Site icon Elemlámpa blog

Olight Olantern – lámpás bemutató

Olight Olantern borító

Olight Olantern lámpás teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A piac kikényszerítette, az Olight pedig engedett a nyomásnak, ezért elkészítette az Olight Olantern névre keresztelt lámpását. Első nekifutásra semmi extrát nem találtam benne, de a lámpás gyűjtő énem csak nem hagyta nyugodni ez a modell, ezért beszereztem és már több esetben is használtam, így kellő mennyiségű tapasztalat áll a rendelkezésemre, hogy ezt a cikket megírjam. Ami biztos, hogy teljesen más karakter, mint amit megszokhattunk, ráadásul a LED modul elég hideg fényt ad, ami nem minden esetben kellemes, de a gyakorlat már megmutatta, hogy azért ezzel a fénnyel is együtt lehet élni, és Filléres módosításokkal, gyakorlatilag szemétből megoldható a fény meleg, vagy akár más színűvé változtatása is. Lássunk is hozzá, ismerjétek meg Ti is ezt a lámpást, nem fogjátok megbánni!

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Olantern
Emitter típusa: ismeretlen
Színhőmérséklet: nincs megadva, kb. 5500 K fehér fény, kb. 2800 K a láng modul
Maximális fényáram: 360 lm
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: Polikarbonát “lencse”
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: beépített 7600 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor
Beépített töltés: mágneses csatlakozón keresztül
Módok: 3 – alacsony (30 lumen), közepes (120 lumen), magas (360 lumen)
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömege: 347 g

Doboz tartalma:

Az Olight Olantern a gyártónál megszokott prémium csomagolásban kerül az üzletekbe. A fehér, vastag kartonból készült doboz elegáns, két oldalára a benne lévő lámpás képe 1:1 méretarányban került rá nyomtatásra, ráadásul fényes felületre, ami erős kontrasztot ad, nagyon jól néz ki. A szokásostól eltérően nem oldalra lehet kinyitni a dobozt, hanem a doboz aljáról lehet lehúzni a felső részét. A doboz alsó felébe azonnal láthatjuk az Olantern lámpást, amit kihúzva a szivacsos tartóprofilból hozzáférhetünk az alá elrejtett tartozékokhoz, amik egy újabb kartondobozban lettek elhelyezve. Találunk itt a kezelési utasításon kívül egy mikroszálas törlőkendőt, gyertyaláng fényű LED modult, valamint egy mágneses töltőfejjel ellátott töltőkábelt.

Felépítés:

Az Olight Olantern szakít a hagyományokkal, ugyanis az akkumulátora beépített, nem lehet hozzáférni és cserélni. Illetve lehet, de ehhez szét kell teljesen bontani a lámpást, amit csavarok tartanak össze. Alapvetően csak a felső búrát lehet a lámpásról letekerni, illetve a LED modult lehet kitekerni a testből.

Búra rész:

A lámpás felső része egy egységből áll, ami a lámpás búrája is egyben. A teteje egy gumis borítású műanyag panel, ami a lámpás színével harmonizál, rajta a fekete fém akasztót láthatjuk, ami nagyon ötletesen lett kialakítva, szerencsére a klasszikus lámpások megoldásait ennél a modellnél kamatoztatták. A búra oldala polikarbonátból készül, ami egy eléggé ellenálló műanyag. Természetesen teljesen átlátszó, hogy a lámpás fényét átengedje. Az alsó részén körmökkel csatlakozik a testhez, itt egy gumi tömítőgyűrűt helyezett el a gyártó, hogy védje a természeti hatások ellen a lámpás belsejét. A belső felébe betekintve láthatjuk, hogy felülről egy gyűrűs profil domborodik a LED modul felé. Ennek a szerepe a fény tükrözése miatt fontos, így az alacsony fényáram ellenére is tisztességes mennyiségű fényt tud a lámpás a környezetében szétszórni.

Test rész:

A test rész tartalmazza az elektronika 100%-át. Felül azonnal a LED modult láthatjuk, ez kitekerhető és cserélhető. A fehér modul egy dóm alatt elrejtett LED-ből áll, a gyertyaláng modul lángot imitál formavilágával és a nagyon meleg színhőmérsékletű, már-már narancs fénye pedig vibrál, ezzel erősítve a valódi gyertyalánghoz való hasonlóságát. A modult a testből kitekerve láthatjuk, hogy a lámpás 5 aranyozott tüskével csatlakozik a LED modul alsó felén lévő PCB laphoz.

Ezt alumíniumból mart fészek veszi körül, aminek külső peremén kettő hűtőbordát alakítottak ki, így javítva a LED hűtését. A testbe itt csatlakozik be a búra, ezért itt egy mély, körbefutó árkot láthatunk. Ennek külső peremére az esztétikai élmény növelése miatt egy eloxált alumínium gyűrűt húzott a gyártó, ezen a típusjelölés és a sorozatszám került feltüntetésre, természetesen precízen, tervezett helyen, nem ám csak úgy vaktában ahová sikerül.

Ez alatt már csak a műanyagból készült testet láthatjuk, ami sok élményt nem tartogat, az oldalán 5 darab mélyedés díszíti, a 6. pedig a bekapcsoló gomb, ami érezhetően mélyebben lett elhelyezve, ezért sötétben is könnyebben megtalálható a lámpát kézbe fogva és azt körbe forgatva. A lámpás alja külön darabból áll, és ez is az Olantern színével megegyező színű gumis bevonatot kapott.  Az alján egy körbefutó peremet láthatunk, ami 3 kis lábacskát alkot. Ha szét szeretnénk bontani, mert mondjuk lejárt a 2 év garancia (a beépített akkumulátoros lámpákra ennyit vállal a gyártó), akkor az itt található 3 csavart kitekerve tudjuk megtenni. Én a garancia miatt nem bontottam meg. A talp rész közepén található meg a mágneses töltő csatlakozója: egy aranyozott gyűrű, közepén egy aranyozott körrel.

Mérete:

Egyáltalán nem apró és nem kecses, de még csak nem is könnyű az Olight Olantern lámpása. Néhány társával együtt lefotóztam:

A sorba most csak lámpásokat állítottam az alábbi sorrendben: Első a Nitecore LR30, amit a fiatalabb és kettős áramforrásról üzemelő Nitecore LA30 követ. Utánuk az aprócska, de meglepően nagy fényű ThorFire KL02 lámpás áll, amit az AA elemmel üzemelő Nitecore LA10 CRI követ. Az Olight Olantern láthatóan testes, valamint egészen magas is. Nála sokkal kecsesebb, de hosszabb a Ledlenser ML6 lámpása.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Olight Olantern üzemkész állapotban érkezik a tulajdonoshoz, az akkuban némi töltöttséget is találunk. Gyárilag le van zárva a nyomógomb, amire a gyártó fel is hívja a figyelmet: használatba vétel előtt nyomjuk hosszan le a gombot. Célszerű azzal kezdeni, hogy feltöltjük az akkumulátort, majd, ha ezzel megvagyunk akkor indulhat is a móka. Kis érdekesség, hogy egy picike rázkódásra, pl. megkoppintva a lámpást a kapcsoló körül máris láthatjuk a beépített akkumulátor töltöttségi szintjét. Ha a gombon egyet kattintunk akkor bekapcsol. Ismételt kattintásra kikapcsol. Ha a láng LED modul van benne akkor csak ki és bekapcsolni tudjuk a lámpást, nincs több világítási fokozata.

A fehér fényű modullal ez változik. Ekkor a lámpást bekapcsolva az utoljára használt fokozatban kapcsolódik be, tehát van módmemóriája. 3 fokozat között tudunk váltani bekapcsolt állapotban a gomb hosszú nyomva tartásával, ezek közt körbe-körbe lépked míg a nyomógombot fel nem engedjük. A 30 lumenes alacsony fokozatot a 120 lumenes közepes, és végül a 360 lumenes magas fokozat követi. Nincs villogás, nincs semmi speciális világítási módja. Talán egy rejtett beacon mód (pozíció jelölő villogás) jól jöhetett volna, bár én egy 1 lumenes holdfény fokozatnak is örültem volna. Ha kikapcsolt állapotban 2 másodperc hosszan nyomjuk le a gombot, akkor az alacsony fokozatban kapcsol be.


A nyomógombot le lehet szoftveresen zárni a véletlen bekapcsolás ellen. Ehhez a kikapcsolt lámpáson 3 másodperc hosszan kell lenyomni és nyomva tartani a gombot. Először bekapcsol az alacsony fokozatban, majd kikapcsol és lezárja a lámpást. A zárás oldásához ismét 3 másodperc hosszan kell lenyomni a gombot.

Töltöttség visszajelzés:

A töltöttséget a nyomógomb körüli áttetsző felületen át tudatja velünk az Olight Olantern. Ha ki van a lámpa kapcsolva, de nincs lezárva elég rákoppintani, és 5 másodpercre 5 alkalommal felvillantja a töltöttségi szintnek megfelelő színben a gomb körüli fényt. Zöld fény: 70% feletti töltöttség. Narancs fény: 30-70% közötti töltöttség. Piros fény: 30% alatti töltöttség. Piros villogó fény: 10% alatti töltöttség.

Beépített töltés:

A beépített töltésről nem tudok túl sok információt megosztani, hiszen a beépített akkupakkot tölti, nem tudom ellenőrizni a cellák feszültségét. A gyártóra való tekintettel megelőlegezem a bizalmat, hogy nem tölt az elektronika túl, de ezt megcáfolni sem tudom. Az biztos, hogy egy izmos tápegységből 5,07 V feszültség mellett 1,35 A áramerősséget vett fel a töltés során, tehát a viszonylag magas kapacitás miatt eléggé hosszú a töltési idő, kb. 8 óra. A tartozék MCC3 töltőkábel törésgátlója szokás szerint áttetsző színű. Itt lehet látni, hogy hol áll a töltés. Míg piros fény világít a kábeltörés gátló alatt addig tölti az akkumulátort, majd, ha átváltott zöld fényre akkor még nem fejezi be azonnal a töltést, hanem a leglassabb, a teljes töltést lezáró csepptöltő funkciónál már zöld fénnyel világít.

Ha ekkor levesszük a mágneses töltőcsatlakozót akkor nagyon minimális, szinte elhanyagolható töltöttséget veszítünk csak. Ha ezt a folyamatot befejezte akkor viszont teljesen lekapcsolja a lámpát a tápegységről, tehát nyugodtan rajta hagyható hosszabb időn keresztül is a töltőn. Sok esetben felmerül a kérdés, hogy töltés közben a lámpást lehet-e használni, vagyis megoldható-e a “folyamatos” üzem. Nos az Olight Olantern esetén szerencsére erre is gondoltak a mérnökök, a lemerült lámpás töltőre csatlakoztatva azonnal üzemeltethető tovább.

Tartozék akkumulátor:

Erről sok mindent nem lehet tudni azon kívül, hogy 4 darab 1900 mAh kapacitású 18500 cella van párhuzamosan kötve egy akkupakkba, így a kapacitásuk összeadódik.

Mérések:

Méretei:
– magassága: 136 mm
– legnagyobb átmérője: 71 mm

Tömege: 342,5 g

Mért maximális fényerő bekapcsolás után 30 másodperccel magas módban 66 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 16 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő bekapcsolás után 30 másodperccel közepes módban 21 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 9 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő bekapcsolás után 30 másodperccel alacsony módban 2 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 3 méter hatótávot jelent.

A nyugalmi fogyasztását sajnos megmérni nem tudtam, de a tapasztalatom szerint túlzottan magas a készenléti áramfelvétele, ezért a lámpás kb. 1-2 hónap alatt lemeríti önmagát álló helyzetben! Ennek tudatában vásároljátok meg!

Hőtermelése:

A megszokott 15 perces grafikonon tökéletesen látszik a lényeg:

A grafikon kicsit ijesztően hat(hat) de nem kell aggódni, a hőmérsékletet a LED modul tetején, közvetlen a ráépített diffúzor tövében mértem. A modul széle már sokkal hűvösebb volt a gyakorlatban, egyáltalán nem volt égetően forró, a test pedig minimális mértékben sem melegedett. Persze a LED termel hőt, mi több, a hő leadására alakítottak is ki pici hűtőbordákat a modul fészkének oldalán, de szerencsére nincs annyira meghajtva, hogy ezzel számolnunk kellene.

Futásidő:

A grafikont elkészítettem a futásidőről:

A mintapéldáját láthatjuk annak, hogy hogyan is kellene kinéznie egy stabilizált fényű lámpa grafikonjának. Indítás után szép fokozatosan csökken a fényáram, negyedóra alatt 3%-ot csökken, fél óra alatt 5%-ot, és nagyjából a 2. órára éri el a teljesen stabil 92%-os fényáramot az Olight Olantern. A 414. percben, vagyis éppen csak 7 óra futásidő előtt lép vissza a lámpa holdfény módba, majd az 521. percben kikapcsol. Ez lehetett volna elegánsabb, ha a végén még elketyegett volna 3-4 órát 10-20 lumen körüli “tartalék” fényáramon, de így sem panaszkodhatunk, mert a gyártó által megadott 6,5 órás futásidőt tudja az Olantern.

Érdekességnek a közepes fokozaton is elkészítettem a grafikont. Mindössze 2%-ot csökken a fényáram és az 1241. percben lép vissza a 120 lumenről holdfény módra az Olantern, ami igazán szép eredmény. Az 1523. percben kapcsol ki teljesen.

Fénye:

Talán a teszt egyik leginkább tanulságos pontjához értünk, ahol a fényét láthatjuk a lámpásnak. Beltérben fotóztam le, de kültéren is használható a fénye tábori körülmények között. Íme az elkészült fotók:

Jó sok lámpást fotóztam össze, a sorrend így alakult: első képen a Nitecore LA10 CRI AA elemmel vagy akkuval üzemelő lámpásának fénye látható. Őt a picike méretű, de már lítium-ion akkuval üzemelő ThorFire KL02 követi. Ezek után a tesztalany Olight Olantern közepes fokozatának 120 lumenes fénye látható. Most már a “teljes értékű” lámpások következnek, amik 18650 akkuval üzemelnek. A Nitecore LR30 hidegebb fényét a Nitecore LA30 melegebb fénye követi. Ezek viszonylag irányított fényű lámpások, érdemes megfigyelni, hogy lefelé csak a plafonról visszaverődő fény jut. A kedvenc lámpásom, a Ledlenser ML6 magas fokozatban nyújtott fénye ránézésre megegyezik az utána következő Olight Olantern magas fokozatának fényével, ez utóbbi fénye hidegebb színhőmérsékletű. Az utolsó képen a Ledlenser ML6 boost módban elérhető maximális fénye látható.

És itt még nincs vége! Apró trükkel könnyedén testre szabható az Olight Olantern fénye, ha a hidegebb színhőmérséklet nem tetszene, esetleg más, speciálisabb fényre lenne szükségünk. Nézzétek csak:

Az első fotón a láng LED modul fénye látható. Második képen az Olight Olantern magas fokozatban látható fényét fotóztam le. Eztán fogtam és kivágtam egy kb. 156 mm hosszú és 42 mm magasságú téglalapot pauszpapírból, és a lámpás búrájának a belső felébe helyeztem. Ez így diffúzorként működött, a lámpás fénye kevésbé volt “szúrós”, a fényt sokkal jobban szórta, mint látható a harmadik képen. PET palackokból is vágtam ilyen méretű darabokat. A kék fényt adó darab Fanta bodza palackból készült, a sárgás, magas színhőmérsékletet adó palackban Hohes C üdítő volt. A zöld fényt a Mountain Dew neonzöld palackja szolgáltatta, míg a piroshoz Magnesia Red üvegét daraboltam méretre. Bekerülési költség mondhatjuk 0 Forint, de a végeredmény értékes 🙂

Konklúzió:

Már bekapcsolás után elámultam, hogy a gyári 360 lumen fényáram mennyire “sok” fényt is jelent a gyakorlatban. Egyes tesztek alapján jócskán túlteljesíti a megadott fényáramot az Olight Olantern, amit a látottak alapján el is hiszek. A fénye “szúrós”, pontszerű, a magas fokozatban szinte kellemetlen belenézni. Ez elsőre elég kiábrándító tulajdonságnak tűnt, a gyakorlatban mégis jól vizsgázott. Kézben lógatva és úgy bandukolva az erdőben előttem-mögöttem bőséges fényt juttatott a környezetembe, másik lámpa nélkül is bőven tudtunk a fényénél sétálni az ösvényen ketten is. Ekkor egyáltalán nem volt zavaró sem a hideg színhőmérséklet, sem pedig a pontszerű fényforrás, mert nem világított a szemünkbe. A következő gyakorlati bevetésén a tábor területét kellett megvilágítania, amit egy faágra, kb.2,2 méter magasságban felakasztva végzett el hibátlanul az Olantern. Ezt olyan sikeresen tette, hogy még magam is meglepődtem rajta, ugyanis a lámpától 15 méterre még tökéletesen látni lehetett a területen, igaz ekkor épp hó fedte a tájat.

Persze vannak árnyoldalai is, azokról sem szabad hallgatni. Például jó lett volna, ha cserélhető lenne az akkuja. Ekkora kapacitás mellett felmerül a kérdés, hogy miért nincs rajta USB kimenet, hogy powerbank funkciója is legyen? A fénye is lehetne neutrális, vagy kicsit melegebb színhőmérsékletű. Ez utóbbi egyébként kis házi barkáccsal mint fentebb láthattátok megoldható. Ezt mondjuk szeretem, hogy könnyen lehet ilyen módon Fillérekből testre (feladatra) szabni a fényét. Ez is egy nagy plusz számomra az Olantern esetén. A láng modul jópofa, éjszakai irányfénynek igazán hangulatos. Nem kiemelkedő a kategóriájában, mert a többi gyártó már sokkal több tapasztalattal rendelkezik lámpás gyártás terén. Viszont a kezdő lépést megtette az Olight, innentől már nyitva áll a lehetőségek tárháza számukra, hogy tovább tudják csiszolni a rendelkezésre álló alapokat a tökéletesség felé.

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Olight Olantern

Exit mobile version