt. Ez sem lesz egy elterjedt lámpa, de talán nem is ez a gyártó célja ezzel a sorozattal. Minden esetre kíváncsian várom, hogy mi fog még következni ha tovább fejlesztik, mert az irány az érdekes, és semmiképp nem szabad elmenni mellette csukott szemmel.

Gyártói oldal
Gyártó hivatalos webshopjainak listája

Exit mobile version