Site icon Elemlámpa blog

TrustFire MC3 elemlámpa bemutató

TrustFire MC3 borító

Bevezető:

Viszonylag új márka itthon a TrustFire, melynek hazai kizárólagos importőre a Leitz Hungária Kft. Az egyik legszimpatikusabb elemlámpa a kínálatban az igen jó áron beszerezhető TrustFire MC3 modell, melyre a forgalmazás megkezdésekor le is csaptam. Ez már igen csak régen történt, azóta elég sokat járt a kezemben ez a lámpa, ezért a tapasztalataim is meg tudom már veletek osztani róla. Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy olcsón egészen magas fényáramot, kiegyensúlyozott vetítési képet és még egy tisztességes 21700 akkut is kapunk a lámpánk mellé. Pár dolog azonban beárnyalja ezt az idilli képet. A részleteket lentebb olvashatjátok.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Trustfire
Modell: MC3
Emitter típusa: Cree XHP50
LED-ek száma: 1
Maximális fényáram: 2500 lm
Maximális fényerő: 32400 cd
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 21700 lítium-ion akkumulátor (tartozék)
Módok száma: 5 (alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp)
Beépített töltés: igen, mágneses csatlakozón keresztül
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m

Doboz tartalma:

A TrustFire MC3 színesen nyomtatott kartondobozban érkezik a tulajdonosához, akárcsak a “nagy” márkák termékei. Kibontva a csomagolást azonban szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy ez azért nem felső, inkább közép kategória. A dobozból kihúzva a belső teret kitöltő műanyag panelt annak elejébe van bepattintva az elemlámpa, benne a tartozék 21700 akkumulátorral. A panel hátsó felében találjuk elrejtve a filléres csuklópántot, egy tartalék tömítő gyűrűt, valamint az USB – speciális mágneses csatlakozó végekkel rendelkező töltőkábelt. Az én dobozomba még kezelési utasítás sem került, ami elméletileg tartozéka a csomagnak.

Felépítés:

A TrustFire MC3 elemlámpa nem a klasszikus felépítésű, ugyanis csak fej és test részekből áll.

Fej:

A fej adja a TrustFire MC3 lényegét, itt található meg minden elektronika, a LED és a kapcsoló is. A fej elején lévő bezel gyűrűt a gyártó minden bizonnyal beragasztotta, mert nem sikerült kilazítanom. Alatta gumi tömítőgyűrűk közt található a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott ásványi üveg lencse. Ez az enyhén textúrázott OP reflektornak nyomódik. A reflektor aljában látható a Cree XHP50 LED központosító gyűrű nélkül, de tökéletesen centerben.

A fej oldala a bezel gyűrűvel megegyező átmérőjű sík felülettel folytatódik, amit egy körbefutó árok választ el a nagyobb átmérőjű, érdekes kiképzésű, körbefutó sziget résztől. Ezen a felületen egymástól 90 fokra elforgatva sík lapok lettek lemarva, melyeket íves felület köt össze. Az egyik ilyen lapon van elhelyezve az elektronikus kapcsoló műanyag (?) nyomógombja, melyet egy kék színű, fémnek tűnő gyűrű vesz körül. A nyomógomb közepén látható áttetsző műanyag ablak alatt jelzi vissza a töltöttséget a TrustFire MC3. A vele szemben lévő oldalon található a mágneses töltőcsatlakozó. Ezen a két egységet összekötő íves részen a lámpa hossztengelyére merőleges 3-3 bemarással hűtőbordákat hoztak létre, melyek egyben a lámpa elgurulását is megakadályozzák.

Ezek után egy egyszerű, hengeres felület következik ismételten, melyre a kapcsoló alatti részre a gyártó nevét és a modellszámot, míg a töltőcsatlakozó alatt a gyártó logóját és a sorozatszámot szitázták. A fej belső részébe tekintve láthatjuk a driver PCB lapjának alját, melyen körbe fut a negatív érintkező réz csúszógyűrűje, közepén pedig egy aranyozott bevonattal ellátott fémtömböt láthatunk, mely az akkumulátor pozitív pólusával csatlakozik.

Test:

A test viszonylag egyszerű kialakítású, egy fémdarabból lett elkészítve. A fej felé magas menetemelkedésű, jó minőségű trapéz profilú menettel csatlakozik, melynek tövében egy darab gumi tömítő gyűrűt helyezett el a gyártó. Ez alatt lett kialakítva a rozsdamentes acél klipsznek a helye, mely körbe fut a testen, ezért a klipsz is körben el tud fordulni, nincs számára kialakított fix hely. Alatta a test apró négyzetekből álló mintázatot kapott, melyet 5 darab hosszanti bemarással díszítettek. A mintázott felület végén körbefutó barázda választja el a következő gyűrűtől, mely nagyobb átmérőjű és szintén 5 darab letörés díszíti. A gyűrű végén ismét körben egy barázdát alakítottak ki, és ami eztán következik az számomra érthetetlen.

Itt teljes az átgondolatlanság, ugyanis a lámpatest végén elkezdték kialakítani a körbefutó peremet, mely enyhén kiemelkedik a test végétől, még a megszokott letöréseket is megcsinálták, mintha lenne a test végén egy kapcsoló. Az nincs, viszont van egy méretes korong, ami a kiemelkedő gyűrűvel azonos magasságú. A gyűrűn kialakított 2-2 viszonylag apró, de hosszúkás furatba emiatt szinte semmit nem lehet befűzni, mert a perem és a test végén lévő kiemelkedő rész között kb. 1 mm hézagot hagytak. Érthetetlen. A belső felébe tekintve látható, hogy a test fej felé lévő végén a HAIII szabványt teljesítő kemény bevonat el lett távolítva. A test belső alsó részébe lett elhelyezve a neodímium mágnes korong, melyet a test aljába bepattintott aranyozott rugó szorít a helyére.

Mérete:

Néhány másik modellel összevetve a TrustFire MC3 mérete:

A gyári tartozék 21700 akkumulátort a TrustFire MC3 követi. A többek által ismert Convoy S2+ előtt áll a sorban, és látható a képen is, hogy mennyire apró a mérete, hiszen a 21700 akku ellenére is rövidebb, mint az S2+, viszont nem sokkal vastagabb. A negyedik lámpa a második legrövidebb 21700 akkus elemlámpám, az Olight Seeker 2 Pro. A sort a Nitecore MH12S zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Kezelés:

Nem túl bonyolult a TrustFire MC3 kezelése. Egy elektronikus kapcsolóval lehet minden funkcióját elérni. A gombot hosszan, kb. 0,7 másodpercre lenyomva bekapcsol a lámpánk az utoljára használt fokozatban. A fokozatok az alacsony (3 lm), közepes (160 lm), magas (700 lm) és turbó (2500 lm), melyek ciklikusan követik egymást. Speciális módként a változó frekvenciájú stroboszkópot tette a gyártó a menübe, melyet kikapcsolt lámpa esetén nagyon hosszú, kb. 2 másodperces gombnyomással aktiválhatunk. Először bekapcsol a memóriában lévő fénnyel a lámpa, majd kisvártatva átlép a stroboszkópra. Ismételt kattintásra visszatér a memóriában lévő világítási fokozatba. A gomb lezárására kikapcsolt lámpa esetén két gyors kattintással van lehetőségünk, melyet kettő felvillanással nyugtáz a lámpánk. Oldáshoz ugyan ezt a műveletet kell megismételni.

Töltöttség visszajelzés:

A TrustFire MC3 rendelkezik töltöttség visszajelzéssel. Az akkumulátor töltöttségi szintjét az elektronikus kapcsoló nyomógombjának közepén elhelyezett LED fényjelzéseinek segítségével tudjuk követni. Kikapcsolt lámpa esetén a gombon egyet kattintva kijelzi az akkumulátor töltöttségét az alábbiak szerint. Zöld fénnyel világít az akku 50 – 100% töltöttsége között. Narancs fénnyel világít 20 – 50% közti töltöttség, piros fénnyel 5 – 20% közti töltöttségnél. A piros villogó fény 5% alatti akkuszintet jelez. Láthatóan nem tökéletes a visszajelzés részletességének elosztása, legalábbis véleményem szerint nem túl optimális. Sokkal jobb lenne, ha kb. 75% töltöttségig kapnánk zöld jelzést, és az 50% – 75% közti szintet más jelzéssel kommunikálná a felhasználó felé. Ebben az esetben jobban lehetne a várható üzemidőkkel tervezni.

Beépített töltés:

A TrustFire MC3 rendelkezik beépített töltőelektronikával. A tartozék speciális töltőkábel egyik végén USB csatlakozót, a másik végén pedig egy mágneses töltőcsatlakozót találunk. A mágnes erősen tapad a fej oldalán elhelyezett csatlakozási ponthoz. Töltés során folyamatos piros fény jelzi a mágneses töltőfejen, hogy a töltés folyamatban van. A mért töltőáram 5,4 V feszültség mellett, maximum 1,70 A áramerősségű volt, ami nem kiemelkedően magas érték 21700 akkumulátor esetén. A töltőáram viszont a töltési folyamat jelentős hányadában ennél sokkal alacsonyabb értékű. A töltés befejezésekor a fényjelzés átvált zöld színűre. A töltőelektronika teljesen leválasztja az akkumulátort a tápegységről. Kis pihenő után az akkumulátorban 4,18 V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

Tartozék akkumulátor:

A TrustFire MC3 elemlámpa mellé a csomagban kapunk egy TrustFire márkajelzéssel ellátott 21700 akkumulátort is. Az akkumulátorról pár dolgot sikerült kiderítenem, miszerint is 5000 mAh kapacitású, védelmi áramkörrel van ellátva túltöltés, túlmerítés és rövidzárlat ellen is. Az ezres ciklusszámot sem én találtam ki, ennyire merész – vagy optimista? – én nem lennék, ettől függetlenül, ha a fele igaz már az is nagyszerű. Minden esetre, amit tudtam megmértem: a mért kapacitása 4824 mAh és a belső ellenállása 0,28 mΩ. Nem kiemelkedő érték egyik sem, de az látható, hogy nem piacos gagyi akkuról van szó, hanem a középkategória egyik darabja lett a márka fóliájával ellátva.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 112,8 mm
– legnagyobb átmérője: 30,5 mm

Tömege:
– csak a lámpa áramforrás nélkül: 56 g
– lámpa a tartozék akkumulátorral: 131,7 g

Nyugalmi áramfelvételét sajnos nem tudtam megmérni, de nem vettem észre indokolatlan mértékű merülést.

Mért színhőmérséklete a LED-nek: ~5400 K

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

A grafikonból jól látható, hogy a TrustFire MC3 rendelkezik beépített túlmelegedés védelemmel, de az nem látszik, hogy ez egy jól belőtt visszalépés, vagy pedig aktív hőszabályozás. Egyvalamit azonban le lehet szűrni belőle: a lámpa használata teljesen biztonságos, nem melegszik túl turbó fokozaton használva sem. A fej legmelegebb pontja éppen csak egy pillanatra lépte túl az 51°C hőmérsékletet. Több alkalommal a turbó fokozatot egymás után indítva azonban a hőfok feltornászható, tehát a hővédelem nem aktív, hanem pontosan időzített és megfelelő mértékű a visszalépés.

Fényerő:

Mért fényerő feltöltött akkuval, indítás után 30 másodperccel:

  • Turbó fokozat 7725 cd (-76%), FL1 szabvány szerint számolva 176 m hatótáv. Többször is ellenőriztem, mert nem igazán hittem a szememnek, de bizony ez ennyi. Másnak is ilyen szinten alul teljesített az elemlámpája a mérés folyamán.
  • Turbó fokozat visszalépés után 2650 cd, FL1 szabvány szerint számolva 103 m hatótáv.
  • Magas fokozat 2400 cd, FL1 szabvány szerint számolva 98 m hatótáv.

Futásidő:

A tesztet a turbó fokozatban indítottam:

A turbó fokozatban indított TrustFire MC3 elemlámpa fénye a bekapcsolását követően szinte azonnal halványodni kezd. 1 perc után a kezdeti érték 78%-a áll rendelkezésre, majd 2,5 perc után éri el a stabilan tartott 34% értéket. Ez nagyságrendileg ~850 lumen fényáramnak felel meg. Ezt egészen szépen tartja a 130. percig, majd tovább halványul a fénye. A 176. percben már 21%-ról lép vissza 7%-ra, ami nagyjából ~175 lumen fényáramnak felel meg. Ezt a 194. percig tartja, majd lelép holdfény módra. A mérést ekkor befejeztem.

Kíváncsi voltam, hogy az elektronika hogyan működik a magas fokozatban, van-e stabilizált kimenete, vagy a fénye halványul-e az akku merülésével egyetemben. Látható, hogy a magas fokozat szinte teljesen konstans fényt nyújt használat közben. A 235. percben 95%-ról lelép 21%-os fényáramra, ami nagyságrendileg ~147 lumennek felel meg. Innen a 267. percig ismét stabil fényt nyújt, majd ekkor lelép holdfény módra. A mérést itt befejeztem.

Fénye:

A szokásos képek 100 méteres távon fotózva:

A fotósorozatot a Convoy S2+ 6×7135 verziójának fényével kezdtem. Nem rossz, de az őt követő Olight S2R Baton II lámpa TIR lencséje sokkal több és egyenletesebb szórt fényt ad. A harmadik képen szereplő Olight Warrior Mini ugyan azt tudja mint az előző lámpa, csak még távolabbra jut el a fénye a hotspot miatt. A negyedik képen már a teszt főszereplője, a TrustFire MC3 fénye látható. Inkább flood lámpának mondanám, bár a 100 méteres távot legyőzi, de láthatóan erős szórt fénye van, a közelben szinte kiégett a fotó. Az utolsó képre kontrasztnak az Olight M2R Pro Warrior lámpa fényét tettem. Ennek a hotspotja távolra világít, mégis van szórt fénye is.

Konklúzió:

Alapvetően nem rossz elemlámpa a TrustFire MC3. Ez az állítás viszont csak és kizárólag addig igaz, míg a lámpát csak hobbi szinten használjuk. Arra, hogy otthon legyen egy izmosabb elemlámpa, amivel az udvart be tudjuk világítani, vagy szét tudunk nézni a kertben, esetleg áramszünet esetén legyen valami fény, ezekre tökéletesen megfelel. Sokkal jobb választás, mint pl. egy Convoy S2+, hiszen nem csak méretbeli előnye van a sokkal nagyobb kapacitású – és méretű – akkut használó TrustFire MC3-nak. A hosszabb üzemidő, a magasabb maximális fényáram, a beépített töltés és a tartozék akku mindenképp továbblépésnek számít. Aki egy “alap” elemlámpáról szeretne váltani, annak jó választás a tesztalany.

A mérete tényleg meglepően apró, akár EDC lámpának is megfelel. Ha megelégszünk az általam mért adatokkal, szemben a gyártó által megadott irreálisan eltérő fényerővel, akkor viszont boldog tulajdonosai leszünk ennek az elemlámpának! Ugyan ajánlott plecsnit nem tudok neki adni, de mégis azt gondolom, hogy ha valaki közepes árkategóriában keres valami használható elemlámpát, akkor én meg fogom ezt a modellt említeni előnyeivel és hátrányaival együtt, mint egy megfontolandó alternatívát.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
TrustFire MC3

Értékelés:

Pro:

  • a maximális fényáram meglepően magas
  • jó vetítési kép
  • stabilizált kimenet
  • PWM villogástól mentes fény minden fokozaton
  • nagyon kompakt méret
  • jól működő beépített töltés
  • van töltöttség visszajelzés
  • tartozék akkumulátor jó minőségű
  • erős mágnes a test végén

Kontra:

  • fokozatok elosztása nem tökéletes
  • töltöttség visszajelzés elosztása nem tökéletes
  • puritán felszereltség
  • furcsa felhasználói felület
  • hiányos, a valóságot nem fedő gyártói adatok
Exit mobile version