Site icon Elemlámpa blog

Olight Seeker 2 Pro bemutató

Olight Seeker 2 Pro úton

Olight Seeker 2 Pro elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert mikor bementem a Leitz-Hungáriához az Olight UC töltőt megvenni akkor megmutatták a legújabb piacra került elemlámpájukat, az Olight Seeker II Pro típust. Gyorsan rá is csaptam, hogy tesztelhessem az első darabok egyikét és elsőként írhassak róla magyar nyelven. Azóta használatba vettem, mi több, igencsak meg is kedveltem. Ennek oka nem csak a bőségcsomag amit a picike dobozba betömörítettek, hanem az elemlámpa, aminek tényleg minden porcikáján érződik a minőség és az átgondoltság. Tételezzük fel, hogy csak egy szempontot követünk vásárlásnál: a lehető legjobbat szeretnénk, méghozzá hordozható méretben. Nos az új Olight Seeker 2 Pro modell ezt tökéletesen teljesíti. Tartsatok velem, hogy az indokaimra is fény derüljön!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Seeker 2 Pro
Emitter típusa: 3 darab Cree XP-L
Színhőmérséklet: 5700-6500 K
Maximális fényáram: 3200 lm
Maximális fényerő: 15600 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1 darab speciális nagy kapacitású 21700-as akkumulátor (tartozék)
Beépített töltés: van, mágneses töltőfejjel
Módok: 6 (holdfény-alacsony-közepes-magas-turbó-stroboszkóp)
Vízállóság: IPX8
Tömege: 198 g

Doboz tartalma:

Igazán exkluzív dobozban szállítja a gyártó ezt a modellt is. A fehér karton dobozkát kibontva azonnal a “megszokott” sárga műanyag lappal találkozunk, amin megköszönik a vásárlást, valamint az első lépéseket láthatjuk, hogy használatba tudjuk venni szerzeményünk. A műanyag lapot kihúzva a dobozon belül katonás rendet tartanak, itt szinte minden négyzetmilliméter hasznosan van kihasználva. Először a kezünkbe kerül egy magyar nyelvet is tartalmazó több nyelvű kezelési utasítást. A dobozban az övtokba dugva utazik az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa, amibe bele van helyezve a tartozék speciális kialakítású ORB-217C50 jelzésű 21700-as akkumulátor. A többi kiegészítő már szépen külön csomagolva található meg a kartondobozban.

Az egyik dobozkába az USB csatlakozóval ellátott mágneses töltőfejet, egy csomagolt mikroszálas törlőkendőt, valamint kettő darab kábelrögzítő elemet tettek, amiknek a talpán kétoldalas ragasztó van a könnyű rögzítéshez. A másik dobozkába rejtették el az egyik leghasznosabb kiegészítőt, amit valaha elemlámpához kaptam tartozékként, mégpedig az L-alakú tartót! Erről még fogok írni, hiszen egy valóban nagyon hasznos kiegészítő, nem csak olyan félredobós vacak. Kapunk még hozzá kettő kis csavart tiplivel, valamint egy plusz kétoldalas ragacs párnát, ha véletlenül arra lenne szükségünk.

Felépítés:

A tetemes hő elszállítása miatt úgy gondolta a gyártó, hogy jobb ötlet a fej és a test részt egy darabból kialakítani, ezért “mindössze” kettő fő részre bontható az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa:

Fej és test:

A fej és a test egy egységet képeznek. A fej elején találtam egy valamit amibe bele tudtam kötni! Nagyjából semmibe nem sikerült, de itt azonnal megállapítottam, hogy bizony a TIR lencse előtt nincs egy plusz AR bevonatos ásványi üveg lencse. Nem értem, hogy miért hagyták ki. A bezel egy kék színű titán karbonitrid PVD bevonattal ellátott rozsdamentes acél enyhén bordázott belső menetes gyűrű. Alatta közvetlenül a TIR lencse található, ami közvetlenül a 3 darab Cree XP-L2 LED-re illeszkedik. Kívülről egyszerű henger formájú a fej, melyre 3 darab bemarást készítettek, ezzel alakítottak ki hűtőbordákat. Ezek nem díszítő jellegűek, valóban itt termelődik a legtöbb hő, amit ez által valamivel nagyobb felületen tud leadni a környezet felé az elemlámpa.

A fej rész eztán beszűkül a “nyak” részen, ahol újabb hűtőbordák kialakítva, mintegy hőhídként funkcionálva a fej rész és a test között. Ezek nem futnak teljesen körbe, ugyanis az egyik negyed köríven le lett ez a felület marva, majd itt alakították ki az elektronikus kapcsoló helyét. A kapcsoló is megér egy kis részletezést, ugyanis a legerősebb Olight elemlámpán, az X9R Maraduer-en bevezetett kapcsolót másolja! Az elektronikus kapcsoló nyomáspontja tökéletes, a rajta lévő műanyagos-gumis nyomógomb is tökéletes minőségérzetű. A különlegességét a nyomógomb körüli, a bezel gyűrűvel harmonizáló szintén kék színű PVD bevonattal ellátott gyűrű adja, aminek jobb és bal oldalán is 4-4 picike lyukat fúrtak. A pici lyukak alatt egy-egy apró zöld LED található. A jobb oldalon a töltöttségi szintet tudjuk leolvasni 25%-os bontásokban, míg a bal oldalon a 4 furat az alacsony (holdfény is), közepes, magas és a turbó fokozatokat jelöli.

A test rész

integrálva lett a fejjel a jobb hővezetés érdekében. Egy elválasztó keskeny barázdával jutunk el a fej nyak részétől idáig. A megszokottól eltérő módon most nem a test anyagába lett textúra kialakítva, hanem a testre kettő hatalmas mélyedést martak a forgácsoló üzemben, majd ide kiváló minőségű ergonomikus kialakítású textúrázott szilikon gumi paneleket ragasztottak.

A szilikon betétek közt futó fémfelületet sem hagyták kihasználatlanul. A keskenyebb sávra a CE jelölést, valamit az akkumulátor + és – jelölését festették, a szélesebb sávon a gyártó és típusjelölés mellett a szériaszám is helyet kapott. A test végénél egy keskeny gyűrűvel kiszélesedik, majd egy darab gumi tömítőgyűrűt és a kiváló minőségű, gyárilag szilikonzsírral bekent trapéz mentet találjuk. A testnek csak a legvége lett lecsiszolva, egészében kiváló minőségű eloxált bevonatott kapott.

Zárókupak:

Nem bonyolította túl a gyártó a zárókupakot, viszont mégsem egy egyszerű fém kupakot tartunk a kezünkben, ha megfogjuk. A hátsó “talp” részénél az Olight jellemző mágnestöltős megoldásának csatlakozóit láthatjuk. Sajnos nincs körbefutó perem a szélén, ez teljesen sík felület. Oldalán egy közepesen apró lyukat alakítottak ki a csuklópántnak, viszont az anyagvastagságra végre odafigyeltek, erre sem lehet panasz.

A zárókupak oldalát hosszanti irányban recézéssel látták el a jobb fogás érdekében. Belső felében fém tisztára lett marva az érintkező felület, amiből találunk bőségesen, hiszen a a zárókupakon keresztül ide jut a töltőáram, amit a speciális akkumulátornak apró aranyozott érintkezők adnak át.

Mérete:

Nem apró az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa, de talán még belefér a hordozható kategóriába. Épp erre van szükségünk!

A fotón az első a sorban egy 18650-es akku, majd őt a Seeker 2 Pro tartozék 21700-as akkumulátora követi. Az Olight S2R Baton II modell jó kis EDC lámpa, nála láthatóan termetesebb minden irányban a Seeker 2 Pro. Viszont nem annyira magas és nem is olyan széles a fej, mint az egyik kedvenc erdőjáró lámpámé, a Convoy M1-es modellé. A Convoy C8+ a képen az utolsó, őt már nem igazán lehet zsebre vágni, cserébe távolra tud világítani.

Üzembe helyezés, kezelés:

Teljesen üzemkészen kapjuk kézhez az Olight Seeker 2 Pro elemlámpát, a csomagnak minden fontos alkotóelem részét képzi, még az akkumulátor is. Amint a biztonsági fóliát eltávolítottuk róla, feltöltöttük, máris működésre kész állapotba kerül az elemlámpánk.

Kezelése nem bonyolult, szerencsére erre is figyelt a gyártó, hogy minden egyértelmű legyen. Egy rövid kattintással be tudjuk kapcsolni. Mivel rendelkezik módmemóriával, ezért az utoljára használt fokozatban fog indulni a lámpa. Újabb rövid kattintásra kikapcsol. Kikapcsolt állapotban a gombot hosszan lenyomva a holdfény módot aktiváljuk, amit szintén képes a módmemóriába menteni. Világítási módot bekapcsolt lámpa esetén a gomb hosszú lenyomásával tudunk váltani. Alacsony, közepes és magas módok követik egymást, amit a kapcsoló melletti kis LED-ek fényével lehet követni, majd még 10 másodpercig leolvasni, utána ezt lekapcsolja energiatakarékossági okokból. Ha holdfény módban kapcsoljuk be akkor is jelzi az alacsony fokozatot, ami 5 másodperc múltán elhalványul, majd visszaerősödik a fénye, abból tovább lépve már csak a három alap fényerőt érhetjük el, a holdfény módot kiveszi a sorból.

A gombon kettőt kattintva ki és bekapcsolt lámpa esetén az Olight Seeker 2 Pro a turbó fokozatot kapcsolja be. Ha a gombon hármat kattintunk, akkor a fix frekvenciájú stroboszkóp aktiválódik. Ezt a két speciális módot nem lehet módmemóriába menteni. Persze ezzel még nincs vége, hiszen ebben a modellben is megtalálható az időzített kikapcsolás, amit bármely mód használata közben aktiválhatunk az alábbi módon: a kívánt fokozatban használva a lámpát kattintsunk egy rövidet, majd közvetlen utána egy hosszút a gombon. Egy villanással nyugtázza a rövid, 3 perces időzítő aktiválását. Újabb rövid és hosszú kattintás után kettőt villan a lámpa, ezzel pedig a hosszú, 9 perces időzítő indulását jelzi. A nyomógombot le is zárhatjuk, ha kikapcsolt lámpánál a nyomógombot hosszan, kb. 2 másodpercre lenyomjuk és nyomva tartjuk. Ekkor először a holdfény módot kapcsolja, be, majd a gombot zárja. Feloldásához szintén hosszan kell a gombot nyomva tartani.

Beépített töltés:

Itt kis csalással él a gyártó, ugyanis nem beépített a töltés, hanem mágneses töltéssel rendelkezik, amihez kapjuk tartozékként az MCC1A jelzésű mágneses töltőfejet, ami az S, M és H szériák tölthető modelljeivel kompatibilis. Itt sem spóroltak, 1,2 méter hosszú kábel jár hozzá, aminek a végén egy egyszerű USB csatlakozó található, tehát hálózati adaptert nekünk kell hozzá biztosítani. Ez eddig nem elég, újabb szintet diktál a gyártó ebben a kategóriában, ugyanis nem csak a szimpla töltőt, hanem egy L alakú dokkolót is kapunk az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa mellé! Ez végre egy valóban hasznos kiegészítő, amire még én is azt mondtam, hogy WOW! Nem csak egy ötletes tároló a lámpánk számára, hanem a töltőfejet a tetejére pattintva azonnal egy töltőállomássá is változik. Nincs többé lemerült elemlámpa áramszünet idején, ha ezt használjuk!

A töltés során a töltőfej végén lévő áttetsző műanyag törésgátló pirosan világít. A töltőáram 800 mA, ezért is ilyen széles a kompatibilitása ennek a töltő-dokkoló párosnak, ugyanis a kis akkukat is biztonsággal tölthetjük még ezzel az áramerősséggel. Ennek persze megvan a hátulütője is, mert a nagyobb kapacitású akkumulátorokat valamivel lassabban fogja feltölteni, mint egy 1 A-es vagy ennél is magasabb töltőárammal rendelkező töltő. Persze szempont lehet az is, hogy az alacsony töltőáram miatt viszont az akku élettartama nőni fog. Töltés végén a tápegységről teljesen leválasztja a töltő a lámpát, ekkor a töltést jelző fény átvált zöld színűre. Az akkuban ekkor 4,20 V-os feszültséget mértem, ami tökéletes érték!

Tartozék akkumulátor:

Az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa csomagolása rejt egy Olight ORB-217C50 jelzésű lítium-ion akkumulátort is, amit a gyártó védelemmel és speciális kivezetéssel látott el. Sajnos a speciális kialakítása miatt egyik itthoni töltőbe sem tudtam betenni, hogy megmérjem a valós kapacitását, de a fólia alatt rejlő LG INR21700 M50 cella szavatolja, hogy a kapacitás valós 5000 mAh körüli értékű legyen. Tölteni persze csak ezt az akkumulátort lehet a lámpában, az itthon lévő Basen 21700-as akku majd 22 mm-es vastagságával be sem fért a testbe. Ez sokaknak hátrányként jelentkezhet, viszont úgy gondolom, hogy aki megveszi ezt a lámpát annak nem jelent gondot jó pár év múltán egy ilyen speciális akku beszerzése az ipari celláknál jóval magasabb áron.

 

Mérések:

Méretei:
– hossza: 128,6 mm
– fej legnagyobb átmérője: 35 mm
– test legnagyobb átmérője: 30 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 124,6 g
Tömege tartozék akkumulátorral: 197,1 g

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces tesztet hajtottam végre az Olight Seeker 2 Pro elemlámpával turbó és magas fokozatból indítva. Íme az eredmény:

Láthatóan a hővédelem tökéletesen tette a dolgát a turbó fokozat használata során. A hirtelen megugró hő hatására visszaveszi a teljesítményt, majd stabilan 50°C hőmérséklet alatt tartja a fejet a beavatkozás után. Itt nagyon fontos kiemelnem, hogy a fej legmelegebb pontján mért hőmérsékletet jelzi a grafikon. A test végig kellemesen langyos hőmérsékletű volt, nem hevült fel túlzott mértékben, még szoba-hőmérsékleten sem. A magas fokozatban, ahol stabil 1200 lumenes fényáramot ígérnek a 15 perc alatt nem kellett beavatkoznia a hővédelemnek, mivel az integrált pill és a fej-test párosa szépen elvezeti a keletkező hőt és átadja a környezetnek.

Futásidő:

Ebben a tesztben kettő dologra voltam nagyon kíváncsi, mégpedig a turbó fokozatból indított lámpa minden egyéb beavatkozás nélkül hogyan viselkedik, valamint egy másik, nagyon fontos tesztet szerettem volna elvégezni: a közepes fokozat 300 lumenes fényáramát kíváncsi voltam, hogy végig tartja-e a lámpa merülésig, vagy fokozatosan halványul. A grafikonokat itt láthatjátok:

Turbó fokozatban valóban hamar visszalép, a 2 perc sajnos valós. A jó hír az, hogy nem 600 lumenre lép vissza, hanem 1000 lumen körüli értékre! Ezt tartja folyamatosan majdnem a 100. percig, mikor újabb visszalépést láthatunk, most már a leírásban szereplő 600 lumenes értékre. Ezt is stabilan tartja újabb 40 percig, míg nem végül 155 perc után kikapcsol. A gyártói adat 2+150 perc, amit a valóságban is teljesít a lámpa. Ha túrázni indulunk és ránk sötétedne akkor a közepes fokozat lehet nagyon hasznos, ami 300 lumen fényáramot ígér.

Töltöttségjelzőn látható, hogy az akku 75% feletti töltöttségű, illetve a holdfény, vagy alacsony módban van, ezt egy LED fénye jelzi a fokozat visszajelző sorban.

A gyakorlatban bőven elég ennek a fénye, de az érdekelt, hogy ezt tudja-e tartani stabilan, vagy itt halványodik majd az idő előre haladtával. A grafikonon jól látszik, hogy 565 percig teljesen konstans fényt adott, mindössze 5%-ot csökkent a fényáram ennyi idő alatt! Eztán viszont zuhan a fényáram, majd 595 perc után ki is kapcsolt a lámpa teljesen. A gyártói adat 9,5 óra futásidőt ígér, amit ismét teljesít a lámpa, méghozzá végig konstans fényárammal! Én tökéletesen elégedett vagyok az eredményekkel, mert itt minden példaértékű!

Fénye:

Mivel nem keresőlámpáról van szó ezért nem éreztem szükségét a 200 méteres távon fotózásnak. A megszokott 100 méteres földútra vittem el a Seeker 2 Pro elemlámpát pár vetélytársával.

Első fotón a Convoy S2+ 6×7135 driveres változatának fénye látható, amit egyből az Olight Seeker 2 Pro követ a magas fokozatban, ami 1200 lumen fényáramot nyújt a tulajdonosnak. Ezt a Seeker 2 Pro még különösebb melegedés nélkül stabilan tartja, ilyenkor a fénye az erősebb S2+ fényéhez hasonló, nagyjából 60 méteres távolságot bevilágít viszonylag magas fényerővel egyenletesen. A sorban következő elemlámpa az Olight S2R Baton 2, amivel nagyjából azonos teljesítményre képes a Seeker 2 Pro, de itt szó sincs már visszalépésről. Negyedik képen az Astrolux S1 fénye látható turbó fokozatban. Távolabbra világít, de ekkor már jelentős mennyiségű hőt termel, 45 másodperc után lép vissza.

Őt a Nitecore MH23 elemlámpa követi, amiről már írtam, hogy szerintem egy jó outdoor lámpa. A Cree XHP35 LED turbó fokozatban könnyedén teljesíti a 100 méteres távolságot, akárcsak a következő képen lévő Armytek Viking Pro elemlámpa Cree XHP50 LED segítségével. A Lumintop ODF30 már újabb dimenzió, erőből nyomja le a távolságot a Cree XHP70 LED, mellette hatalmas mennyiségű szórt fény keletkezik. Hangyányit még ennél is erősebb az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa turbó módban. Távolabb picit erősebb a fénye. 100 méterre a hotspot az egész fát megvilágítja egészen erősen, a szórt fény pedig rengeteg és igen nagy szögben teríti be a környezetünket.

A közepes, magas és turbó módokat próbáltam meg a fenti képen egymáshoz fotózni, hogy látszódjon a lépések távolsága. A közepes fokozatban nyújtott fénye elegendő akár túrázásnál is, ekkor több, mint 9 órás üzemidővel számolhatunk csökkenő fényerő nélkül! A magas fokozat által nyújtott 1200 lumenes fényáramot stabilan tartja a lámpa visszalépés nélkül több, mint 1,5 órán át. A turbó fokozat igazán őrült mennyiségű fényt ad a használónak, persze erre csak 2 percünk van, utána visszalép. Fontos megjegyeznem, hogy 50%-os töltöttség alatt már nem is engedi a lámpa kapcsolni ezt a módot.

Konklúzió:

A kezdeti aggályaim ellenére úgy tűnik, hogy jó helyre került a pénzem, mikor ezt az elemlámpát megvettem. Mivel már a felső kategória tetejére van pozicionálva, ezért az elvárásaim is magasak voltak vele szemben. Használatba vettem és szinte azonnal lenyűgözött. Igen rossz élményeim vannak a sok LED-es elemlámpákról, de kapott az Olight is egy esélyt, hogy bizonyítsa: lehet ezt jól is csinálni. Legnagyobb meglepetésemre nekik sikerült, pedig ebben én sem hittem igazán. A széles hotspot gyakorlatban igen jól használható már kisebb távolságon is, de ha kell akkor képes nagyobb távolságot is legyőzni a turbó fokozat segítségével. Kifejezetten jó erdőjáró lámpa, a két eddigi kedvencemtől minden téren többet nyújtott. A 21700-as akku nem csak nagy kapacitást, hanem valóban magas üzemidőt is ad a használónak, ráadásul mondhatni stabil kimeneti teljesítmény mellett, ami igencsak előnyös tud lenni. A mérete számomra még ideális, mert nem túl nagy, ha kell befér a nadrágom zsebébe és nem is zavar ha ott van naphosszat.

A kezelés egyértelmű, a fokozatok jó távolságra vannak egymástól, de mégis pár apróságba bele tudtam kötni. Például engem zavart, hogy nincs a TIR lencse előtt egy keményített ásványi üveg lencse, de a holdfény fokozat is lehetne tényleg holdfény, mert ez az 5 lumen már éjjel lakáson belül zavaróan sok. A mágneses töltő két élű fegyver, mert a tökéletes vízállóságot biztosítja, cserébe csak ha ott a kábel akkor tudjuk feltölteni a lámpát. Ebben az akku is cinkosa, ugyanis a tartozék akkumulátort sima töltővel biztosan nem tudjuk feltölteni. A testbe nem minden 21700-as akku fér be, erre is érdemes figyelni.

Kapunk hozzá L-dokkolót, ami hatalmas találmány, ha a tartozék töltőkábelt rátapasztjuk akkor nem csak megtartja, hanem fel is tölti a lámpánkat, ami így mindig töltve lehet kéznél, fix  helyen. A verdikt pozitív, konkrétan idén még ennyire magas WOW faktorral nem került lámpa a kezembe. A teljesítménye a valós használatot tekintve bőségesen elegendő bármely feladatra, a minősége tökéletes, a tartozékok sora bőséges. Használati értéke kategóriája csúcsára emeli ezt a lámpát, mert tényleg bármire alkalmas, nem egy céleszköz.
Megvásárolható 5 év jótállással az importőrtől közvetlenül, kuponkóddal kedvezményes áron:
Olight Seeker 2 Pro

Exit mobile version