Site icon Elemlámpa blog

Revtronic HL3A ULTRA fejlámpa bemutató

Revitronic HL3A ULTRA fejlámpa teszt – bevezető:

Olcsó, de már használható fejlámpa kérdése sok esetben előkerül fórumokon is, ezt próbálom én is szem előtt tartani. A 10$ alatti kategóriában az egyik legjobb fejlámpa a Boruit RJ-02, ami járt már nálam és írtam is róla. Most egy újdonságot szeretnék nektek bemutatni ami szintén ebben az árkategóriában száll harcba a vevőkért, a Revtronic HL3A Ultra fejlámpát. A Revtronic nem új gyártó a piacon, már évekkel ezelőtt is jelen voltak Nitefighter néven. A Streamlight a Nightfighter márkanevet levédette és mivel a kettő közt csak minimális az eltérés, ezért az amerikai vállalattal való jogi vitákat megelőzendő született meg a Revtronic brand, egyenes folytatásaként a Nitefighter márkának. Amiért érdekes lehet számunkra ez a fejlámpa az a viszonylag sok funkciója: spot fény, flood fény, vörös fény és egy érintéses turbó mód kapcsolás. Mindezt tudja ez az apróság. Akik megelégednek az alacsonyabb fényerővel is és csak ritkán használnak fejlámpát és ezért nem szeretnének akkuval bíbelődni azoknak még akár jó választás is lehet. Nézzük hogyan sikerült.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Revtronic
Modell: HL3A
Emitter típusa: fő emitter Cree XP-E2 R2 , a többi típusát nem adta meg a gyártó
Maximális fényáram: 168 lm
Maximális fényerő: 2025 cd
Kapcsoló típusa: kettő elektronikus kapcsoló és egy érintésérzékeny kapcsoló
Lencse: műanyag burkolat
Áramforrás: AAA alkáli elem, AAA Ni-MH akkumulátor, 10440 lítium akkumulátor
Módok: 3 világítási mód (flood, spot és vörös fény) + mindegyikre fokozatmentes fényerő állítás és két féle stroboszkóp
Vízállóság: IPX-6

Csomag tartalma:

Egészen szegényes csomagot kapunk a Revtronic HL3A Ultra fejlámpánkhoz. A színesen nyomtatott erős kartondobozban én csak a fejlámpát, egy fejpántot és részletes angol nyelvű kezelési utasítást találtam egy pici habosított műanyag társaságában. Sajnos a fejlámpa a dobozban ide-oda tud csúszkálni, egy műanyag profil jobban a helyén tudná tartani. A leírás szerint a csomag része kellene legyen 3 darab AAA alkáli elem is, ezeket én nem találtam meg. Lehet, hogy a könnyebb postázás miatt kerültek ki, minden esetre sokat nem bánkódtam a csoda kínai elemek hiánya miatt, hiszen a fejlámpa egyben megúszta az utazást és nekem már ez is elegendő.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ahhoz, hogy működésbe lépjen a Revtronic HL3A fejlámpánk áramforrásra van szükségünk. Ehhez én most három alkáli elemet választottam, de lehetne három Ni-MH akku, vagy három 10440-es lítium akku is amit behelyezek a test hátsó felébe. A műanyag panelen előre kell dönteni a fejlámpát, majd a felső részén lévő kis feszítő pántot fel kell oldanunk, így férhetünk a test belső feléhez. Ide kell behelyezni polaritás helyesen a három darab áramforrást. Csak és kizárólag ha mindhárom helyre tettünk áramforrást akkor képes működni, fizikailag részesei az áramkörnek, ha kihagyjuk az egyiket akkor megszakad az áramkör. Ha ezzel megvagyunk már csak vissza kell zárni a fedelet a feszítő zárral és máris működésre kész a Revtronic HL3A fejlámpa.

Kettő elektronikus kapcsolót találunk a felső részén, hátulról nézve a jobb oldalival tudjuk bekapcsolni a flood és a spot fényt, a bal oldalival csak a vörös fényt tudjuk működtetni. Bármelyik gombon egy rövidet kattintva ki vagy bekapcsoljuk a fejlámpát. A jobb oldali gombon a spot és flood fények közt csak kikapcsolással tudunk váltani. Egyszer az egyik aktiválódik, majd következő bekapcsolásnál a másik. A gombokat hosszan lenyomva a fokozatmentes fényerő állítást érjük el. A jobb gomb a flood és a spot fényerejét változtatja, a bal gomb hosszú lenyomása pedig a vörös fényét. Ha elérte a végállást akkor villant egyet, majd elindul az ellenkező végállás irányába, míg el nem engedjük a nyomógombot. Ismételt kattintásra kikapcsol.

Speciális módok:

A villogás módokat csak a vörös fénynél és a flood fényél tudjuk aktiválni, a spot esetén automatikusan átvált flood fényre a Revtronic HL3A fejlámpa. Az egyik érdekessége a fejlámpának az egy érintéses maximális fényerő elérése, amit újabb érintéssel visszaállíthatunk az előzőleg beállított értékre. Ehhez ha a fényerőt elállítottuk a fejlámpa hátulról nézve jobb oldalához kell érinteni az ujjunk a kis napocska szimbólumhoz, és máris az adott világítási mód maximális fényereje aktiválódik. Kifejezetten tetszett, hogy nem csak a flood vagy spot fényen, hanem mindhárom világítási módban működik ez a funkció, ami egészen hasznos tud lenni.

Töltöttség visszajelzés:

De itt még nincs vége, mert az áramforrás töltöttségi szintjét is ki tudja jelezni a Revtronic HL3A Ultra fejlámpa. A test bal oldalán látható egy átlátszó kis ablak, ami alattLED jelzi vissza a fehér fény bekapcsolása után a töltöttségi szintet 3 másodpercig. A leírás szerint zöld, narancs és piros fényjelzésekkel működik. Nos nem. Ha 50% feletti az áramforrás töltöttsége akkor zöld fény jelzi ezt a kis ablak alatt, majd 25%-50% közt nem narancs hanem kék fény világít, majd 25% alatti töltöttség esetén piros fény. Ezzel én a használat során nem találkoztam.

Gombok zárása:

A gombokat le tudjuk zárni véletlen bekapcsolás ellen. Ehhez kikapcsolás után bármelyik gombot lenyomva kell tartani 6 másodpercig. Ekkor a test bal oldalán lévő töltöttségi szint visszajelző ablak alatt kék villogással jelzi, hogy vette a parancsot és aktív a gombok zárása. Ezek után a gombok nyomására csak a visszajelző kék fény villogásával reagál. Oldásához bármely gombbal kattintani kell egyet, majd újra lenyomni 6 másodpercre. Ekkor újabb villogással jelzi, hogy kikapcsolt a gombok zárása.

Hőtermelése:

Nos ide szoktam egy szép diagramot készíteni. Gondoltam milyen jól fog mutatni, hogy ennek lemérem a flood, a spot és a vörös fénynél is a hőtermelését, aztán elkezdtem a spot maximális fényáramán mérni és nem történt semmi. Negyed óra alatt alig nőtt a hőfoka, szóval ennyire lapos és érdektelen diagramot nem volt képem beilleszteni, inkább beteszek ide egy szép gyártói képet róla:

Felépítés:

Nézzétek el nekem, hogy nem szedtem szét ezt a fejlámpát, de az akkutartóban lévő csavarokat nézve elfogott az az érzés, hogy ha ezt szétszedem az életben nem fogom tudni még egyszer összerakni. Kicsit győzködtem magam, hogy csak le kellene fotózni belülről, de igazából tényleg tökéletesen felesleges, ez nem az a lámpa, amit bárki szétszed moddolni, vagy javítani. Ha elromlott ki kell dobni (a Boruit RJ02 is kuka, ha elromlik nagyon nagy valószínűséggel), szóval ebből nem kell ügyet csinálni. Inkább nézzük is meg az elején mit láthatunk a plexi mögött.

Az 5 darab LEDszép krómozott fészekben találta meg a helyét, középen a Cree XP-E2 típusnak mondott emitter, ránézésre nem is kamu, tényleg az lapul az SMO reflektor közepén, de nem teljesen centerben. Sajnos ez a vetített képen is meglátszik. Mellette egy-egy külön mélyedésben kapott helyet a flood LED és a vörös fényű LED is. A felhasznált műanyagok elég alacsony minőségi szintet képviselnek, igazi kopogós, kemény, rideg műanyagnak tűnik. Ezzel szemben a nyomógombok kifejezetten jó minőségérzetet nyújtanak szerintem.

Összességében az árat tükrözi a minőségi szint, ennyiért ez jár. A hátsó felén sem sokkal jobb a helyzet. Az akkutakaró fedele érdekes gumis tömítéssel illeszkedik a fejlámpa első feléhez, minden esetre úgy néz ki, hogy a bejutó víznek tökéletesen útját állja. A pánt egyszerűen átfűzhető a fejlámpát tartó lapon, aminek összesen 4 dőlésszöget lehet beállítani. A pánt befűzése egészen egyértelmű, segítséget a gyártótól nem kapunk hozzá. Számomra kényelmesnek bizonyult hosszabb távon is a viselése, nyilván ez egyénenként eltérhet kinek mi a jó, minden esetre a fejlámpa tömege nem zavart a hordás közben és nem is nyomta a homlokom annyira, hogy különösebben kényelmetlennek éreztem volna. Szerintem már ezek is pozitívumok.

Fénye:

Mivel egy egészen alacsony teljesítményű fejlámpáról van szó ezért nem a megszokott 100 méteren készítettem a képeket, hanem beltérben, ami a valós tábori körülményeket jobban szimulálja.

Kezdem a vörös fénnyel. Rettenetes. Ezt valaki kipróbálta mielőtt ki lett adva gyártásba? Maga a LED is elég érdekes, de a fénye jól láthatóan egyáltalán nem homogén, körök, vonalkák rajzolódnak ki a vetített képben, ráadásul harmat gyenge. Engem rettentően zavart, szégyellje magát aki ezt kitalálta. A már bemutatott Nitecore NU30 vörös fénye mint egy reflektor. Folytassuk a sort a spot fényével. Mint írtam a LED nincs a reflektor közepén, ez a vetített képen is meglátszik. Szerencsére ez a valós használat közben egyáltalán nem zavaró, csak ha direkt erre figyelünk. A hotspot és a spill jól elkülönül, a hotspot fénye elegendő táboron belüli közlekedés során. Az NU30 turbó módja persze ehhez képest egy atomvillanás. A végére hagytam a flood fényt. Na ez valami zseniális! Melegebb a színhőmérséklete mint a spot fényének, gyönyörű, homogén a vetített kép. Nem állítja a gyártó, hogy magas CRI értékű, de szerintem még a színvisszaadása is teljesen rendben van. Ezt imádtam, ráadásul egyik fokozaton sem tapasztaltam PWM villogást, így a szemet sem fárasztja, ami fejlámpánál valljuk be nem hátrány ha esetleg olvasgatni támadna kedvünk. Kontrollnak mellé tettem az NU30 flood fényét is, jól láthatóan ebben a fokozatban is sokkal gyengébb, mint vetélytársa.

Konklúzió:

A sok extra funkció teszi vonzóvá a Revtronic HL3A Ultra fejlámpáját, de a világot nem tudja megváltani. Az árkategóriájából azért sikerül kitűnnie az olyan egyedi megoldásaival, mint a flood fény vagy az egy érintésre aktiválható maximális fényerő, ráadásul ezek a funkciói jól is működnek. A vörös fényt sajnálatos módon elpuskázták ezekkel a vacak LED-ekkel, és az anyaghasználat sem első osztályú. Mivel újdonság volt így ráraboltam, hátha valami nagyon jó fejlámpát sikerül találnom, de azt kell mondjam, hogy másodjára nem venném meg.

Doboz gyufa, Revtronic HL3A ULTRA, Nitecore NU30

Ugyan vannak jó pillanatai, mert a viselése számomra kényelmes volt és a kezelése is egyértelmű, senkinek sem okozhat problémát, de összességében engem nem fogott meg. Néha ez is előfordul, sajnos nem minden cikkem végén tudom azt mondani, hogy vegyétek meg Ti is, mert jó. És ez most egy ilyen cikk.

Megvásárolható:

Revtronic HL3A Ultra

Exit mobile version