Site icon Elemlámpa blog

ThorFire KL02 – A túlélő

Thorfire KL02 lámpás teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Akik régóta követik a blogot emlékezhetnek az AIMAI AK02 filléres lámpásra, amit ajánlottam, hogy mennyire kis cuki és milyen jó fénye van, szinte ingyen. Sajnos annak a forgalmazását már jó régen megszüntették, de csak piszkált a dolog, mert annyira jó kis cucc volt, hogy bántam, pedig van itthon kettő is belőle. Persze éppen van “felesleges” 16340 akku is még itthon, valamit pedig szerettem volna vele kezdeni. Abban a cikkben említettem, hogy bizony a kínai kínait másolt, ugyanis az eredeti lámpás ThorFire KL02 néven vált ismerté, de magasabb volt a vételár, ezért abból nem vettem. Mostanáig. Mivel más alternatívát nem találtam, az pedig pont szembe jött velem, ezért kemény 5$ körüli összeget rászánva csak megvettem, így legalább azt is el tudom mondani, hogy az eredeti miért jobb, mint a másolat, ami sajnos nem volt 100%-os másolat. Lássunk is neki!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: ThorFire
Típus: KL02
Emitter típusa: nem közölte a gyártó
Áramforrás: CR123 lítium elem, vagy 16340 (RCR123) lítium akkumulátor.
Maximális fényáram: 55 lm
Mérete: 55 mm x 23 mm
Tömege: 26 g

Doboz tartalma:

A doboz nincs túl csicsázva, egy sima egyszerű karton doboz, aminek a tetejére ragasztottak egy matricát, ezen található a típusjelzés. A doboz egyetlen élére lett a gyártó logója és neve nyomtatva. A tartalom nem túl bőséges, de végül is minden benne van amire szükségünk lehet. Az elemlámpa egy kis darab szivacson találta meg a helyét, kapunk angol nyelvű kezelési utasítást, valamint kulcstartón való rögzítéshez karikát egy mini karabinerrel.

Felépítés:

Faék egyszerűségű szerkezet a ThorFire KL02 lámpás, ami nem minden esetben probléma, hiszen így az üzembiztossága viszont kiemelkedő. Ha nagyon bontogatni szeretném akkor három fő részre tudnám szedni az alábbiak szerint:

Diffúzor:

A vastag áttetsző, de opálos felületű diffúzor lenne a fej helyetti alkatrész. Ennek tövében a műanyagban kiképzett menetet találunk, a menet aljában pedig egy gumi tömítő gyűrűt, hogy a vízállóság is biztosított legyen. Sok mást nem lehet róla mondani, a képeken is jól látszik, hogy az egész kettő alkatrészből áll mindösszesen.

Test:

A test egy hangyányit több izgalmat tartogat számunkra, de nem kell itt sem csodákat várni, minden az egyszerűség jegyében készült! A hengeres alakú alumínium test kellő falvastagsággal rendelkezik, felső részében a diffúzor alatt található meg a LED közvetlen a “driver”-re forrasztva, már ha a PCB lapon lévő egy darab ellenállást lehet driver-nek nevezni. Várhatóan soha nem fog elromlani, de ha mégis történne vele valami akkor kb. 100 Forintból javítható ha forrasztópákánk már van. Igazi túlélő eszköz ez! A test belső felében semmi izgalom, kívülről a jó minőségű eloxálást rombusz minta és a gyártó logója díszíti.

Zárókupak:

Az egyszerű zárókupak látja el a kapcsoló feladatát is, mivel a ThorFire KL02 twisty kapcsolású, vagyis a zárókupak ráhúzásával zárjuk az áramkört, megszakítani pedig annak letekerésével tudjuk. A rajta lévő sűrű menet pontosan illeszkedik a testbe, finomabban jár, mint a másolat AIMAI AK02, itt érezni igazán, hogy ez a másolás alapja. A menet aljában egy gumigyűrűt szintén elhelyeztek, az egészet összetekerve egy cseppálló kis lámpást kapunk. Meg kell jegyezzem, hogy az alsó tömítő gyűrűt érdemes szilikonzsírral kenegetni, mert ha kikapcsolt, vagyis fellazított állapotban van a ThorFire KL02 zárókupakja, akkor könnyebben bejuthat a nedvesség a testbe, ezt a kenés megelőzheti.

Mérete:

A ThorFire KL02 apró lámpása minden csomagba megtalálja a helyét kis méretének köszönhetően, de akár zsebben is hordhatjuk a nélkül, hogy zavarna a mozgásban.

A képen jól látható, hogy a bele való RCR123 akkunál nagyjából kétszer hosszabb, átmérőben viszont nem sokkal nagyobb. Az AA méretű alkáli elemnél valamivel hosszabb és vastagabb is, a másolat AIMAI AK02 lámpásnál az eredeti változat 1,5mm-el magasabb. A Nitecore LA10 CRI AA elemmel működő lámpása még összetekerve is jóval hosszabb nála.

Üzembe helyezés, kezelés:

Sok tennivalónk bizony nincs ezzel a kis lámpással kapcsolatban, ugyanis ha szereztünk hozzá egy CR123 alkáli elemet, vagy egy RCR123 (16340) lítium akkut és azt behelyeztük akkor máris működésre kész állapotba kerül. Bekapcsolni a zárókupak ráhúzásával tudjuk, módcsoportok és különböző fényerők nem bonyolítják az életünk, abból csak egy jut a vásárlóknak, az viszont meglepően erős fényt produkál hatalmas szögben sugározva.

Az, hogy a fix egy mód előny, vagy hátrány mindenki döntse el maga, vészvilágításnak így is tökéletes, de kempingezés során egy holdfény, közepes és erős fény mellé még egy pozíció jelölést is el tudok képzelni, mint hasznos funkciókat. Ez viszont magával rántotta volna az egész koncepciót, miszerint legyen a lehető legegyszerűbb. A ThorFire KL02 pedig maradt egyszerű, de nagyszerű!

Az eredeti ThorFire KL02 középen, két oldalán a másolatok.

Mérések:

Méretei: Legnagyobb átmérője 21,2 mm, hossza 59,3 mm.

Tömege akkumulátor nélkül: 20,4 g.

Hőtermelése:
Az bizony nincs neki, ezért grafikont sem rajzoltam. A jó idő ellenére is éppen csak langyos lett 15 perc alatt, de fél óra múltán sem lett melegebb, szóval lehet használni naphosszat mindenféle probléma nélkül.

Áramfelvétele: 600 mA

Fénye:

A fotókat beltérben készítettem 5 méteres távolságból.

Első képen a Nitecore LA10 CRI AA alkáli elemmel üzemelő lámpásának fénye látható. A fotózott lámpások közül ez tűnt a leginkább gyengének, pedig a magas fokozatban fényképeztem le. Második képen az AIMAI AK02 fénye látható, közvetlenül utána a ThorFire KL02 fotója következik. Használat közben nem tűnt fel, de a fotókat nézegetve, illetve egymás mellett használva a kettő kis lámpást látható volt a színhőmérsékletbeli különbség. Az utolsó képen a legerősebb fényű lámpásom, a Nitecore LR30 látható.

Koránt sem magas a színhűsége a ThorFire KL02 lámpásnak, ez az alábbi fotókon jól látható:

Első képen a Nitecore LA10 CRI fénye látható, ahogy egészen színhű fényével világítja meg a tesztlapot. Őt követi az AIMAI AK02, majd a szintén hideg fényű, fakó színeket produkáló ThorFire KL02. Utolsó képen a kifejezetten magas színhűségű, 90-es CRI érték felett tudó BLF 348 lámpa fénye látható a tesztlapon.

Konklúzió:

Mondhatjuk, hogy elfogult vagyok ezen a téren, ugyanis nekem nagy kedvenceim a lámpások, ezért sok rosszat nem szoktam rájuk mondani, főleg ha jó árazás mellett még használható fényt is adnak. Márpedig a ThorFire KL02 még mindig korrekt áron beszerezhető ahhoz képest, hogy egy egész szobát képes a fénye beteríteni. Persze hiába a jó fény, ha ilyen pici akkuról működik, de a mai napig tartom, ha van ilyen méretű akku otthon, akkor kell hozzá ilyen lámpást is szerezni.

Az eredeti termék a másolatnál jobban átgondolt szerkezet. Ez működik flat top akkuval is gond nélkül, ráadásul a zárókupak menete sokkal pontosabban lett kialakítva, finoman nyitható-zárható az áramkör a tekergetéssel. A fényét egészen nagy szögben sugározza, szép homogén, hotspottól és bármiféle anomáliától mentes a vetített kép. A kevés alkatrész garantálja a hosszú távú biztonságos működést, ezért kb. örökre hű társa lesz a tulajdonosának, ha másért nem, már ezért is megérdemli a tetszett plecsnit!

Megvásárolható:
ThorFire KL02

Exit mobile version