Site icon Elemlámpa blog

Olight i5T EOS – elemes EDC elemlámpa

Olight i5T borító

Olight i5T EOS elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Szeretem váltogatni a gyártókat a cikkek között, hogy ne jöjjön egymás után többször is ugyan attól a gyártótól elemlámpa, de most épp egy perc szabadidőm sincs, ezért ismét egy Olight elemlámpáról fogok írni. Ez egy egyszerű, elemmel működő elemlámpa. Már régebben szemet vetettem az M1T Raider típusra, de az “csak” CR123 elemmel működik, ami ugyan Amerikában olyannyira elterjedt, mint itt a ceruza elem, itthon mégis drága lenne üzemeltetni. Ezért aztán nagy volt az örömöm, mikor az Olight i5T típust bemutatták, mert a “DNS” mintát megkapta ez is, de végre AA elemmel üzemelt, amit lehet helyettesíteni NiMH akkuval is, szóval olcsón üzemeltethető, bárhol kapható hozzá elem, és még jól is néz ki. Nem nagyon bonyolította túl a dolgot a gyártó, mert csak két fokozat került a lámpába, ami EDC felhasználás során végül is elegendő. Ismerjük meg kicsit közelebbről is ezt a kis gyöngyszemet.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: i5T EOS
Emitter típusa: Osram P9
Színhőmérséklet: nincs specifikálva, kb. 6000 K
Maximális fényáram: 300 lm
Maximális fényerő: 910 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: forward clicky
Áramforrás: 1 darab AA alkáli elem, vagy NiMH akkumulátor
Beépített töltés: nincs
Módok: 2 (alacsony, magas)
Vízállóság: IPX8
Tömege: 60 g (klipsszel és alkáli elemmel)

Doboz tartalma:

Picike, de jó minőségű dobozban kerül forgalomba az Olight i5T EOS elemlámpa. A matt fényű, enyhén textúrázott dobozra fehér alapon szürke betűkkel van gyártói specifikáció és a típusszám feltüntetve. A doboz elején a megszokott 1:1 méretarányú, színes fényképet láthatjuk a dobozban található elemlámpáról, viszont ennél nem fényes a felülete, ahogy a vastag dobozos modelleknél megszokhattuk. A csomagolást kibontva egy műanyag panelt lehet kicsúsztatni belőle, amiben az elemlámpa van rögzítve. A lámpában van egy tartozék alkáli elem, a doboz pedig tartalmaz még egy több nyelven írt (köztük magyar is!) kezelési utasítást. Semmi egyéb tartozékot nem adnak ehhez a picike elemlámpához.

Felépítés:

Érdekes darab az Olight i5T EOS elemlámpa, igazából nem is találtam meg a nyitját, szóval csak kettő darabra tudtam bontani:

Fej + test:

A fej és a test egy egységet képez, egy fémdarabból lett kialakítva. Nem tudtam szétbontani a lámpát, sajnos számomra is rejtély, hogyan lett összerakva a gyárban. Ötleteim vannak, de a garanciát nem szeretném bukni, ezért nem bontottam meg. A test közel azonos átmérőjű a fejjel, mondhatjuk, hogy egy egyszerű “cső” lámpa adja az alapját. Elején nincs bezel gyűrű, egyből a hatalmas TIR lencsét látjuk, középen a LED-del, amit a gyártó csak “high performance” néven említ. A valóságban egy Osram P9 hidegfehér színhőmérsékletű LED van a fejben a lencse alatt. A fej rész oldala teljesen sima felületű, egyik oldalán az Olight felirat látható, másik felén pedig a típusjelzés és a sorozatszám. A képzeletbeli fej részt egy körbefutó vékony barázdával zárta le a gyártó.

Innen már a test rész következik, ami a jelenleg forgalomban lévő modellnél színben eltér az általam birtokolt limitált (Coronavirus donation sale) kiadástól. Több modellen is látható volt már a “DNA” becenevű textúra, az M1T Raider, majd az i3T EOS modelleken is találkozhattunk már ezzel. Szerencsére megkapta az i5T EOS is, ezzel emelve ki a modellt a többi elemlámpa közül.  A körbefutó minta egy egyszerű, csavart barázda, mégis nagy mértékben javítja a lámpa csúszásmentes fogását. A minta végét követően egy széles, teljesen körbefutó, picike mélyedést találunk, ebbe lehet a tartozék klipszet felpattintani, ami a boltban kapható modellnél kék színű bevonatot kapott, nálam ez fekete. A test végén egy keskeny gyűrűvel van lezárva, ez sima felületű, egyik oldalán a CE megfelelőségi jelzés látható. Belső felében a driver hátsó része látható, sajnálom, hogy nem rugóval, hanem csak egy sima réztömbbel csatlakozik az áramforrás pozitív pólusához.

Zárókupak:

A zárókupakot letekerve először az tűnt fel, hogy mennyire nehéz. Ennek oka is hamar láthatóvá válik. A külső alumínium borításba egy hatalmas réztömb van csavarva, erre lett elhelyezve a gumi tömítő gyűrű, valamint a trapéz profilú, finoman és pontosan járó menet is. Közepében egy fekete műanyag szigetelés által képzett szigeten aranyozott rugóval csatlakozik az áramforrás negatív pólusához. Az oldalsó alumínium köpeny végig hosszbordázott, könnyen tekergethető ezek segítségével. A zárókupak végén lévő kapcsoló “taktikai” jellegű, a testből kiálló forward clicky kapcsoló. E miatt gyertyaként nem felállítható az i5T EOS.

 

Mérete:

Íme pár vetélytársával összemérve:

A sorban az alábbi sorrendben állnak a lámpák: A tartozék AA méretű alkáli elem a sorban az első. Nem sokkal magasabb nála a Zebralight SC5w elemlámpám, ami szintén alkáli elemmel, vagy NiMH akkuval működik. Szintén ez az áramforrása a Convoy T2 elemlámpának, ami már hosszabb nála. A tesztalany Olight i5T EOS elemlámpa talán egy milliméterrel sem magasabb mint az előző volt, de sokkal vékonyabb nála. Az egyik kedvenc EDC elemlámpám követi, az Olight S2R Baton II modell, ami ahhoz képest, hogy már 18650 akkuval üzemel, mégis visszafogott méretek jellemzik. A sorban az utolsó az Astrolux S1, ami már magas fényáramával tűnik ki a tömegből, de az előzőektől jóval méretesebb példány. 

Üzembe helyezés, kezelés:

A gyártói csomag része egy alkáli elem, tehát ha kivettük a szigetelő lapkát az elem negatív pólusáról akkor azonnal használatba is vehető az Olight i5T EOS elemlámpánk. A menüje nincs megbonyolítva, de úgy is fogalmazhatok, hogy nincs menü, csak kettő fokozat.

A lámpa minden esetben alacsony fokozatban kapcsol be. Ha a gombot félig lenyomjuk, majd felengedjük és gyorsan ismét lenyomjuk, akkor átlép magas módba. A lámpa csak akkor marad bekapcsolva, ha a gombot teljesen, kattanásig lenyomjuk. Eztán már nincs lehetőségünk a világítási módon változtatni, azt bekapcsolás előtt kell megtennünk, cserébe a gombot félig lenyomva elkezd világítani az elemlámpánk bekapcsolás nélkül is.

Limitált kiadású réz változatban is megvásárolható az i5T EOS

Mérések:

Méretei:
– hossza: 95 mm
– legnagyobb átmérője klipsz nélkül: 17,7 mm

Tömege áramforrás nélkül: 40 g

 

Mért maximális fényerő LR6 alkáli elemmel, bekapcsolást követő 30. másodperc után magas módban 600 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 49 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő NiMH akkumulátorral üzemeltetve, bekapcsolást követő 30. másodperc után magas módban 1125 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 67 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

Az alacsony fényáram miatt várható, hogy nem fog melegedni az Olight i5T EOS elemlámpa, de azért ellenőriztem:

NiMH akkuval végeztem el a 15 perces tesztet. Ez idő alatt mint a grafikonból is látható nem kell semmiféle melegedésre számítani. Bekapcsolást követően enyhén kezd emelkedni a hőmérséklet, majd 3 percen belül ez megáll és máris nagyjából konstans 34°C hőmérsékletre áll be a lámpa legmagasabb hőfoka.

Futásidő:

A grafikonon látható a teljes futásidő egy IKEA Ladda NiMH akkut használva hogyan alakul. A magas módban is látható, hogy visszalép a lámpa. A 300 lument 3 percig tartja, majd visszalép annak 52%-ra (~156 lumen), ezt rettentő sokáig, szám szerint a 153. percig tartja. A 174. percre folyamatosan halványodva visszalép 12%-ra (~36 lumen) amit már csak 6 percen át tud stabilan tartani, majd újabb visszalépés látható 1%-ra, ami nagyjából 3 lumennek felel meg. Ezt az 500. percig tartja, majd lelép holdfény módra, de itt a LED már csak épp világít. A lámpa 544 perc után kikapcsolt. A második grafikonon azt láthatjátok, hogy visszalépés után ki, majd újra bekapcsolva a lámpát folyamatosan a magas fokozat csúcsértékén járatva hogyan viselkedik. Láthatóan nem zavartatja megát, többször is képes egymás után újra a maximális fényáramot nyújtani, a visszalépés időzített. Mivel a lámpa nem tud túlmelegedni ilyen alacsony fényáram mellett ezért hővédelem ebbe a modellbe nem került.

Fénye:

EDC elemlámpáról lévén szó nem igazán életszerű az elkészült képek helye, hiszen nem ezzel kell elindulni terepre. Ettől függetlenül itt is jól látható az egyes lámpák közti különbség:

A képeket nem távolság, sokkal inkább a látható fény mennyisége alapján raktam sorba. Első a Convoy T2 elemlámpa, aminek nem rossz a fénye, de az őt követő Olight i5T EOS sokkal több szórt fényt nyújt, érdemes megfigyelni, hogy hol kezdődik a fénysugár. Az i5T EOS szinte 180 fokban beterít mindent a fényével maga előtt, persze csak rövidebb távon, hiszen ez egy EDC elemlámpa, nem outdoor felhasználásra lett kitalálva. A Zebralight SC5w a következő a sorban, ami meglepően magas áramfelvétele mellett elég tisztességes fényt présel ki magából, igaz rövid nagyon, de a feje az szélesebb még a 18650 akkut használó Convoy S2+ elemlámpától is, aminek fénye az utolsó képen látható.

Konklúzió:

Mi sem árul el többet erről a kis elemlámpáról, hogy már harmadik hete lakik a zsebemben. Van, hogy másik elemlámpa is jön velem, de ezt is bent hagyom, mert tömege és mérete elhanyagolható, tényleg bárhol elfér. Sajnos ez meglátszik rajta, mert már az eloxálás főleg a fej elején lévő peremnél elkezdett lepattogni, amit főleg a zsebemben lakó kulcscsomónak, és az aktív viselésnek is köszönhet. Mentségére szóljon, hogy végre nem egy drága (persze relatív mi a drága) elemlámpáról beszélünk az Olight modellpalettájáról.

A kettő mód pontosan elegendő EDC felhasználásra. Nem hiányzik a holdfény mód, illetve a sokkal magasabb fényáram sem, mert a hétköznapi használat során amit tud az bőven elegendő. Cserébe egyszerű a kezelése és az üzemeltetése is. NiMH akkuval üzemeltetni igencsak gazdaságos, ráadásul attól sem kell tartani, hogy az elem “belefolyna” és tönkretenné az elektrolit a drivert, ezzel az egész lámpát. Viszont ha lemerülne és kéne fény akkor nem kell aggódni, hiszen ceruza elemet az utolsó kis boltban is tudunk hozzá venni, gyakorlatilag bárhol Európában könnyen beszerezhető, hozzáférhető. Ha hátrányt kellene keresnem akkor talán két dolgot lehetne mondani. Az egyik, hogy gyertyaként nem állítható a kapcsoló miatt a zárókupakra, bár talán ez még túlélhető. A másik dolog amit már említettem a kopás. Ha kapott volna egy olyan bezel gyűrűt mint az S2R Baton 2, vagy a Baton Pro EDC lámpák, akkor valószínűleg hosszabb ideig tündökölhetne gyári állapotában. Azok viszont nem ez az árkategória, ezt is be kell látnunk. Szerintem EDC szettekbe ez a lámpa kifejezetten jó választás, részemről megkapja az ajánlott plecsnit!

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Olight i5T EOS – fekete
Olight i5T EOS CU – réz

Exit mobile version