Site icon Elemlámpa blog

Sofirn SP36 – BLF Q8 mini bemutató

Sofirn SP36 borító

Utorch – Sofirn SP36 alias BLF Q8 mini elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Még a gyártás kezdeti fázisában jutottam hozzá a Sofirn SP36 elemlámpához, amit tesztelnem kellett forgalomba  hozatal előtt. Mivel egy kishibás sorozaton már túl voltak, ezért picit szélesebb körben is kiosztásra került pár darab lámpa, hátha vannak még rejtett hibái amire valakinél fény derül. Mivel a javított modellen mindenki mindent rendben talált, ezért már forgalomba is hozták ezt a “kis” lámpát, amivel BLF Q8 mini néven is találkozhattok. Valóban egy kisebb méretű Q8-as az alap koncepció, sok mindenben hasonlít is a két lámpa. Ez valamivel kompaktabb, mégis szinte mindent tud, amit a nagyobb testvére, amiről már írtam egy cikket. Most a Sofirn SP36 (BLF Q8 mini) modellt szeretném bemutatni, hogy közelebbről megismerjétek Ti is!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Sofirn
Modell: SP36 (BLF Q8 mini)
Emitter típusa: 4 darab Cree XP-L2
Maximális fényáram: 6000 lm
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: keményített üveg kétoldali AR bevonattal
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 3 darab 18650 magas terhelhetőségű lítium-ion akkumulátor
Beépített töltés: van, USB-C

Módok: ramping / 12 módcsoport
Bevonat: nincs szabványosítva
Vízállóság: IPX8
Tömege: 300 g (áramforrás nélkül)

Doboz tartalma:

Kis barna kartondobozba csomagolva érkezik meg a Sofirn SP36 elemlámpa és tartozékai. Kívülről semmi nem utal a tartalomra, csak egy vonalkódot találtam a doboz tetejére ragasztva. A dobozban vékonyka szivacs betét és bubis zacsi védi az elemlámpát az utazás viszontagságaitól. A tartozékok sora nem túl acélos, egyszerű USB – USB-C töltőkábel és kettő pót tömítő gyűrűt kapunk az elemlámpa mellé az angol nyelvű kezelési utasításon kívül..

Felépítés:

Kettő fő részből áll össze a Sofirn SP36 elemlámpa, viszont a “zárókupak” is letekerhető, szóval akár 3 részre is bonthatjuk.

Fej:

A méretes fej nem szétszedhető, ragasztotta a gyártó elöl-hátul is. Elölről a hatalmas bezel gyűrű alatt gumi tömítő gyűrűre fekszik fel a kétoldali AR bevonattal ellátott lencse, ami a helyére nyomja a négy részre osztott apró, de mély reflektort. A reflektor központosító gyűrűkkel teljesen központosan fekszik fel a 4 darab Cree XP-L2 LED köré. A fej oldalán a bezel gyűrűt követi 4 darab keresztirányú bemarás, amik két szemben lévő negyedén helyezkednek el a fejnek. A fennmaradó kis “szigeteken” az egyik oldalon a kapcsolót találjuk meg, míg vele szemben lévő oldalon az USB-C töltőnyílást fedő gumidugót, ami elég passzosan ül a helyén.

Tovább haladva a fejen újabb két bemarást találunk minimális átmérő csökkenés után, ezzel végig is értünk rajta. Belső felében a hatalmas driver hátsó felét csodálhatjuk meg. A külső réz gyűrűn keresztül jut a fejbe a test felől az áram, míg a belső vastag, réz körgyűrűre a button top akkumulátorok pozitív érintkezője nyomódik közvetlenül. Szétbontani sajnos nem tudtam a fejet egyáltalán.

Test:

A test kettő részre bontható. A hátsó felén található kupak egyetlen feladata, hogy az akkuk negatív pólusával érintkező aranyozott rugókat tartó PCB lapot eltakarja. Külső fele egy egyszerű gyűrű, melynek csak a végén találunk egy pici lépcsőzetes vékonyítást. A talp részt alkotó alsó felén kívül körbefut egy vékonyabb perem, majd középső részén találunk egy kisebb szigetet. A gyártó ide nyomtatta a különféle megfelelőségi jelzéseket.

A test viszonylag nehezebb fém darab. Ennek oka egyszerű, ugyanis a három darab 18650 akku fészkét anyagából marták ki, ez adja a tömeg jelentős részét. Az akkutartó peremeinek széle sajnos itt is éles, nem lett külön letörve az él része, ennyivel is csökkent a gyártási költség. A test elején és végén található menet különböző átmérőjű, mindkettő kiváló minőségű és trapéz profilú. A menetek végében egy-egy gumi tömítő gyűrű felel a vízállóságért, ami a gyártó állítása szerint IPX8-as. A test jó minőségű apró rombusz mintát kapott, ennek egyhangúságát kettő teljesen körbe futó barázda töri meg, ezzel három egyenlő részre osztva a textúrázott felületet. A test teljes egészében eloxált, csak a cső fej felé lévő végén lett lecsiszolva a bevonat. A test hátsó felén lévő PCB lap három rögzítő csavarja vezeti az akkuktól a testbe az elektronokat.

Mérete:

Meglepően kompakt méretű a BLF Q8 mini elemlámpa. Mivel “csak” 3 darab 18650 akkumulátornak van helye a testben, ezért egészen kellemes a test átmérője, jó a fogása, és még a tömege sem vészes. Igaz zsebben nem igazán hordható, mégis mobilisabbnak találom, mint a nagy Q8-ast. Pár ismertebb méretű termékkel fotóztam együtt:

A fotón az első a Samsung 30Q button top változata, amivel üzemel a tesztalany BLF Q8 mini. Őt követi az Astrolux S1, majd utána a Sofirn SP36 elemlámpa. Nála láthatóan nagyobb a BLF Q8, aminél keskenyebb, de magasabb a 0,25 literes energiaitalos doboz. A sort a Convoy C8+ folytatja, és az Imalent DT70 zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Üzembe helyezés:

Ez elég egyszerű lesz, mert semmi másra nem lesz ehhez szükségünk, csak 3 darab magas terhelhetőségű button top akkura. Én a könnyű beszerezhetőség és a viszonylag jó ára miatt a Samsung button top 30Q akkuit javasolnám ehhez a modellhez. Ha az akkukat behelyeztük a testbe úgy, hogy minden akku pozitív pólusa felénk nézzen, akkor már csak össze kell tekerni a fejet a testtel. A lámpa ezt kettő villanással nyugtázza is, alapbeállításban a nyomógomb alatti zöld LED-ek lámpa pozícióját jelölő fénye is aktív, tehát világítani fognak, viszonylag magas fényerővel.

Kezelés:

És itt következzék a mély víz, ugyanis a BLF Q8 mini alias Sofirn SP36 a NarsilM v1.2 firmware-t kapta meg. Ez mit jelent a gyakorlatban? Egy elég mély, végletekig testre szabható menürendszert, amiben én is csak menütérképről tudok kiigazodni, mivel nem használom nap mint nap. Szerencsére. Az alapbeállítás az a ramping mód, aminek a kezelése gyerekjáték, és teljesen logikus is, csak van az úgy, hogy akaratlanul is belelépünk a menübe, aztán a nagy nyomkodás vége könnyen lehet egy elállítgatott elemlámpa. Ezt megelőzendő a reset menüt célszerű megtanulnia a tulajdonosoknak, ezzel a gyári alapbeállítást tudjuk visszahívni ha véletlenül nem jönne össze a testreszabás.

Persze ebből is kettő elérési mód van annak függvényében, hogy ramping módban, vagy a 12 módcsoportot tartalmazó módcsoportok módban van a lámpa. Mivel már írtam a kezelésről a BLF GT giga thrower tesztjében, ezért itt újra nem írom le részletesen, aki ezt a modellt választja, az valószínűleg már tudja, hogy mit is vásárolt. Én első lámpának nem javasolnám!
Elkészítettem a magyar nyelvű menütérképet, A4-es lapra optimalizálva a nyomtatást:

Sofirn SP36/BLF Q8 mini kezelési utasítás

Beépített töltés:

Ezt a részét a lámpának csak miattatok próbáltam ki, nem is feltétlenül ajánlom, hogy a lámpában töltsétek az akkumulátorokat, mivel nem egy kifinomult szerkezetek ezek, itt pedig kapásból 3 darab párhuzamosan kötött akkumulátort tölt egyszerre az elektronika. Lehetőség szerint azonos márkájú és típusú, valamint amennyire lehetséges egyformán “elhasználódott” akkumulátorokat használjatok, ha tölteni is szeretnétek!

A beépített töltőnek a töltőárama 1,81 A áramerősség mellett 5,18 V feszültséget vett fel. Fontos kiemelnem, hogy USB-C kábellel lehet csak tölteni, ami nem feltétlenül minden háztartás része. Szerencsére a csomagban ezt megtaláljuk! A töltés végén teljesen lekapcsolta az áramfelvételt a töltőelektronika. Az akkumulátorokban egyöntetűen 4,19 V feszültséget mértem a töltés után, ami tökéletes érték. A töltés folyamatát a gomb alatt világító piros fény jelzi, amint végzett ez átvált folyamatos zöld fényre.

Mérések:

Méretei:

Tömege akkumulátorok nélkül: 297 g
Mért fényáram: 43110 cd, FL1 szabvány szerint számítva 415 méter távolságra világít el.

Hőtermelése:

Ez a rész azért érdekes, mert ezt is testre lehet a menüben szabni. Megadhatjuk mi a hőfokot, ahol visszalépjen, vagy időben is beállíthatjuk a visszalépést 1-7 perc között.

A mérés során dupla kattintással léptem a turbó módba, majd mikor visszalépett 2 perc után (gyári alapbeállítás) utána feltoltam a maximumra a ramping módban a fényerőt, tehát nem kíméltem. Ez látszik is a görbén, aminek alakja szép, de a hőfokok sajnos már elviselhetetlenül magasak. A lámpát nem lehet ilyenkor már kézben tartani! Látható, hogy a 4. percnél mikor már 73°C -ig melegedett a fej, vett vissza a hővédelem, ami szerintem már túlságosan magas hőfok. Eztán stabilan tartotta a 64°C környékét, de ekkor kézben tartani már nem lehet.

Futásidő:

A teszt során teljesen feltöltött Samsung 30Q akkukat használtam, amikkel elég combos üzemidőket lehet elérni alacsonyabb fényáramon használva. A tesztben a ramping maximumról indítottam a lámpát, onnan lépett vissza, majd ment míg tudott a visszalépéshez tartozó fényáramon.

A kezdeti magas kimeneti teljesítmény a visszalépést követően kb. 25%-ra esik vissza. Láthatóan egyáltalán nem tartja stabilan az alacsonyabb fényáramot sem a lámpa, mert az akku merülésével csökken a fényáram értéke is. Hosszú ideig, kb. 130 percig tartja magát a visszalépést követően még használható fényerőn, majd ahogy egyre jobban merülnek az akkuk lépked szépen lejjebb és lejjebb, mígnem a 165. perc körül már vissza nem lép egészen alacsony fényáramra, nagyjából 5-10 lumen környékére. A mérést én ekkor befejeztem, mert igen hosszú ideig lenne képes még világítani ilyen kis áramfelvételen, de nem erre voltam kíváncsi.

Fénye:

A teszthez elvittem a szokásos 100 méteres távra, ami természetesen nem akadály egy ilyen kaliberű lámpának:

Első fotón egy normál EDC méretű 18650 akkuval üzemelő elemlámpa, az Olight S2R Baton II fénye látható. Őt követi a Sofirn SP36, aminek természetesen nem akadály ez a távolság, erősen megvilágítja a 100 méterre található célpontot, fénye az egész utat végig beborítja. Akárcsak az utána következő BLF Q8, aminek picit koncentráltabb a fénynyalábja, ahogy a képen is látható. Utolsó képen a Convoy L6 régebbi változatát fotóztam le. Sokkal koncentráltabb a hotspot, mint az előző kettő több LED-es lámpa esetén. Persze nem csak távolra jut fény, hanem szórt fénye is jelentős mennyiségű.

A fotókat 200 méteres távolságon is elkészítettem, mert ekkora teljesítmény inkább ilyen távolságon tud kibontakozni:

Itt azért már jól láthatók a különbségek. Első képen a Convoy C8+ fénye látható, sajnos a fotóról lemaradt a + jelzés. 200 méter nem akadály számára, de a környezetből semmit nem látunk, csak a célpontot világítja meg. Második fotón a tesztalany Sofirn SP36 modell maximális teljesítményre kapcsolt fénye látható. Szórt fényével végig megvilágítja a környezetet, viszont nincs látható hotspot ezen a távon. Az utána következő BLF Q8 fényében már felfedezhető a hotspot is, igaz irtó széles ezen a távolságon, a célpont hegyoldalt is erősebben világítja meg. Ezen a képen kifejezetten jól látható, hogy az 5000 lumenes Q8 a 6000 lumenesnek írt Sofirn 36-nál mégis erősebben világít távolabbra. Ezért nem szabad csak a lumen értéket figyelembe venni lámpa vásárlásakor. Ez látható az utolsó képen is, amin a még alacsonyabb fényárammal rendelkező Convoy L6 erősen világítja meg a hegyoldalt, cserébe a közelebbi tereptárgyakra nem jut annyira sok szórt fény.

Konklúzió:

Ha már a BLF Q8-as lámpát megvettem, nem hagyhattam ki a Q8 mini-t sem, ami a boltokban Sofirn SP36 néven kerül forgalomba. Lényegében tényleg egy kisebb méretű Q8-ról van szó, ami immáron “csak” 3 darab 18650 akkuval üzemel. Az üzemidő így is acélos, persze a magas fényáramnak ára van, amit hő formájában fizetünk meg. Nem is kevés hő, ugyanis annyira át tud forrósodni, hogy akár égetheti is a kezünk. Persze erre megoldást jelenthet ha mi adunk meg manuálisan egy még elfogadható hőfokot a NarsilM v1.2-es firmware adta beállítások között. Ehhez viszont már valamennyire gyakorlottabb felhasználónak kell lennünk, kezdőknek biztosan sok bosszúsan töltött időt okoz egy ilyen összetett menü kezelése-beállítása. Talán ezen a részén kellett volna a leginkább csiszolni a lámpának, mert ez a bonyolult beállítás-erdő bizony keveseknek lesz a barátja. Akárcsak a bevonat, mert az sem olyan magas minőségű, mint ahogy elvárnánk, viszonylag könnyen karcolódik.

Az alapbeállítás ramping mód szerintem egyértelmű kezelést nyújt, én picit lejjebb vettem volna a hővédelem beavatkozási hőfokát, ez már az újdonsült tulajdonos feladata lesz, legalábbis akkor, ha valóban használni is szeretné a lámpát, nem csak “villogni” vele. Mert azt lehet. Átlagos elemlámpákhoz képest brutális fénye van ennek a modellnek, ráadásul a sok szórt fény egészen használhatóvá is teszi. Nem így a lámpa mérete és tömege, ami azért nem kellemes hosszú távon, hiszen nehéz is és azért testesebb jócskán egy normál elemlámpához képest. Sajnálom, hogy övtokot nem adnak hozzá tartozéknak, mert azzal talán hordozhatóbb lenne, így mindenképp a táskánkban kell neki helyet szorítani egyéb felszerelésünk között. Ilyenkor fontos, hogy ne szoftveresen zárjuk a gombot, hanem tekerjük szét picit a lámpát, hogy 100% biztosak legyünk abban, hogy a táska mélyén nem kapcsol be, mert ez bizony ha turbó módba kapcsol valószínűleg felgyújtja a táskát, vagy annak tartalmát!

Megvásárolható:
Sofirn SP36 – a tesztben szereplő változat
Sofirn SP36 Andúril 4x Samsung LH351D LED – más kezelőfelület (Andúril) és más LED
Sofirn SP36S Simple Edition – egyszerűbb kezelés, Samsung LH351D LED

Exit mobile version