Site icon Elemlámpa blog

OPUS BT-C3100 V2.2 – mindent tud

Bevezető:

Egyszerű akkutöltő bemutatójával találkoztatok már a blogon a LiitoKala Lii-100-as személyében. Ő a legolcsóbb variáns, ami már az elvárható minimális minőséget képviseli. Most ismerjétek meg az általam ajánlott legolcsóbb, professzionális felhasználásra is alkalmas univerzális töltőt, ami tényleg mindent tud, amit egy töltőnek tudnia kell. Létezik még ettől is profibb kivitelű és több szolgáltatást nyújtó akkumulátor töltő, de a felhasználók 98%-nak minden igényét kielégíti az OPUS BT-C3100 V2.2 akkutöltő is. Nem csak a lítium-ion akkumulátorokat kezeli megfelelően, a nikkel-metál-hidrid és a nikkel-kadmium akkukat is képes tökéletesen karban tartani. A bemutatóból megismerhetitek a funkcióit és a kezelését is.

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: OPUS
Típus: BT-C3100 V2.2
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: AAA, AA, C, 10440, 14500, 14650, 16340, 18350, 18500, 18650, 26500, 26650
Töltőáram (mA): 200, 300, 500, 700, 1000 + 1500, 2000 mA választható lítium-ion cella esetén
Kisütési áram (mA): 200, 300, 500, 700 + 1000 mA választható lítium-ion cella esetén
Maximális tölthető kapacitás: 20000mAh
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés, hővédelem
Működési hőmérséklet: 0-40 °C
Tömege: 0,23kg

 

Csomag tartalma:

Az OPUS BT-C3100 töltő igényes, színesen nyomtatott kartondobozban érkezik. A Dobozban hajtogatott karton profil választja el a töltőt és a tápegységet egymástól. Találunk még egy A3-as lapra nyomtatott részletes kezelési utasítást is angol nyelven.

 

Hálózati adapter:

Pár szóban ki szeretnék az adapterre is térni, ugyanis a gyártó is fontosnak tartotta a kezelési utasításban jelezni, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie, ha cserélni szeretnénk. A gyárilag csomagolt változat gyártó jelölés nélküli, modellszáma KYT120300BV. Bemenete 100-240V közti váltakozó feszültségre van tervezve. Kimenete 12V feszültség mellett 3A áramerősség. Természetesen kínai gyártmány. Ennél alacsonyabb teljesítményű hálózati adapter hibás működést okozhat, ezért fontos, hogy a fentebbi paramétereknek megfelelőt válasszunk, ha valamilyen oknál fogva cserélnünk kell adaptert.

 

Töltő paraméterei:

Az OPUS BT-C3100 V2.2 töltőnek a felépítése nem túl bonyolult. Jobb és bal oldalán teljesen sima felületű, csak az alsó panelen lévő hűtőnyílás bordáinak a vége látszódik. Szemből nézve az alsó felén teljesen sima műanyag felületet találunk. Felső részén a 25mm-es ventilátor uralja a képet, ami a házból enyhén kidomborodik. Mellette középen a tápkábel DC csatlakozó aljzata található. Az alján található négy gumilábon áll a töltő. Itt találunk bőségesen szellőző nyílást, a ventilátor által keltett légmozgás is ezen keresztül történik. A felső felét a négy töltő slot uralja. Alattuk helyezték el a nagy méretű, egészen jól olvasható LCD kijelzőt. Alatta négy nyomógomb található, ezekkel tudjuk a töltő beállításait elvégezni. Felső felén jobbra a gyártó logója, balra pedig a típusjelzés van jelölve. Mérete: 100mm széles, 151mm hoszú és 43mm magas. Általam mért tömege 235g.

 

A töltő hátlapját lecsavarozva férhetünk hozzá az alaplaphoz. Ez abban az esetben érdekes, ha nem csak normál 4.2V-os cellákkal, hanem 4.35V-os cellákkal is rendelkezünk, ugyanis a burkolat alá helyezte a gyártó a kis kapcsolót, amin ki lehet választani a töltendő cella feszültségét. Ez az átlag felhasználót nem érinti, kicsi az esélye, hogy ilyen cellába fusson bele.

Funkciói:

Mielőtt nekilátnék leírni a kezelését, előtte nézzük meg, hogy miket is tud az OPUS BT-C3100 V2.2 akkumulátortöltő. Zárójelben az LCD kijelzőn lévő keretben található feliratot látjátok.

Töltés (CHARGE):

Akkumulátor töltése 200- 300- 500- 700- 1000mA töltőárammal, lítium akku esetén ha az egyes és négyes foglalatba (slot-ba) teszünk csak akkumulátort akkor engedi az 1500 és 2000mA áramerősségű töltést is.

Kisütés (DISCHARGE):

Akkumulátor kisütése (merítése) 200- 300- 500- 700- 1000mA között választható árammal.

 

Frissítés/regenerálás (DISCHARGE REFRESH):

A behelyezett akkumulátor regenerálása. Figyelem! Ez nagyon hosszú folyamat is lehet, akár több, mint egy napig is eltarthat! Választható töltőáramok: 200- 300- 500- 700- 1000mA.

Kapacitás teszt (CHARGE TEST):

Ez a valóshoz közeli értékben adja meg az akkumulátor kapacitását. Először teljesen feltölti, majd merítés közben méri a kivett kapacitást, majd újra feltölti az akkumulátort. Pontosabb értéket ad, mint a lemerült akkunál a töltés közbeni kapacitás mérése. A választható töltőáramok: 200- 300- 500- 700- 1000 mA. Ha csak az egyes, vagy a négyes, vagy ez a kettő slot lítium akkumulátort tartalmaz, akkor elérhető még az 1500 és 2000mA töltőáram is.

Belső ellenállás mérés (QUICK TEST):

Az akkumulátorok belső ellenállását méri meg a töltő. Minél alacsonyabb ez az érték, annál “jobb” az akkumulátorunk minősége. Az akku öregedése során a belső ellenállása is megnő, ezért ismeretlen akkumulátorok állapotának felmérésére is alkalmas.

 

Üzembe helyezés:

Miután kicsomagoltuk az OPUS BT-C3100 töltőt, majd a hálózati adaptert, az adapter DC csatlakozóját dugjuk be a töltőn található aljzatba. Csak ez után dugjuk be a konnektorba az adaptert. (Ez a sorrend nem szentírás, viszont nekem párszor ha előbb az adaptert helyeztem áram alá, majd utána dugtam be a DC csatlakozót a töltőbe szépen szikrázott. Ez szerintem nem túl egészséges, ezért javasolnám a fentebb említett sorrendet követni)
Ekkor a töltő bekapcsol. Az LCD kijelzőn először a firmware verziót (a jelenleg elérhető legfrissebb a 2.2 verzió) írja ki az első slot alatti rubrikában, majd a rajta található összes karakter feketén fog világítani. Ez egy kontroll funkció, közben a kék fényű háttér világítás is bekapcsolt állapotban van. Pár másodperc után a kijelzőn a “CHARGE”, vagyis töltés felirat fog villogni minden slot alatt az LCD kijelző keretben lévő részein, illetve alul “null” feliratok jelzik, hogy nincs egyik slot-ban sem akkumulátor.

 

Kezelése:

Nos ugorjunk is a mély vízbe. Kezdjük el a töltő használatának részletezését. Addig az üzembe helyezés során már eljutottunk, hogy életre kelt a töltő, és világít az LCD kijelző, “null” felirattal jelzi, hogy egyik slot-ban sincs akkumulátor. Mivel a négy slot-ot külön-külön kezeli az OPUS BT-C3100 akkumulátor töltő, így mintha négy különálló töltővel rendelkeznénk, mindegyiken végezhetünk másféle feladatot, használhatunk más beállításokat, de akár vegyesen is helyezhetünk bele akkumulátort, ez sem jelent neki gondot, tökéletesen fogja megoldani a kiadott feladatokat az okos töltőnk.

 

Mikor bekapcsoljuk a töltőt, akkor villog mind a négy keretben a “CHARGE” azaz a töltés felirat. Ekkor ha a “MODE” gombot megnyomjuk akkor az összes slot-nak a programját meg tudjuk változtatni. Ha előre be szeretnénk állítani az egyes slot-okban milyen feladatot fogunk elvégezni az akkumulátoron, akkor ezt is megtehetjük, miután a keretben lévő felirat folyamatos kijelzését látjuk. Ha megnyomjuk a “SLOT” feliratú gombot, akkor az első, következő gombnyomásra a második, majd a harmadik és a negyedik slot beállításait tudjuk elvégezni, mikor az adott slot alatti program felirat villog. Ha végigértünk rajtuk, majd ismét megnyomjuk a “SLOT” gombot akkor ismét mind a négyet egyszerre tudjuk programozni.

 

Az akku behelyezésekor a használt slot alatt először kijelzi a behelyezett akku feszültségét, majd villogni fog a keretben lévő program, ekkor van lehetőségünk a “MODE” gomb megnyomásával átprogramozni. Az alsó szegmensben a “QUICK TEST” mód kivételével minden esetben a használt töltő, vagy merítő áram értéke olvasható le. Ezt a “CURRENT” felirat alatti gombot megnyomva tudjuk a programban és az akkumulátornak megfelelő értékeken belül változtatni. Ha nem egy, hanem több akkut teszünk be, akkor azoknak a tulajdonságait egyszerre tudjuk változtatni a “MODE” gombbal, valamint a töltőáramot is a “CURRENT” gombbal.

Töltés:

Mikor elindul a töltés akkor a kijelző háttér világítása 10 másodperc múlva elalszik, ezzel is energiát spórolva nekünk. Ez éjjel is jól jön, mivel nem világítja meg a szobát ahol a töltőt használjuk. Ezt viszont a viszonylag hangos ventilátor miatt senkinek sem javasolnám, mert annak a hangja bizony zavaró, nagyon zavaró. Ugyan fordulatszám vezérelt, de az alaplap könnyen eléri a 40°C feletti hőmérsékletet, főleg akkor, ha nagyobb árammal töltünk, vagy merítünk akkut, és ilyenkor automatikusan bekapcsol. Ha szeretnénk újra feléleszteni a háttér világítást, akkor bármelyik gombot megnyomhatjuk a kijelző alatt, azonnal aktiválódni fog 20 másodperces időtartamra. A “DISPLAY” gombot megnyomva töltés közben különböző információkat kaphatunk a folyamatról. Meg tudjuk töltés közben nézni, hogy mekkora töltőáram van használatban, mennyi az akku aktuális feszültsége, mennyi a beletöltött áram mennyisége, és azt is, hogy a töltés mennyi ideje kezdődött.

Töltés során CC/CV algoritmust használ a töltő mind a Li-Ion mind a Ni-MH alapú akkuk esetén. A töltőáramot folyamatosan szabályozza az akku töltöttségi fokának megfelelően. Nem probléma akár két nagy kapacitású lítium akku töltése sem 2A-es áramerősséggel, viszont ilyenkor szinte folyamatosan megy a ventilátor. A töltés során viszonylag pontos értéket kapunk a betöltött kapacitásról is a folyamat végén. A Ni-MH akkuk esetén csepptöltéssel fejezi be a folyamatot. Ha az akkut benne felejtenénk hosszabb időre, akkor karbantartja őket. Li-Ion akkuk esetén ha a feszültség 4.1V-os érték alá csökken, akkor újra elindítja a töltési folyamatot. A tesztmérések alapján lítium-ion akkukat 4,18V-os feszültségig tölti, ami tökéletes, kissé még óvatos eredménynek is mondható. Egy biztos, kárt nem tesz a celláinkban.

A kijelző bekapcsolás után akkumulátorok nélkül

Kisütés:

Kisütés során a lítium-ion akkumulátorokat 2.9V-os feszültségig meríti le, ez a biztonságos határon belül van, még a védett akkuk sem kapcsolnak le ilyen mértékű merülés esetén. Ni-MH akkuk esetén maximum 0,7A-es a kisütő áram, és 0,9V-os feszültségnél fejezi be a folyamatot.

Regenerálás:

A regenerálásra lítium-ion cellák esetén nincs szükség, ez a funkció a nikkel-metál-hidrid akkuknál használatos. Ha egy cella régóta nincs használatban, vagy gagyi fali töltővel kezeltük eddig a cellánkat, akkor érdemes lehet lefuttatni. A folyamat során háromszor meríti, majd tölti fel teljesen az akkumulátort, ezzel javítva annak a belső kémiai szerkezetét. A folyamat végén az utolsó töltés során beletöltött kapacitás kerül kijelzésre.

Kapacitás teszt:

Kapacitás teszt során mint fentebb is írtam, az akku kapacitását nem a betöltött áram alapján számítja a töltő, hanem a “kivehető” kapacitást méri, ezzel a valósághoz leginkább közeli érték kerül a folyamat végén kijelzésre.

1 slot: 16340 akku töltés, kijelezve a feszültsége; 2 slot: AA Ni-MH akkumulátor kisütés, kijelezve a feszültsége; 3 slot: 26650 flat top akkumulátor belső ellenállás teszt, kijelezve a belső ellenállás mΩ értékben; 4 slot: flat top 18650 akkumulátor kapacitás teszt, kijelezve a cella feszültsége

Belső ellenállás mérése:

Az akku belső ellenállása jól tükrözi annak állapotát. Az utolsó elérhető funkcióval ezt az értéket mérhetjük meg, egészen nagy pontossággal.
Ni-MH akkumulátor esetén:
0-50 mΩ – új cella
50-100 mΩ – kezdődő kapacitás vesztés, még alkalmas nagyobb áramok leadására
100 mΩ felett – gyorsuló kapacitásvesztés, nem alkalmas nagyobb áram leadására, alacsonyabb terhelésen viszont még használható a cella
Li-Ion akkuk esetén:
0-50 mΩ – nagy terhelhetőségű új állapotú speciális cella
50-150 mΩ – új állapotú normál akkumulátor
150-250 mΩ – használt állapotú cella, normál terhelésre még megfelelő
250-400 mΩ – erősen használt, gyengülő cella, gyengülő terhelhetőség
400 mΩ felett – haldokló, csere érett cella

Végszó:

Az OPUS BT-C3100 személyében egy kiváló ár/érték arányú töltőt ismertem meg, nálam az Xtar VC4-es mellett ő van használatban. Mindkettő töltő működésében megbízom, eddig egyikőjük sem hibázott. A tudása bőségesen kielégíti még a power user-ek igényeit is, hiszen mindent tud amit egy felső kategóriás töltőnek tudnia kell, ráadásul amiért sokan szeretni fogják az a nikkel-metál-hidrid akkuk tökéletes kezelése és karbantartási lehetősége. Ezt a gagyi fali töltők amikkel csomagban szokták árulni az akkukat szinte kivétel nélkül nem tudják megoldani, így egy év után már a használatban lévő akkukon jelentős kapacitás vesztést tapasztalhatunk.

Liitokala Lii-100, OPUS BT-C3100, XTAR VC4

Ez egy ilyen töltő használatával kiküszöbölhető egy merítés majd töltés program futtatásával, így a memória effektus el fogja kerülni akkuinkat. Mindezek mellett tökéletesen kezeli a lítium-ion akkumulátorokat is és az elérhető akár 2A-es töltőáram (ami már kevésbé kímélő az akkuk számára) is jól jöhet, ha egy nagyobb kapacitású pl. 26650-es akkut kell feltöltenünk gyorsan, mert indulunk de elfelejtkeztünk róla. Én a saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom a megvételét, akiknek van otthon használatban AA vagy AAA méretű akkumulátora annak pedig külön ajánlom, hiszen a 10e Ft alatti árkategóriában ilyen sok és jól működő funkcióval rendelkező töltőt nem nagyon lehet találni.

Megvásárolható:
OPUS BT-C3100 V2.2

Mentés

Exit mobile version