Site icon Elemlámpa blog

Olight Seeker 2 – ez az alap

Olight Seeker 2 fűben

Olight Seeker 2 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Az Olight Seeker 2 Pro változatáról már írtam egy cikket nyáron, kicsit később viszont kiadta a gyártó az egyszerűsített változatot is ebből a modellből, ami nem kapta meg a “Pro” jelzést. Most az alapváltozat kerül fókuszba, és mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Pro változattal is rendelkezem, ezért fej-fej mellett össze is fogom őket hasonlítani, a cikk végén azt is elárulom, hogy szerintem melyik változatot érdemes megvásárolni. De addig is mélyedjünk el jobban a részletekben és ismerjük meg közelebbről az Olight Seeker 2 elemlámpát!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Seeker 2
Emitter típusa: 3 darab Osram LED
Színhőmérséklet: nincs specifikálva, kb. 6500 K
Maximális fényáram: 3000 lm
Maximális fényerő: 12100 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1 darab speciális 5000 mAh kapacitású 21700-as akkumulátor (tartozék)
Beépített töltés: van, mágneses töltőfejjel
Módok: 6 (holdfény-alacsony-közepes-magas-turbó-stroboszkóp)
Vízállóság: IPX8
Tömege: 185 g

Doboz tartalma:

Az alapváltozatú Olight Seeker 2 észrevehetően kisebb méretű doboza az alábbi tartozékokat tartalmazza: A lámpában utazik a speciális kialakítású 5000 mAh kapacitású 21700-as akkumulátor, kis sárga műanyag lapkával elválasztva az áramkörtől. Az erősen megvágott tartozékok sora egy MCC 1A mágneses töltőkábelt, egy jó minőségű, befűző fémhuzallal (!!!) ellátott csuklópántot és egy többnyelvű kezelési utasítást tartalmaz. Ennyi, nem több, az alapmodellhez semmi extra kiegészítő nem jár! Végül is ezekkel is teljes értékűen lehet használni.

Felépítés:

A felépítése mit sem változott a pro verzióhoz képest. Persze ehhez a marógépeket újra kellett programozni, de az alap koncepció maradt, miszerint a fej és a test egy fémdarabból lett forgácsolva, csak a zárókupakot lehet letekerni róla.

Fej:

Szemből nézve a két változat megkülönböztethetetlen. A Seeker 2 átmérőre megegyezik a Pro változattal, megkockáztatom, hogy ugyan az a titán karbonitrid PVD bevonatú rozsdamentes acél, enyhén recézett bezel gyűrű van betekerve a fejbe, mint a Pro változaton. A TIR lencsében sem vettem észre semmiféle különbséget, ránézésre pedig a LED-ek is egyformának tűnnek. Sajnos a TIR lencse felületét ennél sem védi plusz ásványi üveg lencse. A 3 darab LED a Seeker 2 esetén Osram gyártmányú. A fej oldalsó része is tökéletesen megegyezik. A sík, hengeres felületet három körbefutó barázda töri meg, ami “hűtőbordákat” alakít ki a fej anyagából. Az egyből szembetűnő különbség a bevonaton látható. Míg a Pro verzió fényes fekete, addig a normál változat matt felületű, picit fakóbb, fekete HAIII szabványú eloxálást kapott.

Balra Seeker 2, jobbra Seeker 2 Pro

A fej eztán összeszűkül, majd a nyak részen egy szélesebb körbefutó gyűrűt találunk. Ezen helyezték el a kapcsolót egy kis szigeten, valamint kettő méretesebb, a kapcsoló keretének egyik szélétől a másikig körbefutó barázdát. Újdonságnak számít az ide felpattintható klipsz, ami a lámpáknak nem tartozéka, opcionálisan lehet megvásárolni, bár szerintem a lámpa túl nagy méretű a klipsz használatához. A kapcsoló ebben a modellben egy sima egyszerű gumi nyomógomb, amit a bezel gyűrűn megismert PVD bevonatos kék rozsdamentes acél gyűrű szorít a helyére. Itt nincs a nyomógomb körül visszajelzés a használt fokozatról és az akku állapotáról, az a Pro változat kiváltsága. Cserébe a nyomógomb közepe az “alap” töltöttség visszajelző formát kapta meg, miszerint a gomb közepén egy pötty világít zöld, narancs és piros színekben.

Balra Seeker 2 Pro, jobbra Seeker 2

Test rész:

A kapcsolót tartó gyűrű után a test érdekes kivitelezést kapott, ugyanis nem textúrázta a gyártó, hanem 3-3 egymással szemben elhelyezett kimélyítéssel tette azt ergonomikussá. Számomra ez a megoldás kevésbé szimpatikus, hiába a matt és tapadósabb eloxálás, azért egy kis mintázat elfért volna itt, ami javítja a fogás stabilitását. A két hullámos fél között síkra marták az egyik oldalon a hengeres testet, itt helyezték el a gyártó és típusjelölést. A test végén egy keskeny, kiemelkedő peremet helyeztek el, erre fekszik fel ráhúzott állapotban a zárókupak. A túlsó felén egy gumi tömítőgyűrűt helyeztek el a trapéz profilú, kiváló minőségű menet tövében. A test végéről lett a bevonat eltávolítva, az elektronikus kontakt itt jön létre a zárókupak és a test-fej között. Belső részébe tekintve a driver PCB lapját láthatjuk egy speciális, aranyozott csatlakozóval, ami alá a rugót elrejtették.

Zárókupak:

Mivel a lámpa kezelése az oldalán elhelyezett elektronikus kapcsolóval történik, ezért sok izgalmat a zárókupak nem nyújt a tulajdonosnak. A végén a “szokásos” mágneses töltőplatform csatlakozóját láthatjuk, a sík felületen középen egy réz érintkezőt, valamint kb. 9 mm sugarú fém színű másik csatlakozó gyűrűt. A kupak talpa sík felületű, az Olight Seeker 2 gyertyaként felállítható. Az oldalán a végével egy kb. 5 mm széles sima felületű gyűrű köti össze, ebben alakították ki a csuklópánt helyét, melynek furata közepes méretű, a falvastagsága végre normális, nemfog könnyen átszakadni.

Eztán egy hosszirányban barázdált felület következik, mely a zárókupak biztonságos tekergetését segíti. Egy újabb vékonyka sík gyűrűvel találkozik a test a zárókupak rátekerésekor. A belső részében három érintkező felületet találunk: egy alumínium vastagabb peremet, melyen belül egy műanyag gyűrűből lóg ki kettő vékonyka érintkező, valamint a műanyag szigetelő gyűrű közepén egy aranyozott fém dudor látható, mely az akku pozitív pólusával érintkezik.

Mérete:

Minimálisan változott a mérete az Olight Seeker 2-nek a Pro verzióhoz képest.

A képen a sort egy 18650 akku nyitja, amit a teszt elemlámpa 21700-as akkumulátora követ. A több LED-es lámpáim közt igazi unikum a DQG Tiny 26650, rövidsége egyedülállóvá teszi a piacon. Az Olight S2R Baton II modellt a szintén több LED-es Jaxman E2L követi. Eztán a tesztem főszereplője következik, az Olight Seeker 2, amit a Seeker 2 Pro követ, ~3 mm-el hosszabb nála. A sorban az utolsó lámpa a Convoy S11 26650 akkut használó viszonylag új modell.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Olight Seeker 2 gyárilag üzemkészen érkezik. A szett tartalmazza a működéshez szükséges 21700-as akkumulátort, amiről a kis sárga szigetelő lapot eltávolítva azonnal üzemkész állapotba is kerül az elemlámpánk. Érdemes egy töltéssel kezdeni, ami viszonylag időigényes feladat, eztán már teljes értékűen használni tudjuk az új szerzeményt.

Belső információ: a lámpa mágnese sajnos nem valami túl acélos, ezért sikerült kb. 1,5 méter magasságból leesnie és a fej oldalával becsapódnia a beton padlóra. A képen pontosan az a része van fókuszban, ahová esett. Valami ilyesmit vár az ember egy jó minőségű bevonattól.

Kezelése mit sem változott, a “szokásos” Olight egyszerű kezelő felületet kapjuk ennél a modellnél is. A gombon röviden kattintva bekapcsolódik a lámpa a memóriába mentett fokozatban, újabb rövid kattintásra kikapcsol. A holdfény, az alacsony, közepes és magas fokozatokat menti el a memóriába. A turbó fokozatot ki és bekapcsolt lámpánál is dupla kattintással tudjuk aktiválni. A fix frekvenciájú stroboszkóp rejtve van a menüben, őt 3 kattintással lehet élere kelteni. Ha bekapcsoljuk egy kattintásra kikapcsol a lámpa, kettő kattintásra a turbó fokozatra lép, hosszú gombnyomásra pedig az alacsony fokozatba. Egyszerű de átlátható és jó átjárás van a fokozatok közt. A holdfény módot kikapcsolt lámpánál tudjuk aktiválni a gomb hosszú lenyomásával és nyomva tartásával. Ha a gombot hosszan lenyomjuk és nyomva tartjuk akkor a menüben elkezd lépkedni a fokozatok között. Az alacsony fokozat után a közepes és a magas követik egymást ciklikusan, a holdfény módba bekapcsolt lámpánál nem lehet belépni.

Speciális módok:

Vannak nem szokványos funkciók is az Olight Seeker 2 elemlámpában. A gomb zárását a nyomógomb hosszú, kb. 3 másodperces lenyomásával és nyomva tatásával tudjuk bekapcsolni. Először a holdfény módba lép, majd kikapcsol a lámpa és lezárja a gombot. Ekkor ha megnyomjuk a gombot akkor a töltöttség visszajelző kis LED a gomb közepén pirosan világít 3 másodpercig, majd kikapcsol. A zárást talán túlságosan is egyszerű feloldani: kb. 2 másodpercre kell a nyomógombot lenyomni és nyomva tartani, ekkor bekapcsol a holdfény mód.

A lámpán be lehet kapcsolni automatikus kikapcsolást 3 és 9 percre időzítve, mely bármely fokozat használata közben aktiválható. Ehhez az aktuális fokozatban kell egy rövidet kattintani majd utána gyorsan hosszan lenyomva tartani a gombot. Ha villan egyet a lámpa akkor az 3 perces időzítő bekapcsolását jelzi, a gombot fel lehet engedni utána, az időzítő elindult. Ha 9 percet szeretnénk bekapcsolni akkor meg kell ismételni a műveletsort, de ekkor már kettő villanással nyugtázza a funkció aktiválását a lámpa.

Balra Seeker 2, jobbra Seeker 2 Pro

Beépített töltés:

A beépített töltő maradt a régi megszokott változat. Kezelése egyértelmű: a kábel USB csatlakozóval ellátott végét be kell dugni valami áramforrásba, ami lehet egy hálózati tápegység, a telefonunk töltője, vagy akár a számítógép egyik USB csatlakozója is. A mágneses töltőfej a lámpára közelítve hozzá azonnal rácuppan magától, nekünk nincs is más teendőnk vele, innentől magának intéz mindent teljesen automatikusan.

A mágneses töltőfej MCC 1A típusú, a töltőáram 5,06 V feszültség mellett 0,84A áramerősségű, tehát közepesen lassú lesz a töltés. A töltés végén a töltőfej kábelénél lévő törésgátló alatti LED piros fényről, ami a töltés folyamatát jelzi, átvált zöld fényre. Ekkor a töltő teljesen lecsatlakoztatja a tápegységről a lámpát, az akkumulátort nem fogja túltölteni. A töltés végén az akkuban 4,18 V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

A gomb alatti fényen követhetjük folyamatosan nyomon az aktuális töltöttségi szintet. A zöld fény 60% feletti töltöttséget jelent, a narancs fény 10-60% közti töltöttségi szintet jelöl. A piros fény 10% töltöttség alatt világít, 5% alatt pedig átvált piros villogó fényre. 10% feletti töltöttség esetén holdfény módban nem kapcsolja be a töltöttség visszajelzést energiatakarékossági okokból.

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor megegyezik a Seeker 2 Pro változatában használt 5000 mAh kapacitású, speciális kialakítású 21700 méretű lítium-ion akkuval. Típusszáma ORB-217C50, sajnos megfelelő méretű töltő hiányában a valós kapacitását nem tudtam megmérni, de az üzemidőket látva nem vonom kétségbe a gyártó állítását. Minden általam birtokolt 21700-as védelem nélküli ipari cellától jelentősen hosszabb ez az akkumulátor. A gyártó a test belső átmérőjét megnövelte a Pro verzióhoz képest, már beleférnek az ipari cellák is. Ellenben a rövidségük miatt sajnos nem jön létre az elektronikus kontakt, ezért még mindig csak a gyári cellával tudjuk a lámpánkat használni.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 126 mm
– fej legnagyobb átmérője: 35 mm
– test legnagyobb átmérője: 30 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 115,1 g
Tömege tartozék akkumulátorral: 187,5 g

Praktica Rival 8×42, Olight Seeker 2 Pro, Olight Seeker 2

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Az Olight Seeker 2 valós túlmelegedés védelemmel rendelkezik, ezért ha a lámpa lehűlt akkor újra aktiválható a turbó mód dupla kattintással.  A fej legmelegebb pontjának hőmérséklete a turbó mód 3 perces időkorlátjának a végére éri el a csúcs hőfokot, ami igencsak baráti 53,6°C hőmérsékletet takar. Eztán a tökéletesen belőtt visszalépésnek köszönhetően ingadozás mentesen tartja is a fényáramot valamint a hőfokot is a lámpa, nagyjából 7 perc szükséges ahhoz, hogy a hőfoka stabilizálódjon 45,8°C hőfokon. Nem nagyon tudok mit fűzni ehhez, ennek így kell működnie, ebben a kategóriában már nem szabad hibázni, az Olight mérnökei pedig kiváló munkát végeztek láthatóan.

Futásidő:

A futásidő grafikon tetszetős, és persze ismét szembe megy a gyártói leírással.

Tehát a tények: A turbó módban 3 percig marad a Seeker 2, ez idő alatt nem számottevő a fényáram csökkenése (3%). Eztán visszalép bő fél perc alatt a kezdeti fényáram 37%-ra, ami kb. 1100 lumenes értéket jelent, szemben a kommunikált 600 lumenes értékkel! Ezt ahogy a nagy könyvben meg van írva stabilan, és stabil hőfokkal tartja is további 100 percen keresztül! Ekkor újabb visszalépés látható a görbében 18%-os értékre, ~540 lumenes fényáramra, amit további 17 percen keresztül képes tartani, majd 9%-os értékre lép vissza (~270 lumen), amit újabb fél órán át stabilan tart. Ekkor már vész módra kapcsol a lámpa, az indítástól számított 152. percben, így világít a 267. percig, majd még halványabb fényre kapcsol, és 525 perc múlva kapcsol ki teljesen. Gyárilag 158 perces futásidőt kommunikálnak, a valóságban jóval magasabb fényáram érték mellett képes a lámpa tartani 152 percig használható fényáramot nyújtani, ami azt hiszem, hogy példa értékű.

Fénye:

A képeket elkészítettem a megszokott 100 méteres távolságon:

A képeket a megvilágított távolság szerint tettem sorba. Első fotón máris sokak kedvence, az Astrolux S1 (BLF A6) fénye látható turbó módban. A népszerű méretű olcsó lámpa nem nyújt rossz teljesítményt, nála sokkal magasabb fényárammal rendelkezik a második képen szereplő DQG Tiny 26650 elemlámpa. A 100 méteres távot ezek is legyőzik, valamint jól láthatóan a szórt fény mennyisége is jelentős. A 3. képen a Convoy S11 fénye láthatóan távolabbra van fókuszálva. Eztán a tesztalany Olight Seeker 2 fénye látható. Telejen rendben van, rengeteg a szórt fény és erősen meg is világítja a környezetét, a 100 méter könnyen megvan neki is. A Seeker 2 Pro követi. A nagy fa mögötti fákon látni a különbséget, a valóságban is távolabbra világít el a Pro változat, de 1 perccel rövidebb ideig! Utolsó képen a kontrasztot az Olight Warrior X adja. Távolra is erősen elvilágít, a szórt fénye is elég sok.

Konklúzió:

Összefoglalva az Olight Seeker 2 is egy nagyon jó elemlámpa. A fénye erősen flood fény, tehát sok a szórt fény és nagyon nagy szögben világít be nagy területet, de kisebb távolságot. A holdfény mód sajnos ennél is túl “erős” (5 lm), de a többi fokozat jól elosztott. Viszont rosszul lett időzítve az érkezése, és szerintem az árazása sem sikerült a legjobban. Ha ez lett volna bevezetve először, majd a Pro követte volna akkor láttam volna a logikát benne, de így nem tudom hová tenni.

Minimális az eltérés a fényük között, a felszereltségben viszont annál nagyobb. A Seeker 2 alig kapott tartozékot, míg a Seeker 2 Pro tele van extrákkal. A pro változat az alábbiakban több, mint a sima Seeker 2: övtok, L-dokkoló, hosszú töltőkábel, szilikon betét a testen, gomb körüli visszajelző LED-ek töltöttségről és fokozatról, magasabb fényáram, magasabb fényerő. A “sima” Seeker 2 képes 1 perccel hosszabb ideig világítani turbó módban és van hozzá csuklópánt. Az árbeli eltérés annyira minimális, hogy szerintem a Pro jobb választás, de akinek ez a kialakítás tetszik jobban az sem hoz rossz döntést. Az Seeker 2 tetszett, de az ajánlott plecsni csak a Pro változatnak jár.
Megvásárolható 5 év garanciával a hivatalos importőrtől
kuponos kedvezménnyel:
Olight Seeker 2

Exit mobile version