Site icon Elemlámpa blog

Xiaomi MiJIA éjjeli fény – jól sikerült

Bevezető:

Elemről működik, két fényerő közül választhatunk, felkapcsol, ha sötét van, nem kapcsol fel, ha nappal, vagy szürkület van, nem kapcsolgat fel-le össze-vissza, és még jól is néz ki. Mi az?
A Xiaomi MiJIA éjjeli fény, bizony! Ok, beismerem, nem egy klasszikus elemlámpa, de nem is fogok vele annyit foglalkozni, ezt is megígérem! Viszont amiért megér egy rövid cikket az a tökéletes működése. Végre! Mert ezeknek az éjjeli fényeknek sajnos a legnagyobb problémája az a hibás működés, random felkapcsolás, szürkületben már felkapcsolgatás. De nem így a Xiaomi MiJIA éjjeli fény esetén! Nézzétek csak!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Xiaomi / MiJIA
Típus: Yeelight Night Light
Anyaga: ABS műanyag
Emitter: 3 darab, a gyártó nem közölt további adatokat
Színhőmérséklet: 3000-4000K között, melegfehér
Áramforrás: 3 darab AA alkáli elem (tartozék Xiaomi Zi5 LR6)
Módok száma: 2 – alacsony (0,7LM), magas (3,8LM)
Kapcsoló: PIR szenzor kiegészítve fényérzékelővel
Maximális üzemidő: 1 év alacsony fokozaton átlagos használat mellett
Világítási idő: 15 másodperc

Csomag tartalma:

Szép letisztult csomagban kapjuk meg a Xiaomi MiJIA éjjeli fényt. A dobozban helyt kapott az éjjeli fényen kívül három darab Xiaomi ZI5 alkáli ceruza elem (LR6), egy műanyag lap, valamint egy teljesen kínai nyelven íródott kezelési utasítás.

Üzembe helyezés, kezelés:

Rettentően egyszerű szerkezet a Xiaomi MiJIA éjjeli fény. A csomag tartalmaz minden szükséges tartozékot, kézhezvétel után azonnal üzembe is tudjuk helyezni. A tartozék három darab AA méretű Xiaomi ZI5 alkáli elemet az éjjeli fény hátlapját letekerve be tudjuk helyezni a foglalatokba. A hátlapot három kis fül tartja a helyén. Mivel nem egyforma mind a három kampó, ezért csak egyféle irányból tudjuk visszazárni.

A belső részén található a kis kapcsoló, amivel ki tudjuk választani a kívánt fényerőt. Balra az alacsony, jobbra tolva a magas módot aktiváljuk. Több kapcsolót, szabályozót nem is találunk rajta. Ha beállítottuk a módot, behelyeztük az elemeket és visszazártuk a hátlapot akkor már csak a megfelelő helyet kell megkeresnünk számára, ugyanis az üzembe helyezéssel és a kezeléssel már meg is vagyunk, nekünk más dolgunk már nincs, a többit elvégzi helyettünk!

Elhelyezés, beállítás:

A helységben, ahol használni szeretnénk célszerű úgy elhelyezni, hogy könnyedén érzékelje a mozgást. Én a mosdóba tettem be, hogy éjjel ne kelljen felkapcsolni a lámpát, ami általában ilyenkor félig leégeti az ember retináját. A legegyszerűbbnek azt találtam, hogy az ajtóval majdnem szemben, az ajtó felé fordítva akasztottam fel, így azonnal felkapcsol, ha kinyitom az ajtót és megmozdulok.

Tökéletesen működik, hibátlanul érzékel, ráadásul ha belépés előtt felkapcsolom a lámpát akkor a Xiaomi MiJIA éjjeli fény nem kapcsol be, nem fogyaszt fölöslegesen áramot az elemekből. Az alacsonyabb fényerő tökéletesen elég ahhoz, hogy megtaláljuk a helység legfontosabb elemét, majd azt használatba vegyük. Mivel 15 másodperc a működési idő az utolsó mozgás érzékelése után, ezért ha tovább időzünk célszerű néha “inteni” egyet, hogy ne kapcsoljon le míg bent tartózkodunk.

Fénye egészen homogén és kellemesen alacsony, nekem erre a célra 100%-ban bevált. Persze sok helyen vehetjük még hasznát, nem szeretnék ötleteket adni, szerintem mindenki aki olvassa a cikket már gondolatban a tökéletes helyet meg is találta a saját házában/lakásában egy-két-sok darab ilyen éjjeli fénynek.

Szerintem előny, hogy külső áramforrásról működik, ezért nem vagyunk konnektorhoz kötve, bárhol el tudjuk helyezni ahol szükségünk van rá. A dizájn kellemes, letisztult, nagyjából illeszkedik egy átlagos lakásba, nem túlságosan kirívó. Ha nem ragasztani szeretnénk a hátlapot, hanem fellógatni, akkor sem kell kétségbe esnünk, a gyártó erre is gondolt. Kapunk tartozékként egy vastag áttetsző műanyag lapot, amit rá lehet a hátsó felére ragasztani, ennek segítségével pedig fel lehet bárhol lógatni.

Megjegyzem, ha ti sem szoktatok kezelési utasítással vesződni – mert ugye az a gyengék fegyvere – akkor figyeljetek arra, ami – így utólag – elég kézenfekvő, hogy a hátlapon lévő “pajzs” formára illesszétek a műanyag lapon lévő pajzs kivágást. Én nem így tettem, szóval nálam az előlapon lévő logó elég bután ferdén helyezkedik el a fellógatott éjjeli fényen.

Felépítése:

Sok esélyt nem ad a gyártó a Xiaomi MiJIA éjjeli fény szétszerelésére. A hátlap letekerhető, a többi része kb. örökre, de legalábbis az élettartamára össze lett pattintva/ragasztva. Nekem legalábbis nem igazán sikerült szétbontanom jobban. Mivel a lakásban látható helyen van ezért a titkos lapos csavarhúzó -merőleges feszítés párost nem mertem bevetni.

A fenti gyártói robbantott grafikával tudok csak szolgálni nektek. Én elhiszem, hogy belül így néz ki, de igazándiból annyira nem is érdekel az a fél maroknyi elektronika ami benne van. Jól működik, és ez nekem pontosan elegendő is.
Általam mért tömege elemek nélkül  73,8g, legnagyobb átmérője 83,6mm, legnagyobb magassága 32mm.

Fénye:

Ismét beltéri képek következnek. A záridővel próbáltam variálni, hogy kb. a valóban látottakat adják vissza a képek, ezt sikerült összehoznom:

Első képen a Xiaomi MiJIA éjjeli fény alacsony fényerőn, majd a következő képen a magas fényerőn látható. A gyártó által megadott fényáram fedi a valóságot a látottak alapján. Harmadik fotón a Nitecore LA10 CRI lámpás fénye látható magas fokozatban. Az utolsó képen lévő AIMAI AK02 aprócska lámpás már szinte reflektorként világítja meg a teret a Xiaomi MiJIA éjjeli fényhez képest.

Konklúzió:

Szerintem Xiaomi MiJIA éjjeli fény az utolsó fillérig megéri az árát. Az üzemidőről nyilván nem tud még senki nyilatkozni, mivel teljesen új termékről van szó, de szerintem rendben lesz. A műanyag burkolat tartósnak tűnik, a design időtálló, a működése is rendben van. Kezelése (beállítása) gyerekjáték, amint aktiváltuk a három AA ceruza elemmel máris teszi a dolgát, semmi egyebet nem kell vele tennünk.

Aki ilyet keres több visszajelzés alapján kijelenthetem, hogy jelenleg jobbat nem nagyon talál a piacon. Mivel újdonság ezért még tart a bevezető akció. De aki a blogot olvassa megérdemel extra kedvezményt is, szóval ne felejtsétek el az egyedi kupont használni, hogy a lehető legjobb áron jussatok hozzá!

A tesztben szereplő változat sajnos már nem kapható 🙁

Utódjai:
XIAOMI Mijia Night Light 2
XIAOMI Mijia MJYD02YL Night Light 2
Olcsóbb alternatívája: BlitzWolf BW-LT15

Mentés

Exit mobile version