Site icon Elemlámpa blog

S-1200 LED Bulb 130 lumenes szolár töltős lámpás

Bevezető:

A napenergiával történő töltés már régen nem ördögtől való, egyre inkább elfogadott dolog. Gyermekkorunkban is jelen volt már a megbízhatóan működő napelemes casio számológép, biztosan mindenki találkozott vele. Mára mint minden téren itt is fejlődtek a gyártók. Kis barátaink is kezdenek egyre több és jobb minőségű napenergiával operáló terméket forgalmazni. Az S-1200 LED lámpáson azért akadt meg a szemem, mert “szinte ingyen” hozzá lehet jutni, és legrosszabb esetben is lesz egy akkus lámpám, ha a napelem része kuka akkor sem veszítettem sokat vele. Nos a napelem is működik! Hogyan? A cikkből ki fog ez is derülni.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: ICK.BOL
Típus: S-1200
Típus: gömb lámpa
Emitterek száma: 12
Maximális fényáram: 130 lumen
Színhőmérséklet: 5500-6500K
Akkumulátor típusa: 850mAh lítium-ion
Szolár panel teljesítménye: 5V/0,8W
Kábel hossza: 3,5m

Csomag tartalma:

Szép fényes nyomtatott dobozban érkezik az S-1200 LED lámpás. A csomagolásban semmi extra nem kapott helyet, csak a lámpa és a napelem panel amire rá van forrasztva a 3,5m kábel, végén mikro USB csatlakozóval.

Üzembe helyezés, kezelés:

Eléggé egyszerű szerkezettel van dolgunk, így ide nem tudok sok információt írni. Beüzemeléshez semmire nincs szükségünk, ugyanis a lámpa beépített akkut is tartalmaz, a leírás szerint 850mAh kapacitásút. Ezt a méréseim nagyjából igazolták, ugyanis átlagosan 780mAh kapacitást tudtam visszatölteni a beépített akkuba miután már lekapcsolt használat során. Az egész lámpa össze van ragasztva, nem lehet szétbontani, a beépített töltőt és akkut sajnos nem tudtam ellenőrizni.

Legnagyobb problémája, hogy egyáltalán nem vízálló, a tetején lévő egyszerű reverse clicky kapcsoló nem vízálló, valamint a mellette lévő mikro-USB töltő csatlakozót sem fedi semmi. A lámpa felső részén 8 darab szellőző segíti a keletkező hő elvezetését. Huzamosabb használat során sem tapasztaltam hőtermelést, épp csak langyos lett a kevésbé hővezető műanyag test. Alapvetően beltéri használatra készült az S-1200 LED lámpás, sátorban, vagy kisebb pincékben tökéletesen el is látja a feladatát. Csak egy világítási módja van, sem fényerőt sem villogást nem tudunk rajta beállítani. A napelem része kihelyezhető a szabadba pl. a tetőre, ahol sokat éri a közvetlen napsugárzás, a kábel végén lévő csatlakozóval pedig közvetlenül tölthetjük is az S-1200 LED lámpást.

Mérések:

Napelem panel mérete: 114,5mm x 70,5mm
Kábel hossza: 342cm
Tömege: 66g
Verőfényes napsütésben mért töltési feszültség: 4,86V
Verőfényes napsütésben mért töltési áramerősség: 0,08-0,09A
Lámpás legnagyobb átmérője: 62,5mm
Hossza: 108mm
Tömege: 71,7g akasztó horoggal együtt
Átlagos üzemidő teljesen feltöltött akkumulátorral: 5 óra

Fénye:

Otthoni világítást természetesen nem lehet vele kiváltani, ahhoz kevés “fénye” van. A gyártó által megadott 130 lumen pont arra elegendő, hogy egy sátor belsejében elég fényt szolgáltasson ahhoz, hogy ott bármit megtaláljunk, vagy esetleg a kisebb méretű pincében megtaláljuk az elrakott zöldségeket. Jól jöhet áramszünet idején is, mert lakásban is bevilágít simán egy egész szobát, ha nem is erősen, de azért használható fényerővel. A fénye hidegebb színhőmérsékletű, kevésbé kellemes a szemnek. Szerencsére PWM villogástól teljesen mentes, nem fárasztja a szemet hosszabb távon sem.

Pár összehasonlító fotó:

Az összehasonlításban a már korábban bemutatott (de sajnos már nem forgalmazott) AIMAI AK02 lámpás szerepel az első fotón. Következő fotón a bemutatott S-1200 Solar LED Bulb, majd az utolsó képen a legerősebb kiépítésben egy Convoy S3 fénye látható magas fokozatban gyertyaként felállítva.

Konklúzió:

Van az a mondás, hogy olcsó húsnak … . Talán ezzel tudnám leginkább jellemezni az alapötletet. Fel fogja tölteni az akkut a tartozék napelem, de nem pár óra alatt, inkább pár nap alatt, ha tényleg jó idő van. Megváltani a világot ezzel nem fogjuk, ez már teljesen biztos. Használható lehet olyan helyeken, ahol viszonylag ritkán és nem huzamosabb ideig tartózkodunk a sötétben. Maga a lámpa nagyszerűen ellátja a feladatát, de a töltésére adott napelem inkább csak kísérletezgetni lehet megfelelő, szerintem hiba lenne arra hagyatkozni.

Nagyon végső esetben persze jobb, mint a semmi, de az alacsony töltőáram amit hét ágra sütő napon a nap felé fordított és döntött napelemmel mértem számomra csalódás. Ugyan a lámpán lévő töltés jelző LED még szórt fénynél is bekapcsolt, de a rá kötött mérőeszköz már nem tudott mérni áramerősséget. Aki szeretne otthonra egy jó szórt fénnyel rendelkező nem túl erős lámpást, annak jó választás lehet, de aki áram nélküli épületben szeretné megoldani a világítást annak semmiképp nem ajánlom, vagyis jó lehet, de nem ezzel a napelemmel táplálva, így az “off-grid” felhasználóknak nem ajánlom.
Az alábbi linken megtaláljátok a bemutatott típust: S-1200 portable solar bulb

Mentés

Exit mobile version