Site icon Elemlámpa blog

UTorch UT02 Cree XHP35 HI bemutató

Bevezető:

Ebben a cikkben az ismeretlen kínai gyártó az UTorch termékét, a nagy távolságra világítani képes Utorch UT02 modellt szeretném nektek bemutatni. A tesztben szereplő lámpa érdekessége, hogy szinte teljesen megegyezik a Manker U21-es modelljével. Kimondhatjuk, hogy ez a lámpa ugyan az, csak apró változások lettek eszközölve rajta. A Manker már a megjelenéskor is teljesen kiborult, hogy az ő lámpájuk (mert az hamarabb jelent meg) köszön vissza ebben a termékben. Jogos vagy nem, ezt ki-ki maga döntse el, nekünk csak pozitívum, mert így olcsóbban juthatunk egy igencsak jó thrower-hez. Az, hogy mennyire teljesített jól, a cikk további részeiből kiderül.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: UTorch
Modell: UT02
Emitter típusa: Cree XHP35 HI
Maximális fényáram: 1300LM
Maximális fényerő: 124000cd
Színhőmérséklet: 5000K (3D) vagy 6500K (1A)
Kapcsoló típusa: Clicky elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor szűkítő elemmel vagy 26650 lítium akkumulátor
Módok: 7 (holdfény, alacsony, magas, turbó, stroboszkóp, SOS)
Újratölthető: Igen,  micro USB porton keresztül
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX-7

Csomag tartalma:

Költséghatékony termékről lévén szó most nem kényeztet a gyártó minden földi jóval. Az egyszerű kartondoboz díszítés gyanánt egy külső fekete-fehér nyomtatású borítást kapott, ebbe tolható a kartondoboz ami a lámpát rejti. Persze mondhatjuk, hogy félfamentes, meg környezetbarát és hasonlóak, de ez itt a költségcsökkentés miatt lett olyan amilyen. A dobozban habosított műanyag töltőanyagba lett a lámpa alakja kivágva. Az Utorch UT02 lámpán kívül találunk még a csomagban egy szűkítő csövet ami 18650-es méretű akkumulátorral való üzemeltetést is lehetővé teszi. Kapunk normális csuklópántot és USB- mikro USB töltőkábelt is a pót tömítőgyűrűn kívül. A dobozba elrejtettek egy angol-kínai nyelvű kezelési utasítást is fényes papír lapra nyomtatva.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Utorch UT02 életre keltéséhez csak akkumulátorra lesz szükségünk. Akkuból választhatunk 18650-es és 26650-es méretűt is, mindkettővel működtethető. A viszonylag nagy teljesítmény miatt én inkább ez utóbbi használatát javasolnám az üzemidő növelése érdekében. A zárókupakon nincs kapcsoló, csak a fej oldalában találunk egy elektronikus kapcsolót. A lámpa teljes vezérlését ezzel oldották meg. A felhasználói felület elég egyértelmű, még csak a kezelési utasítást sem kell elővennünk ahhoz, hogy megfejtsük működését. Egy kattintásra bekapcsol a lámpa alacsony módban. Következő kattintásra átlép közepes 1 módba, majd ismételve a kattintásokat a közepes 2, magas és végül a turbó fokozat következik. Ismételt kattintásra újra a holdfény fokozatba jutunk, majd ezt követi a többi fokozat. Kikapcsolni a gomb egy másodperces megnyomásával tudjuk.

A villogás csoportba a gomb kétszeri gyors megnyomásával jutunk. Ezt megtehetjük kikapcsolt lámpa és bekapcsolt lámpa esetén is. A villogás csoportban az első fokozat a fix frekvenciájú stroboszkóp. Következő kattintással a lámpa helyzetét jelölő fényjelzést kapcsoljuk be. Ekkor a nyomógomb alatti LED lila fényét kapcsolja ki és be a lámpa szép fokozatosan, a fő LED nem világít, éjjel így könnyedén megtalálhatjuk a lámpánkat. Harmadik kattintásra eljutunk az SOS morze fényjelzéshez. Ismételt kattintásra elölről kezdi a villogási csoport fokozatait. Kilépni a kapcsoló egy másodperces megnyomásával a lámpát teljesen kikapcsolva, vagy ismételt dupla kattintással tudunk visszalépni az utoljára használt fokozatba.

Rejtett módok bekapcsolása:

Bekapcsolhatunk három rejtett módot is mindenféle szerelgetés nélkül. Menete: a nyomógombot kikapcsolt lámpánál nyomjuk le 10 másodpercre. Kettő villanással jelzi a lámpa, ha bekapcsolta ezt az opciót. Az alap világítási módok nem változnak, csak a villogás csoportban történik változás. Marad az első fokozat a stroboszkóp, második a nyomógomb helyzetjelölő fénye, harmadik az SOS jelzés. A plusz három fokozat ezek után érhető el. Kapunk egy másodpercenként villanó pozíció jelölést, utána a nyomógomb folyamatos kék világítását kapcsolhatjuk be, végül a visszalépés nélküli fix turbó módot érhetjük el. Ebben a fokozatban ha túlmelegedne a lámpa akkor a hővédelem teljesen kikapcsolja 50°C elérésekor. Még nincs vége. Pozíció jelölés villogó módban kettőt kattintva a gombbal a lámpa kikapcsol. Ekkor újabb kattintás után bekapcsol az alacsony fokozatban aminek a fényerejét 21 fokozatban (15-100 lumen között) beállíthatjuk kedvünk szerint. A kiválasztott fényerő tárolásához hosszan nyomva a gombot kapcsoljuk ki az Utorch UT02 elemlámpánkat. Következő bekapcsolásnál már az alacsony fokozat az általunk beállított fényerejű lesz. A rejtett módok kikapcsolása a bekapcsolással megegyező módon történik. Ingyen pár plusz funkció, kellemes meglepetés 🙂

Beépített töltő:

Amit ígér a gyártó: 2A-es beépített gyors töltő. Amit kapunk: 5,03V feszültség mellett 1,78A áramerősség. Szerintem ez teljesen jó eredmény. Az akku töltése közben pirosan világít a nyomógombban lévő LED. Amint végzett a töltési folyamattal ez a jelzés átvált kék fényre. Az 5000mAh kapacitású akku töltésével valóban nagyon gyorsan végzett. Már csak az a kérdés, hogy mennyire pontosan végzi a töltést, túltöltéstől kell-e tartanunk. Szerencsére erre sem lehet panaszom, a feltöltött akkumulátorban 4,18V-os feszültséget mértem, ez tökéletes eredmény. Még mehetett volna bele pár milliamper, de számomra ez az érték megnyugtatóbb, nem azon a fél perces üzemidőn fog múlni bármi is. Már csak megfelelő tápegységre lesz szükségünk, ami ezt a teljesítményt képes kiszolgálni.

Hőtermelése:

A viszonylag nagy méretű fej nagyon jó hatásfokkal vezeti el a hőt, ebben nem csak a benne lévő fém mennyiségének, hanem a driver-nek is szerepe van. Az elkészült diagram az Utorch UT02 lámpa hőtermeléséről:

Jól láthatóan melegedéssel abszolút nem kell számolnunk. Még huzamosabban turbó fokozatban járatva sem kúszott fel a hőmérséklet a tesztelés során.

Mért áramfelvételek:

Felépítés:

Az Utorch UT02 a megszokott három fő részből épül fel. A fej és a test össze van ragasztva, nem szedtem őket szét.

 

Fej:

A hatalmas fej tartalmazza a lámpa jelentős részét. Az eloxált alu bezel gyűrűt letekerve nem csak a gyűrűt választjuk el a fejtől. Szép trapéz menetet találunk már itt is, aljában egy gumi tömítő gyűrűvel. A bezel-t letekerve vele együtt lejön a reflektor és a kétoldali AR bevonattal ellátott lencse is. A lencsét O gyűrűnek szorítja a menettel rögzített reflektor a bezel belső felében.

A Cree XHP35 HI LED körül központosító gyűrűt találhatunk. A LED réz mcpcb lapra lett forrasztva, alatta hővezető paszta látható. A fej hátsó fele felől nem tudtam szétbontani. A driver dupla rugóval csatlakozik az akku pozitív pólusához. Button top és flat top akkuval is tökéletesen működik az Utorch UT02. Kívülről a fej első része teljesen sima, semmi nem töri meg ezt a felületet, csak az UTorch logója látható rajta. Miután beszűkült a reflektor egy díszítő horony lett kialakítva, majd ezt követi a három-három méretes bemarás ami a hűtésért felel. Köztük helyezkedik el a kapcsoló, amit rozsdamentes acél menetes gyűrű tart a helyén, a túlsó felén pedig a mikro USB töltőnyílás található egy gumi kupakkal fedve a bejutó víz ellen. A fejen tovább haladva ismét beszűkül a sima felület, majd elérkezünk a fej végéhez. Legnagyobb átmérője 59mm.

Test:

A test mindkét végén igényes trapéz alakú ritkább menetet találunk. A menetek végén egy-egy gumi tömítőgyűrű biztosítja a vízállóságot. A fej felé lévő mentre gyárilag ragasztót nyomtak, akinek kevesebbet az szét tudja tekerni, akinek többet, mint esetemben is az nem igazán tudja nyitni a lámpát, csak satu és fogó segítségével. Alapvetően nincs is arra szükség, hogy szétszedjük, egyben is jól működik és biztosak lehetünk abban, hogy tökéletesen zárt a bejutó víz ellen. A test középső részén kapott rombusz mintázatot ami nem túl agresszív, de mégis segíti a biztosabb fogást. A test kívül-belül teljes eloxálással van kezelve, csak a cső eleje és vége lett lecsiszolva, a zárókupak felől itt tud az áram a driver-hez jutni. Ez számunkra kifejezetten hasznos, mert a zárókupakot enyhén letekerve fizikailag bonthatjuk az áramkört, megelőzve a belső minimális fogyasztás általi lemerülést. Legnagyobb átmérője 35mm.

Zárókupak:

Nagy meglepetéseket nem tartogat a zárókupak, ugyanis kapcsolót nem találunk benne. Kívülről ez is kapott a testen látható rombusz mintából. Végén szépen lekerekítették, így nem nagyon akad bele semmibe, kellemes a fogása. Az egyik negyed köríven lett kimarva az anyagából a csuklópánt számára az akasztó. Szerencsére az anyagvastagságot nem gyengítették el túlzottan és a lyuk mérete is megfelelően nagy, elég strapabírónak ígérkezik. A hátsó felén kialakítottak egy kis árkot, közepén szigettel, ide költöztették az UT02 típusjelölést. Természetesen a zárókupakra gyertyaként felállítható az Utorch UT02, egészen stabilan tartja a nagyobb méretű fejet a 35mm legnagyobb átmérőjű zárókupak.

Fénye:

Először a megszokott 100m-en készítettem el a fotókat. Most kis lámpát nem is vontam a tesztbe, két Convoy-al vetettem össze a fényerőt.

Ezt a távolságot könnyedén teljesítette minden modell. Az első képen a Convoy C8-as látható XPL-HI LED-del szerelve. Őt követi az UTorch UT02, majd végül a Convoy L2, most csak egy akkuval üzemeltetve.

Nagyobb falat a 200m-es táv megvilágítása. Nem csak a lámpáknak, a szemünknek sem kis feladat ezen a távon a megvilágítás mértékét reálisan megállapítani.

Első fotón a Convoy C8-as XPL-HI LED-del szerelve. Fénye éppen eljut a célpontig, de csak a fehér lapról verődik vissza a fény, a fát nem lehet már körülhatárolni. Következő fotón az UTorch UT02 fénye látható. Elvilágít a célpontig, ezen a távon már a hotspot is kitágul, az egész fát megvilágítja, jól láthatóvá varázsolja. A kép kicsit csalóka, mert a lámpát én neutrál (melegebb) színhőmérsékletű LED-del rendeltem, viszont semmivel sem gyengébb a fénye, mint a következő versenyzőnek. A Convoy L2 valamivel szűkebb hotspottal szeli át ezt a távolságot. A szórt fénye is kevesebb, de nem éreztem erősebbnek az előző lámpánál. Fénye minden fokozatban teljesen PWM villogás mentes.

Konklúzió:

Úgy érzem, hogy egy igencsak jó elemlámpa került ezen a héten terítékre. Az UTorch UT02 kidolgozása, anyagminősége minden igényt kielégít, sehol egy éles vagy sorjás sarok, az eloxálást is kifejezetten jó minőségűnek találtam. A műszaki felszereltségével is elégedett voltam, a töltő szépen dolgozott, nem töltötte túl a védelem nélküli akkumulátort sem.

Convoy S3, Convoy C8, Utorch UT02, Convoy L2 egy akkuval

A fokozatok egészen kellemes elosztásúak és fényerőből sem éreztem hiányt, tényleg elég erős lámpa. Thrower létére egészen kellemes mennyiségű a szórt fénye is. Nagy valószínűséggel nálam nyugdíjazza az L2-t, mert annál kompaktabb és a több fokozat számomra használhatóbbá teszi.

Sajnos a gyártása megszűnt 🙁

Exit mobile version