Site icon Elemlámpa blog

Xiaomi Yeelight YLXD09YL bemutató

Tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Konklúzió

Bevezető:

Ebben a rövidke cikkemben egy furmányos mennyezeti lámpát szeretnék nektek bemutatni, aminek a különlegessége, hogy beépített mozgásérzékelővel rendelkezik és magas színhűségű LED-ekkel van szerelve. A kínai Yeelight termékei közül már olvashattatok az íróasztali lámpákról szóló cikkeben, ezek már magasabb minőségi szintet képviselnek, mint az átlagos olcsó termékek. Általában minőségi anyagok felhasználásával készülnek átgondolt koncepció alapján. Nem történt ez máshogy a Xiaomi Yeelight YLXD09YL esetében sem. Ha érdekel akkor tarts velem és ismerd meg Te is!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Yeelight
Típus: YLXD09YL
Felhasználás: mennyezeti lámpa
Mozgásérzékelő: Igen
Fényérzékelő: Igen
Teljesítménye: 10W
Bura anyaga: PMMA
Test anyaga: SPCC acél lemez

Doboz tartalma:

Nagy varázslatra nem kell számítani a Yeelight YLXD09YL csomagolásával kapcsolatban. A sima kartondobozra kívülről az alsó részét kivéve minden oldalára jutott egy kevés szöveges (csirkelábas) nyomtatás. A dobozt kibontva egy karton profilt tudunk belőle kihúzni, amiben a lámpát elhelyezték. A szállítást ennek segítségével biztosan sértetlenül fogja megúszni, elég bombabiztosnak tűnik. A lámpát még egy műanyag zacskóba is becsomagolták, hogy nedvesség ellen is védve legyen. Kapunk a csomagban egy tökéletesen kínai nyelvű kezelési utasítást, szerencsére sok fát nem kellett a pici papírfecni miatt kivágni, számunkra ugyanis haszontalan. Két egészen használható kinézetű tiplit, kettő műanyag alátétet és két csavart is kapunk a tiplikhez. Végül is sok kiegészítőre nem lesz szükség a működéséhez, viszont a gyári rövidke kábel ami tartozék az nálam azonnal a kukában landolt.

Felépítés:

Úgy hirdeti a gyártó, mint szúnyogálló lámpa és ez teljesen igaz. De most komolyan, kinek jutna eszébe ilyen apróságokra figyelni, hogy ne juthasson be a bura mögé a szúnyog vagy egyéb rovar, amik a fényre gerjednek? Bizony sárga barátainkat is zavarta a jelenség, és ez ellen tettek is. Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, mindössze a bura anyaga nem lett elvágva a lámpa alsó részénél, hanem szivacsos felülettel rácuppan a lámpa alsó talprészére és középen a mozgásérzékelő szenzor körül lévő gumi tömítő gyűrűre is tökéletesen illeszkedik, így kizárva a rovarokat a LED-ektől. Apró ötlet de működik!

A lámpa test fehérre festett acéllemez, a gyártó kiemeli, hogy 0,8mm vastag lemezből préselődöt, ezáltal nagyon masszív. Ezt igazolom, valóban így van! A lámpatest belső felében középre lett rögzítve a fény és mozgásérzékelő szenzor, valamint a LED vezérlő elektronikája is. A négy darab egyenként 92mm hosszúságú LED “szalag” 7-7 darab emittert tartalmaz. Az alumínium PCB lapokat felülről nyomja a testnek egy áttetsző műanyag bura, amit a lámpatest külső feléről rögzítettek meglepően stabilan.

A LED-ek sorba vannak kötve és csak két vezeték távozik a LED szalagokat tartó műanyag fedél alól a központi rejtett áramkör felé. A hálózati kábel csatlakozását egy kis fedél alá rejtették el és szilikon gyűrűn keresztül jut a kábel ki a lámpa testből itt is útját állva a rovaroknak. A PMMA anyagú bura három ponton csatlakozik a testhez, tökéletesen stabilan és lötyögés mentesen.

Üzembe helyezés, kezelés:

Némi kézügyességre lesz csak szükségünk ahhoz, hogy üzembe tudjuk helyezni a Yeelight YLXD09YL lámpánkat. Itt már nem akkumulátor az áramforrás, ezért mindenki csak saját felelősségére és szakértelmének megfelelően foglalkozzon a hálózatba bekötésével, máskülönben akár halálos áramütést is szenvedhet! Első feladatunk a megfelelő körnek a lekapcsolása a lakásban, hogy a vezetékekben véletlenül se legyen áram. Ezt egy fázisceruzával ellenőrizzük minden esetben, mielőtt egy vezetékhez hozzáérnénk!

Amennyiben megfelelő akkor a gyári rövidke kábelt is összeköthetjük sorkapoccsal a megfelelő vezetékekkel, én kicsit variáltam és egy villásdugóval készre szerelt kábelt kötöttem be a gyári kábel kiiktatásával közvetlenül a lámpában lévő sorkapocsba, így spórolva egy kötést (hibaforrást). Ha van lehetőségünk akkor a földelést is kössük be és használjuk! Ha ezzel végeztünk és a kis műanyag borítás is visszakerült a lámpa testben lévő sorkapocsra akkor már csak a burát kell feltekerni a helyére.

Most már kész is vagyunk, a biztosítékot vissza kapcsolhatjuk, hogy áram alá kerüljön a fali lámpánk. Mivel semmit nem tudunk rajta állítani, teljesen automatikus a működése ezért külön a kezeléséről nem tudok mit írni. Ha érzékeli a lámpa a mozgást akkor magától felkapcsolódik, ha egy percig -65 másodpercet mértem- nem érzékel mozgást akkor pedig lekapcsol. A fényérzékelő egészen megbízhatóan működik, teszi a dolgát ahogy kell.

Konklúzió:

Nézzük miért is írtam most erről a lámpáról. Szükségem volt egy konnektorba dugható lámpára, amit a plafonra fel tudok rögzíteni. Kapcsolgatni nem szerettem volna, innen jött a mozgásérzékelős lámpa ötlete, így már nagyjából behatároltam, hogy mire is van szükségem. Megnéztem a hazai kínálatot és árakat, majd megnéztem, hogy Kínából rendelve mik a lehetőségeim. A Xiaomi Yeelight YLXD09YL volt az első amin igazán megakadt a szemem. Mivel minőségben nem szerettem volna kompromisszumot kötni, ezért maradtam az elsőre kiszemelt változatnál. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy magas színhűségű LED-eket szereltek ebbe a lámpába (a dokumentáció alapján). A lámpa nálam bevált -majdnem teljesen.

A szenzor rettenetesen érzékeny, ezért míg a legapróbb mozgást is érzékeli addig nem fog lekapcsolni, ami szerintem nagyon nagy pozitívum. Cserébe a fényérzékelő sajnos tényleg csak erős fényben kapcsolja ki a lámpát. Ennek a szenzornak és az időzítőnek a szabályozhatóságát én hiányolom (akár Yeelight appból). Valamint a magas színhűséget is, mert a hirdetettel ellentétben teljesen kizárt, hogy a CRI érték 95 körüli legyen. A színhőmérséklete kb. 5500-6000 K értékű és szerintem csak CRI 90 alatti értéket tud. Csalódott ettől függetlenül nem vagyok, mert a feladatát tökéletesen ellátja.
Megvásárolható:
Xiaomi Yeelight YLXD09YL

Exit mobile version