Site icon Elemlámpa blog

Vadász elemlámpa szettek összefoglalója

Vadász elemlámpa szettek tesztjének összefoglalója:

Bevezető
Szettek felszereltsége
Lengőkapcsolókról
Szerelékekről
Színszűrőkről
Tartozék akkumulátorokról
Beépített töltés
Fényük
Konklúzió

Bevezető:

Köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzéseket a vadász elemlámpa szettek tesztjével kapcsolatosan! Mivel többen is kértétek, hogy legyen ilyen a blogon ezért beadtam a derekam. Igyekeztem a piacon jelen lévő szettek közül úgy válogatni, hogy több árszegmensben, és lehetőleg a jobb darabokat hozzam terítékre. Ahogy a vadászboltok kínálatát nézem nem túl sok márka képviselteti magát a minőségi és gyakran eladott termékek közt. A két nagy gyártó 5 éves garanciális ideje szerintem nagyon fontos szempont vásárlásnál, hiszen ha nem kis kaliberű fegyveren használjuk a lámpákat akkor rettentő nagy terhelésnek lehetnek kitéve egy-egy lövés alkalmával. Igyekszem ebben az összegző cikkben pár érdekességre felhívni a figyelmeteket, amik esetleg nem hangzottak el a tesztekben. Fej-fej mellett a négy tesztelt elemlámpát egymással is összevetem, bár igazságtalan, de így jobban látható lesz a különbség köztük. Lássunk is hozzá!

Szettek felszereltsége:

Sajnos mikor vásároltam a vadász elemlámpa szetteket akkor a Nitecore importőrnél nem volt raktáron a P30 “Economic” csomagból, mert igazából Ő lett volna a cél, hiszen a 40 ezer Forint alatti ársávban kivételesen magas fényerővel rendelkező komplett szettet kapunk a pénzünkért. A tapasztaltabb vadászok állítása szerint kell hozzá még egy zöld színszűrő, ami némi plusz költséget jelent. A P30 Hunting kit már teljes felszereltséget ad önálló, kiváló minőségű akkumulátor töltővel. Ára viszont alig marad el az Olight Warrior X Pannon Vadász szettől, ami viszont újabb szintre emeli a felhasználói élményt magas minőségérzetet biztosító csomagolásával, valamint a minőségi összetevőket tartalmazó kiegészítőkkel. A mágnesesen csatlakozó lengőkapcsoló igazán innovatív kiegészítő, használata gyermekjáték, és használatával nem jelentős a fényerő veszteség. Esetében a töltés is ezen a mágneses csatlakozó felületen keresztül történik, ami számomra tetszetős megoldás.

A kettő darab kilométer feletti hatótávú lámpa közül az olcsóbb a Nitecore MH40GTR, ami szerintem egy formatervezési remekmű, imádom a hűtőbordáit. A csomagolás még nem éri el a vetélytársai által nyújtott minőséget, talán egy fokkal már jobb, mint a márkatárs P30-as volt. A kiegészítők közül én hiányoltam az autóban történő töltés lehetőségét, valamint jelentős probléma – amit az importőr ingyen és bérmentve korrigál a vevők számára -, hogy a tartozék szerelék sajnos nem megfelelő méretű a lámpához, ezért nem lehet a kettőt együtt használni. A legdrágább versenyző az Olight Javelot Pro, ami olyan dobozba van zárva, mintha valami nukleáris indítókulcs lenne, a tartozékok is rendben vannak, akárcsak a belső körítés, hiányérzetem nem támadt semmi téren.

Lengőkapcsolókról:

Az egyik alap tartozék amit vadászat során használunk, az a lengőkapcsoló. Érdemes megvizsgálni őket. A két Nitecore modell egységesen az RSW-1-es komplett lengőkapcsolóval egybeépített zárókupakot használja. Ezeknél a zárókupakon van egy nyomógomb, ami a fizikai kapcsoló szerepét tölti be, mint egy reverse clicky kapcsoló. A lengőkapcsoló végén lévő nyomógombbal “csak” pillanatnyi felkapcsolásra van lehetőség. Érdekes, hogy a két lámpa közt mekkora különbséget okoz fényerő csökkenésben a lengőkapcsoló használata. Míg a P30 esetén majdnem 40%-ot esett a fényerő, addig az MH40 GTR esetén mindössze picivel több, mint 1%-ot csökkent összesen.

Vékony, könnyen hajlítható vezetékek a Nitecore és az Olight lengőkapcsolóján. A Convoy merev és vastagabb vezetéket használ vastag kapcsolóval.

Az Olight is közös lengőkapcsolót használ az újabb modelleknél. A mágnesesen csatlakozó RWX lengőkapcsoló mindössze 4-5%-kal csökkentette a fényerőt. Használata gyors és egyszerű, az elektronikus kapcsoló miatt a lengőkapcsoló végén tudjuk vezérelni a lámpánkat. Viszont csak a turbó mód érhető el segítségével. Bekapcsolható rövid gombnyomással fixen, vagy ha nyomva tartjuk több, mint 1 másodpercig akkor a gomb felengedésekor le is kapcsol. Használata kényelmes, hiszen egy pillanat alatt pontosan a helyére pattan és stabilan ott is marad. Levenni ismét csak egy pillanat, és máris használhatjuk a lámpánkat kézilámpaként.

Szerelékekről:

A vadász elemlámpa szettekhez tartozékként adott mágneses szerelékek leginkább univerzális megoldásnak számítanak. Hosszú távon a sínre, esetleg a csőre szerelhető szerelék fog megoldást jelenteni. A tesztbe beszáll a Nitecore GM02 picatinny sínre tervezett fix szereléke is. A többi versenyző a Nitecore P30 jelölések nélküli mágneses szereléke, az MH40 GTR tartozék GM02M mágneses szereléke, valamint a két Olight lámpához tartozó X-WM03 jelű mágneses szerelék. A fix szerelék természetesen felszerelés után atom stabilan megtartja a lámpákat, nem válogat, minden 1″-os átmérőjű lámpát bele helyezhetünk. Sajnos nála is találtam problémát: a felszereléshez mellékelnek egy imbusz kulcsot, amivel be tudjuk szorítani a lámpát a hengeres tartóba. Vagy a kulcs, vagy a csavarok kulcsnyílása mérethibás, mert a csavarokban a kulcs már újonnan is “lötyög”. Ennek következménye az lett, hogy a lámpát beszorítottam, majd nem tudtam kitekerni a csavarokat. A hatlap profil a lazítás során “elnyalódott”, a kulcs körbefordult és a lámpa a szerelékben ragadt.

Szerencsére nálunk felkészültebbeknél volt Leatherman multiszerszám kiegészítő bitkészlettel, amiből egy torx bitet sikerült beleerőltetni annyira, hogy meglazítsuk. A jelölések nélküli mágneses szerelék egészen stabilan megtartotta a P30-ast. Az MH40GTR tartozék szereléke sajnos kicsinek bizonyult, a lámpa keresztben állt a csövön. Vele a tesztet nem is végeztük el, mert biztosan leesett volna. Ezt az importőrnek jeleztem, aki megnyugtatott, hogy a probléma sajnos ismert, adnak a szett vásárlóinak egy használható méretű mágneses szereléket ajándékba, hogy valóban teljes legyen a felhasználói élmény. A kettő Olight vadász szett ugyan azt az X-WM03-as szereléket tartalmazza. A tesztben velük voltam a leginkább elégedett. Ötletesen vannak kitalálva, a kivitelezés is nagyon jól sikerült, valamint a mágneses szerelékek közül ők tartották a legstabilabban a lámpákat. Persze ezt használva is elmásztak a nagyobb tömegű és méretű lámpák gyorsabb sorozatok alatt. A mágneses szerelékek között mégis kiemelkedő stabilitást nyújtottak.

Színszűrőkről:

A tartozék színszűrők mindkét márka esetén polikarbonát lencsével rendelkeznek. Az Olight termékei plusz bevonatot is kaptak, aminek nem tudom mi a szerepe, de elég jól néz ki. A végeredmény szerintem az összes szett esetén tökéletes és használható színes fény lett. Egy rövid animációt készítettem is belőlük egymáshoz képest hogyan világítottak a 200 méteres távolságon:

Jól látható az egyes modellek közti fényerő különbség a zöld és a vörös szűrő használata esetén is. Érdemes megfigyelni a vörös fény mennyivel erősebben csökkenti a fényerőt.

Tartozék akkumulátorokról:

A vadász elemlámpa szettek közül háromban tartozék akkumulátorok szolgálnak, a legerősebb lámpához viszont egybeszerelt akkupakk tartozik. A két Nitecore szett elég alacsony kapacitású akkut ad a vásárlónak, amikkel az üzemidő nem kiemelkedő. Előnyük, hogy ezek normál áramfelvételre tervezett akkumulátort használnak, a piacon fellelhető bármelyik olcsóbb button top akkuval tudjuk őket helyettesíteni, ezáltal jelentősen megnövelni az üzemidőt.

Az Olight Warrior X speciális, magas áram leadására képes akkumulátort használ. Olyannyira, hogy az itthon fellelhető 9 féle button top akkuból mindösszesen egyikkel volt hajlandó üzemelni turbó módban is, a Nitecore magas áramleadású akkujával. Érdemes tehát alaposan megnézni, hogy mit vásárolunk hozzá ha szeretnénk tartalék akkumulátort. Célszerű a már gyárilag is tartozék ORB-186S30 vagy a picit nagyobb kapacitású ORB-186S35 18650 akkuk közül választani, ezekkel biztosan üzemelni fog rendeltetés szerűen. A Javelot Pro BPTJ-PRO akkupakkja jelenleg még nem megvásárolható itthon, annak beszerzésére még kis ideig várni kell, míg az első szállítmányok beérkeznek. Ennél a lámpánál nincs variációs lehetőség, csak a gyártó által előkészített, prémium minőségű akkupakk használható. Ezzel tudják biztosítani a megfelelő paramétereket a lámpa optimális működéséhez.

Hatótáv visszalépés előtt és után

Beépített töltés:

Szerencsére ezen a téren minden lámpa rendben volt. A P30 nem rendelkezik belső töltéssel, mindenképp ki kell venni az akkut a töltéshez, ami talán kevésbé kényelmes megoldás. Az MH40GTR töltője rendben működött, de én azt javaslom, hogy vásároljunk mellé egy két ágyas egyszerű akkutöltőt (pl.: UM20) és 3-4 lámpában töltés után asztali töltőben is töltsük fel az akkukat, ezzel biztosítva a tökéletesen egyforma akkufeszültséget. A Warrior X mágneses töltése jól működik és kényelmes. A Javelot Pro szintén ilyen módon töltődik, de a pakk bonthatatlansága miatt annak a pontosságát nem tudtam ellenőrizni. Feltételezem a gyártó alaposan tesztelte mielőtt kiadta, ezért bízunk benne, hogy hosszú távon is megfelelően töltöttségi szintben maradnak az akkuk egymáshoz képest.

Fényük:

Az “örök” igazság itt is megállja  helyét, miszerint minél több pénzt áldozunk vadász elemlámpa vásárlásra, annál “jobb” vagy “több” lesz a fénye. A tesztben mégis a legolcsóbb szett, a Nitecore P30-as magasabb fényerővel rendelkezik, mint az árban felette lévő Warrior X. Beszéljenek helyettem inkább a képek, ahol már a vadász elemlámpa szettek fénye fej-fej mellett is látható. Első sorozatban 200 méteres távolságon:

A sorozatot a sokak által ismert Convoy C8+ fényének fotójával kezdtem. Őt az Olight Warrior X követi, majd az UTorch UT02 thrower követi őket. Az első három képnél jól megfigyelhető a barlang bejáratánál, hogy milyen széles a Warrior X esetén a hotspot, sokkal de sokkal nagyobb felületet megvilágít, mint a vérbeli thrower elemlámpák. A következő képen a Nitecore P30 fénye már láthatóan erősebben világítja meg a barlangot, őt a Convoy L2 követi, ami egy nagyobb méretű thrower. A tesztsorozat nagyágyúi itt lépnek színre, a Nitecore MH40GTR fénye következik, amit az Olight Javelot Pro fénye követ.

Majd a fotók az 578 méteres távolságon:

Ez a távolság nagyobb falat, a képeket az objektívem két végállásában készítettem el, a sorrend a két képsorozat között nem változott. Első fotón a Convoy C8+ fénye ezen a távolságon már kevésnek bizonyul. Az UTorch UT02 fénye is épp csak látható a Duna túlpartján, de már szabad szemmel is kivehető. A harmadik képen az Olight Warrior X fénye már látható a parton annak ellenére, hogy a számított hatótávnál is távolabb van. A Nitecore P30 követi, ami igen jó optikai tulajdonságai miatt kiemelkedő ár/fényerő értékkel rendelkezik, ez a túlparton fény formájában látható is. A jóval nagyobb méretű Convoy L2 fénye picit még erősebben látszik a túlparton. Újabb szintet képvisel a Nitecore MH40GTR, aminek szűk fénycsóvája a túlpartot megvilágítja, de a teszt leglátványosabb fényét mégsem ő, hanem az Olight Javelot Pro nyújtja. Nem is ecsetelném, nézzétek meg a saját szemetekkel az utolsó képeken.

Konklúzió:

Bármely vadász elemlápa szettet is válasszuk, egészen biztosan nem nyúlunk velük mellé, hiszen a biztonságos éjszakai lőtávot bármely modell túlteljesíti könnyedén. Amiért mégis érdemes lehet köztük válogatni, és nem az olcsó kínai megoldást választani az a megbízhatóságuk. A fegyverlámpák, főleg nagyobb kaliber esetén hatalmas erőhatásoknak lehetnek kitéve, mely a hosszú távú használat során okozhat gondokat. A tesztben szereplő összes elemlámpára 5 éves garanciát biztosítanak a gyártók, melyet ha hivatalos viszonteladótól vásároljuk meg, akkor a vásárlás helyén tudjuk is érvényesíteni. A megbízhatóságon felül a funkcióik is kiemelkedőek, hiszen mind fegyverlámpaként, mind elemlámpaként kiválóan használható darabok mindannyian. Mivel én nem használom fegyveren őket, ezért nem is írom le, hogy melyik lámpa közülük a személyes kedvencem, hiszen ebbe már a felhasználás módja is beleszól, de egyikkel sem lehet mellé nyúlni.

Ha nem vadászatra, hanem nagyobb távolságra világítani keresünk lámpát, akkor is jó választás lehet bármelyikük. A P30 a népszerű “C8-as” méret kategóriában száll versenybe és nyújt prémium minőség mellett kiemelkedően magas fényáramot irreális túlhajtás és melegedés nélkül. A Warrior X valamivel nagyobb felületet világít meg, köszönhetően a magasabb fényáramnak, és távolság terén sem kell szégyenkeznie. Az MH40GTR ízig-vérig thrower lámpa, mérete lehetővé teszi a nagyon hosszú üzemidőt is két magas kapacitású akkut használva. A hatótávja is kellően magas, hiszen távolabbra jut a fénye, mint ahol szabad szemmel szokás éjjel nézelődni. Az utoljára maradt Javelot Pro pedig tényleg bármely igényt képes lehet kielégíteni. A több világítási mód, a könnyű és egyértelmű kezelés miatt elemlámpának sem utolsó. Az iszonyúan magas fényerő és a viszonylag széles hotspot miatt nagyobb távolságon is kiemelkedő a fénye.

A cikkem a fentebbi képpel szeretném zárni, a méretek pontosabb érzékeltetése végett. A 18650 akku pici mérete és a BLF GT 2 kilométeres hatótávú óriás közt a tesztben szereplő összes elemlámpa látható méret szerint növekvő sorrendben. A sor így alakul: Convoy C8+, Olight Warrior X, Nitecore P30, UTorch UT02, Convoy L2, Olight Javelot Pro, Nitecore MH40GTR. A lámpák típusára kattintva a róluk szóló részletes cikket tudjátok elolvasni.
Köszönöm, hogy ma is velem tartottatok, hamarosan újabb érdekességekkel jelentkezem!

Exit mobile version