Site icon Elemlámpa blog

Olight H17R Wave fejlámpa bemutató

Olight H17R Wave cover

Olight H17R Wave fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Még nyáron, mikor bekerült a kínálatba került hozzám egy egészen ritkának nevezhető fejlámpa, az Olight H17R Wave. Különleges több szempontból is, illetve el is üt az eddig használt fejlámpáimtól. Először is az akku és a lámpa nincs egybe szerelve. Kicsit féltem, de a forgalmazó megnyugtatott, hogy évek óta forgalmaznak hasonló felépítésű fejlámpát, és soha nem volt baja a kábelezésnek. Ez ugyanis az olcsóbb hasonló fejlámpák egyik leggyengébb pontja. Aztán az sem a megszokott, hogy két lencse adja a fényt, egy flood és egy spot. Arról még nem is beszéltem, hogy hangjelzéssel is figyelmeztet az akkumulátor merülésére. Ráadásul a skandináv piacra készült, ahol van igény a minőségi eszközökre. Szóval belevágtam, és most megírom, hogy mik a tapasztalataim, immár hosszabb használati idő után.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: H17R Wave
Emitter típusa: 2 darab, ismeretlen típus
Színhőmérséklet: nincs specifikálva, kb. 6000 K
Maximális fényáram: 550 lm
Maximális fényerő: 2600 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1 darab speciális 2000 mAh kapacitású akkumulátor pakk (tartozék)
Beépített töltés: van, mágneses töltőfejjel
Módok: 3 (alacsony-közepes-magas)
Vízállóság: IPX4
Tömege: 135 g

Doboz tartalma:

A csomagolás nem a megszokott “előkelő” és magas minőségű vastag karton doboz, hanem egy egyszerűbb, vékony anyagú doboz. Színesen nyomtatott, selyem fényű és tapintású. A dobozban egy formára vákuumozott műanyag dobozban van a fejlámpa, és az alábbi tartozékok: MCC1AL (hosszabb) töltőkábel, kezelési utasítás, valamint kettő kábelvezető műanyag plusz betét. A fejlámpa a pántjával, valamint az akkupakkal egybe szerelve érkezik.

Felépítés:

Alapvetően megállapítható, hogy ez egybe szerelve egy komplett lámpa, a fejpánt ugyan úgy szerves része az egészének, mint ahogy az akkupakk, vagy maga a fényforrás. Fizikailag 3 egységre lehet bontani: fényforrás, akkupakk, és fejpánt, ezeket így is fogom bemutatni részletesebben.

Fényforrás:

A fényforrás egység abszolút nem a megszokott felépítésű. A fejpánton az egészet egy bújtatós műanyag tartófül rögzíti. Ennek a tartó résznek az alsó felébe némi elektronika is helyt kapott, akárcsak a kapcsoló, amit itt helyeztek el. A középen lévő kék szilikonos nyomógomb borítás alatt helyezték el az elektronikus kapcsolót. Ennek a tetejére rögzítették a LED-eket tartó részét. Itt nem sok látnivaló van, hiszen elölről a két TIR lencse uralja a látképet.

Az egyik sima felületű, ez a távolabbra fókuszált fényt adja, míg a másik textúrázott lencsét kapott, ez biztosítja a szórt fényt. A hátsó fele egy jó nagy bordázott alumínium fedél, hogy a hőközlése a lehető legjobb legyen a környezet felé. 4 állása van, kb. 45°-os szögben lehet maximum megdönteni. A bal oldalán van kivezetve a csatlakozó vezeték végén egy speciális burkolatú mikro USB aljzattal. Az egész egybe van ragasztva a lehető legjobb vízállóság érdekében, megbontani nem tudtam.

Akkupakk:

A fejpánt hátsó felén van befűzve az akkupakk, ami egy 2000mAh kapacitású lítium-ion cellát rejt. Két fele nem szétbontható, gyárilag össze van ragasztva. Hátsó részén középen a téglalap formából, aminek élei mint egy szappantartó le vannak kerekítve, egy kis kör alakú sziget emelkedik ki. Ennek középső részén egy alumínium forgatható tárcsát találunk. Közepén réz érintkező látható, melynek a töltés során lesz szerepe. Az akkumulátor bal oldalán szigetelten lép ki a vezeték, mely előre fogja a fényforráshoz juttatni az áramot. Ezen, hogy tágabb határok közt lehessen beállítani a pánt hosszát (pl. sisakra is felszerelhető legyen) egy kis spirál vezeték rész is található, és a vezeték végén a speciális csatlakozó aljzatba illeszkedő mikro USB dugasz. Az akkupakk fej felé lévő részén bújtatóval oldották meg a fejpánt befűzését.

Fejpánt:

Az egész fejlámpa elüt a megszokott formulától, miért is lenne kivétel ez alól a fejpánt? A pánt sem a megszokott módon van befűzve, hanem a két végén egy-egy záró elem van rászorítva, és a pánt vége önmagára van visszafűzve. Ezáltal a két oldal szimmetrikusan állítható, és egészen tág határok közt változtatható a pánt átmérője. Anyaga a szokásos széles gumiszalag, a tartóssága még rejtély, ahogy látom kiváltható a klasszikus fejpánttal, ha az anyaga megnyúlna. A tartozék kis műanyag fülekkel rögzíthető a kábelezés, ezáltal a vezeték kevésbé tud mozogni, kisebb lesz az esély arra, hogy megtörjön. Található rajta 3-3 kis fényvisszaverő betét a jobb láthatóság érdekében.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az Olight H17R Wave fejlámpa komplett készlet, mindent tartalmaz ami a használatához szükséges. Az akkumulátort feltöltve máris használatba tudjuk venni, ha a két csatlakozót összezárjuk. Érdekessége, hogy az akku felől lévő csatlakozón van egy biztosító fém pálca, amit az összezárt csatlakozókra rá lehet hajtani, nehogy véletlenül széthúzódjanak. A fejlámpát a fényforrás alatti gomb megnyomásával azonnal be is tudjuk kapcsolni. Ekkor a H17R magas fokozatban kezd el világítani. Újabb kattintással a közepes, harmadik kattintással az alacsony fokozatba jutunk. Negyedik kattintásra kapcsol ki.

Azért a kezelését szerintem jobban is átgondolhatták volna. Sokkal. Módmemória nincs, ha ki szeretnénk kapcsolni akkor nincs más lehetőségünk, csak az összes fokozaton végiglépkedni. Szerencsére speciális villogó módok nincsenek, így legalább azokkal nem kell szórakozni. Épp így nincs holdfény mód sem, hiszen a magas fokozat 550 lumenes fényáramát a közepes 130 lumenje, majd végül az alacsony fokozat 30 lumenes értéke követi.

Speciális funkciók:

Először is ott van a “Wave” ,vagyis az “integetős” ki-be kapcsolás lehetősége. Ezt úgy tudjuk aktiválni, ha a fejlámpán lévő gombot bekapcsolt lámpánál hosszan lenyomjuk. Ekkor villan egyet a lámpa fénye, jelezvén, hogy az infra szenzorok bekapcsoltak. Innentől kezdve ha intünk egyet a lámpa előtt akkor lekapcsol. Következő lendítésre újra bekapcsol. Ha ilyenkor le van kapcsolva a fénye akkor a gomb alatt kéken világít egy kis LED, hogy tudatában legyünk annak, hogy a lámpa még aktív, hiszen csak a “jelzésre” vár, hogy újra bekapcsoljon.

Másik speciális funkciója az akkumulátorról érhető el. Nem csak arra képes, hogy a töltöttségi szintet kijelezze, hanem többre is. Ha a rajta lévő kis tárcsát elfordítjuk, majd elengedjük, akkor a töltöttségi szintet mutatja meg a körülötte elhelyezett 8 LED-ből álló fénygyűrűn. Ha a tárcsát elfordítjuk, majd így meg is tartjuk kb. 1,5 másodperce, akkor a hátsó helyzetjelző fényt tudjuk bekapcsolni. Több effektus közül is tudunk választani: folyamatos vörös fény, körbefutó vörös fény, pulzáló vörös fény szerepelnek a palettán. Kikapcsolni a tárcsát ismét hosszabb időre elfordítva van lehetőségünk. Az első és a hátsó fények egymástól teljesen külön működnek, egyiknek a működtetése nincs hatással a másik működtetésére.

Készítettem egy rövid videót a kezeléséről:

Beépített töltés:

A beépített töltésről mivel az akkupakk bonthatatlan, ezért nem tudok sokat mondani. A tartozék MCC1AL töltővezeték szabvány USB csatlakozóval van ellátva, a teszt során mért töltőáram 0,85A, tehát nem kell extra lassú töltésre számítani. Mivel az akku kapacitása nem túl acélos, ezért a töltés is egészen hamar befejeződik, nagyjából másfél órát vesz igénybe teljesen lemerített lámpát újra tölteni. A töltés során a mágneses töltőtalp kábeltörésgátló áttetsző műanyaga alatti fény piros fénnyel világít, ha elkészült akkor pedig átvált zöld fényjelzésre, akárcsak több bemutatott modellen. A töltés végén az áramforrásról teljesen leválasztja az akkumulátort, valószínűleg nem tölt túl.

Mérések:

Tömege fejpánttal: 134,5 g
Mért fényerő magas fokozatban: 3250 cd, vagyis túlteljesíti a gyártói adatokat. FL1 szabvány szerinti számított hatótáv 114 méter.
Mért fényerő magas fokozatban, visszalépés után: 2550 cd, éppen nem éri el a gyártó által megadott maximum értéket. FL1 szabvány szerint számolva 101 méteres hatótávot jelent, ami viszont szerintem nagyon jó eredmény!

Hőtermelése:

A megszokott 15 perces teszt alá vetettem az Olight H17R fejlámpát. A hőmérsékletet a LED-ek mögötti alumínium hűtőbordán mértem.

Láthatóan a bekapcsolást követően hamar felmelegszik a fejlámpa hűtőbordákkal sűrűn ellátott hátsó fele, az 5. percben már majdnem elérte a 60°C hőmérsékletet. Eztán mintha megtorpanna, és már csak nagyon komótosan, lassan növekedett tovább a hőfoka, a teszt végére 65,2°C hőfokot érte el a legmelegebb pontján. A dőlésszöget a fém hátsó rész érintése nélkül is lehet állítani, de ha véletlenül hozzá nyúlunk akkor megégetheti az ujjunk hegyét, érdemes vigyázni vele. Valós használat közben ennél jobb a helyzet, a légmozgás sokat segít a hűtésben.

Futásidő:

Nézzük is meg mi történt pontosan. A magas fokozatban indított lámpa ~5 percig tartotta a maximális fényáramot, majd szépen visszalépett 2 perc alatt 71%-os értékre. Számokban nagyságrendileg: 550 lumenről kb. 390 lumenes értékre lépett vissza. Ezt tartotta is a 108. percig stabilan, mikor is újabb visszalépés következett az eredeti fényáram ~23%-ra, számszerűsítve nagyjából 125 lumenre. A 120. percben azonban egyik pillanatról a másikra fogta magát és kikapcsolt. A reklámozott hangjelzést egyetlen alkalommal sem hallottam! A közepes fokozatban is elkészítettem a diagramot, hogy ott mit nyújt a használónak az Olight H17R Wave fejlámpa. Itt némi csalódást okozott, ugyanis a gyári adatok szerint 8 órás futásidővel kell számolni ebben a módban, azonban -több teszt során is- kikapcsolt 401 perc után, vagyis még a 7 órás futásidőt sem érte el.

Fénye:

Először is nézzük meg az egyes fokozatok fényét:

Alacsony, közepes és magas fokozatokban fotóztam le az Olight H17R Wave fényét, hogy az egyes fokozatok arányai látszódjanak egymáshoz képest. Az utolsó két képen az egyik lencsét letakarva a flood és a spot LED fényét külön-külön is fényképeztem.
A szokásos összehasonlító képeket is elkészítettem 100 méteres távolságra világítva:

Növekvő távolság szerint rendeztem a képeket. Első fotón az Armytek Tiara A1 Pro fényét fotóztam, ami után azonnal a tesztalany Olight H17R Wave fénye követ. Szép homogén a vetített képe a két lencsének köszönhetően. A fotókon észre lehetett venni a picike különbségeket, de használat és fotózás közben egy hajszállal sem látszott kevesebbnek a fénye, mint a Skilhunt H03 fejlámpának, amit többen is ismertek. A Nitecore HC65 követi őket, szélesen terített fénye még távolabbra jut picivel, de a 100 méter azért számára is nagy falat. A Convoy S2+ 6×7135 driveres alapváltozata követi, ennek a fényét is sokan ismeritek már. Érdemes megfigyelni, hogy mennyivel szűkebben világít, mint az eddigi fejlámpák. Utolsó képen az Olight S2R Baton 2 turbó fokozatát fotóztam le, szélesen teríti a fényt, szinte a cipő orrát is megvilágítja, mégis ennek jut a legtávolabb a fénye ebből a fotó sorozatból.

Konklúzió:

Vegyes véleményem alakult ki az Olight H17R Wave fejlámpáról. A visszalépés hiába csekély mértékű, mégis szemmel látható, főként a csökkenő távolságon, és az sem túl előnyös, hogy nincs módmemória, viszont mindig a magas fokozatban indítja a lámpát. Az már csak hab a tortán, hogy a kikapcsoláshoz a maradék fokozatokat végig kell kattintani, csak a menün végigérve kapcsol ki. Valahogy számomra ez ebben az árkategóriában már nem elfogadható. A beígért hangjelzést ami a 10%-ra csökkent töltöttséget jelezné soha nem hallottam, pedig már párszor lemerítettem, ezt külön sajnálom, mert valóban hasznos dolognak tartottam volna.

Persze vannak pozitív tulajdonságai is. A kialakítása számomra kényelmessé tette, nem volt panaszom még huzamosabb használat során sem az ergonómiára, vagy a tömegére. Használom is, mert az “integetős” ki-be kapcsolás jól jön például lámpafotózáskor 🙂 . A fényével alapvetően elégedett vagyok, mert az 550 lumen amit a gyártó ígér, a képeken is látható, hogy egytől-egyig jelen van, több jóval “erősebb” lámpa fényét is megközelíti-lepipálja. Jobban örülnék neki, ha nem lépne vissza, hanem tartani tudná a maximális fényáramot merülésig, de még így is hozza visszalépés után a gyártó által megadott hatótávot, ami szép eredmény. Használhatósága rendben van, de ha most mennék a szaküzletbe szerintem mégis inkább a sorozat következő tagját, a H27E modellt venném meg, ami ugyan nem rendelkezik “wave” funkcióval, ellenben a spot és flood fények közt lehet váltani, vagy akár egyszerre használni őket, illetve a potméteres kezelés is kényelmesebb. Ez megfelelhet terepfutáshoz, horgászathoz, ház körüli általános dolgokhoz, de túrázni, kempingezni, szerelgetéshez szerintem ne ezt a modellt válasszátok.
Megvásárolható 2 év garanciával,
kuponos kedvezménnyel az importőr webshopjában: Olight H17R Wave – frissített változat type-C töltőcsatlakozóval

 

Exit mobile version