Site icon Elemlámpa blog

Xiaomi 5000mAh powerbank bemutató

Bevezető:

Már régóta van használatban a családban egy 10000mAh kapacitású xiaomi powerbank, viszont annak a mérete kevésbé kellemes EDC felhasználásra. Testes, súlyos darab, viszont rengeteg áramot képes tárolni. Ennél mobilisabb powerbankot kerestem, kézenfekvő volt a jól bevált gyártó termékei közt szétnézni, mivel az előző verzióból is sokat rendeltem ismerősöknek, kollégáknak és egyre sem volt eddig panasz. Az újabb széria már nem tokozott lítium-ion akkukat (18650 cella), hanem lítium-polimer akkukat használ, így kevésbé kötött a formavilága, sokkal laposabbra is tudják gyártani. Ezt ki is használták, a kis Xiaomi 5000mAh kapacitású modell kb. akkora méretekkel rendelkezik, mint egy átlagos okos telefon.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Xiaomi
Modell: NDY-02-AM
Akku típusa: Lithium-Polymer
Bemeneti feszültség: DC 5.0V
Kimeneti feszültség: DC 5.1V
Maximális áramfelvétel: 2000mA(TYP)
Maximális kimeneti áramerősség: 2100mA(TYP)
Névleges kapacitás: 3.75V/5000mAh(TYP)
Garantált kapacitás: 3300mAh

Feltöltési idő: 3.5 óra 5V/2A hálózati adapter esetén normál kábellel
Mérete: 125 x 69 x 9.9 mm
Terhelés érzékelés: Automatikus érzékelés eszköz csatlakoztatás vagy eltávolítás esetén
Védelmi áramkörök: Túlfeszültség védelem (ki- és bemeneten is), túláram védelem (ki- és bemeneten is), rövidzárlat, túltöltés, túlmerítés, akku túlhevülés elleni védelem (PTC)
Üzemi hőmérséklet töltés során: 0℃ – 45℃
Üzemi hőmérséklet merítés során: -20℃ – 60℃
Tömege: 156g

Csomag tartalma:

Nem kényeztet a gyártó túl sok tartozékkal. A jó minőségű selyem fényű és selymes tapintású doboz egészen exkluzív kinézetet biztosít. Elöl csak egy mi logó van rányomtatva, négy oldala sima fehér, a hátsó felére került a specifikáció kínai nyelven, valamint némi vonalkód és a hitelesítő matrica. Kibontva  A Xiaomi 5000mAh powerbankon kívül találunk még egy kezelési utasítást kínai nyelven és egy rövidke USB- mikro USB töltőkábelt.

A doboz hátsó oldalán található a hitelesítő kód egy matricán, amiről lekaparva a bevonatot ellenőrizni tudjuk, hogy eredeti, vagy hamis a terméket kaptunk. Jelenleg az angol nyelvű felület nem érhető el, csak a kínai, ahol a captcha kódot elég nehéz lenne nekünk lemásolni, így a support-al (service.global@xiaomi.com) kell felvenni a kapcsolatot a kód ellenőrzése miatt. Erre érdemes odafigyelni, ugyanis a népszerű és jó minőségű Xiaomi 5000mAh kapacitású powerbankot is hamisítják, akárcsak a többi powerbankot a gyártó kínálatából! Csak megbízható forrásból szerezzük be a termékeiket, mert könnyen hoppon maradhatunk!

Kezelése:

Nem kell atomfizikusnak lenni a Xiaomi 5000mAh kapacitású powerbank kezeléséhez. Mindössze egy kapcsoló van rajta, azt sem kell nyomkodni, ugyanis automatikusan érzékeli, ha az USB nyílásba csatlakoztatunk egy eszközt. Ekkor magától feléled és elkezdi a töltést, amennyiben a csatlakoztatott eszköz felveszi az áramot. Amennyiben nem, akkor pár perc után magától alvó állapotba lép. Ha szeretnénk bekapcsolni ennek ellenére, akkor a gombot megnyomva feléled a powerbank. Ha bekapcsolt akkor a négy pici LED-en kijelzi a töltöttségi szintet 25%-os pontossággal. Mielőtt lemerülne, előtte az utolsó LED villogással jelzi, hogy kifogyott a kapacitásból és ki fog kapcsolni.

Töltés:

A Xiaomi 5000mAh powerbank töltése egy fali adapter segítségével a legegyszerűbb. a készülék végén található mikro USB csatlakozóba dugva a fali adapter végét elkezdődik a powerbank feltöltése. Az aktuális töltöttséget a négy darab visszajelző LED-en követhetjük. Amennyi villog, annyit töltött bele addig. Ha teljesen feltöltötte akkor az áram felvétele teljesen megszűnik, és mind a négy LED folyamatosan világítva jelez. Ez után nincs semmi különösebb dolgunk, csak ki kell húzni belőle a mikro USB csatlakozót, majd automatikusan alvó módba kerül az elektronika.

A töltés során végeztem pár mérést, ezeknek az eredményei így alakultak:
Felvett feszültség: 5,04-5,29V között
Felvett áramerősség: 1,5-1,73A között
Felvett kapacitás: 4767-4818mAh között

Alul a Xiaomi 5000mAh kapacitású új modell, rajta a régebbi 10000mAh kapacitású változat

Merítés:

Szintén gyerekjáték a Xiaomi 5000mAh powerbankból kinyerni az eltárolt energiát. Csak be kell dugnunk egy USB csatlakozóval rendelkező fogyasztót, majd a töltését automatikusan meg is kezdi a powerbank. Ez két esetben szakad meg: ha az eszköz már nem vesz fel több töltést, vagy ha a powerbank teljesen lemerül. Amennyiben nem vesz fel a csatlakoztatott eszköz több áramot akkor átlép alvó módba a powerbank.

Xiaomi 5000mAh powerbank alul, Xiaomi 10000mAh régebbi modell felül

Szintén végeztem pár mérést, az eredmények:
Leadott feszültség 1A műterhelés esetén: 5,01V minden mérésnél
Leadott áramerősség 1A műterhelés esetén: 0,95-0,97A között
Leadott feszültség 2A műterhelés esetén: 4,92V minden mérésnél
Leadott áramerősség 2A műterhelés esetén: 1,85A minden mérésnél
Leadott kapacitás: 3442-3450mAh között

Felépítése:

A lapos Xiaomi 5000mAh powerbankot én nem szedtem szét, csak gyártói grafikát tudok a belső felépítéséről a cikkbe tenni. De szerintem ez jól is van így, hiszen ezt a terméket kifejezetten az egyszerűsége miatt szeretjük, használjuk, és a célközönségnek pontosan erre van szüksége. Kívül a megszokott igényes, sorja és megmunkálási hibáktól mentes egy darabból cnc-vel kimart alu burkolat a domináns. A két végén műanyag záróelemmel van ellátva. Az alsó felén látható a termék specifikációja, valamint minden jelölés. Az eloxált külső burkolaton egyik oldalon a mi logo, túlsó felén pedig a mi.com webcím látható. A felső részén lett egy helyre besűrítve a bekapcsoló gomb, a töltöttség jelző 4 darab LED, a mikro USB bemenet, valamint a szabvány USB kimenet.

A beépített elektronika a gyártó állítása szerint a Texas-Instruments által épített és kilenc beépített védelemmel rendelkezik, ezzel is biztonságosabbá téve eszközünket. A védelmi rendszerek: Belső hőmérséklet védelem (ha túlmelegedne az elektronika korlátozza a töltőáramot), bemeneti túlfeszültség védelem, kimeneti túlfeszültség védelem, rövidzárlat elleni védelem, töltési védelem (helytelenül csatlakoztatott töltő esetén lekapcsolja a bementet), túltöltés és túlmerítés elleni védelem, automatikus reset (ha nem reagálna a bekapcsoló gomb megnyomására akkor alaphelyzetbe állítja önmagát a vezérlő elektronika), kimeneti túláram védelem, PTC-vel védett akku. Általam mért szélessége 69mm, magassága 125mm, mélysége 10mm, tömege 151,8g.

Konklúzió:

Nem kellett csalódnom a Xiaomi 5000mAh kapacitású powerbankban. Ugyan a figyelmesebbek észrevehették, hogy a kinyerhető kapacitás nem a nagy betűkkel reklámozott 5000mAh értékű, de aki a gyártói leírást is elolvasta az tudja, hogy 3300mAh értéket garantálnak, ami természetesen rendelkezésre is áll a gyakorlatban is. Ezt a powerbankot nem hosszabb, több napos túrákra tervezték, hogy napokon át tudjunk este telefont, vagy bármi egyebet tölteni távol mindentől. Kifejezetten a kényelmes hordozhatóság volt a tervezési szempont, tehát sokkal inkább EDC felszerelésünk része lehet, hogy egy sűrűbb nap végére se kelljen telefon nélkül maradnunk, ha annak akkuját nap közben már lemerítenénk de épp nincs semmi a közelben amivel feltölthetnénk.

Xiaomi 5000mAh powerbank, Xiaomi 10000mAh powerbank, gyufa

Hasznos lehet outdoor felhasználás esetén is, pl. geocache keresés közben (már ha nem rendes kézi GPS-el űznénk ezt a játékot) akkor sem kell attól tartani, hogy a GPS túlzott fogyasztása miatt pont a “hint”, vagy a log-ok elolvasása előtt fog teljesen lemerülni a telefon miközben kétségbeesetten nézünk jobbra-balra. Mindenképp hasznos, és szerencsére tökéletesen működő eszköz a mindennapok során. Ha szeretnénk megóvni a letisztult külső szép állapotát akkor célszerű szilikon tokban tartani, nekünk ez is bevált, nélküle hamar karcossá tud válni az eloxált felülete.

Megvásárolható:

Xiaomi 5000mAh  – a tesztben szereplő új változat
Xiaomi 10000mAh – régebbi típus
Xiaomi 10000mAh Power Bank 2 – az újabb változat nagyobb kapacitással

Mentés

Exit mobile version