Site icon Elemlámpa blog

Olight Javelot Pro – vadász szett teszt

Olight Javelot Pro Pannon Vadász szett teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
A szettről
Konklúzió

Bevezető:

Elérkeztünk a vadász szettek tesztjének általam birtokolt “királyához”, ami annyit jelent, hogy ez a könnyen beszerezhető vadászlámpák csúcsa hazánkban. Nyilván léteznek drágább és nagyobb hatótávval rendelkező lámpák is, de az Olight Javelot Pro minden bizonnyal kiemelkedik az átlagos elemlámpák közül. Természetesen már ez is az 1 kilométeres kategóriába esik, hiszen hatótávja még magasabb is ennél. Az előd M3XS-UT Javelot igen kedvelt lámpa a mai napig a vadászok közt. A Javelot Pro azonban még magasabbra emeli a felhasználói élményt. Már Cree XHP35 HI LED-et használnak, valamint az akkumulátor választást sem bízzák a vásárlóra, hiszen egybeszerelt akkupakkot kap a vevő a pénzéért, így valóban azt fogja nyújtani a felhasználóknak, amit a gyártó is elképzelt. Valamint egy igencsak látványos elemlámpát. Nézzük is meg, hogy milyen ez a szett és maga az elemlámpa.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Javelot Pro
Emitter típusa: Cree XHP35 HI NW
Maximális fényáram: 2100 lm
Maximális fényerő: 291600 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: alumínium SMO
Kapcsoló típusa: kétállású mikrokapcsoló
Áramforrás: gyári akkupakk (benne 2 darab 18650 lítium-ion akkumulátorral)
Módok: 4 (alacsony, közepes, magas, turbó)
Beépített töltés: mágneses csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 380 g

Doboz tartalma:

Az Olight Javelot Pro “Pannon Vadász” szett rendkívül masszív, igényes műanyag kofferben kerül szállításra. Meglepő módon a doboza a Warrior X dobozához hasonlóan magyar nyelvű nyomtatást kapott a gyártósoron. Ezt is a magyarországi importőr, a Leitz-Hungária kérésének megfelelő alkatrészekből állították össze gyárilag. A dobozt kinyitva a tetőben “tojástartó” profilos szivacsbetétet találunk, míg az alsó részére lézer vágott szivacs betétet került. Sajnos ennél nem kapott plusz flokkolt réteget a szivacs, de így is elég jól néz ki, minőségi benyomást kelt. A csomag része a Javelot Pro elemlámpán kívül a töltéshez szükséges MCC5V jelzésű mágneses töltőfej, Olight RWX mágneses lengőkapcsoló. Az előző szettnél megismert Olight X-WM03 minőségi mágneses szereléken kívül FSR51-G zöld és FSR51-R vörös színszűrőket találunk a dobozban. Nem utolsó sorban ebben a szettben is kapunk UCC2A szivargyújtó adaptert a töltőkábelhez, amivel menet közben is tölthetjük a lámpánkat.

Felépítés:

A klasszikus 3 fő részből áll össze az Olight Javelot Pro elemlámpa:

Fej:

Először is a meglepetés: egyáltalán nem hatalmas az átmérője! Ok, nem egy normál zseblámpa méret, de az eddigi legkisebb átmérővel rendelkezik, amit én kilométer feletti lámpánál láttam. Ha valami, akkor ez bizony jelentősen befolyásolja a lámpa hordozhatóságát, jelen esetben pozitívan. A mindössze 63 mm átmérőjű, kék színű titán karbonitrid PVD bevonattal ellátott rozsdamentes acél fogazott bezel gyűrűvel kezdődik a fej. Ez lett beragasztva a fejbe, ahol a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott keményített ásványi üvegből készült lencsét szorítja hatalmas gumi tömítő gyűrűvel a mély, sima felületű (SMO) reflektornak. A reflektor aljában fehér központosító gyűrűn fekszik fel a Cree XHP35 HI LED köré, tökéletesen központosan. Mivel ragasztva van a bezel gyűrű, ezért szétbontani nem tudtam.

Külső felén végre olyan mintázatot alakítottak ki, ami valóban megakadályozza, hogy a lámpa elguruljon. Manapság már egyre kevésbé figyelnek erre, pedig egészen fontos szempont. Ezt 6 darab mély, leginkább konvex deltoidra hasonlító, de lekerekített csúcsokkal rendelkező bemarással érték el. Ezek közt kettő hosszanti, rövidebb bemarás már csak díszítő jelleggel lett kialakítva. A fej ahogy haladunk hátrafelé összeszűkül, és 3 majdnem körbefutó barázdát találunk, amik valóban funkcionális hűtőbordákat alakítanak ki a fej tövében, ahol a LED a keletkező hőt közvetíti a külvilág felé.

A kis szigeten, amit a barázdák közt hagytak lett az elektronikus kapcsolónak a fészke kimarva, amit egy fekete gumi nyomógombbal fedtek be. A gombot a bezellel harmonizáló kék PVD bevonatos rozsdamentes acél gyűrű szorítja a helyére, alatta a gyártó jelölése olvasható az immár még kisebb átmérőre szűkült fejen. Ezen a sima gyűrűn 180 fokkal elfordítva a típusjelölést és a sorozatszámot is megtaláljuk. Enyhe letöréssel még kisebb átmérőre szűkül a fej, hogy végül egy kb. 5mm hosszúságú gyűrűvel, ami éppen csak nagyobb átmérőjű, mint a test, véget is érjen. Belső felében jól láthatóan egy bevonatok nélküli alumínium peremre fekszik fel a driver, tehát az egész fej elölről lett összeszerelve. A driver PCB lapján egy nagyobb átmérőjű aranyozott rugót láthatunk, melynek belsejében egy kisebb átmérőjű, különálló érintkező, szintén aranyozott rugót helyeztek el.

Test:

A test egyben egy akkupakk. Elméletileg bontható, gyakorlatilag pár próbálkozás után feladtam, jelöljük meg, hogy ebben nem fogunk házilag akkut cserélni. A testbe kettő darab 3500 mAh kapacitású 18650 lítium-ion akkumulátor van sorba kötve. A fej felőli végén lévő menetről az eloxálás el van távolítva, a menet trapéz profilú, finoman jár. Végénél egy gumi tömítő gyűrű zárja a bejutó folyadékok és por útját. Eztán az 1″ átmérőjű test végig egyedi mintázatot kapott, jelenleg összetéveszthetetlen más modellekkel. Az agresszív kialakítású bordázat előtt egy “bevezető profil” látható, majd következik az egyedi textúra, amit végül a bevezető darabhoz hasonló gyűrű zár le. Eztán máris a zárókupakot tömítő gumigyűrűt láthatjuk a végig eloxált, jó minőségű, trapéz profilú menet előtt. A test elején a PCB lapon középen egy réztömböt, körülötte pedig egy réz gyűrűt láthatunk. A test hátsó felén hasonló a helyzet, de itt a középső réz tömb körül lévő réz gyűrűnek más a kialakítása.

Zárókupak:

Lassan mondhatom, hogy a már “ismert” új típusú taktikai modellekre jellemző fém nyomógombos, kettős nyomáspontú kapcsolót láthatjuk. Azonban ez nem csereszabatos a Warrior X zárókupakjával, csak hasonlít rá. Kívülről egy bevezető gyűrű után kiszélesedik a zárókupak, majd két barázda fogja közre a 10 hosszanti bemarással felosztott kb. 11 mm hosszú mintázott részt. A zárókupak végénél egy sima gyűrűvel záródik, ami 45 fokban letörve a zárókupak végére vezet. Itt a külső fém gyűrű egy picit kiáll a zárókupak síkjából, majd középen a szintén fém nyomógombot láthatjuk, ami műanyag szigeteléssel van elválasztva a külső gyűrűtől. A kapcsolója ennek a modellnek is kettő nyomásponttal rendelkezik.

Belső felében akárcsak az előzőleg tesztet Olight modellnél, itt is több részre van osztva az érintkező felület. A külső alumínium gyűrűre fekszik fel a test, a belső, nagyobb átmérőjű aranyozott érintkező már az akkupakkal hozza létre az elektromos kontaktot, akárcsak a közepén található aranyozott réztömb.

Mérete:

Méretes, de nem gigászi az Olight Javelot Pro elemlámpa:

A fotón egy sima egyszerű 18650 akkumulátor látható a sor elején, ami a sokak által ismert Convoy C8+ elemlámpa követ, aminél hangyányit hosszabb, de nagyobb átmérőjű az UTorch UT02 thrower. A tesztben az erősebb thrower szerepét tölti be a Convoy L2 ezüst változata, ami Cree XPL-HI LED-del van szerelve, és egy, vagy kettő darab 26650 akkuval üzemel. Nála sokkal kecsesebb, de picit hosszabb az Olight Javelot Pro, aminek egyedi mintázatú teste vonzza a tekintetet.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Olight Javelot Pro teljesen üzemkészen érkezik a felhasználóhoz, bármely változatban is vásárolja meg. Az akkumulátor a testbe van szerelve, ezért feltöltés után máris használatba lehet venni a lámpát. Kettő elektronikus kapcsolóval lehet vezérelni, melyből egyik a két nyomáspontú kapcsoló a zárókupakban található, valamint egy egyszerű elektronikus kapcsolót a fej oldalán helyeztek el. A kettő kapcsoló egymástól függetlenül is működteti a lámpát!

Zárókupak nyomógombja:

A zárókupakon lévő kapcsolóval tudjuk a legegyszerűbben kezelni a lámpát. Ha félig nyomjuk le és gyorsan felengedjük a gombot akkor az alacsony fokozatot (15 lumen) tudjuk bekapcsolni. Ha félig lenyomjuk és nyomva tartjuk több, mint 1 másodpercig a nyomógombot akkor a “taktikai” pillanatnyi felkapcsolást érjük el, a nyomógombot felengedve azonnal elalszik a lámpa fénye. Ez nagyjából szoftveresen imitál egy forward clicky kapcsolót. A gombot teljesen benyomva a turbó fokozatot (2100 lumen) kapcsolhatjuk be. Itt is rövid gombnyomással fixen felkapcsolhatjuk a lámpát, 1 másodpercnél hosszabban lenyomva viszont a pillanatnyi felkapcsolást érjük el. Alacsony fokozatból bármikor tudunk teljes gombnyomással turbó fokozatra váltani. Ha az oldalkapcsolóval egyéb fényerőt állítottunk be akkor a gombot félig lenyomva kikapcsoljuk a lámpát. Ha nem a turbó mód aktív akkor a gomb teljes lenyomásával a turbó módot aktiváljuk. Amennyiben az oldalkapcsolóval a turbó módot aktiváltuk akkor a zárókupak kapcsolóját megnyomva mindenképp kikapcsol a lámpa.

 Oldalkapcsoló:

Az oldalkapcsoló akár teljesen függetlenül is működhet a zárókupakon lévő kapcsolótól. Régebben volt már ilyen lámpám, de ott mindkettő kapcsoló minden fokozatot kapcsolt és nem is igazán láttam, hogy mi értelme van, mire gondolhatott a “költő”. Mivel itt erről szó sincs, ezért világos, hogy minek mi a funkciója. Az összes elérhető fokozatot csak ezzel a gombbal tudjuk kapcsolni. A nyomógombot kb. 0.7 másodpercre nyomva tartva tudjuk a lámpát bekapcsolni. Ha már bekapcsoltuk – függetlenül a bekapcsolás nyomógombjától – a soron következő fokozatot tudjuk elérni rövid gombnyomással. Alacsony (15 lumen), közepes (150 lumen), magas (600 lumen) és a turbó (2100 lumen) fokozatokat tudjuk kapcsolni, ebben a sorrendben és ismétlődve. Kikapcsolni a gomb hosszú, kb. 0,7 másodperces nyomva tartásával tudjuk. Az időzítés mondhatni tökéletes, nincs olyan érzésem, hogy sokáig kell nyomva tartani.

Beépített töltés:

A beépített töltéshez a gyárilag mellékelt MCC5V mágneses töltőfejre lesz szükségünk, amit a zárókupakra feltapasztva tudunk aktiválni. Egyszerű szerkezet logikus működéssel, amire mindenki vágyik. A töltőkábel végén USB csatlakozót találunk, amit a megfelelő áramforrásba helyezve a gyártó állítása szerint hamarabb, vagy maximum 4,5 óra alatt feltölthetjük. Töltőáramot nem említenek, de azt igen, hogy  2 A áramerősséget biztosító aljzatba ajánlott dugni a töltőkábelt. Mivel kíváncsi vagyok ezért ezt is kipróbáltam: kikapcsolásig merítettem az elemlámpát. A kedvenc izmos tápegységembe dugtam a töltőkábel USB csatlakozóját, majd felpattintottam a lámpa végére a mágneses töltőfejet. A töltés során pirosan világít a töltőfej tövében lévő kábel-törésgátló, ami miután végzett (4 óra 3 perc után) átváltott zöld fényjelzésre, a tápegységről leválasztotta teljesen a töltőelektronika. Az általam mért töltőáram 1,75 A áramerősségű volt 5,20 V feszültség mellett, ami nem rossz eredmény, nincs okunk panaszra.

Töltöttség visszajelzés:

Rendelkezik a Javelot Pro töltöttség visszajelzéssel is, mely a fej oldalán lévő nyomógomb közepén lévő kis világító pöttyel kommunikál a használóval. A visszajelzés folyamatos, bármikor érintés nélkül ellenőrizhető az akkumulátor állapota! A gomb közepén lévő kis pötty a színével jelzi 4 fokozatban, hogy hol áll az akkumulátor töltöttségi szintje. 75% töltöttség felett zölden világít, 75-30% közt narancssárga színnel, míg 30-10% töltöttség között piros színnel. 10% töltöttség alatt a piros fény villogni kezd, jelezvén, hogy hamarosan teljesen lemerül az akkumulátor.

Tartozék akkumulátor:

Itt elég nehéz dolgom van, mivel a tartozék akkumulátor valójában egy tartozék akkumulátor pakk. Itt ki kell emelnem, hogy a sorba kötött akkuknál nem duplázódik meg a kapacitás, mivel a feszültség is változik. Ellenben így is ki tudjuk számolni, hogy mennyi energiát képes tárolni az akkumulátor. Ehhez a matek: feszültség * kapacitás = tárolt energia mennyisége.
Gyakorlatba átültetve: 18650 akku 3500 mAh kapacitással: 3,6 V * 3,5 Ah = 12,6 Wh.
Az akkupakkban a feszültség 7,2 V, a kapacitása pedig 3500 mAh a gyártó állítása szerint, tehát az általa végezhető elektromos munka 7,2 V * 3,5 Ah = 25,2 Wh. Tehát a 3500mAh kapacitástól ne ijedjen meg senki, természetesen dupla üzemidőt nyújt, mintha csak egy akkuval üzemelne. Az akkupakk megvásárolható külön is, a cikkszáma: BPTJ-PRO.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 245 mm
– legnagyobb átmérője: 63 mm

Tömege: 372 g tartozék akkumulátor pakkal mérve.

Mért fényerősség turbó fokozatban: 289000 cd – FL1 szabvány szerint  1075 m hatótáv.
Mért fényerősség turbó fokozatban visszalépés után: 125600 cd – FL1 szabvány szerint 708 m hatótáv.
Mért fényerősség turbó fokozatban Olight RWX lengőkapcsolóval: 274000 cd – FL1 szabvány szerint 1046 m hatótáv.

Hőtermelése:

A 15 perces grafikonban jól látszik a lényeg:

A jól meghajtott LED termeli a hőt, a bekapcsolást követő 5. percnél éri el a csúcs-hőmérsékletét, majd a hővédelem visszavesz a fényáramból, és azonnal hűlni is kezd a fej, az 1000 lumen körüli értékre visszavett fényáram mellett már nem termelődik számottevő hő. Fontos megjegyeznek, hogy a fej legmelegebb pontján ugyan felmelegedett 66°C fölé is a hőmérséklete, azonban csak ezen a ponton (a fej hűtőbordáinál) vált a lámpa foghatatlanul meleggé, a test kellemesen langyos volt csak, nem vált foghatatlanná.

Futásidő:

Az igazán erős turbó fokozatot sajnos nem tudja sokáig tartani az Olight Javelot Pro, pedig milyen jó is lenne. Persze így is melegszik, valószínűleg ha 10 perc lenne a turbó mód akkor elégetné önmagát. Szégyenkeznie azonban így sem kell, mert a turbó fokozat nem csak pár másodperces és nem is 1-2 perc. Bekapcsolása után azonnal zuhanni kezd a fényáram, persze csak módjával, a melegedés miatt. 2 perc után 94%-on áll, 3 percnél 90%-on, 4. percnél 88%-on, majd csökkenni kezd, 5.percben már csak 83%, majd 6,5 perc után 46%-on stabilizálódik a fényáram. Ezt tartja is stabilan 134,5 percig, majd visszalép 35%-os fényáramra, amit újból stabilan tart a 153,5. percig, amikor lelép az 1 lumenes “biztonsági” módba, majd 155 perc után ki is kapcsol.

Fénye:

200 méter:

Természetesen a 100 méter ennek a lámpának sem téma, ezért egyből a 200 méteres távolság fotózásával kezdtem.

A sorozat első tagja a sokak által ismert Convoy C8+ elemlámpa, ami a 200 méteres távolságot átvilágítja láthatóan. Utána már egy nagyobb méretű és teljesítményű elemlámpa következik, az UTorch UT02, ami meglepő módon ugyan úgy Cree XHP35 HI LED-et használ, mint a tesztalany Javelot Pro. Őt a Convoy L2 követi, ami láthatóan erősebb fényével világítja meg de szűkebben a barlang bejáratát. A sorban a legerősebb thrower az Olight Javelot Pro ami nem csak erősen, de egészen szélesen is világítja meg a barlangot, valamint a környező fákat. A képeket elkészítettem a zöld, majd a vörös szűrőt felszerelve is, természetesen nem akadály a távolság ezek használatával sem. A színhőmérsékleteket is érdemes megnézni, az L2 hidegebb színe mellett a Javelot Pro neutrál fénye meglepően jól adja vissza a környezet színeit is.

578 méter:

Ez a távolság már nagyobb falat, de nem az Olight Javelot Pro számára:

Igazándiból itt válik láthatóvá a throwerek közti valós különbség. Egyből a Convoy C8+-al kezdem a sorozatot, ami bizony itt már elvérzik, hiszen a fénye a túlparton már nem igazán látszik. Az őt követő UTorch UT02 Cree XHP35 HI LED-del szerelve és nagyobb reflektorral sem nyújt kiemelkedő teljesítményt, de azért a fénye már szabad szemmel is érzékelhető a túlparton. A Convoy L2 szűk fénycsóvája egyértelműen legyűri ezt a távolságot, a túlparton szabad szemmel is láthatóan megvilágítja a partszakaszt és közvetlen környezetét. Az utolsó képen pedig a tesztben szereplő Olight Javelot Pro fénye látható. Brutális mennyiségű fény, a fénycsóva nem szűk, elég nagy felületet világít meg. Nem csak a partszakaszról verődik vissza a fénye, hanem a partra ültetett  fasor egészét is megvilágítja határozottan, erősen.

A szettről:

A vadász szettben megvásárolt Olight Javelot Pro elemlámpát minőségi dobozban kapjuk meg, mely első ránézésre bombabiztos hatást kelt. A minőségi kofferben tökéletes védelemben utazik a lámpa, és ugyan nem annyira igényes a belső kivitelezése, mint az Olight Warrior X Pannon Vadász szettben volt látható, mégsem vagyok csalódott, mert ez is elég előkelő. Egyetlen negatívum amit talán meg tudok említeni, hogy nem kapjuk meg a lámpához az övtokot, ami hasznos lenne. A mágneses töltőfej előnye, hogy így a lámpába sehogy sem jut belülre kosz vagy nedvesség, hátránya viszont, ha nincs velünk akkor nem igazán tudjuk hogyan tölteni, hiszen az akkumulátor sem kivehető a testből.

Ennek oka, amit a gyártó hangoztat is, hogy csak így tudják a specifikációban leírt üzemidőt és fényerőt garantálni. A tartozék szivargyújtó adapternek hála út közben is tudjuk a lámpát tölteni. Az RWX lengőkapcsoló most is kiválóan tette a dolgát. A színszűrők minőségi darabok, akárcsak a tartozék X-WM03 mágneses szerelék, ami egészen stabilan megtartotta a lámpát, azonban a gyors sorozatoknál ezzel is elmászott picit a csövön. A sorozatról készítettem egy videót is, természetesen semmi vibrálás, vagy módváltás nem történik a lövések során:

 

Konklúzió:

Előre szögezzük le, ez nem egy fizetett promóció, ez valóban a saját véleményem tükrözi. Szóval az utóbbi időben ez a legjobb thrower ami a kezeim közt megfordult. Iszonyatos tartalék, iszonyatos távolság, logikus működés, egyszerű használat jellemzi. Már-már azt mondom örülök, hogy a Javelot Pro Pannon Vadász szettben nincs benne az övtok, mert így bele tudok végre valamibe kötni. A visszafogott mérete ellenére iszonyatos őserővel tör a fény elő a nem kirívóan méretes fejből, ráadásul a turbó fokozatot 5 percig valóban tartja is, ami hibátlan ebben a kategóriában, miközben nem lézer módjára csak egy pöttyben világít, hanem egészen széles a hotspot. Persze ez sem általános használatra való elemlámpa, de amire készült arra tökéletes. Igazából a hatótáv is már több, mint elegendő, mivel szabad szemmel egyszerűen nem látni mi van a fénycsóva végén, olyan távolra világít.

Létezik, mi több van is olyan lámpám, ami tud 2 km-es távot, de akkora nagy, hogy őszintén szólva elő sem szoktam venni. A Javelot Pro ellenben a korrekt méretei miatt hordozható marad és a magas fokozatban tud szabvány szerint 540 méteres hatótávot, ami nem csak vadászatra elegendő, hanem minden egyéb más feladatra is, és ebben a módban tud 5 órás üzemidőt! A mágneses töltés végre gyors, nem spórol az árammal, az RWX mágneses szerelék pedig még mindig nagyon tetszetős és valóban egy pillanat alatt felpattan a helyére. A körítés, a minőségérzet és a tudás mindenféle elfogultság nélkül mondom, a csúcsra emeli ezt a modellt. Biztosan van ennél is jobb, biztosan van még drágább is, de higgyétek el, ennél többre nem lehet szükség, mert irreálisan nagy távolságra is láthatóan és erősen elvilágít a Javelot Pro.

Aki nem szeretne kompromisszumokat kötni, csak minél távolabbra ellátni éjjel, annak felesleges tovább keresgélnie, a Javelot Pro elemlámpa megvásárolható 5 év teljes garanciával (kivétel az akkumulátor, arra 1 év a jótállás) a hazai importőrtől közvetlenül, kuponnal még jutányosabb árazással. Méltó utódja az M3XS-UT Javelot “Magyar Vadász” fegyverlámpa szettnek, kifejezetten ajánlott vétel részemről!
Olight Javelot Pro – fekete elemlámpa
Olight Javelot Pro – homok színű elemlámpa
Olight Javelot Pro Pannon Vadász szett – a tesztben szereplő vadász szett

Exit mobile version